„Nem sikerült a késleltetett írás” hibaüzenet jelenik meg Windows XP rendszerben dokumentumok mentésekor vagy áthelyezésekor

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 330174 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

A jelenség

Ha a Windows XP rendszerben fájlokat ment vagy helyez át, illetve általános fájlkezelési tevékenységeket végez, több alkalommal is megjelenhet a „Nem sikerült a késleltetett írás” hibaüzenet.

Oka

A probléma a következő feltételek valamelyikének teljesülésekor léphet fel:
 • Az „Írási gyorsítótárazás engedélyezése” szolgáltatás be van kapcsolva az adott lemezen.
 • Az UDMA merevlemez-vezérlő az alábbi módok valamelyikének megfelelően van konfigurálva:
  • Az UDMA-meghajtót a szükséges 80 eres, 40 csatlakozós kábel helyett 40 eres kábel csatlakoztatja a lemezvezérlőhöz.
  • Helytelen BIOS-beállítások miatt a merevlemez a kelleténél gyorsabb UDMA-módban működik.

A megoldás

A probléma megoldásához kapcsolja ki az „Írási gyorsítótárazás engedélyezése” szolgáltatást. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket.

Megjegyzés: Az „Írási gyorsítótárazás engedélyezése” szolgáltatás kikapcsolása a merevlemez-meghajtó teljesítményének csökkenését eredményezheti. Emiatt az alábbi eljárás végrehajtását követően érdemes lehet ellenőrizni a rendszer teljesítményét:
 1. Kattintson a jobb gombbal a Windows Intézőben a kívánt merevlemezre, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 2. Kattintson a Hardver fülre.
 3. Jelölje ki a megfelelő merevlemezt, majd kattintson a Tulajdonságok gombra.
 4. Kattintson a Házirendek fülre.
 5. Törölje az Írási gyorsítótárazás engedélyezése jelölőnégyzet jelölését, majd kattintson egymást követően kétszer az OK gombra.
 6. Ismételje meg a 3–5. lépéseket a számítógép valamennyi merevlemeze esetében.
 7. Ha a probléma megoldódott, ne hajtsa végre a tapasztalt felhasználóknak szóló részben ismertetett további lépéseket. Ha a probléma nem oldódott meg, folytassa a tapasztalt felhasználóknak szóló részben leírt műveletekkel.

Tapasztalt felhasználók számára

Ebben a részben tapasztalt felhasználóknak szánt információk találhatók. Ha nem kíván önállóan próbálkozni a leírt speciális hibaelhárítási módszerekkel, kérjen segítséget, vagy forduljon a terméktámogatási szolgálathoz. Ennek módjáról a Microsoft következő webhelyén tájékozódhat:
http://support.microsoft.com/contactus/?ln=hu
 1. Győződjön meg arról, hogy az UDMA merevlemez-vezérlőre 80 eres, 40 csatlakozós kábel van csatlakoztatva Ennek módjáról a számítógéphez kapott dokumentációban, illetve az UDMA típusú merevlemez-vezérlő gyártójánál tájékozódhat. Ellenőrizze, hogy a probléma megszűnt-e. Ha a probléma megoldódott, ne hajtsa végre a további lépéseket, ellenkező esetben folytassa a következő lépéssel.
 2. Figyelem! A BIOS-beállításokat kizárólag abban az esetben módosítsa, ha tisztában van az adott beállítás módosításának hatásaival.

  Győződjön meg arról, hogy a BIOS-beállítások helyesek, és hogy a merevlemez megfelelő UDMA-módban működik. Ennek módjáról a számítógéphez kapott dokumentációban, illetve a számítógép gyártójánál tájékozódhat. Ellenőrizze, hogy a probléma megszűnt-e.

További információ

A számítógép bekapcsolásakor a BIOS ellenőrzi a CMOS-lapkán található rendszerbeállításokat. Ezek a beállítások az aktuális konfiguráció és a felhasználó szükségleteinek megfelelően konfigurálhatók.

A fájlok hálózaton keresztül történő mentésekor megjelenő zárolt fájlt vagy a hozzáférés megtagadását jelző hibaüzenetről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
812937 Zárolt fájlt vagy a hozzáférés megtagadását jelző hibaüzenet fájlok hálózaton keresztül történő mentésekor

Késleltetett írási hiba

Nagy rendszergyorsítótár engedélyezése esetén adatsérülés léphet fel Windows XP rendszerben. Ez a probléma azonban nem érinti valamennyi rendszert; főként az alábbi feltételek teljesülése esetén léphet fel adatsérülés:
 • 512 megabájtnál nagyobb rendszermemória. (1 GB RAM memória használata is gyakori.)
 • Nagyméretű NTFS-lemezkötetek, illetve több nagyméretű egyéb kötet. (60–100 GB méretű merevlemezek RAID-tömbökben.)
 • A szokásosnál nagyobb erőforrásigényű, AGP-alapú grafikus vezérlő (az alapértelmezettnél nagyobb AGP-rekesz).
 • Nagyméretű fájlok átvitele. Ez a probléma abban az esetben jelentkezik, ha a rendszer nem képes elegendő laptáblázat-bejegyzést biztosítani. A Windows rendszer a számítógép indításakor a rendelkezésre álló rendszermemória alapján határozza meg a laptáblázat-bejegyzések számát.
A fenti feltételek teljesülése hatására növekszik a bejegyzésigény, és kivételes esetekben előfordulhat, hogy a Windows XP nem képes elegendő laptáblázat-bejegyzést biztosítani. A probléma elkerülése érdekében gondoskodjon arról, hogy a memória ne a rendszergyorsítótárhoz legyen hozzárendelve.
Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a jobb gombbal a Start menü Sajátgép parancsára, majd a Rendszertulajdonságok párbeszédpanel megnyitásához válassza a Tulajdonságok parancsot.
 2. Kattintson a Speciális fülre, majd kattintson a Teljesítmény csoportban található Beállítások gombra.
 3. Kattintson a Teljesítménybeállítások párbeszédpanelen található Speciális fülre.
 4. A Memória csoportban jelölje be a Programokhoz választógombot, ha az még nincs bejelölve.
 5. Kattintson az OK gombra.

Kerülő megoldás

A probléma kerülő megoldásaként növelheti a laptáblázat-bejegyzések számát. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket.

Fontos: Az alábbi bekezdés, módszer, illetve feladat a beállításjegyzék (korábbi nevén rendszerleíró adatbázis) módosítását is magában foglaló lépéseket tartalmaz. A beállításjegyzék helytelen módosítása azonban komoly problémákat okozhat, ezért ügyeljen az utasítások pontos betartására. A beállításjegyzékről módosítása előtt célszerű biztonsági másolatot készíteni, hogy szükség esetén visszaállíthassa azt. A beállításjegyzék biztonsági mentéséről és visszaállításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
322756 Útmutató: A rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése, szerkesztése és visszaállítása Windows XP és Windows Server 2003 rendszerben
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot, majd kattintson az OK gombra.
 2. Keresse meg a következő beállításkulcsot (korábbi nevén rendszerleíró kulcs):
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management
 3. Kattintson a jobb gombbal a részleteket megjelenítő ablaktáblában található SystemPages értékre, majd válassza a Módosítás parancsot.
 4. Az Érték mezőbe írja be a következő értéket, majd kattintson az OK gombra:
  FFFFFFFF
 5. Lépjen ki a beállításszerkesztőből.
Megjegyzés: Az FFFFFFFF érték biztonságosan használható, az alapértelmezett és a maximális közé eső érték megadása ugyanakkor hatékonyabb megoldásnak bizonyulhat.

Hasonló problémák és megoldásuk

A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikkei:
818788 „Nem sikerült a késleltetett írás” hibaüzenet jelenik meg egy USB 2.0 szabványú tárolóeszköz eltávolításakor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
321733 „Nem sikerült a késleltetett írás” hibaüzenet jelenik meg fájlok kiszolgálóra írásakor
831594 „Nem sikerült a késleltetett írás” hibaüzenet jelenik meg egy fájl mentésekor, illetve a OneNote 2007 vagy a OneNote 2003 program bezárásakor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
870894 „Nem sikerült a késleltetett írás” hibaüzenet jelenik meg Windows XP Service Pack 2 vagy Windows XP Tablet PC Edition 2005 rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
842520 „Nem sikerült a késleltetett írás” hibaüzenet jelenhet meg a fájlmentésre tett kísérlet után Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 330174 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 7. - Verziószám: 3.4
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Kulcsszavak: 
kbresolve kberrmsg kbprb KB330174
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com