Как да използвате функцията LOOKUP в Excel

Преводи на статии Преводи на статии
ID на статията: 324986 - Преглед на продукти, за които се отнася тази статия.
Разгъване на всички | Сгъване на всички

На тази страница

Кратко изложение

Тази статия описва как да използвате функцията LOOKUP в работен лист на Microsoft Excel.

Допълнителна информация

Функцията LOOKUP връща стойност Препоръчано от диапазон един ред или една колона или Препоръчано от масив. Синтаксисът на функцията LOOKUP има две синтактични форми: вектор и масив. Векторният синтаксис на LOOKUP търси в едноредов или едноколонен диапазон (известен като вектор) зададена стойност и връща стойност със същото положение във втори едноредов или едноколонен диапазон. Формата за масив на LOOKUP търси в първия ред или колона Препоръчано от масив Указаната стойност и връща стойност със същото положение в последния ред или колона Препоръчано от масива.

Векторният синтаксис на LOOKUP

Векторният синтаксис на LOOKUP търси в едноредов или едноколонен диапазон (известен като вектор) зададена стойност и връща стойност със същото положение във втори едноредов или едноколонен диапазон. Използвайте този синтаксис на функцията LOOKUP , когато искате да зададете диапазона, съдържащ стойностите, които искате да намерите.

Синтаксис за векторен вид

() ТЪРСЕНЕlookup_value,lookup_vector:,Result_vector)
 • Lookup_value е стойността, която LOOKUP търси в първия вектор.Lookup_value може да бъде число, текст, логическа стойност, или име за влизане или препратка, които препращат към стойност.
 • Lookup_vector: е диапазон thatcontains само един ред или една колона. Стойностите вlookup_vector: могат да бъдат текст, числа или logicalvalues.

  Важно Стойностите в lookup_vector: трябва да beplaced във възходящ ред. За пример, -2, -1, 0, 1, 2 или A-Z или FALSE, вярно.Ако не го направите, справка може да не върне правилната стойност. Главни и малки текст areequivalent.
 • Result_vector е диапазон thatcontains само един ред или колона. Тя трябва да бъде със същия размер катоlookup_vector:.
Забележка
 • Ако функцията LOOKUP не може да намери lookup_value, itmatches най-голямата стойност в lookup_vector: Това isless малко или равно на lookup_value.
 • Ако lookup_value е по-малка thanthe най-малката стойност в lookup_vector:, Справка дава стойността за грешка #N/A.
Пример
Сгъване на таблицатаРазгъване на таблицата
АБ
1ЧестотаЦвят
24.14червен
34.19Ориндж
45.17жълто
55.77Грийн
66,39синьо
Сгъване на таблицатаРазгъване на таблицата
времева формулаОписание (резултат)
=LOOKUP(4.91,A2:A6,B2:B6)Търси 4,19 в колона A и връща стойността Препоръчано от колона B на същия ред (оранжев).
=LOOKUP(5.00,A2:A6,B2:B6)Търси 5,00 в колона A и връща стойността Препоръчано от колона B на същия ред (оранжев).
=LOOKUP(7.66,A2:A6,B2:B6)Търси 7,66 в колона A, намира следващата най-малка стойност (6,39) и връща стойността Препоръчано от колона B на същия ред (син).
=LOOKUP(0,A2:A6,B2:B6)Търси 0 в колона A и връща грешка, защото 0 е по-малко Препоръчано от най-малката стойност в lookup_vector a2 (#N/A):.

Формата за масив на LOOKUP

Формата за масив на LOOKUP търси в първия ред или колона Препоръчано от масив за стойността на които задавате и след това връща стойност със същото положение в последния ред или колона Препоръчано от масива. Използвайте този синтаксис на LOOKUP , когато стойностите, които искате да намерите, са в първия ред или колона Препоръчано от масива.

Синтаксис за масив

() ТЪРСЕНЕlookup_value,масив)
 • Lookup_value е стойността, която LOOKUP търси в масив. Lookup_valueможе да бъде число, текст, логическа стойност, или име за влизане или препратка, които препращат към стойност.
  • Ако функцията LOOKUP не може да намери lookup_value, тя използва най-голямата стойност в масива, която е по-малка или равна на lookup_value.
  • Ако lookup_value е по-малък Препоръчано от най-малката стойност в първия ред или колона (в зависимост Препоръчано от размерностите на масива), LOOKUP връща стойността за грешка #N/A.
 • Масив е диапазон Препоръчано от клетки thatcontains текст, числа или логически стойности, които искате да сравните сlookup_value.

  Формата за масив на LOOKUP е подобен на функциите HLOOKUP и VLOOKUP . Разликата е, че HLOOKUP търси lookup_value в firstrow VLOOKUP търси в първата колона, както и търсене търсене според размерите намасив.
  • Ако масив покрива област, която е Още действия широка, отколкото висока (повече колони, отколкото редове), LOOKUP търси lookup_value в първия ред.
  • Ако масив е квадратен или е Още действия висок, отколкото широк (повече редове, отколкото колони), LOOKUP търси в първата колона.
  • При HLOOKUP и VLOOKUPможете да индексирате по вертикала или по, но LOOKUP винаги избира Последната стойност в реда или колоната.
  Важно Стойностите в масив трябва да се поставят inascending поръчка. За пример, -2, -1, 0, 1, 2 или A-Z или FALSE, вярно. Ако сте дарител направят, LOOKUP не може да даде правилната стойност. Главни и малки текст areequivalent.
Пример
Сгъване на таблицатаРазгъване на таблицата
АБ
1a1
2б2
3c3
4d4
Сгъване на таблицатаРазгъване на таблицата
времева формулаОписание (резултат)
=LOOKUP("c",a1:B4)Търси "C" в първия ред на масива и връща стойността в последния ред, който е в същата колона (3).
=LOOKUP("Bump",a1:B4)Търси "bump" в първия ред на масива и връща стойността в последната колона, която е на същия ред (2).
Забележка Това е статия "БЪРЗА ПУБЛИКАЦИЯ", създадена директно в рамките на организацията за поддръжка на Microsoft. Информацията, съдържаща се тук, се ограничава до съдържащото се в нея и е дадена в отговор на появили се проблеми. В резултат на краткия срок до тяхното предлагане, материалите може да съдържат печатни грешки и могат да бъдат преработвани във всеки момент без предизвестие. Вижте Условия на ползване за други съображения.

Свойства

ID на статията: 324986 - Последна рецензия: 16 ноември 2013 г. - Редакция: 2.0
Важи за:
 • Microsoft Office Excel 2007
 • Microsoft Office Excel 2003
 • Microsoft Excel 2010
Ключови думи: 
kbfunctions kbhowto kbmt KB324986 KbMtbg
Machine-translated Article
ВАЖНО: Тази статия е преведена с използване на софтуер за машинен превод на Microsoft и може да бъде коригирана чрез технологията Рамка за превод от общността (CTF). Microsoft предлага статии, преведени машинно, допълнително редактирани от общността, и статии, преведени от хора, за да може да предостави достъп на много езици до всички статии в нашата База знания. Статиите, преведени машинно и редактирани допълнително, може да съдържат грешки в лексиката, синтаксиса и/или граматиката. Microsoft не носи отговорност за каквито и да било неточности, грешки или вреди, предизвикани от неправилен превод на съдържанието или използването му от нашите клиенти. Повече за CTF – на http://support.microsoft.com/gp/machine-translation-corrections/bg.
Щракнете тук, за да видите версия на тази статия на английски: 324986

Изпратете обратна информация

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com