Az adatok CD-R vagy CD-RW optikai lemezre való írásakor előforduló problémák elhárítása Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 324129 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

BEVEZETÉS

Ha problémákat tapasztal lemez olvasásakor CD-R-, CD-RW-, DVD- vagy CD-ROM-meghajtóknál, olvassa el a Microsoft Tudásbázis következő cikkét:

321641 A CD-, CD-R-, CD-RW- és DVD-lemezekkel kapcsolatos problémák elhárítása (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Amikor adatokat próbál írni egy optikai lemezre, a következő hibák léphetnek fel:
 • Különféle lemezírási hibaüzenetek jelenhetnek meg.
 • Problémák léphetnek fel a meghajtóval és a Windows XP beépített rögzítési funkciójával kapcsolatban.
 • Hibák történhetnek a külső cégek által gyártott CD-író programok használatakor.

A CD-R- vagy CD-RW-meghajtót a rendszer nem érzékeli rögzítésre alkalmas eszközként

Ha meg kíván győződni arról, hogy a CD-R- vagy CD-RW-meghajtót a rendszer felismeri-e rögzítésre alkalmas eszközként, ellenőrizze, hogy megjelenik-e a Felvétel fül a CD-meghajtó tulajdonságaiban:
 1. Kattintson a Start menü Sajátgép parancsára.
 2. Jobb gombbal kattintson a CD-R- vagy CD-RW-meghajtóra, kattintson a Tulajdonságok parancsra, majd keresse meg a Felvétel fület.
Ha a CD-R- vagy CD-RW-meghajtót a Windows XP nem érzékeli rögzítésre alkalmas eszközként, de CD-ROM-ként igen, ellenőrizze, hogy a CD-R- vagy CD-RW-meghajtó kompatibilis-e a Windows XP rendszerrel. (Ellenőrizze például, hogy a meghajtó kompatibilis a Windows XP rendszerrel, ha a Felvétel fül nem jelenik meg.) Ezt a Microsoft hardverkompatibilitási lista segítségével teheti meg. A hardverkompatibilitási listával kapcsolatban bővebb információk a „Hardvereszközök és eszközillesztők kompatibilitása” részben olvashatók.

Ha a meghajtó nem kompatibilis, akkor is lehet, hogy írhat lemezeket Windows XP rendszerben külső cégtől származó program használatával vagy az eszközillesztők frissítésével. A belső vezérlőprogram vagy az eszközillesztő frissítésével kapcsolatban forduljon a hardver gyártójához. Bővebb információk a cikk „Hardvereszközök és eszközillesztők kompatibilitása” című részében olvashatók.

Ha a CD-R- vagy CD-RW-meghajtó nem kompatibilis, végezze el a Microsoft Tudásbázis következő cikkében ismertetett műveleteket:

316529 A rendszer nem ismeri fel rögzítésre alkalmas eszközként a CD-R- vagy CD-RW-meghajtót. (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Ez a cikk azt ismerteti, hogyan jeleníthető meg a Felvétel fül a támogatott eszközökhöz.

Az eszköz hiányzik vagy az Eszközkezelő szerint hibás az illesztőprogramja

Ha a CD-R-, CD-RW-, DVD vagy CD-ROM-meghajtó nem jelenik meg a Sajátgép ablakban, vagy ha az Eszközkezelő hibát jelez az eszközillesztővel kapcsolatban, a Hardverkompatibilitási listában ellenőrizze, hogy a CD-meghajtó kompatibilis-e a Windows XP rendszerrel. A hardverkompatibilitási lista elérésével kapcsolatban bővebb információk a „Hardvereszközök és eszközillesztők kompatibilitása” részben olvashatók.

Lehet, hogy az illesztőprogram megsérült, és az Eszközkezelővel el kell távolítania, majd újra kell telepítenie azt. Érdeklődjön az eszköz gyártójánál, hogy elérhető-e a belső vezérlőprogram vagy az eszközillesztő frissített verziója.

Ha további információra van szüksége a hiányzó CD-ROM-, DVD-, CD-R- vagy CD-RW-meghajtókról vagy az eszközillesztő eltávolításáról, kattintson az alábbi cikk számára a Microsoft Tudásbázis idevágó cikkének megjelenítéséhez:
320553 A CD-ROM- vagy DVD-ROM-meghajtó hiányzik a Windows XP telepítése után (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Meghatározott hibaüzenetek

A lemezírási hibák elhárításához elsőként jegyezze fel a hibaüzenetet, majd keressen róla információt a Microsoft Tudásbázisban. A Microsoft Tudásbázis cikkeiben való kereséshez látogassa meg a következő Microsoft webhelyet:
http://support.microsoft.com
A következő lista a leggyakoribb hibaüzeneteket és az elhárításukat segítő anyagokra való hivatkozásokat tartalmazza:
 • Drive not accessible, incorrect function (Meghajtó nem elérhető, helytelen működés)
  Ez a hibaüzenet általában akkor jelenik meg, amikor írni próbál egy CD-R- vagy CD-RW-lemezre, de a Windows XP beépített CD-író szolgáltatása nem ismeri fel a CD-meghajtót írható meghajtóként. A hibaüzenet megjelenhet akkor is, ha bizonyos külső programok vannak telepítve. A probléma megoldásáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
  316529 A rendszer nem ismeri fel rögzítésre alkalmas eszközként a CD-R- vagy CD-RW-meghajtót. (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
  315350 „Nem megfelelő funkció” hibaüzenet jelenik meg a CD-ROM-, DVD-ROM- vagy CD-RW-meghajtó elérésekor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
 • Hiba a fájl vagy mappa törlése közben.
  Nem lehet törölni a következőt: fájlnév. A CD-ROM-meghajtón lévő fájlok csak olvashatók. Erre a CD-ROM-meghajtóra nem lehet fájlokat másolni vagy áthelyezni.
  Ez a hibaüzenet azért jelenik meg, mert a CD-RW-meghajtóról nem lehet egyenként törölni a fájlokat. Miközben lemezre ír, nem használhatja a Windows XP CD-lemezre írási funkcióját véletlenszerű elérésű tároláshoz.

  A probléma elhárításához használjon külső gyártótól származó programot, amely támogatja ezt a szolgáltatást, vagy törölje a CD-RW lemezt, mielőtt a írna rá. További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
  303008 Hibaüzenet jelenhet meg fájl vagy mappa CD-RW lemezről való törlésekor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
  306641 Fájlok törlése CD-RW lemezről Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
 • SCSI error: No SCSI host adapter found (SCSI-hiba: nem található SCSI állomásvezérlő)
  Ha a hibaüzenetben az OK gombra kattint, megjelenik a „No CD recorder found” (Nem található CD-író) üzenet.

  Ez a hibaüzenet olyan CD-R- vagy CD-RW-író programoknál fordulhat elő, amelyek nem kompatibilisek a Windows XP rendszerrel. A probléma megoldásához győződjön meg arról, hogy az eszközhöz a legújabb illesztőprogram van telepítve, majd érdeklődjön a szoftver gyártójánál a program megfelelő kompatibilitást nyújtó frissítésének beszerzése felől. A probléma megoldásával kapcsolatban további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
  316393 „SCSI Error: No SCSI Host Adapter Found” hibaüzenet CD-írás megkísérlésekor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
 • Hiba: Can not complete the CD writing wizard (A CD-író varázsló nem tudja elvégezni a műveletet).
  Ez a hibaüzenet akkor jelenhet meg, ha ki van kapcsolva az IMAPI CD-író szolgáltatás. A hiba elhárításához győződjön meg arról, hogy a szolgáltatás fut és nincs kikapcsolva. A szolgáltatás beállítása alapértelmezés szerint Kézi. Indítsa el a IMAPI CD-író szolgáltatást, majd tesztelje úgy, hogy írni próbál egy CD-R- vagy CD-RW-lemezre Ha a szolgáltatás működik, lehet, hogy Automatikus módba kell állítania, ha nem indul el Kézi módban. A szolgáltatás Automatikus módba állításához végezze el az alábbi műveleteket:
  1. Válassza a Start menü Futtatás parancsát, írja be a services.msc /s parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
  2. Kattintson duplán az IMAPI CD-égető COM-szolgáltatás elemre.
  3. A Szolgáltatás állapota területen kattintson az Indítás gombra.
  4. Próbáljon adatot írni a CD-re.

A fájlok lemezre rögzítése inkonzisztens módon történik

Problémák léphetnek fel, amikor fájlokat vagy mappákat másol CD-R- vagy CD-RW-meghajtóra CD-íróval. A problémákat az alábbiak bármelyike okozhatja:
 • A merevlemezen nincs elég hely az ideiglenes fájlok létrehozásához.
 • A hiba a használt adathordozó típusa miatt következett be.
 • A CD-író rögzítési képességeivel van probléma.
A problémák kiküszöbölésére használja az alábbi módszerek valamelyikét:
 • Használjon másik adathordozót.
 • Módosítsa az eszköz írási sebességét.
 • Tisztítsa meg a lemezt.
 • Helyezze át az ideiglenes fájlok tárolási helyét.
Az írási problémákról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
320174 A Windows XP rendszerben írt CD-ről fájlok vagy mappák hiányoznak, illetve a CD nem olvasható (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A tárolómappa áthelyezéséről és az írási sebesség módosításáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál bővebb információt a cikkek számára kattintva:
308572 Ideiglenes fájlok tárolási helyének áthelyezése a Windows XP rendszerben való CD-íráshoz (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
309522 A CD-írás sebességének megadása Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Ezek a cikkek ismertetik az ebben a részben leírt kérdéseket, valamint a következőket:
 • A lemezre írás rendszeresen sikertelen.
 • A lemez nem olvasható Microsoft Windows 95 vagy Microsoft Windows 98 rendszerben, de Windows XP-ben igen.
 • A lemez nem olvasható MP3-lejátszóban, de a Windows XP rendszerben igen.
 • A lemez olvasható MP3-lejátszóban, de nem minden olvasható be minden fájl. Windows XP rendszerben viszont minden fájl elérhető.
 • Amikor fájlokat vagy mappákat ír nem üres lemezre, néhány fájl elveszik. Ez akkor fordulhat elő, ha az alábbiak közül legalább egy igaz:
  • A lemezre írt fájl neve megegyezik egy olyan mappa nevével, amely már a lemezen van.
  • A lemezre írt mappa neve megegyezik egy olyan fájl nevével, amely már a lemezen van.

Hardvereszközök és eszközillesztők kompatibilitása

A Hardverkompatibilitási listában ellenőrizze, hogy a CD-R- vagy CD-RW-meghajtó kompatibilis-e a Windows XP rendszerrel. A Microsoft Tudásbázisban keresse meg a CD-R- vagy CD-RW-meghajtó gyártmányát és típusát. A támogatott eszközök legújabb listájának megtekintéséhez látogasson el a Microsoft következő webhelyére:
http://www.microsoft.com/whdc/hcl/default.mspx
A Microsoft Tudásbázisban megkeresheti az egyes meghajtókkal kapcsolatos ismert hibákat. Célszerű a meghajtó gyártója által megadott támogatási információkban is keresni. Az eszköz belső vezérlőprogramjának vagy illesztőprogramjának frissítése felől érdeklődjön a hardver gyártójánál. Az egyedi problémákról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
308591 Nem lehet CD-t írni Samsung CD-RW-meghajtóval (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
309325 Problémák audio CD Hewlett-Packard CD-íróval való létrehozásakor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A következő üzenet akkor jelenhet meg, ha CD-R- vagy CD-RW-lemezre próbál írni, de az illesztőprogram sérült.
Nincs lemez a meghajtóban. Helyezzen egy írható CD-t a meghajtóba.
Ha az illesztőprogram sérült, a hardverkompatibilitási listában ellenőrizze, hogy a meghajtó mellett említett illesztőprogram kompatibilis-e a Windows XP rendszerrel. Ha a meghajtó gyártója által adott illesztőprogramot használja, nem a Microsoft által adottat, ellenőrizze, hogy az illesztőprogram elérhető-e. Ha az illesztőprogram megsérült, szükség lehet az eltávolítására és újratelepítésére.

A CD-R vagy CD-RW-meghajtó illesztőprogramjának eltávolítása és újratelepítése:
 1. Kattintson a Start gombra, kattintson a Futtatás parancsra, írja be a sysdm.cpl parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 2. A Hardver lapon kattintson az Eszközkezelő gombra.
 3. Kattintson arra a meghajtóra, amely az eltávolítani kívánt illesztőprogramot használja.
 4. A Művelet menüben kattintson az Eltávolítás elemre.

  Amikor a rendszer kéri az eltávolítás jóváhagyását, kattintson az OK gombra.
 5. A Művelet menüben kattintson a Hardverváltozások keresése elemre.
A Microsoft nem javasolja ugyan a Hardverkompatibilitási listában nem szereplő eszközök használatát, de az eszköz gyártójától esetenként be lehet szerezni a Windows XP rendszerrel kompatibilis illesztőprogramot.Az hardver gyártójának kapcsolatfelvételi adataiért az alábbi listában kattintson a megfelelő cikk számára, hogy megjelenítse azt a Microsoft Tudásbázisban:
65416 Független hardver- és szoftvergyártók elérhetőségi információinak listája; A–K (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

60781 Független hardver- és szoftvergyártók elérhetőségi információinak listája; L–P (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

60782 Független hardver- és szoftvergyártók elérhetőségi információinak listája; Q–Z (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Ha a CD- vagy DVD-meghajtót átállítja PIO módról DMA módra, a probléma esetenként megszűnhet. Ha további információkra van szüksége arról, hogyan állíthatja a számítógép meghajtóvezérlőjét DMA módba, olvassa el a Microsoft Tudásbázis következő cikkét annak számára kattintva:
310751 Az eszközbeállításokat nehéz megtalálni Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

CD-író programok kompatibilitása

Ha meghajtóját nem támogatja a Windows XP lemezíró szolgáltatása, lehet, hogy független gyártótól származó programmal tud CD-R- vagy CD-RW-lemezt írni. Ha CD-R- vagy CD-RW-író programot használ, a Microsoft Tudásbázisban vagy a program fejlesztőjének webhelyén járjon utána, vannak-e ismert hibái a programnak. Esetenként problémák léphetnek fel a program egyes verziói vagy meghatározott meghajtók esetén.
A független gyártók egyes programjaival kapcsolatos ismert problémákról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
310628 Az Easy CD Creator 5.0 nem működik Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
321640 A CD-ROM-meghajtó esetenként nem képes UDF formátumú lemezek olvasására Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
314993 A DVD-meghajtóban lévő lemezt a rendszer esetenként nem játssza jel automatikusan a Roxio Easy CD Creator 5.1 és a Norton Anti-Virus 2002 telepítése esetén (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
315345A „CD Recording Software Will Cause Windows to Become Unstable” hibaüzenet jelenik meg a Windows indításakor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
314060 Windows XP operációs rendszer alatt az Easy CD Creator program eltávolítása után a CD-ROM-meghajtók nem érhetők el, és a hibaüzenetekben 19-es, 31-es, 32-es vagy 39-es hibakód olvasható
A független cégek által készített CD-író programokkal kapcsolatos egyedi problémákkal kapcsolatban a „Meghatározott hibaüzenetek” című részben juthat bővebb információhoz.

Hivatkozások

További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
314096 CD-ROM-meghajtókkal kapcsolatos problémák megoldása Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
308012 A Windows XP rendszer DVD-problémáinak elhárításával kapcsolatos tudnivalók (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
306318 A DVD-lejátszással kapcsolatos problémák elhárítása a Windows Media Player for Windows XP programban
306319 Audio CD Windows Media Playerben való létrehozásakor felmerülő hibák elhárítása Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
302711 A Windows XP nem támogatja a tesztelést a CD-R- vagy CD-RW-lemezek írása előtt (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
300779 A „CD-re írás” beállítás elérhető a fájlok átmeneti területre történő másolásakor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
306641 Fájlok törlése CD-RW lemezről Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 324129 - Utolsó ellenőrzés: 2005. január 31. - Verziószám: 4.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbhowtomaster kbtshoot kbhardware KB324129
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com