Munkafüzetek hálózati kiszolgálóra történő mentésekor az Excel 2002 és az Excel 2003 alkalmazásban a „Legutóbbi mentése óta lehet, hogy más felhasználó már módosította a fájlt” hibaüzenet jelenik meg

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 324491 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Fontos! A cikk a beállításjegyzék (korábbi nevén rendszerleíró adatbázis) módosításával is foglalkozik. A beállításjegyzékről módosítása előtt készítsen biztonsági másolatot, illetve győződjön meg arról, hogy szükség esetén helyre tudja állítani azt. A beállításjegyzék biztonsági mentéséről, visszaállításáról és módosításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
256986 A Windows beállításjegyzékének ismertetése tapasztalt felhasználók számára
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

A jelenség

Microsoft Excel-munkafüzet hálózati kiszolgálóra történő mentésekor a következő hibaüzenet jelenhet meg, ha a kiszolgáló olyan közvetítő szolgáltatást futtat, mint amilyenek például a Macintosh-szolgáltatások, vagy ha késés tapasztalható a hálózati kapcsolatban, miközben a munkafüzet meg van nyitva:
'Fájlnév.xls' legutóbbi mentése óta lehet, hogy más felhasználó már módosította a fájlt. Mit kíván tenni ebben az esetben?
 • Másolatként menteni
 • Felülírni a módosításokat
Alapértelmezés szerint a Másolatként menteni választógomb van bejelölve.

Oka

Az üzenet a Microsoft Excel 2002 új funkciója, amely megakadályozza, hogy a hálózati kapcsolat megszakadása esetén felülírja egy másik felhasználó módosításait.

Ha hálózati meghajtóról nyit meg egy fájlt, majd megszakad a számítógép kapcsolata a hálózattal, akkor egy másik felhasználó szabadon megnyithatja, módosíthatja, mentheti, majd bezárhatja ugyanazt a fájlt.

Ha ezután megkísérli menteni a fájlt, az Excel összehasonlítja a memóriában található fájl időbélyegzőjét a hálózati meghajtón lévőével. Ha a két időbélyegző nem egyezik, az Excel megjeleníti a fenti hibaüzenetet.

Az alábbi két feltétel valamelyikének teljesülése esetén előfordulhat, hogy indokolatlanul jelenik meg a hibaüzenet:
 • Ha egy közvetítő szolgáltatást futtató hálózati kiszolgálóra menti a fájlt, a számítógép további adatokat írhat a fájlhoz, miután az Excel megszerezte az időbélyegzőt. A Macintosh-szolgáltatásokat futtató számítógépek például további, a Macintosh rendszerre vonatkozó adatokat írnak minden egyes fájlhoz, miután az Excel megszerezte az időbélyegzőt.
 • Írási hozzáféréssel megnyitott fájlok esetén az Excel tulajdonosi adatokat ír a fájlhoz, és változást idéz elő az utoljára módosított időbélyegzőben. Az Excel az írási művelet sikeres végrehajtását és a munkafüzet fennmaradó részének beolvasását követően összegyűjti az időbélyegzők adatait. Ha azonban a hálózatban késés tapasztalható, lehetséges, hogy nem történik meg teljes mértékben a fájl helyi fájlgyorsítótárból történő frissítése, amikor az Excel lekéri az időbélyegzőt. Emiatt előfordulhat, hogy a kiszolgáló az utolsó szerkesztés előtti időértéket adja vissza, és ez nem egyezik az Excel által a mentéskor várt időértékkel. Ez gyakrabban fordulhat elő, ha a fájl egy NetAPP-tárolóeszközön található, vagy nagytávolságú hálózaton (WAN) keresztül érhető el.
A fájl mentésekor az Excel észleli a megnyitás és a mentés időbélyegzője közti különbséget, és ennek megfelelően kér felhasználói beavatkozást.

A megoldás

Megjegyzés: Ne használja a következő beállításkulcsot, ha nincs megbizonyosodva a figyelmeztetés eredendő okáról. Mivel a figyelmeztetés megjelenését egy jelentősebb hálózati vagy kiszolgálói probléma is okozhatja, csak akkor alkalmazza ezt a beállításkulcsot, ha valóban tisztában van a probléma forrásával.

Figyelem! A beállításszerkesztő helytelen használata komoly problémákat okozhat, amelyek akár az operációs rendszer újratelepítését is szükségessé tehetik. A Microsoft nem garantálja az ilyen jellegű problémák megoldhatóságát, ezért a beállításszerkesztőt csak saját felelősségére használhatja.

Excel 2003

Az Excel 2003 alkalmazásban tapasztalt probléma megoldásához hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot, és nyomja le az ENTER billentyűt.
 2. Keresse meg a következő kulcsot, majd kattintson rá:
  HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Office\11.0\Excel\Options
 3. Mutasson a Szerkesztés menü Új pontjára, majd kattintson a Duplaszó parancsra.
 4. Írja be a QFE_Saskatchewan nevet, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 5. Kattintson a jobb gombbal a
  QFE_Saskatchewan
  bejegyzésre, és válassza a Módosítás parancsot.
 6. Írja be az Érték mezőbe a 2 értéket. Ha ezt az értéket írja be, az Excel mindig kiüríti a fájlgyorsítótárat, mielőtt a program beolvassa az időbélyegzőt. (Ez a legtöbb esetben megszünteti a problémát.) Vagy írja be az 1 értéket, ha azt szeretné, hogy az Excel letiltsa az időbélyegző-ellenőrzést, és minden esetben elrejtse a párbeszédpanelt.

  Megjegyzés: Az időbélyegző-ellenőrzést nem ajánlott letiltani.
 7. A beállítás mentéséhez kattintson az OK gombra.

Excel 2002

A problémára először egy gyorsjavítás kínált megoldást, amelyet most egy szervizcsomag is tartalmaz. Ha telepítette az Office XP legfrissebb szervizcsomagját, nem kell telepítenie a gyorsjavítást.

Információk a szervizcsomagról

A hiba javítását az Office XP Service Pack 3 szervizcsomag tartalmazza.
A probléma elhárításához szerezze be a legfrissebb Microsoft Office XP-szervizcsomagot. A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikke:
307841 Az Office XP szoftver legújabb szervizcsomagjainak beszerzése

A javítás engedélyezése

A működésbeli változás engedélyezéséhez kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot a Megnyitás mezőbe, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 2. Keresse meg a következő kulcsot, majd kattintson rá:
  HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Office\10.0\Excel\Options
 3. Mutasson a Szerkesztés menü Új pontjára, majd kattintson a Duplaszó parancsra.
 4. Írja be a QFE_Saskatchewan nevet, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 5. Kattintson a jobb gombbal a
  QFE_Saskatchewan
  bejegyzésre, és válassza a Módosítás parancsot.
 6. Írja be az Érték mezőbe a 2 értéket, ha azt szeretné, hogy az Excel az időbélyegző beolvasása előtt mindig kiürítse a fájlgyorsítótárat. Ez a legtöbb esetben megszünteti a problémát. Vagy írja be az 1 értéket, ha azt szeretné, hogy az Excel letiltsa az időbélyegző-ellenőrzést, és minden esetben elrejtse a párbeszédpanelt.

  Megjegyzés: Az időbélyegző-ellenőrzést nem ajánlott letiltani.
 7. A beállítás mentéséhez kattintson az OK gombra.
 8. Indítsa újra az Excel alkalmazást, hogy a beállítás érvénybe lépjen az adott felhasználóra vonatkozóan.

Gyorsjavítási információk

A gyorsjavítás beszerzése

A hiba javítását az Excel 2002 alkalmazáshoz a Service Pack 2 szervizcsomag megjelenése után, 2003. június 7-én kiadott gyorsjavító csomag tartalmazza.
A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikke:
822347 Az Excel 2002 alkalmazásnak a Service Pack 2 szervizcsomag megjelenését követően kiadott gyorsjavítása: 2003. június 7. (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Kerülő megoldás

A probléma megoldásához a következő módszerek egyikét kell követnie:
 • Ossza meg az Excel-munkafüzetet az Eszközök menü Közös használat parancsára kattintva. A megosztási engedélyek használatával korlátozhatja a fájlhoz való hozzáférést. A megosztott munkafüzetek több felhasználó módosításait követik nyomon, és nincs szükségük az időbélyegzőre.
 • Mentse a fájlokat egy helyi hálózaton (LAN) Microsoft Windows 2000 vagy Microsoft Windows Server 2003 rendszerben, és tiltsa le azokat a szolgáltatásokat (például a Macintosh-szolgáltatásokat), amelyek váratlanul módosíthatják a fájlt.
 • Ha biztos abban, hogy egyedüliként van hozzáférése a fájlhoz, illetve használja azt, egyszerűen jelölje be a párbeszédpanelen a Felülírni a módosításokat választógombot.

Állapot

A Microsoft megerősítette, hogy a cikkben tárgyalt jelenség az érintett termékek hibájára vezethető vissza. A hiba első javítását az Office XP Service Pack 1 szervizcsomag tartalmazta.

Megjegyzés: A gyorsjavítás engedélyezéséhez az Office XP Service Pack 3 szervizcsomag telepítése után hozzá kell adnia a jelen cikk megoldást ismertető részében említett beállításkulcsot.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 324491 - Utolsó ellenőrzés: 2008. február 21. - Verziószám: 12.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Office Excel 2003
 • Microsoft Excel 2002 Standard Edition
Kulcsszavak: 
kberrmsg kbbug kbnofix kbqfe KB324491
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com