Windows XP rendszerben megjelenhet a „0x0000009C (0x00000004, 0x00000000, 0xb2000000, 0x00020151)” jelű Stop-hibaüzenet

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 329284 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
A jelen cikkben leírtak Microsoft Windows NT 4.0 és Microsoft Windows 2000 rendszerre vonatkozó változata (előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat): 162363 (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.).
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

Windows XP rendszerben az alábbi Stop-hibaüzenet jelenhet meg:
STOP: 0x0000009C (0x00000004, 0x00000000, 0xb2000000, 0x00020151)
"MACHINE_CHECK_EXCEPTION"
A zárójelben levő négy paraméter eltérhet az itt közölttől.

Oka

A jelenség oka az, hogy a számítógép processzora helyrehozhatatlan hardverhibát észlelt és jelzett a Windows XP rendszernek. A hiba rendszer felé történő jelzéséhez a Pentium típusú processzorok a hardvereredetű kivétel (Machine Check Exception, MCE) funkciót, egyes Pentium Pro processzorok pedig a hardvervizsgálati architektúra (Machine Check Architecture, MCA) funkciót használták. A hibaüzenetet a következő tényezők okozhatják:
 • Rendszerbuszhibák
 • Memóriahibák, köztük a paritáshoz vagy a hibajavító kódhoz (Error Correction Code, ECC) köthető problémák
 • Gyorsítótárhibák a processzorban vagy a hardverben
 • Címfordítási gyorsítótárral (TLB) kapcsolatos hibák a processzorban
 • Egyéb, adott CPU-gyártókra jellemzően észlelt hardverhibák
 • Adott hardvergyártókra jellemzően észlelt hardverhibák

A megoldás

A Windows hibajelentő szolgáltatásának használata

A hiba előfordulásakor használja a Windows hibajelentő szolgáltatását. Ezzel az eszközzel a hibajelentést közvetlenül a Microsoft számára küldheti el, és az eszköz visszajelzést is küld, ha javítás vagy kerülő megoldás áll rendelkezésre. Az eszköz használatához tegye a következőket:
 • Kattintson a Hibajelentés küldése gombra, amikor a rendszer rákérdez, hogy el szeretné-e küldeni a hibajelentést a Microsoft számára.
 • Ha elérhető egy javítás vagy egy kerülő megoldás, kattintson a további információkat megjelenítő elemre, miután elküldte a jelentést. A megjelenő párbeszédpanelen beszerezheti a javítást, illetve a probléma kerülő megoldásához szükséges lépéseket.
Ha nem létezik javítás vagy kerülő megoldás, a hibaelhárításhoz kapcsolatba léphet a Microsoft terméktámogatási szolgálatával. A terméktámogatási szolgálat elérhetőségi adatai a Microsoft következő webhelyén találhatók:
http://support.microsoft.com/contactus/?ln=hu

Kapcsolatfelvétel a hardvergyártóval

A hiba elhárításához segítségért a legcélszerűbb a hardver gyártójához vagy egy hardverszakértőhöz fordulni. Előfordulhat, hogy a gyártó további lépéseket tud javasolni a probléma azonosítása érdekében. A gyártó továbbá meg tudja állapítani, hogy a hardvereszköz javítására vagy cseréjére van-e szükség.

További információ

Amikor a Windows XP és a hardverplatform nem képes helyreállni egy hardverhiba után, a rendszer hardvereredetű kivételt generál, ezáltal biztosítva azt, hogy problémamentesen és megbízhatóan tovább működhessen. A hardvereredetű kivételek pontos feltárása nehézkes, és általános megoldás nincs. Segítségért forduljon a hardvergyártóhoz vagy egy hardverszakértőhöz.

A hardvereredetű kivételek okai között gyakran az alábbiak szerepelnek:
 • A processzort vagy az alaplapot a termékjellemzőkben meghatározott beállításokat túllépve futtatja. Túlterheli például a processzort vagy a buszt. Javasoljuk, hogy a hardvert a gyártó által meghatározott sebességen futtassa.
 • A túl hangosan működő tápegység, a túlterhelt tápkábelek, illetve a tápegységek túl- és alulfeszültsége a számítógép megbízhatatlan működését okozhatja. Győződjön meg arról, hogy stabil, megbízható tápegység üzemel számítógépében.
 • A hűtőberendezések, például a ventilátorok meghibásodása következtében fellépő túlhevülés kárt tehet a számítógépben. Győződjön meg arról, hogy minden hűtőberendezés megfelelően működik.
 • Sérült vagy a számítógéphez nem megfelelő típusú memória van a gépben. Ha az utóbbi időben cserélte a számítógép memóriamoduljait, kísérelje meg az előző memória-összeállítás visszahelyezésével azonosítani a hibát. Győződjön meg arról, hogy a számítógép típusának megfelelő memóriát használ.
Megjegyzés: A hardver további hibanaplózási szolgáltatásokkal rendelkezhet, amelyek rögzítik a hardvereredetű kivételeket és konkrétabb megoldást javasolnak.

A Pentium és a Pentium Pro processzorok képesek észlelni és a rendszer felé jelezni olyan hardverproblémákat, mint a memóriaparitás- és gyorsítótárhibák. A hardverhibák jelzéséhez a processzor hardvereredetű kivétel (18-as megszakítás) generálása révén hardvereredetű hiba észlelését jelzi. A Windows XP jelzi, hogy hiba történt, és megjeleníti a kivétel dekódolásához szükséges paramétereket. A hardvervizsgálati architektúrával kapcsolatos információkért érdeklődjön a hardver szállítójánál vagy a processzor gyártójánál, vagy tanulmányozza az Intel Pentium Pro processzorcsaládhoz írt fejlesztői útmutató operációsrendszer-íróknak szóló 3. kötetét.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 329284 - Utolsó ellenőrzés: 2008. május 21. - Verziószám: 2.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kberrmsg kbprb kbprod2web kbresolve KB329284
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com