Cikk azonosítója: 328010 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Fontos: Ez a cikk a rendszerleíró adatbázis módosítására vonatkozó információkat tartalmaz. A rendszerleíró adatbázis módosítása előtt feltétlenül készítsen biztonsági másolatot arról, és csak akkor fogjon hozzá, ha probléma esetén tisztában van a rendszerleíró adatbázis visszaállításának módjával. A rendszerleíró adatbázis biztonsági mentéséről, visszaállításáról és szerkesztéséről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
256986 A Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisának ismertetése
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

BEVEZETÉS

Ha a számítógépre rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként jelentkezett be, a tálca értesítési területén figyelmeztetés jelenhet meg a Windows automatikus frissítési szolgáltatásának konfigurálására vonatkozóan.

Az Automatikus frissítések szolgáltatás elérhetőségéről, konfigurálásáról és használatáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál további információt a cikkek számára kattintva:
306525 Az Automatikus frissítések szolgáltatás beállítása és használata Windows XP rendszerben
327850 Az Automatikus frissítések szolgáltatás beállítása és használata Windows 2000 rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A tapasztaltabb felhasználók és az informatikában jártas szakemberek az alábbi módszerek egyikét alkalmazhatják az Automatikus frissítések szolgáltatás beállítására:
 • A Csoportházirend vagy a Microsoft Windows NT 4.0 stílusú Rendszerházirend szolgáltatás használata
 • A rendszerleíró adatbázis módosítása
A cikk e két módszer kapcsán ismerteti az Automatikus frissítések szolgáltatás beállításának lépéseit.

További információ

Az Automatikus frissítések szolgáltatás beállítása helyi csoportházirend használatával

 1. Kattintson a Start gombra, majd a Futtatás parancsra.
 2. Írja be a gpedit.msc parancsot, és kattintson az OK gombra.
 3. Bontsa ki a Számítógép konfigurációja elemet.
 4. Jobb gombbal kattintson a Felügyeleti sablonok elemre, majd kattintson a Sablonok hozzáadása/eltávolítása parancsra.
 5. Kattintson a Hozzáadás gombra, jelölje ki a Wuau.adm fájlt a Windows\Inf mappában, majd kattintson a Megnyitás gombra.
 6. Kattintson a Bezárás gombra.
 7. Bontsa ki a Számítógép konfigurációja csomóponton belül található Felügyeleti sablonok, azon belül pedig a Windows összetevők elemet, majd kattintson a Windows Update elemre.

  Ekkor megjelenik Az automatikus frissítés konfigurálása házirend. Ez a házirend szabja meg, hogy a számítógép a Windows Automatikus frissítések szolgáltatásán keresztül kapja-e meg a biztonsági frissítéseket és egyéb fontos letöltéseket. E házirend beállításai segítségével adható meg, hogy a számítógépen engedélyezve legyen-e az automatikus frissítés. Ha engedélyezi a szolgáltatást, három beállítási lehetőség közül kell kiválasztania a megfelelőt.
 8. A házirend-beállítások megjelenítéséhez kattintson duplán Az automatikus frissítés konfigurálása házirendre.
 9. Az automatikus frissítés bekapcsolásához kattintson az Engedélyezve választógombra a Beállítás lap felső részén látható lehetőségek között.

  Az Engedélyezve lehetőség kiválasztását követően meg kell adnia, hogy a 10. lépésben felsorolt három konfigurálási lehetőség közül melyiket szeretné használni.
 10. Válasszon az alábbi három lehetőség közül:
  • 2 - Értesítés letöltés és telepítés előtt egyaránt

   Amikor a Windows olyan frissítéseket talál, amelyeket szükséges telepíteni az adott számítógépre, az értesítési területen egy ikon jelenik meg, valamint egy üzenet, mely arról tájékoztat, hogy a frissítések letöltése megkezdhető. Ha az ikonra vagy az üzenetre kattint, megjelenik a letöltendő frissítések kijelölésére szolgáló ablak. A Windows ekkor a háttérben letölti a kijelölt frissítéseket. A letöltés befejeztével az ikon ismét megjelenik az értesítési területen, és egy üzenet tájékoztatja arról, hogy a frissítések telepítésre készen állnak. Az ikonra vagy az üzenetre való kattintásra megjelenik a telepítendő frissítések kijelölésére szolgáló ablak.
  • 3 - Automatikus letöltés és értesítés a telepítés előtt

   Megjegyzés Ez az alapértelmezett beállítás.

   A Windows megkeresi azokat a frissítéseket, amelyeket szükséges telepíteni az adott számítógépre, és letölti azokat a háttérben. A felhasználó minderről nem kap értesítést, és nem kell emiatt félbeszakítania tevékenységét. A letöltés befejeztével az ikon megjelenik az értesítési területen, és egy üzenet tájékoztatja arról, hogy a frissítések telepítésre készen állnak. Az ikonra vagy az üzenetre való kattintásra megjelenik a telepítendő frissítések kijelölésére szolgáló ablak.
  • 4 - Automatikus letöltés és ütemezés szerinti telepítés

   Az ütemezés megadásához válassza ki a kívánt lehetőségeket a Csoportházirend beállításai párbeszédpanelen. Ha nem ad meg ütemezést, a valamennyi telepítésre érvényes alapértelmezett ütemezés kerül érvénybe. Ennek értelmében a telepítés minden nap reggel 3:00 órakor indul el. Ha a frissítések valamelyikének sikeres telepítéséhez a számítógép újraindítására van szükség, a Windows automatikusan újraindítja a számtógépet. (Ha egy ilyen alkalommal egy felhasználó be van jelentkezve a számítógépre, akkor értesítést kap arról, hogy a Windows újra fogja indítani a számítógépet. Ekkor a felhasználó dönthet az újraindítás elhalasztása mellett.)

   A 4 - Automatikus letöltés és ütemezés szerinti telepítés lehetőség választása esetén megadhat egy ismétlődő ütemezést. Ha nem ad meg saját ütemezést, akkor a rendszer valamennyi frissítést az adott nap reggelén 3:00 órakor telepíti.
  • Egyéb beállítási lehetőségek

   Választhatja a Letiltva vagy a Nem konfigurált lehetőséget is. A Letiltva lehetőség választása esetén egy rendszergazdai jogokkal rendelkező felhasználónak kell manuálisan letöltenie és telepítenie az összes elérhető frissítést a Microsoft Windows Update webhelyről.

   A Nem konfigurált lehetőség választása azt jelenti, hogy a csoportházirend szintjén az automatikus frissítési szolgáltatás állapota nincs meghatározva. Ez az állapot „engedélyezve” vagy „nincs engedélyezve” lehet. A rendszergazda azonban ekkor is konfigurálhatja az automatikus frissítést a Vezérlőpulton keresztül. A Vezérlőpulton megtalálható minden beállítás, ami a csoportházirendben megadható.
Megjegyzés Egy újabb verziójú felügyeleti sablon (.adm fájl) szerezhető be az Automatikus frissítések szolgáltatás Windows Server 2003 rendszerbeli, illetve a Software Update Services (SUS) nevű, a Service Pack 1 (SP1) részét képező ügyfélalkalmazással való használatához. Az új házirendfájl két új házirenddel bővíti a rendszert:
 • Automatikus frissítések ütemezett frissítéseinek átütemezése

  Ez a házirend azt határozza meg, hogy az Automatikus frissítések szolgáltatásnak a számítógép indításától számítva mennyi ideig kell várakoznia, mielőtt megkezdené egy korábban elmulasztott ütemezett telepítés végrehajtását.
 • Automatikus újraindítás tiltása ütemezett automatikus frissítések telepítésekor

  E házirend értelmében az Automatikus frissítések szolgáltatás addig vár az ütemezett telepítések végrehajtásával, amíg az éppen bejelentkezett felhasználó újra nem indítja a számítógépet. Amennyiben ez a házirend nincs használatban, a számítógép automatikusan indul újra.
A frissített ügyfélalkalmazás és házirendfájl a Windows Server 2003 rendszerben már megtalálható. A Windows 2000 és Windows XP rendszerű számítógépekhez készült SUS SP1 ügyfélalkalmazást a Microsoft következő webhelyéről töltheti le:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=799432fb-c196-4f01-8cce-4f9ea58d6177&DisplayLang=en
A Windows 2000 és Windows XP rendszerű számítógépeken használható frissített felügyeleti sablont a Microsoft következő webhelyéről töltheti le:
http://microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=D26A0AEA-D274-42E6-8025-8C667B4C94E9&displaylang=en

Házirend-beállítások betöltése a csoportházirend használatával az Active Directory címtárszolgáltatásában

Ahhoz, hogy a házirend-beállításokat a csoportházirend segítségével tölthesse be, a Wuau.adm fájlt kell használnia, mely az új házirend-beállításokat az Automatikus frissítések ügyfél számára értelmezhető formában írja le. A Wuau.adm fájl az új Automatikus frissítések szolgáltatás telepítése során automatikusan bekerül a Windows\Inf mappába.

A Windows\Inf\Wuau.adm fájlt felügyeleti sablonként betöltheti a Csoportházirend objektumszerkesztőjében.

A Csoportházirend alkalmazás segítségével az alábbi módon töltheti be a házirend-beállításokat az Active Directory szolgáltatásban:
 1. Egy Active Directory tartománykezelő szerepű számítógépen kattintson a Start gombra, majd a Futtatás parancsra.
 2. Írja be a dsa.msc parancsot.
 3. Jobb gombbal kattintson arra a szervezeti egységre vagy tartományra, amelyben létre kívánja hozni a házirendet, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.
 4. Kattintson a Csoportházirend fülre, majd kattintson az Új gombra.
 5. Írja be az új házirend nevét, majd kattintson a Szerkesztés gombra.
 6. Jobb gombbal kattintson a Számítógép beállításai csoportban lévő Felügyeleti sablonok elemre.
 7. Kattintson a Sablon hozzáadása/eltávolítása parancsra, majd kattintson a Hozzáadás gombra.
 8. Írja be az automatikus frissítési szolgáltatáshoz használt .adm fájl nevét – például windows_folder\inf\wuau.adm.
 9. Kattintson a Megnyitás gombra.

Az Automatikus frissítések szolgáltatás beállítása a rendszerleíró adatbázis szerkesztésével

Figyelmeztetés: A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő nem megfelelő használata súlyos hibákat okozhat, melyek következtében előfordulhat, hogy újra kell telepítenie az operációs rendszert. A Microsoft nem garantálja a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő nem megfelelő használata miatt fellépő problémák megoldhatóságát. A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt saját kockázatára használhatja.

Az Active Directory szolgáltatást nem használó környezetben az Automatikus frissítések szolgáltatást a rendszerleíró adatbázis beállításainak szerkesztésével konfigurálhatja.

Megjegyzés A rendszerleíró adatbázis ebben a részben ismertetett kulcsait maunálisan kell létrehoznia.

A kulcsok beállítását az alábbi módszerek bármelyikével elvégezheti:
 • A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő (regedit.exe) használatával manuálisan szerkesztheti a rendszerleíró adatbázist.
 • Központilag telepítheti a szükséges kulcsokat a Windows NT 4.0 stílusú Rendszerházirend funkció segítségével.
A Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő használatához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start gombra, majd a Futtatás parancsra, és írja be a regedit parancsot a Megnyitás mezőbe.
 2. Keresse meg és kattintással nyissa meg a rendszerleíró adatbázis következő kulcsát:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU
 3. Adja a kulcshoz az alább felsorolt beállítások egyikét:
  • Azonosítónév: NoAutoUpdate
   Érték: 0 vagy 1
   • 0: Az automatikus frissítés engedélyezve van (alapértelmezés).
   • 1: Az automatikus frissítés le van tiltva.
   A rendszerleíró érték típusa: Reg_DWORD
  • Azonosítónév: AUOptions
   Érték: 1-4
   • 1: A számítógép automatikus frissítése le lett tiltva az Automatikus frissítések szolgáltatásban.
   • 2: Értesítés a letöltésről és a telepítésről.
   • 3: Automatikus letöltés, majd értesítés a telepítésről.
   • 4: Automatikus letöltés, majd ütemezés szerinti telepítés.
   A rendszerleíró érték típusa: Reg_DWORD
  • Azonosítónév: ScheduledInstallDay
   Érték: 0-7
   • 0: Minden nap.
   • 1-től 7-ig: A hét napjai vasárnaptól (1) szombatig (7).
   A rendszerleíró érték típusa: Reg_DWORD
  • Azonosítónév: ScheduledInstallTime
   Érték: n, ahol n az időpont 24 órás formátum szerinti kifejezése (0-23).
   A rendszerleíró érték típusa: Reg_DWORD
  • Azonosítónév: UseWUServer
   Érték: Az érték 1-esre állításakor az Automatikus frissítések szolgáltatás olyan kiszolgálót fog használni, amely a Software Update Services szolgáltatást, nem pedig a Windows Update szolgáltatást futtatja.
   A rendszerleíró érték típusa: Reg_DWORD
  • Azonosítónév: RescheduleWaitTime
   Érték: m, ahol m az az időtartam, ameddig a rendszer az Automatikus frissítések szolgáltatás indításától a lejárt ütemezésű telepítések megkezdéséig vár. Az időtartamot percekben, egy 1 és 60 közé eső számmal kell megadni.)
   A rendszerleíró érték típusa: Reg_DWORD

   Megjegyzés Ez a beállítás csak az után gyakorol hatást az ügyfélszámítógépek működésére, hogy az ügyfeleket az SUS ügyfél SP1-es vagy ennél újabb verziójára frissítették.
  • Azonosítónév: NoAutoRebootWithLoggedOnUsers
   Érték: Reg_DWORD: 0 (hamis) vagy 1 (igaz). Ha a kulcs 1-es értékre van állítva, az Automatikus frissítések szolgáltatás nem indítja automatikusan újra a számítógépet, ha egy felhasználó be van jelentkezve.
   A rendszerleíró érték típusa: Reg_DWORD

   Megjegyzés Ez a beállítás csak az után gyakorol hatást az ügyfélszámítógépek működésére, hogy az ügyfeleket az SUS ügyfél SP1-es vagy ennél újabb verziójára frissítették.
  Az Automatikus frissítések szolgáltatás Software Update Services szolgáltatást futtató kiszolgálóval való használatáról a Software Update Services központi telepítésével foglalkozó tanulmány nyújt tájékoztatást. A tanulmány a Microsoft következő webhelyén tekinthető meg:
  http://www.microsoft.com/windowsserversystem/sus/susdeployment.mspx
Ha az Automatikus frissítések szolgáltatás működését közvetlenül, a rendszerleíró adatbázis házirendkulcsain keresztül állította be, akkor ez a házirend felülbírálja a rendszergazdai jogokkal rendelkező helyi felhasználónak az ügyfél konfigurálására adott beállításait. Ha a rendszergazda egy későbbi időpontban törli a kulcsokat a rendszerleíró adatbázisból, újra a helyi rendszergazdai jogú felhasználó által megadott beállítások lépnek érvénybe.

Ha meg szeretné tudni, hogy melyik SUS szolgáltatást futtató kiszolgálót használják ügyfélszámítógépei a frissítések letöltésére, adja a rendszerleíró adatbázishoz a következő értékeket:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\


Azonosítónév: WUServer
A rendszerleíró érték típusa: Reg_SZ
Ez az érték HTTP-nevével adja meg az SUS-kiszolgálót (például http://IntranetSUS).

Azonosítónév: WUStatusServer
A rendszerleíró érték típusa: Reg_SZ
Ez az érték HTTP-nevével adja meg az SUS-statisztikakiszolgálót (például http://IntranetSUS).


Rendszerleíró érték

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 328010 - Utolsó ellenőrzés: 2007. december 1. - Verziószám: 10.4
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Server 2003, 64-Bit Datacenter Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise x64 Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Tablet PC Edition
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbregistry kbprb KB328010
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése