Útmutató: A rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése, szerkesztése és visszaállítása Windows 95, Windows 98 és Windows Millennium Edition rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 322754 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
FONTOS: Ebben a cikkben a rendszerleíró adatbázis módosításával kapcsolatos tudnivalók olvashatók. A rendszerleíró adatbázis módosítása előtt feltétlenül készítsen biztonsági másolatot arról, és csak akkor fogjon hozzá, ha tisztában van a rendszerleíró adatbázis visszaállításának módjával probléma esetén. További információt a rendszerleíró adatbázis biztonsági mentéséről, visszaállításáról és szerkesztéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
256986 A Microsoft Windows rendszerleíró adatbázis ismertetése (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk lépésről lépésre haladva ismerteti a rendszerleíró adatbázis biztonsági mentését, szerkesztését és visszaállítását Windows 95, Windows 98, Windows 98 Second Edition és Windows Millennium Edition rendszerben. A Microsoft azt ajánlja. hogy a rendszerleíró adatbázis módosítása előtt feltétlenül készítsen biztonsági másolatot arról, és csak akkor fogjon hozzá, ha tisztában van a rendszerleíró adatbázis visszaállításának módjával probléma esetén.

További információt a rendszerleíró adatbázisról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
256986 A Microsoft Windows rendszerleíró adatbázis ismertetése (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)


A rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése

A rendszerleíró adatbázis módosítása előtt készítsen biztonsági másolatot a szerkeszteni kívánt rendszerleíró kulcsokról, vagy pedig a teljes rendszerleíró adatbázisról. IProbléma esetén kövesse a jelen cikk A rendszerleíró adatbázis visszaállítása című részében leírt lépéseket a rendszerleíró adatbázis előző állapotának visszaállításához.

A rendszerleíró kulcsok exportálása

Ezekkel a lépésekkel exportálhatja a rendszerleíró kulcsot, mielőtt szerkesztené azt.

Megjegyzés: Teljes rendszerleíróadatbázis-struktúra (például a
HKEY_CURRENT_USER
struktúra) exportálásához ne hajtsa végre ezeket a lépéseket. Amennyiben egy teljes struktúra mentésére van szükség, exportálja a teljes rendszerleíró adatbázist.
 1. Kattintson a Start gombra, majd a Futtatás parancsra.
 2. A Megnyitás mezőbe írja be a regedit parancsot, majd kattintson az OK gombra.
 3. Keresse meg a szerkeszteni kívánt kulcsot, és kattintson rá.
 4. A Fájl menüben kattintson az Exportálás parancsra.
 5. A Hely mezőben jelölje ki azt a helyet, ahová a .reg fájlt menteni szeretné, a Fájlnév mezőbe írja be a fájl nevét, majd kattintson a Mentés gombra.

A teljes rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése

A teljes rendszerleíró adatbázis biztonsági mentéséhez Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Millennium Edition rendszerben futtassa a Windows rendszerleíróadatbázis-ellenőrző eszközét (Scanregw.exe). További információt a teljes rendszerleíró adatbázis a Windows rendszerleíróadatbázis-ellenőrző eszközének használatával történő biztonsági mentéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
256419 Hogyan készítsünk biztonsági másolatot a regisztrációs adatbázisról Windows 98 alatt
Windows 95 rendszerben a teljes rendszerleíró adatbázis biztonsági mentéséhez kézzel kell biztonsági másolatot készítenie a rendszerleíró fájlokról. További információt a rendszerleíró adatbázis kézzel történő mentéséről Windows 95 rendszerben a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
132332 A rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése Microsoft Windows 95 rendszerben

A rendszerleíró adatbázis szerkesztése

FIGYELMEZTETÉS: A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő helytelen használata komoly problémákhoz vezethet, amelyek az operációs rendszer újratelepítését tehetik szükségessé. A Microsoft nem garantálja a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő nem megfelelő használata miatt fellépő problémák megoldhatóságát. A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt saját kockázatára használhatja. A Microsoft azt tanácsolja, hogy a rendszerleíró adatbázis szerkesztéséhez csak a Microsoft dokumentációjában leírt lépéseket használja. Amennyiben lehetséges, a rendszerleíró adatbázis közvetlen szerkesztése helyett használja a Windows felhasználói felületét.

A Windows felhasználói felület használata

A Microsoft javasolja, hogy – ha lehetséges – a rendszerleíró adatbázis kézi szerkesztése Windows felhasználói felületét használja a rendszer beállításainak módosítására. Ritka esetekben azonban az adott probléma megoldásának legjobb módszere a rendszerleíró adatbázis szerkesztése. Amennyiben a probléma dokumentálva van a Microsoft Tudásbázisban, kell lennie egy olyan cikknek, amely lépésenként ismerteti az adott probléma a rendszerleíró adatbázis szerkesztésével történő megoldását. A rendszerleíró adatbázis szerkesztésekor mindig pontosan kövesse a Microsoft Tudásbázis cikkében található utasításokat.

A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő használata

FIGYELMEZTETÉS: A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő helytelen használata komoly problémákhoz vezethet, amelyek az operációs rendszer újratelepítését tehetik szükségessé. A Microsoft nem garantálja a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő nem megfelelő használata miatt fellépő problémák megoldhatóságát. A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt saját kockázatára használhatja. A rendszerleíró adatbázis szerkesztése a következő hat eljárást foglalja magába:
 • Kulcs, alkulcs vagy érték megkeresése.
 • Kulcs hozzáadása.
 • Érték hozzáadása.
 • Érték módosítása.
 • Kulcs vagy érték törlése.
 • Kulcs vagy érték átnevezése.
Kulcs, alkulcs vagy érték megkeresése
A rendszerleíró adatbázis öt legfelső szintű kulcsot (struktúrát) tartalmaz. Ezek neve a „HKEY” karakterekkel kezdődik, például:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft
Technikai szempontból ebben a példában a
HKEY_LOCAL_MACHINE
a kulcs, az első fordított perjel (\) pedig az alkulcs. A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőben a kulcsok és alkulcsok hasonlóképpen jelennek meg, mint a Windows Intézőben a mappák.

A kulcsok és az alkulcsok a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő bal oldali ablaktáblájában láthatók. Amennyiben a bal ablaktáblában egy kijelöl egy kulcsot vagy alkulcsot, a jobb ablaktáblában megjelenik az érték neve, típusa és adatai.

A Windows Intézőhöz hasonlóan a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő bal ablaktáblájában a mappaikon mellett pluszjel (+) látható, ha az adott kulcs vagy alkulcs alkulcsokat tartalmaz. A pluszjelre kattintva a mappa kibontható, és így megjeleníthetők az alatta található alkulcsokat jelképező mappák. A kulcs kibontását követően a pluszjel mínuszjelre (-) változik. Ez mutatja, hogy a kulcs ki van bontva. A kulcs becsukásához kattintson a mínuszjelre. Ekkor az alkulcsokat jelző mappák eltűnnek, és a mínuszjel ismét pluszjelre változik.

Az ebben a részben található rendszerleíró kulcs megkereséséhez kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start gombra, válassza a Futtatás pontot, írja be a regedit parancsot, majd kattintson az OK gombra.
 2. Bontsa ki a HKEY_LOCAL_MACHINE ágat.
 3. Bontsa ki a SOFTWARE ágat.
 4. Kattintson a Microsoft elemre.

  Megjegyzés: Amikor a Microsoft alkulcsra kattint, az általa tartalmazott különböző értékek megjelennek a jobb ablaktáblában (az alkulcsok azonban nem). Az alkulcsok megtekintéséhez bontsa ki a Microsoft ágat. Valamely érték megkereséséhez kattintson az értéket tartalmazó alkulcsra, majd tekintse meg a jobb ablaktábla tartalmát.
Kulcs hozzáadása
Egy TesztAlkulcs nevű alkulcs az e részben található rendszerleíró kulcs alá való felvételéhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Bontsa ki a HKEY_LOCAL_MACHINE ágat.
 2. Bontsa ki a SOFTWARE ágat.
 3. Kattintson a Microsoft alkulcsra.
 4. Mutasson a Szerkesztés menü Új pontjára, majd kattintson a Kulcs parancsra.
 5. Írja be a TesztAlkulcs szöveget, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
Érték hozzáadása
Egy TesztDWORD nevű, duplaszó típusú érték a TesztAlkulcs kulcs alá történő felvételéhez és értékének 1-re állításához hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Bontsa ki a HKEY_LOCAL_MACHINE ágat.
 2. Bontsa ki a SOFTWARE ágat.
 3. Bontsa ki a Microsoft ágat.
 4. Kattintson a TesztAlkulcs alkulcsot.
 5. Mutasson a Szerkesztés menü Új pontjára, majd kattintson a Duplaszó parancsra.
 6. Írja be a TesztDWORD szöveget, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 7. Kattintson jobb gombbal a TesztDWORD duplaszó típusú értékre, majd válassza a Módosítás parancsot.
 8. Írja be az 1 értéket, majd kattintson az OK gombra.
Érték módosítása
A TesztAlkulcs kulcshoz tartozó TesztDWORD duplaszó típusú érték 0-ra állításához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Bontsa ki a HKEY_LOCAL_MACHINE ágat.
 2. Bontsa ki a SOFTWARE ágat.
 3. Bontsa ki a Microsoft ágat.
 4. Kattintson a TesztAlkulcs alkulcsra.
 5. Kattintson jobb gombbal a TesztDWORD duplaszó típusú értékre, majd válassza a Módosítás parancsot.
 6. Írja be a 0 értéket, majd kattintson az OK gombra.
Kulcs vagy érték átnevezése
ATesztAlkulcs kulcs Teszt névre való átnevezéséhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Bontsa ki a HKEY_LOCAL_MACHINE ágat.
 2. Bontsa ki a SOFTWARE ágat.
 3. Bontsa ki a Microsoft ágat.
 4. Kattintson jobb gombbal a TesztAlkulcs kulcsra, majd válassza az Átnevezés parancsot.
 5. Írja be a Teszt szöveget, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
Kulcs vagy érték törlése
A TesztAlkulcs kulcs által tartalmazott TesztDWORD duplaszó típusú érték törléséhez hajtsa végre az alábbi lépéseket
 1. Bontsa ki a HKEY_LOCAL_MACHINE ágat.
 2. Bontsa ki a SOFTWARE ágat.
 3. Bontsa ki a Microsoft ágat.
 4. Kattintson a TesztAlkulcs alkulcsra.
 5. Kattintson jobb gombbal a TesztDWORD duplaszó típusú értékre, majd válassza a Törlés parancsot.
 6. A törlés megerősítéséhez kattintson az Igen gombra.
A rendszerleíró adatbázis szerkesztésére vonatkozó további tudnivalók megkereséséhez hajtsa végre az alábbi lépéseket a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőben:
 1. Kattintson a Súgó menü Témakörök parancsára.
 2. A Tartalom lapon kattintson duplán a Kulcsok és értékek módosítása elemre, majd kattintson a kívánt témakörre.

Rendszerleíró bejegyzéseket tartalmazó (.reg) fájl használata

Hozzon létre olyan, rendszerleíró bejegyzéseket tartalmazó (.reg) fájlt, amely tartalmazza a rendszerleíró adatbázisban végrehajtandó módosításokat, majd futtassa a .reg fájlt a megfelelő számítógépen. A .reg fájlt kézzel vagy bejelentkezési parancsfájl használatával futtathatja. További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
310516 ÚTMUTATÓ: Rendszerleíró kulcsok hozzáadása, módosítása vagy törlése rendszerleíró bejegyzéseket tartalmazó (.reg) fájl segítségével (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)

A Windows Scripting Host használata

A Windows Scripting Host lehetővé teszi VBScript és JScript parancsfájlok közvetlenül az operációs rendszerből való futtatását. Létrehozhat olyan VBScript és JScript fájlokat, amelyek a Windows Scripting Host metódusait használják a rendszerleíró kulcsok és értékek törlésére, olvasására és írására. A metódusokról a Microsoft következő webhelyein talál további információt:
RegDelete metódus
http://msdn.microsoft.com/library/en-us/script56/html/wsMthRegDelete.asp
RegRead metódus
http://msdn.microsoft.com/library/en-us/script56/html/wsMthRegRead.asp
RegWrite metódus
http://msdn.microsoft.com/library/en-us/script56/html/wsMthRegWrite.asp


A Windows Management Instrumentation használata

A Windows Management Instrumentation (WMI) a Microsoft Windows operációs rendszer része, és a web alapú vállalatirányítás (Web-Based Enterprise Management, WBEM) Microsoft által megvalósított formája. A WBEM kezdeményezés célja egy szabványos technológia kifejlesztése a vállalatirányítási információk vállalati környezetben történő eléréséhez. A WMI segítségével számos felügyeleti feladat (például a rendszerleíró adatbázis szerkesztése) automatizálható vállalati környezetben. A WMI olyan parancsnyelvekben használható, amelyek rendelkeznek a Windows rendszer alatt futó parancsnyelv-értelmezővel és kezeli a Microsoft ActiveX objektumokat.

A WMI-ról a Microsoft következő webhelyén talál további információt:
http://msdn.microsoft.com/library/en-us/wmisdk/wmi/wmi_start_page.asp

A rendszerleíró adatbázis visszaállítása

A rendszerleíró kulcsok visszaállítása

Az exportált rendszerleíró kulcsok visszaállításához kattintson duplán a jelen cikk A rendszerleíró kulcsok exportálása című részében mentett .reg fájlra.

A teljes rendszerleíró adatbázis visszaállítása

A teljes rendszerleíró adatbázis visszaállításához Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Millennium Edition rendszerben futtassa a Windows rendszerleíróadatbázis-ellenőrző eszközét (Scanreg.exe) az MS-DOS-bólTovábbi információt a rendszerleíró adatbázis MS-DOS alatt a Windows rendszerleíróadatbázis-ellenőrző eszközének használatával történő visszaállításáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
221512 A Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszerleíró adatbázisának kézi visszallítása (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
Windows 95 rendszerben a teljes rendszerleíró adatbázis visszaállításához kézzel kell visszaállítania a jelen cikk A teljes rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése című részében mentett rendszerleíró fájlokat.További információt a rendszerleíró adatbázis kézzel történő mentéséről Windows 95 rendszerben a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
132332 A rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése Microsoft Windows 95 rendszerben

Hivatkozások

További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
132332 Hogyan lehet biztonsági másolatot készíteni a Regisztrációs adatbázisról
221512 A Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszerleíró adatbázisának kézi visszallítása (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
183887 A Windows regisztrációsadatbázis-ellenőrző leírása (Scanreg.exe)
245412 „A rendszer visszaállítása megszakítva” hibaüzenet a korábbi rendszerleíró adatbázis visszaállításakor (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
220878 Hibaüzenet: A rendszer visszaállítása megszakítva (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
187680 „Nincs elég memória” hibaüzenet a Scanreg.exe /Fix vagy /Restore kapcsolóval történő futtatásakor (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
182841 A rendszerleíró adatbázis biztonsági másolata nem látható a endszerleíróadatbázis-ellenőrző eszközben (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
184023 A regisztrációsadatbázis-ellenőrző parancssori paraméterezése
273889 A rendszerleíróadatbázis-ellenőrző eszközben történt változtatások a Windows Millennium Editon rendszerben (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
250410 A Windows 98/95 rendszerleíró fájljainak ismertetése (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
273894 A rendszerleíró adatbázis biztonsági mentésére és helyreállítására használt, nem támogatott módszerek a rendszerleíró adatbázis sérüléséhez vezetnek (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
201655 Hibaüzenet: Hibátlan rendszerleíró adatbázist állított vissza... (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
183603 Hogyan lehet testre szabni a regisztrációsadatbázis-ellenőrző beállításait
131431 A rendszerleíró adatbázis hibáinak elhárítása Windows 95 rendszerben (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 322754 - Utolsó ellenőrzés: 2004. december 29. - Verziószám: 2.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Millennium Edition
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 95
Kulcsszavak: 
kbhowtomaster KB322754
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com