A hálózati megosztásokon lévő fájlok lassan nyithatóak meg, írásvédettek, illetve hibaüzenet jelenik meg

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 814112 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Fontos: A cikkben szereplő információk segítségével alacsonyabb szintű biztonsági beállításokat állíthat be, illetve kikapcsolhatja a biztonsági szolgáltatásokat. Ezeket a módosításokat egy adott probléma megoldása érdekében végezheti el. A módosítások elvégzése előtt azonban ajánlott mérlegelni a probléma ilyen módon történő megoldásával járó kockázatokat az adott környezetben. Amennyiben alkalmazza ezt a kerülő eljárást, tegyen megfelelő további lépéseket a rendszer védelme érdekében.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

A következő jelenségeket tapasztalhatja:
 • Ha Microsoft Windows XP rendszerben másol fájlt hálózaton át, és a forrásfájl Microsoft Windows 2000-alapú hálózati megosztáson van, a következő hibaüzenetekkel találkozhat:
  A fájl vagy a hálózati elérési út már nem létezik.
  Nincs olyan hálózati szolgáltató, amely elfogadná a megadott hálózati elérési utat.
 • Amikor hálózati megosztásról próbál fájlt megnyitni, a fájl megnyitása a vártnál több időt vehet igénybe.
 • Amennyiben a Windows 2000-alapú kiszolgálón a kiszolgálói üzenetblokk (SMB) aláírási funkciója be van kapcsolva, különféle hibaüzeneteket kaphat vagy más problémák merülhetnek fel, amikor egy program megnyit, bezár fájlokat, vagy ideiglenes fájlokat hoz létre a kiszolgálón.
 • A hálózaton keresztül megnyitott fájl írásvédett, vagy megosztásmegsértés történik és a fájlt helyileg kell mentenie a módosítások életbe léptetéséhez.

  Ez a jelenség akkor is előfordulhat, ha az engedélyek teljes hozzáférésre vannak állítva mind a megosztást, mind az NTFS fájlrendszert használó kötetet illetően, és a fájlt nem nyitotta meg más felhasználó. Ebben az esetben a következőkhöz hasonló hibaüzenetek valamelyike is megjelenhet:
  A fájl használatban van: A fájlnév zárolva van szerkesztésre: felhasználónév. Kattintson az Értesítés gombra, ha a dokumentum egy másolatát olvasásra szeretné megnyitni, és ha értesítést szeretne kérni a dokumentum használatának befejezésekor.
  Ez a parancs nem használható, mert a dokumentum szerkesztésre zárolva van.
  A dokumentumot (fájlnév) egy másik felhasználó zárolta szerkesztésre. A dokumentum írásvédett példányának megnyitásához kattintson...
  A fájl zárolva van szerkesztésre. Kívánja a fájl írásvédett változatát megnyitni?
  Nem lehet megnyitni a(z) fájlnév fájlt a következőn: hálózati megosztás. Ellenőrizze, hogy a megadott lemezmeghajtóban van-e lemez.
  A hozzáférés megtagadva. Lehet, hogy a fájlt egy másik alkalmazás használja.
 • Fájlok megnyitásakor a programok (például a Microsoft Excel és a Microsoft PowerPoint) két fájlt sikeresen megnyit, de a harmadik fájl megnyitása esetén „Írásvédett” hibaüzenetet jelenít meg.
 • Fájlok megnyitása, illetve bezárása közben az erős hálózati fájlforgalmat lebonyolító hálózati programok úgy tűnhetnek, hogy lefagytak, vagy késlekedések merülhetnek fel.
 • Előfordulhatnak problémák, amikor a Windows XP alkalmazza a csoportházirendeket vagy futtatja a bejelentkezési parancsfájlokat.
 • A Microsoft Office fájlt csak akkor mentheti azonos névvel, ha legalább 30 percen át meg volt nyitva.
 • Más hibaüzeneteket is kaphat a használatban lévő programoktól függően. Olyan hibaüzenetek jelenhetnek meg például, amelyek azt jelzik, hogy a fájl már használatban van, vagy hogy a fájlt írásvédettként lehet megnyitni.

Oka

A probléma a következő feltételek egyikének teljesülése esetén jelentkezhet:
 • Probléma van az SMB-aláírás egyeztetésével olyan ügyfélszámítógépek esetén, amelyek Microsoft Windows XP Service Pack 1 (SP1) rendszert futtatnak, és a Windows 2000-alapú kiszolgáló SMB-aláírást igényel.
 • Egy másik folyamat megnyitotta a fájlt, ezért az zárolva van. A problémát például az alábbiak bármelyike okozhatja:
  • A hálózati mappa a Microsoft Windows Intéző segédprogramban van megnyitva, és a Részletek nézet segítségével jeleníti meg a mappa fájljainak további adatait (például a szerzőt vagy a címet). A Windows Intéző a további részletek érdekében beolvassa a mappában lévő fájlok tartalmát. Ha egy program kizárólagosan próbál megnyitni egy fájlt és a Windows Intéző már megnyitotta a hálózati fájlt a további fájlinformációk kibontása céljából, megosztásmegsértés történik.
  • Egy másik program vagy folyamat, például egy víruskereső program (akár az ügyfélszámítógépen, akár a kiszolgálón) zárolhatta a fájlt.

A megoldás

Figyelmeztetés: Ez a kerülő megoldás a számítógépet vagy hálózatot sebezhetőbbé teheti a rossz szándékú felhasználók és szoftverek, például a vírusok támadásaival szemben. A lépés végrehajtása ugyan nem javasolt, de az információt rendelkezésére bocsátjuk, hogy belátása szerint dönthessen. Az alábbi megoldást csak saját felelősségére hajtsa végre.

Megjegyzés: A víruskereső programok feladata a számítógép vírusok elleni védelme. Nem szabad letölteni vagy megnyitni nem biztonságos forrásból származó fájlokat, felkeresni nem biztonságos webhelyeket és megnyitni az e-mailek mellékleteit, amennyiben a vírusellenőrző program le van tiltva.

A számítógépvírusokról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
129972 Számítógépvírusok: ismertetés, megelőzés és helyreállítás
A probléma megoldásához végezze el az alábbi lépéseket:
 1. Töltse le és telepítse a Microsoft Tudásbázis 329170-es számú cikkében ismertetett MS02-070 jelzésű biztonsági frissítést minden Windows 2000-alapú és Windows XP-alapú fájlkiszolgálón és ügyfélszámítógépen.

  A frissítésről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
  329170 MS02-070: Az SMB-aláírásokkal kapcsolatos hiba lehetővé teheti a Csoportházirend módosítását
 2. Frissítse a Windows XP-alapú ügyfélszámítógépeket a Windows XP Service Pack 1 (SP1) szervizcsomaggal, majd szerezze be és telepítse a Microsoft Tudásbázis 328170-es és 812937-es cikkeiben ismertetett gyorsjavításokat.

  Az SP1 szervizcsomag beszerzéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál további információt a cikk számára kattintva:
  322389 A Windows XP rendszer legújabb szervizcsomagjának beszerzése
  A gyorsjavítások beszerzéséről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
  812937 Zárolt fájlt vagy a hozzáférés megtagadását jelző hibaüzenet fájlok hálózaton keresztül történő mentésekor
  328170 Amikor egy program hálózati mappából nyit meg vagy hálózati mappába ment fájlokat, a fájlok írásvédettként nyílnak meg, vagy a program megosztásmegsértést jelez, illetve „Hozzáférés megtagadva" üzenettel válaszol (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
 3. Ha nem oldódott meg a probléma, tiltsa le a hálózati meghajtók ellenőrzését a víruskereső programban. A víruskereső programok kikapcsolásával kapcsolatban a hozzájuk kapott dokumentációból vagy on-line súgóból tájékozódhat.

  Ha a jelenség még mindig fennáll, ideiglenesen kapcsolja ki a víruskereső programot. Előfordulhat, hogy el kell távolítania a víruskereső programot az ügyfélszámítógépről és a kiszolgálóról is a probléma megoldás végett. Ha a víruskereső program eltávolítása vagy kikapcsolása nem szünteti meg a problémát, lépjen kapcsolatba a víruskereső program gyártójával további tudnivalókért a jelenséggel és annak megoldásával kapcsolatban. További tudnivalókat talál például a különféle víruskereső termékeket érintő problémával kapcsolatban külső gyártók által üzemeltetett webhelyeken:
  http://www.trendmicro.com/en/products/desktop/tav/evaluate/overview.htm
  http://service1.symantec.com/SUPPORT/ent-security.nsf/552ba2f7636bedf088256818006f78bf/3c71b1248df4580688256ba4007383dd?OpenDocument&sone=nav_76_ce_tasks.html&stg=&prod=Norton%20AntiVirus%20Corporate%20Edition&ver=7.6&base=&next=&src=ent&pcode=nav_ce&dtype=corp&svy=&prev=
  A Microsoft a külső gyártók elérhetőségi adatait csak a műszaki támogatás eléréséhez szánt segítségnyújtásként teszi közzé. Az elérhetőségi adatok értesítés nélkül változhatnak, pontosságukat a Microsoft nem garantálja.

További információ

A Hálózatfigyelő segédprogram nyomkövetései 35 másodperc múlva esetlegesen „DOS Error, (5) ACCESS_DENIED” vagy „DOS Error, (32) SHARING_VIOLATION" hibaüzeneteket jeleníthetnek meg (az egyazon fájlnévhez tartozó „SMB: C NT create & X” parancsok között). A kiszolgálónak az alkalmazkodó zárolási kérelem válaszára szánt várakozási idejét a
LanmanServer
OplockBreakWait
paraméter szabályozza. A paraméter alapértelmezés szerinti beállítása 35 másodperc.

További információt a bejelentkezési késlekedések megkerüléséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
319440 Lassú kapcsolatoknál bejelentkezéskor késlekedés tapasztalható, ha a házirendfájl nem rendelkezik alkalmazkodó zárolással (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Hivatkozások

További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
306981 2. szintű alkalmazkodó zárolás nem áll rendelkezésre fájlzárolást követően (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
324002 A hálózaton keresztül történő fájlkeresés megnyitva hagyhat fájlokat (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
296264 Alkalmi zárolás beállítása a Windows rendszerben
812513 Fájlok megnyitása kiszolgálói üzenetblokk-protokollon keresztül váratlanul sok időt vesz igénybe (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
829700 Lassú hálózati teljesítmény tapasztalható távoli hálózati számítógép megosztott mappájában található fájlok megnyitása közben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
826722 Nem törölhető egy hálózati megosztáson található parancsikon: „Másik személy vagy program használja” (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
822227 A program megosztásmegsértési hibát jelenít meg a fájlok Windows Intézőben történő megnyitásakor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
811005 A Microsoft Exchange Server szoftverhez hasonló szolgáltatásokhoz szükséges felhasználói hitelesítésnél időtúllépés léphet fel a tagkiszolgálókon (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 814112 - Utolsó ellenőrzés: 2007. december 1. - Verziószám: 6.4
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Tablet PC Edition
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Server SP1
 • Microsoft Windows 2000 Server SP2
 • Microsoft Windows 2000 Service Pack 3
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows 2000 Professional SP1
 • Microsoft Windows 2000 Professional SP2
 • Microsoft Windows 2000 Service Pack 3
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server SP1
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server SP2
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server SP3
 • Microsoft Excel 2000 Standard Edition
 • Microsoft Excel 2002 Standard Edition
 • Microsoft FrontPage 2000 Standard Edition
 • Microsoft FrontPage 2002 Standard Edition
 • Microsoft PowerPoint 2000 Standard Edition
 • Microsoft PowerPoint 2002 Standard Edition
 • Microsoft Word 2000 Standard Edition
 • Microsoft Word 2002 Standard Edition
 • Microsoft Access 2000 Standard Edition
 • Microsoft Access 2002 Standard Edition
Kulcsszavak: 
kberrmsg kbnetwork kbprb KB814112
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com