Segédanyagok a „Leállási hibakód: 0x0000007B (INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE)” hibaüzenettel kapcsolatos problémák kezeléséhez Windows XP rendszeren

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 324103 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk lépésről lépésre haladva ismerteti a „Stop 0x0000007B” hibaüzenetek elhárítását Windows XP rendszeren. A cikk leírja azokat az eseteket, kitérve a rendszerindító szektort fertőző vírusokra és az eszközillesztőkkel vagy hardverrel kapcsolatos problémákra, amelyekben az említett Stop hiba felléphet. Amennyiben ezen esetek áttekintése után sem sikerül megoldania a problémát, kövesse a cikk végén felsorolt általános hibaelhárítási lépéseket.

A cikk tapasztalt számítógép-felhasználók számára íródott. Ha nem kíván önállóan próbálkozni a leírt speciális hibaelhárítási módszerekkel, kérjen segítséget, vagy forduljon a terméktámogatási szolgálathoz. Ennek módjáról a Microsoft következő webhelyén tájékozódhat:
http://support.microsoft.com/contactus/?ln=hu

Megjegyzés:
Ha ez a hibaüzenet Windows 7-alapú számítógépen jelenik meg, tekintse meg a Microsoft webhelyén található következő cikket:

BEVEZETÉS

A rendszer indításakor a következő hibaüzenetek egyike jelenhet meg:
 • STOP: 0x0000007B (1. paraméter, 2. paraméter, 3. paraméter, 4. paraméter)
  INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
 • A telepítő súlyos hibába ütközött, és nem tudja folytatni.

  Segítségért lépjen kapcsolatba a technikai tanácsadó szolgálattal. Az alábbi állapotüzenetek segítséget nyújtanak a probléma azonosításában.

  (0x4, 0x1, 0, 0)

  A telepítés nem folytatható. Kapcsolja ki vagy indítsa újra a számítógépet.
A Windows XP telepítése közben is megjelenhet a „Stop 0x0000007B” hibaüzenet olyankor, amikor a Telepítő a telepítési folyamat során újraindul. A telepítőprogram futásakor fellépő Stop hiba esetén a második hibaüzenet jelenik meg. A probléma elhárításához tanulmányozza az alábbi négy szakaszt, hogy megállapíthassa, fennáll-e a felsorolt esetek valamelyike. Amennyiben egyik eset sem áll fenn, kövesse a cikk végén felsorolt általános hibaelhárítási lépéseket.

Indítószektor-vírusok

„Stop 0x0000007B” hibaüzenet jelenhet meg, ha a rendszerindító szektort vírus fertőzte meg. Ha a probléma időszakosan lép fel, és el tudja indítani a Windowst, végezzen vírusellenőrzést a számítógépen. Amennyiben vírust talált, minden hajlékonylemez használata előtt végezze el azok vírusellenőrzését is.

A vírusellenőrző szoftverek gyártóinak listáját a Microsoft Tudásbázis következő cikkében találja a cikk számára kattintva:
49500 A víruskereső szoftverek forgalmazóinak listája
Megjegyzés Előfordulhat, hogy a különböző vírusok megtalálása és eltávolítása érdekében több vírusellenőrző szoftverterméket is használnia kell.

Fontos Amennyiben a számítógép fertőzött, lehetséges, hogy támadások egyéb fajtái is veszélyeztetik. Javasolt a fertőzött, közvetlen internet-kapcsolatnak kitett kiszolgálók újratelepítése, a következő webhelyen leírtaknak megfelelően: CERT A közvetlen internet-kapcsolatnak kitett kiszolgálók tűzfal vagy egyéb védelem nélkül működő kiszolgálók. Újra működésbe helyezés előtt megfontolandó minden olyan további számítógép újratelepítése is, amely a fertőzött számítógépekhez való közelsége okán szintén veszélyeztetett lehet.

Ha egy Windows XP-alapú számítógépet vírus fertőzött meg, és a vírusellenőrző program nem tudja eltávolítani a vírust és helyreállítani a rendszert, a merevlemezt újra kell particionálnia és formáznia, majd újra kell telepítenie a Windows XP rendszert. További információt a merevlemezek Windows XP rendszerbeli particionálásáról és formázásáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
313348 Merevlemezek particionálása és formázása Windows XP rendszerben
A rendszerindító-szektor vírusokkal szembeni Windows XP rendszerbeli védelméről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
122221 A rendszerindító-szektor vírusokkal szembeni védelme Windows rendszeren

Eszközillesztővel kapcsolatos problémák

„Stop 0x0000007B” hibaüzenet jelenhet meg az alábbi esetekben:
 • Nincs beállítva a rendszerindítási folyamat során való elinduláshoz egy olyan eszközillesztő, amelyre szüksége van a számítógép rendszerindító vezérlőjének.
 • Megsérült egy olyan eszközillesztő, amelyre szüksége van a számítógép rendszerindító vezérlőjének.
 • A Windows XP beállításjegyzékében (korábbi nevén rendszerleíró adatbázis) megsérültek az eszközillesztők rendszerindításkor történő betöltésének módjára vonatkozó adatok
A Windows XP rendszernek szüksége van egy miniport-illesztőprogramra ahhoz, hogy a számítógép indításához használt merevlemez-vezérlővel kommunikálhasson. Ha a Windows XP rendszer nem tartalmaz eszközillesztőt a vezérlőhöz, illetve ha sérült vagy inkompatibilis illesztőprogramot használ, az illesztőprogramot le kell cserélnie egy, a vezérlővel és a Windows XP operációs rendszerrel kompatibilis illesztőprogramra.

A Windows XP telepítésének első fázisában a telepítőprogram az alábbi üzenetet jeleníti meg a képernyő alján:
F6 - Más gyártótól származó SCSI- vagy RAID-illesztőprogram telepítése.
Nyomja le az F6 billentyűt, majd kövesse az útmutatásokat az eredeti hardvergyártó (OEM) háttértároló-illesztőprogramjának telepítéséhez. További információt az F6 billentyű OEM eszközillesztő betöltésére történő használatáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
314859 A Windows XP telepítőjének futása közben az F6 billentyű lenyomásával a számítógép-gyártók illesztőprogramjainak korlátozott támogatása vehető igénybe (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Annak megállapításához, hogy a merevlemez-vezérlő kompatibilis-e a Windows XP operációs rendszerrel, valamint a Windows XP CD-ROM-on található illesztőprogramokkal kapcsolatos információkért tekintse át a legújabb hardverkompatibilitási listát (HCL). A Windows XP rendszer legújabb hardverkompatibilitási listájáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
314062 A Windows XP rendszer legújabb hardverkompatibilitási listája (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Ha a merevlemez-vezérlő nem szerepel a hardverkompatibilitási listán, az eszközillesztő beszerzése érdekében vegye fel a kapcsolatot a számítógép, az alaplap vagy a merevlemez-vezérlő gyártójával. A Microsoft nem garantálja, hogy létezik megoldás a hardverkompatibilitási listában nem szereplő eszköz használatára. További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
315239 A Microsoft a Windows hardverkompatibilitási listájában (HCL) nem szereplő hardverekre vonatkozó támogatási irányelvei (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Amennyiben a Windows XP beállításjegyzékében sérült a System struktúra, előfordulhat, hogy a rendszer nem tudja betölteni a rendszerindító-vezérlő számára szükséges miniport-eszközillesztőt. A probléma megoldásához állítsa vissza a beállításjegyzéket egy biztonsági másolatból. A sérült beállításjegyzék biztonsági mentésből történő visszaállításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
307545 Visszaállítás a beállításjegyzéknek a Windows XP elindulását megakadályozó sérülése esetén

Hardverrel kapcsolatos problémák

„Stop 0x0000007B” hibaüzenet jelenhet meg, ha erőforrás-ütközés lépett fel a rendszerindító-vezérlő és egy másik vezérlő vagy SCSI eszközök között. Ez a Stop hibaüzenet akkor is megjelenhet, ha a meghajtó hozzárendelése nem hajtható végre, vagy megváltozott. A hiba elhárításához hajtsa végre az alábbi műveleteket.
 1. Ha a rendszerindító-vezérlő és egy másik vezérlő IRQ-címe vagy I/O-portcíme ütközik, a Windows XP nem válaszol (lefagy) vagy „Stop 0x0000007B” hibaüzenetet jeleníthet meg. Ha nemrég új hardverrel bővítette a számítógépet, távolítsa el az új hardvert, vagy úgy állítsa be, hogy ne ütközzön más telepített vezérlők erőforrásaival.
 2. Ha SCSI-merevlemezt használ, ellenőrizze az SCSI-eszközlánc helyes végződtetését. Távolítsa el az összes nem használt SCSI-eszközt, vagy bizonyosodjon meg afelől, hogy minden SCSI-azonosító egyedi.
 3. Győződjön meg arról, hogy (amennyiben ez követelmény) a meghajtók hozzárendelése bekapcsolt állapotban van, és nem változtatták meg. Ez a probléma például akkor fordulhat elő, ha nemrégiben felcserélte a vezérlőket. A problémáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
  314082 „Stop 0x0000007B” hibaüzenet jelenhet meg, ha a Windows XP rendszert tartalmazó merevlemezt másik számítógépbe helyezte át (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Egyéb problémák

A „Stop 0x0000007B” hibaüzenet megjelenésének egyéb lehetséges okai:
 • A rendszerindító kötet sérült és a Windows XP rendszer nem tudja inicializálni. Ha a fájlrendszer sérült, és a Windows XP rendszer a rendszerindítási folyamat során nem tudja inicializálni a rendszerindító kötetet, helyezze át a meghajtót egy másik, Windows XP rendszert futtató számítógépbe, majd futtassa a chkdsk parancsot a meghajtón, vagy pedig kíséreljen meg egy másik, párhuzamos Windows XP rendszert telepíteni az adott meghajtóra (másik mappába). A Windows XP telepítőprogramja a fájlok másolása előtt ellenőrzi a kötet épségét, és a folyamat során bizonyos hibákat kijavíthat.
 • A Windows XP rendszert egy Microsoft Windows NT 4.0 rendszer által létrehozott, tükrözött rendszerindító partícióra kíséreli meg telepíteni. A Windows XP nem támogatja a Windows NT 4.0 rendszer Ftdisk (hibatűrő) kötetkészleteit. Microsoft Windows 2000 használata esetén a Windows XP rendszerre történő frissítés előtt minden Ftdisk kötetkészletet dinamikus kötetté kell konvertálnia. Windows NT 4.0 futtatása esetén a Windows XP rendszerre történő frissítés előtt szüntessen meg minden tükrözést, és készítsen biztonsági másolatot a csíkozott, RAID5-, illetve kiterjesztett kötetkészleteken található adatokról. Lehetséges, hogy az Ftdisk-készletek a frissítést követően nem lesznek elérhetők.

Általános hibaelhárítás

Amennyiben a cikkben leírt esetek egyike sem áll fenn, kövesse az alábbi általános hibaelhárítási lépéseket.
 1. Ha a Windows XP rendszer telepítése során ezen hibaüzenetek valamelyik jelenik meg, frissítse a számítógép BIOS rendszerét, szerezze be a merevlemez-vezérlő Windows XP rendszerhez készült illesztőprogramjait (a számítógép, az alaplap vagy a merevlemez-vezérlő gyártójától), vagy tegye meg mindkettőt. A számítógép BIOS rendszerének frissítésére vonatkozó tudnivalókért, illetve a Windows XP illesztőprogramok beszerzéséhez vegye fel a kapcsolatot a számítógép gyártójával. Illesztőprogramok beszerzéséről további információt talál jelen cikk Eszközillesztőkkel kapcsolatos problémák című részében.

  Megjegyzés: Ha egy tükrözött rendszerindító partíción korábban Windows NT 4.0 vagy Windows 2000 rendszer volt, olvassa el jelen cikk Egyéb problémák című részét.
 2. Használja a Legutolsó helyes konfiguráció szolgáltatást. Ez megoldhatja a problémát, amennyiben nemrégiben inkompatibilis eszközillesztőt telepített a rendszerindító-vezérlőhöz. A Legutolsó helyes konfiguráció szolgáltatás használatáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál további információt a cikk számára kattintva:
  307852 A számítógép indítása a Windows XP Legutolsó helyes konfiguráció szolgáltatásának használatával
 3. Használja a Windows XP telepítőprogramjának Javítás funkcióját. A Windows XP telepítőprogrammal történő javításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
  978788 A Windows XP rendszer helyben történő frissítése (újratelepítése)
 4. Állítsa vissza a beállításjegyzéket egy biztonsági másolatból. A sérült beállításjegyzék biztonsági mentésből történő visszaállításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
  307545 Visszaállítás a beállításjegyzéknek a Windows XP elindulását megakadályozó sérülése esetén

Hivatkozások

A „Stop 0x0000007B” hibaüzenetekről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
316401 „STOP 0x0000007B” hibaüzenet jelenik meg Windows XP-alapú számítógép újraindításakor
303786 A Windows XP sysprep (rendszer-előkészítő) lemezképei esetén STOP 0x7B hibát okozhat, ha hiányzik a [SysprepMassStorage] szakasz
315031 Nem hajtható végre frissítés a Windows XP MSDN verziójával
314082 „Stop 0x0000007B” hibaüzenet jelenik meg, ha a Windows XP rendszert tartalmazó merevlemezt másik számítógépbe helyezte át
314859 A Windows XP telepítőjének futása közben az F6 billentyű lenyomásával a számítógép-gyártók illesztőprogramjainak korlátozott támogatása vehető igénybe (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 324103 - Utolsó ellenőrzés: 2014. február 26. - Verziószám: 6.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise x64 Edition
Kulcsszavak: 
kbexpertiseinter kbhardware kbdriver kbhowtomaster kbenv kberrmsg kbtshoot KB324103
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com