A /3GB kapcsoló használata Windows Server 2003 alapú rendszeren telepített Exchange Server 2003 szoftverben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 823440 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Összefoglaló

Ha az Exchange Server 2003 szoftvert olyan Microsoft Windows Server 2003 alapú számítógépre telepíti, amely legalább 1 gigabájt (GB) fizikai memóriával (RAM) rendelkezik, és postafiókokat vagy nyilvános mappákat tárol, a Boot.ini fájl módosítása szükséges az információtároló szolgáltatás virtuálismemória-használatának optimalizálásához.

Átlagos körülmények között minden folyamat esetében 2 GB virtuális címtartomány kerül kiosztásra a felhasználói módú folyamathoz és további 2 GB az operációs rendszer számára. A /3GB kapcsoló használata esetén a Windows Server 2003 3 GB virtuális címtartományt oszt ki a felhasználói módú folyamatokhoz, és csak 1 GB virtuális címtartományt az operációs rendszernek. A további 1 GB címtartomány lefoglalása elősegíti a Store.exe program virtuális címtartománybeli memóriatöredezettségi problémájának megoldását. A Store.exe folyamathoz nagyobb címtartomány hozzárendelésével a memória könnyebben egyesíthető az összes nagy memóriablokk használatba vétele előtt.

A Windows Server 2003 telepítése után a Boot.ini fájlban az operációs rendszert indító sort az alábbi módon egészítse ki a /3GB és a /USERVA=3030 kapcsolóval:
[Boot Loader] 
Timeout=30 Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT 

[Operating Systems] 
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Microsoft Windows Server 2003" /fastdetect /3GB /USERVA=3030
A /3GB kapcsoló megadását követően a szűkös rendszererőforrásnak számító laptáblázat-bejegyzések száma az Exchange Server számítógép stabil működését veszélyeztető értékre csökkenhet. Az Exchange Server számítógép zavarainak megelőzéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében tájékozódhat:
316739 A felhasználói módú memória méretének beállítása 2 GB és 3 GB közé a /userva és a /3GB kapcsoló együttes használatával (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Megjegyzés: A /3GB kapcsoló használata Microsoft Windows Small Business Server 2003 alapú számítógépen nem szükséges. Nem ajánlott a /3GB kapcsoló használata az Active Directory-tartományvezérlőként vagy globáliskatalógus-kiszolgálóként is üzemelő Exchange Server számítógépek Boot.ini fájljában.

További információ

A Windows Server 2003 alapértelmezésben 2 GB virtuális címtartományt foglal le a kernel számára, a felhasználói módú folyamatok (például az Exchange 2003 információtároló folyamata, a Store.exe) számára pedig 2 GB virtuális címtartomány használatát engedélyezi. Az egyes folyamatok által az indításkor lefoglalt címtartomány mérete tovább nőhet, ha a használat közben több memóriára van szükség. A folyamatok által ténylegesen használt memória (a munkakészlet) általában sokkal kisebb, mint az adott folyamathoz lefoglalt címtartomány. Az 1 GB-nál nagyobb memóriával rendelkező Exchange 2003 alapú számítógépen úgy kell módosítani a Windows Server 2003 beállításait, hogy 3 GB memória legyen elérhető a felhasználói módú folyamatok számára.

Megjegyzés: Ellenőrizze, hogy a Store.exe folyamat számára rendelkezésre álló virtuáliscím-tartomány elegendő-e. A virtuáliscím-tartomány elfogyása a memóriafoglalások meghiúsulásához vezet (akkor is, ha még bőven rendelkezésre áll fizikai memória), és a Microsoft Exchange információtároló szolgáltatást újra kell indítani.

Egy 2 GB fizikai memóriával rendelkező kiszolgáló például memóriahiányt fog jelezni, amikor a Store.exe folyamat címtartományának mérete eléri a 2 GB-os méretet, ha nincs beállítva a /3GB kapcsoló a Boot.ini fájlban. A Windows Feladatkezelő ez esetben azt mutatja, hogy csak mintegy 1,5 GB van valójában használatban, a kiszolgáló mégis memóriahiányt jelez.

A /USERVA kapcsoló - mely a Windows Server 2003 újdonsága - finomabb szabályozást tesz lehetővé a memóriafoglalások felosztására a felhasználói és a kernel mód között. Ez a működés lehetővé teszi a kiszolgáló több felhasználóra való skálázását a rendszererőforrások kimerítésének kockázata nélkül. A /USERVA=3030 beállítás használatával további 42 megabájt (MB) memória kerül lefoglalásra a kernel részére, laptáblázat-bejegyzésekhez (PTE). Ezen érték azonban további beállítást igényelhet. A PTE-k felhasználása a Teljesítményfigyelő használatával követhető figyelemmel. A megfigyelendő objektum: Szabad bejegyzések a rendszer laptáblázatában. Ha 7000-nél kisebb értékek figyelhetők meg, a 3030-as értéket csökkenteni kell, mert a rendszer instabil. Ha az érték kisebb mint 20 000, csökkentse az értéket 64 MB-os lépésekben, amíg 20 000-nél nagyobb értékek jelennek meg.

Megjegyzés: A Microsoft terméktámogatási szolgálata kifejezetten egy 2800 és 3030 megabájt közötti memóriatartomány használatát javasolja a /USERVA kapcsolóval. Ezen tartomány kellően széles ahhoz, hogy az összes jelenleg ismert esetre kellően nagy mennyiségű rendszer PTE álljon rendelkezésre. A /userva=2800 beállítás általában majdnem a lehető legtöbb rendszerlaptábla-bejegyzést teszi lehetővé. A Microsoft terméktámogatás még nem találkozott olyan Exchange Server számítógéppel, amely 2900-nál kisebb értékeket igényelne.

A Teljesítményfigyelővel a virtuális címek felhasználása is nyomon követhető. Adja hozzá a Felhasznált virtuális memória jelenlegi mérete (bájt) számlálót a Store.exe folyamat jellemzőihez, így biztos lehet a virtuális tartomány értékének pontos visszajelzésében. A Store.exe az egyetlen Exchange 2003-folyamat, melyet figyelni kell. Az Exchange 2003 többi folyamata nem használ fel annyi virtuális memóriát, hogy problémák keletkezzenek.

Mivel az Exchange Server a méretezés során a /3GB kapcsolót használja, az Exchange Server számítógép 4 GB-nál több memóriát nem képes hatékonyan használni. Az Exchange Server nem támogatja a példányosítást, a fizikai címek kiterjesztését (PAE) és a címtartomány-leképezési bővítményeket (AWE). Éppen ezért 4 GB az a maximális memóriaméret, amelyet az Exchange Server számítógép hatékonyan használni képes.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 823440 - Utolsó ellenőrzés: 2006. március 13. - Verziószám: 14.5
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
  • Microsoft Exchange Server 2003 Enterprise Edition
  • Microsoft Exchange Server 2003 Standard Edition a következő platformokon
    • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
    • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)
Kulcsszavak: 
kbinfo KB823440
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com