Cd-rom-station kan geen UDF-geformatteerde schijf lezen in Windows XP

Vertaalde artikelen Vertaalde artikelen
Artikel ID: 321640 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Symptomen

De computer kan sommige of alle bestanden op cd's of dvd's niet lezen die zijn opgenomen met behulp van de UDF-bestandssysteemnorm (Universal Disk Format) van de OSTA (Optical Storage Technology Association). Symptomen kunnen omvatten:
 • De schijf wordt niet herkend en wordt als leeg weergegeven.
 • Foutberichten zoals "Het bestand of de map is beschadigd en onleesbaar" worden weergegeven wanneer u toegang probeert te krijgen tot bestanden in Windows Verkenner.
 • Sommige delen van een dvd werken niet goed (dit kan ook door een probleem met de dvd-videogegevens of de spelersoftware worden veroorzaakt, wat buiten het bestek van dit artikel valt).

Oorzaak

Dit probleem kan de volgende oorzaken hebben:
 • De Microsoft Windows-versie die u gebruikt, ondersteunt misschien niet de UDF-versie die op de schijf wordt gebruikt. De meeste dvd-rom's/dvd-video's met UDF 1.02 cd- of dvd r/rw-inhoud die is opgenomen met "slepen-en-neerzetten" software, bevatten UDF 1.5 of hoger. Windows XP ondersteunt UDF 1.02, 1.5 en 2.01.
 • De opnamesoftware die is gebruikt om de schijf te maken, heeft misschien structuren op de schijf gegenereerd die niet geldig zijn (niet volgens de norm zijn) en niet kunnen worden gelezen door andere UDF-lezers (zoals de lezers die in Windows XP zijn ingebouwd). Sommige "gedrukte" dvd-rom's en dvd-video's bevatten ook fouten. (Zie 'Verwijzingen' voor een UDF-validatieprogramma dat kan zoeken naar fouten op de schijf.)
 • Bepaalde "slepen-en-neerzetten" opnameprogramma's (bijvoorbeeld het programma Adaptec/Roxio DirectCD) staan van het gebruik van "compressie" toe wanneer u schijven formatteert. Compressie maakt geen deel uit van de UDF-norm van de OSTA, en schijven met compressie kunnen misschien niet door UDF-lezers worden gelezen, behalve lezers van die softwareleverancier.
 • Voor cd-r's en dvd-r's is de schijf mogelijk 'open'. Voordat u de schijf kunt gebruiken in computers waarop de opnamesoftware niet is geïnstalleerd, moet de schijf gereed worden gemaakt (worden "gesloten" of "voltooid").
 • Het station kan het mediatype niet lezen. Niet alle dvd-rom-stations kunnen bijvoorbeeld dvd-r's lezen. Dvd-ram's kunnen niet worden gelezen door een groot aantal dvd-rom-stations. De enige manier om dit probleem te omzeilen, is het station te vervangen of een ander mediatype te gebruiken.
 • De schijf is mogelijk "slecht gebrand". Sommige combinaties van recorder/mediamerk/lezer zijn niet compatibel.

Workaround

Ga als volgt te werk om dit probleem te omzeilen:
 1. Zorg ervoor dat u het recentste servicepack voor Windows hebt toegepast. Zoek op de Microsoft-website naar hotfixes die mogelijk zijn uitgegeven voor het stuurprogramma van het Microsoft UDF-bestandssysteem na de laatste servicepackrelease.
 2. Als de schijf een commerciële titel is en de Windows-versie die u gebruikt UDF-ondersteuning biedt, neemt u contact op met de levenancier van de schijf.
 3. Als uw Windows-versie de UDF-versie op de schijf ondersteunt en de schijf een 'Bridge-schijf' met ISO9660 of Joliet is (dvd-romschijven zijn bijvoorbeeld meestal Bridge-schijven), probeert u Windows Media Player te openen terwijl de schijf in het station zit. Windows Media Player stuurt een bepaald soort bestandssysteemverzoek waardoor de schijf soms zichtbaar wordt via het CDFS-bestandssysteem.
 4. Als u de schijf zelf opneemt, zorg dan dat er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
  • U hebt de nieuwste updates voor uw opnamesoftware.
  • U hebt in de opnamesoftware geen compressie (indien beschikbaar) geselecteerd.
  • De schijf is gereed gemaakt voor gebruik in andere computers (indien van toepassing) voordat u de schijf uit de recorder verwijdert.
  • De UDF-versie die u schrijft, wordt ondersteund in de Windows-versie die u gebruikt om de schijf te lezen.
 5. Ga als volgt te werk als de schijf geen commerciële titel is, als u deze niet zelf opneemt of als deze een tijdje geleden is opgenomen en de inhoud nergens anders beschikbaar is:
  1. Neem contact op met de leverancier van de opnamesoftware die wordt gebruikt om de schijf te schrijven. Sommige leveranciers stellen gratis UDF-leessoftware beschikbaar (zie de sectie Meer informatie hieronder) die door de leverancier gebruikte niet-standaard extensies van UDF ondersteunt (bijvoorbeeld compressie) en ook schijfindelingsfouten negeert die worden veroorzaakt door fouten in het schrijfpakket van de leverancier.
  2. Als de Windows-versie die u gebruikt geen ondersteuning voor UDF of voor de benodigde versie biedt, omzeilt u het probleem zoals in het voorgaande geval.

Meer informatie

U ziet UDF waarschijnlijk in de volgende gevallen (dit is geen volledige lijst):
 • Dvd-rom of dvd-video.
 • Cd-r's of dvd's die zijn opgenomen op bepaalde elektronische consumentenapparaten (zoals dvd-videorecorders of digitale camera's).
 • Cd-r/rw's die zijn opgenomen op een computerrecorder met behulp van een "slepen-en-neerzetten" opnamesoftwarepakket.
 • Dvd-r/rw's of dvd+r/rw's of dvd-ram's die zijn opgenomen op een computerrecorder.
Enkele algemene "slepen-en-neerzetten" of "stationslettertoegang" opnamepakketten die UDF-schijven kunnen genereren, zijn:
 • B's Clip (van BHA)
 • DirectCD (van Adaptec/Roxio)
 • InCD (van Ahead)
 • PacketCD (van CeQuadrat)
 • RecordNow MAX, MyCD, PrimoCD en PrimoDVD (van Veritas)
 • Write DVD! (van Software Architects)
UDF-schijven kunnen ook worden gegenereerd door "masteringsoftware", die bij vele van dezelfde softwareleveranciers beschikbaar is. De in Windows XP ingebouwde functionaliteit voor het branden van cd's (IMAPI) genereert geen UDF.

Referenties

UDF-lezer voor Windows van Roxio
http://www.roxio.com/enu/support/default.html

Veelgestelde vragen over cd-r
http://www.cdrfaq.org/

De UDF-norm van de Optical Storage Technology Association
http://www.osta.org (zie 'Specificaties')

Microsoft verstrekt deze contactinformatie om u te helpen bij het aanvragen van technische ondersteuning. Deze contactgegevens kunnen zonder kennisgeving worden gewijzigd. Microsoft kan derhalve niet instaan voor de juistheid van deze contactinformatie.

De niet-Microsoft-producten die in dit artikel worden vermeld, worden vervaardigd door fabrikanten die geheel onafhankelijk zijn van Microsoft. Microsoft verleent dan ook geen enkele garantie, impliciet noch anderszins, omtrent de prestaties of de betrouwbaarheid van deze producten.
Ga voor hulp bij problemen met cd- of dvd-stations in Windows Vista naar de volgende Microsoft-website:
Problemen oplossen waarbij uw cd- of dvd-station geen media kan lezen of schrijven in Windows
Opmerking Dit is een artikel voor snelle publicatie dat rechtstreeks is gemaakt vanuit de ondersteuningsorganisatie van Microsoft. De informatie in dit artikel wordt in de huidige vorm aangeboden in reactie op nieuw geconstateerde problemen. Aangezien artikelen van dit type zeer snel moeten worden gepubliceerd, kan de inhoud typografische fouten bevatten en kan de inhoud zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Raadpleeg de Gebruiksrechtovereenkomst voor overige aandachtspunten.

Eigenschappen

Artikel ID: 321640 - Laatste beoordeling: woensdag 26 februari 2014 - Wijziging: 1.0
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Trefwoorden: 
kbenv kberrmsg kbfix kbprb KB321640

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com