Mozgó egyedüli főkiszolgálóval végzett műveleti szerepek (FSMO-szerepek) megtekintése és átvitele Windows Server 2003 rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 324801 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Jelen cikk az FSMO (vagy műveleti főkiszolgálói) szerepköröknek a Microsoft Management Console (MMC) Active Directory beépülő moduljai segítségével történő átvitelét ismerteti Windows Server 2003 rendszeren.

FSMO szerepkörök

Minden erdőben legalább öt, egy vagy több tartományvezérlőhöz rendelt FSMO szerepkör található. Az öt FSMO szerepkör a következő:
 • Séma-főkiszolgáló: A séma-főkiszolgáló tartományvezérlő ellenőrzi a séma minden frissítését és módosítását. Erdő sémájának frissítéséhez a séma-főkiszolgálóhoz való hozzáférés szükséges. Az erdő egészében mindössze egyetlen séma-főkiszolgáló létezhet.
 • Tartománynév-kiosztási főkiszolgáló: A tartománynév-kiosztási főkiszolgáló tartományok erdőhöz való hozzáadását vagy erdőből való eltávolítását ellenőrzi. Az erdő egészében mindössze egyetlen tartománynév-kiosztási főkiszolgáló létezhet.
 • Infrastruktúra-főkiszolgáló: Az infrastruktúra-főkiszolgáló a saját tartományába tartozó objektumok más tartományokba tartozó objektumokra való hivatkozásainak frissítéseit végzi. Minden tartományban egy időben egyszerre csak egyetlen infrastruktúra-főkiszolgálóként működő tartományvezérlő létezhet.
 • Relatív azonosító (RID) főkiszolgáló: A RID-főkiszolgáló egy adott tartományba tartozó összes tartományvezérlő RID-készletkérelmeinek feldolgozását végzi. A tartományban egy időben egyszerre csak egyetlen RID-főkiszolgálóként működő tartományvezérlő létezhet.
 • PDC-emulátor: A PDC-emulátor olyan tartományvezérlő, amely munkaállomások, tagkiszolgálók, valamint korábbi verziójú Windows rendszereken futó tartományvezérlők számára az elsődleges tartományvezérlőként (PDC) azonosítja magát. Így például, amennyiben a tartományban nem Microsoft Windows XP Professional vagy Microsoft Windows 2000 ügyfélszoftvert futtató számítógépek, vagy pedig Microsoft Windows NT tartalék tartományvezérlők találhatók, úgy a PDC-emulátor főkiszolgáló Windows NT PDC számítógépként jelenik meg. A PDC-emulátor egyben tartományi főtallózó is, amely a jelszavak eltéréseit kezeli. Az erdő összes tartományában egy időben egyszerre csak egyetlen PDC-emulátor főkiszolgálóként működő tartományvezérlő létezhet.
FSMO szerepkörök az Ntdsutil.exe parancssori segédprogram vagy MMC beépülő modul segítségével vihetők át. Az átvinni kívánt FSMO szerepkörtől függően az alábbi három MMC beépülő modul közül választhat:
Active Directory-séma beépülő modul
Active Directory tartományok és bizalmi kapcsolatok beépülő modul
Active Directory felhasználók és számítógépek beépülő modul
Amennyiben egy számítógép létezése megszűnik, a szerepkört zárolni kell. Szerepkör zárolásához használja az Ntdsutil.exe segédprogramot.

A séma-főkiszolgálói szerepkör átvitele

A séma-főkiszolgálói szerepet az Active Directory-séma beépülő modul segítségével átviheti másik tartományvezérlőre. A beépülő modul használatához regisztrálnia kell az Schmmgmt.dll fájlt.

Az Schmmgmt.dll fájl regisztrálása

 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára.
 2. Írja be a regsvr32 schmmgmt.dll parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 3. A művelet sikeréről tájékoztató párbeszédpanelen kattintson az OK gombra.

A séma-főkiszolgálói szerepkör átvitele

 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be az mmc parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 2. Kattintson a Fájl menü Beépülő modul hozzáadása/eltávolítása parancsára.
 3. Kattintson a Hozzáadás gombra.
 4. Kattintson az Active Directory-séma elemre, a Hozzáadás gombra, majd a Bezárás gombra, végül pedig az OK gombra.
 5. Jobb gombbal kattintson a konzolfa Active Directory-séma csomópontjára, majd kattintson a Tartományvezérlő váltása parancsra.
 6. Kattintson a Megadott nevű választógombra, írja be a szerepkört újonnan ellátó tartományvezérlő nevét, majd kattintson az OK gombra.
 7. Jobb gombbal kattintson a konzolfa Active Directory-séma csomópontjára, majd kattintson a Műveleti főkiszolgáló parancsra.
 8. Kattintson a Módosítás gombra.
 9. Az átvitel jóváhagyásához kattintson az OK gombra, majd kattintson a Bezárás gombra.

A tartománynév-kiosztási főkiszolgálói szerepkör átvitele

 1. Mutasson a Start menü Felügyeleti eszközök pontjára, majd kattintson az Active Directory tartományok és bizalmi kapcsolatok parancsra.
 2. Jobb gombbal kattintson az Active Directory tartományok és bizalmi kapcsolatok csomópontra, majd kattintson a Csatlakozás tartományvezérlőkhöz parancsra.

  MEGJEGYZÉS: Ezt a lépést mindenképpen végre kell hajtania, ha nem az az aktuális tartományvezérlő, amelyre a szerepkört át kívánja vezetni. Amennyiben már csatlakozott ahhoz a tartományvezérlőhöz, amelynek a szerepkörét át kívánja vinni, úgy nem szükséges végrehajtania ezt a lépést.
 3. Az alábbi lehetőségek közül választhat:
  • Az Írja be egy másik tartományvezérlő nevét mezőben adja meg annak a tartományvezérlőnek a nevét, amely a szerepkört el fogja látni, majd kattintson az OK gombra.

   – vagy –
  • A Vagy válasszon ki egy használható tartományvezérlőt listában kattintson annak a tartományvezérlőnek a nevére, amely a szerepkört el fogja látni, majd kattintson az OK gombra.
 4. Jobb gombbal kattintson a konzolfa Active Directory tartományok és bizalmi kapcsolatok csomópontjára, majd kattintson a Műveleti főkiszolgáló parancsra.
 5. Kattintson a Módosítás gombra.
 6. Az átvitel jóváhagyásához kattintson az OK gombra, majd kattintson a Bezár gombra.

A RID-főkiszolgálói, PDC-emulátori és infrastruktúra-főkiszolgálói szerepkörök átvitele

 1. Kattintson a Start menü Felügyeleti eszközök parancsára, majd kattintson az Active Directory felhasználók és számítógépek parancsra.
 2. Jobb gombbal kattintson az Active Directory felhasználók és számítógépek csomópontra, majd kattintson a Csatlakozás tartományvezérlőkhöz parancsra.

  MEGJEGYZÉS: Ezt a lépést mindenképpen végre kell hajtania, ha nem az az aktuális tartományvezérlő, amelyre a szerepkört át kívánja vezetni. Amennyiben már csatlakozott ahhoz a tartományvezérlőhöz, amelynek a szerepkörét át kívánja vinni, úgy nem szükséges végrehajtania ezt a lépést.
 3. Az alábbi lehetőségek közül választhat:
  • Az Írja be egy másik tartományvezérlő nevét mezőben adja meg annak a tartományvezérlőnek a nevét, amely a szerepkört el fogja látni, majd kattintson az OK gombra.

   – vagy –
  • A Vagy válasszon ki egy használható tartományvezérlőt listában kattintson annak a tartományvezérlőnek a nevére, amely a szerepkört el fogja látni, majd kattintson az OK gombra.
 4. Jobb gombbal kattintson a konzolfa Active Directory felhasználók és számítógépek csomópontjára, kattintson Az összes feladat menüpontra, majd kattintson a Műveleti főkiszolgáló parancsra.
 5. Kattintson az átvinni kívánt szerepkörnek megfelelő lapra (RID, PDC vagy Infrastruktúra), majd kattintson a Módosítás gombra.
 6. Az átvitel jóváhagyásához kattintson az OK gombra, majd kattintson a Bezár gombra.

Hivatkozások

Az adott kapcsolódó témakörről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében olvashat bővebben a cikk számára kattintva:
255690 Mozgó egyedüli főkiszolgálóval végzett műveleti szerepek (FSMO-szerepek) megtekintése és átvitele a grafikus felhasználói felület használatával (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 324801 - Utolsó ellenőrzés: 2007. december 3. - Verziószám: 9.4
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Server 2003, 64-Bit Datacenter Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise x64 Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Small Business Server 2003 Premium Edition
 • Microsoft Windows Small Business Server 2003 Standard Edition
Kulcsszavak: 
kbhowtomaster kbactivedirectory kbenv KB324801
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com