Korištenje funkcije LOOKUP u programu Excel

Prijevod članka Prijevod članka
ID članka: 324986 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Sažetak

U ovom se članku opisuje korištenje funkcije LOOKUP u radnom listu programa Microsoft Excel.

Dodatne informacije

Funkcija LOOKUP vraća vrijednost iz raspona od jednog retka ili jednog stupca ili iz polja. Funkcija LOOKUP ima dva oblika sintakse: vektor i polje. Oblik vektora funkcije LOOKUP traži vrijednost u rasponu od jednog retka ili jednog stupca (poznato kao vektor), a zatim vraća vrijednost iz istog položaja u drugom rasponu od jednog retka ili jednog stupca. Oblik polja funkcije LOOKUP traži navedenu vrijednost u prvom retku ili stupcu polja, a zatim vraća vrijednost iz istog položaja u posljednjem retku ili stupcu polja.

Oblik vektora funkcije LOOKUP

Oblik vektora funkcije LOOKUP traži vrijednost u rasponu od jednog retka ili jednog stupca (poznato kao vektor), a zatim vraća vrijednost iz istog položaja u drugom rasponu od jednog retka ili jednog stupca. Koristite taj oblik funkcije LOOKUP kada želite odrediti raspon koji sadrži vrijednosti koje želite pronaći.

Sintaksa za oblik vektora

LOOKUP(lookup_value,lookup_vector,result_vector)
 • Lookup_value je vrijednost koju funkcija LOOKUP traži u prvom vektoru. Lookup_value može biti broj, tekst, logička vrijednost ili naziv ili adresa na vrijednost.
 • Lookup_vector je raspon koji sadrži samo jedan redak ili jedan stupac. Vrijednosti lookup_vector mogu biti tekst, brojevi ili logičke vrijednosti.

  Važno Vrijednosti lookup_vector moraju biti poredane uzlaznim redoslijedom. Na primjer, -2, -1, 0, 1, 2 ili A-Z ili NEISTINITO, ISTINITO. Ako to ne učinite, funkcija LOOKUP možda neće dati ispravnu vrijednost. Nema razlike između teksta pisanog velikim i teksta pisanog malim slovima.
 • Result_vector je raspon koji sadrži samo jedan redak ili stupac. Mora biti iste veličine kao vrijednost lookup_vector.
Napomena
 • Ako funkcija LOOKUP ne može pronaći vrijednost lookup_value, pronaći će najveću vrijednost lookup_vector koja je manja ili jednaka vrijednosti lookup_value.
 • Ako je vrijednost lookup_value manja od najmanje vrijednosti lookup_vector, LOOKUP daje vrijednost pogreške #N/A.
Primjer
Sažmi ovu tablicuProširi ovu tablicu
AB
1UčestalostBoja
24.14crvena
34.19narančasta
45.17žuta
55.77zelena
66.39plava
Sažmi ovu tablicuProširi ovu tablicu
FormulaOpis (rezultat)
=LOOKUP(4.91,A2:A6,B2:B6)Traži vrijednost 4.19 u stupcu A i vraća vrijednost iz stupca B koja se nalazi u istom retku (narančasta).
=LOOKUP(5.00,A2:A6,B2:B6)Traži vrijednost 5.00 u stupcu A i vraća vrijednost iz stupca B koja se nalazi u istom retku (narančasta).
=LOOKUP(7.66,A2:A6,B2:B6)Traži vrijednost 7.66 u stupcu A, nalazi sljedeću odgovarajuću najmanju vrijednost (6.39) i vraća vrijednost iz stupca B koja se nalazi u istom retku (plava).
=LOOKUP(0,A2:A6,B2:B6)Traži vrijednost 0 u stupcu A i vraća pogrešku jer 0 je manja od najmanje vrijednosti u parametru lookup_vector A2:A7 (#N/A).

Oblik polja funkcije LOOKUP

Oblik polja funkcije LOOKUP traži vrijednost koju ste naveli u prvom retku ili stupcu polja, a zatim vraća vrijednost iz istog položaja u posljednjem retku ili stupcu polja. Koristite taj oblik funkcije LOOKUP kada se vrijednosti koje trebaju odgovarati nalaze u prvom retku ili stupcu polja.

Sintaksa za oblik polja

LOOKUP(lookup_value,polje)
 • Lookup_value je vrijednost koju funkcija LOOKUP traži u polju. Lookup_value može biti broj, tekst, logička vrijednost ili naziv ili adresa na vrijednost.
  • Ako funkcija LOOKUP ne može pronaći vrijednost lookup_value, koristi najveću vrijednost u skupu koja je manja ili jednaka vrijednosti lookup_value.
  • Ako je vrijednost lookup_value manja od najmanje vrijednosti u prvom retku ili stupcu (ovisno o dimenzijama polja), funkcija LOOKUP vraća vrijednost pogreške #N/A.
 • Polje je raspon ćelija koji sadrži tekst, brojeve ili logičke vrijednosti koje želite usporediti s vrijednošću lookup_value.

  Oblik polja funkcije LOOKUP sličan je funkcijama HLOOKUP i VLOOKUP. Razlika je u tome što HLOOKUP traži vrijednost lookup_value u prvom retku, VLOOKUP traži u prvom stupcu, a LOOKUP traži u skladu s dimenzijama polja.
  • Ako polje pokriva područje koje je šire nego što je visoko (više stupaca nego redaka), funkcija LOOKUP traži vrijednost lookup_value u prvom retku.
  • Ako je polje četvrtasto ili je više nego što je široko (više redaka nego stupaca), funkcija LOOKUP traži u prvom stupcu.
  • S funkcijama HLOOKUP i VLOOKUP možete indeksirati nadolje ili poprijeko, no funkcija LOOKUP uvijek odabire posljednju vrijednost u retku ili stupcu.
  Važno Vrijednosti u polju moraju biti poredane uzlaznim redoslijedom. Na primjer, -2, -1, 0, 1, 2 ili A-Z ili NEISTINITO, ISTINITO. Ako to ne učinite, funkcija LOOKUP možda neće dati ispravnu vrijednost. Nema razlike između teksta pisanog velikim i teksta pisanog malim slovima.
Primjer
Sažmi ovu tablicuProširi ovu tablicu
AB
1a1
2b2
3c3
4d4
Sažmi ovu tablicuProširi ovu tablicu
FormulaOpis (rezultat)
=LOOKUP("c",A1:B4)Traži "C" u prvom retku polja i vraća vrijednost u posljednjem retku koji se nalazi u istom stupcu (3).
=LOOKUP("bump",A1:B4)Traži "bump" u prvom retku polja i vraća vrijednost u posljednjem stupcu koji se nalazi u istom retku (2).
Napomena Ovo je članak za brzo objavljivanje stvoren izravno iz Microsoftove službe podrške. Informacije u ovom članku navode se kakve jesu kao odgovor na nova pitanja. Materijali zbog brzine objavljivanja mogu sadržavati tipografske pogreške te mogu biti revidirani u bilo kojem trenutku bez obavijesti. Pogledajte Uvjete korištenja za dodatne informacije.

Svojstva

ID članka: 324986 - Posljednja izmjena: 22. svibnja 2013. - Revizija: 1.0
Odnosi se na:
 • Microsoft Office Excel 2007
 • Microsoft Office Excel 2003
 • Microsoft Excel 2010
Ključne riječi: 
kbfunctions kbhowto KB324986

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com