A Windows XP Service Pack 2 és a Windows Server 2003 rendszerekhez készült szoftverfrissítési csomagok tartalma

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 824994 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikk ismerteti, hogy a benne érintett termékek szoftverfrissítési csomagjaiban miért szerepel több verziója is egyes fájloknak. Ezek közé tartoznak:
 • a biztonsági frissítések,
 • a fontos frissítések,
 • a frissítések,
 • az összegző frissítések,
 • az illesztőprogram-frissítések és
 • a szolgáltatáscsomagok.
A cikkből az is kiderül, hogyan állapítható meg, hogy egy adott számítógépen melyik fájlverzióra van szükség.

További információ

A Microsoft a cikkben érintett termékekhez kétféle fejlesztőkörnyezetben készít frissítéseket. A széles körben elterjedt fontos problémákat, például a biztonsági réseket orvosló szoftverfrissítések, illetve a Microsoft által sok fórumon közzétett frissítések általános terjesztésű kiadásokként (GDR) ismertek. Ezek közé tartoznak:
 • a biztonsági frissítések,
 • a fontos frissítések,
 • a frissítések,
 • az összegző frissítések,
 • az illesztőprogram-frissítések és
 • a szolgáltatáscsomagok.
Ezek a frissítések a gyorsjavításoktól különböző fejlesztőkörnyezetben készülnek. A Microsoft terméktámogatási részlege által készített gyorsjavítások konkrét esetekre adott válaszok. Ezeket a Microsoft vásárlóinak nyújtott segítségként, rövid idő alatt fejlesztik a szakemberek. Ennélfogva előfordulhat, hogy a gyorsjavítások nem esnek át olyan alapos tesztelésen, mint a biztonsági frissítések, a fontos frissítések, a frissítések, az összegző frissítések, az illesztőprogram-frissítések és a szolgáltatáscsomagok. A Microsoft a gyorsjavítások fejlesztésére szolgáló környezettől eltérő fejlesztőkörnyezetet üzemeltet ezek és a jövőbeli szervizcsomagok fejlesztésére. Ez a megoldás minimalizálja a vásárlókat érintő kockázatot, mivel csak a széles körben elterjedt biztonsági rések javítását célzó frissítéseket telepíthetik, a gyorsjavításokat nem.

A cikkben érintett termékekhez készült biztonsági frissítések, frissítések, fontos frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok azért tartalmazzák ugyanazon fájlok több verzióját, hogy az adott termék kiadási ciklusának minden mérföldkövében támogassák mindkét fejlesztőkörnyezetet. Ebben a kontextusban a termékek eredeti kiadása és a hozzájuk készült egyes szervizcsomagok (SPx) a mérföldkövek. Az egyes fájlok GDR- és gyorsjavítási változatai mérföldkövenként külön mappákba kerülnek. Egy példát említve, a Windows Server 2003 rendszerhez az SP1 szervizcsomag megjelenése előtt kiadott biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a fájlok két verzióját tartalmazzák. Az egyik verzió a csomag RTMGDR, a másik az RTMQFE mappájában található. Az SP1 szervizcsomag megjelenését követően ugyanezen frissítőcsomagokban a fájloknak egy-egy verziója lehet az RTMGDR és RTMQFE mappákban, valamint az SP1GDR és SP1QFE mappákban. A <mérföldkő>GDR mappákban csak GDR osztályú javítások találhatók. A <mérföldkő>QFE mappák összegző jellegűek, és a GDR osztályú javítások mellett tartalmazzák a frissítésben szereplő bináris fájlokat érintő összes korábban kiadott gyorsjavítást is. Mivel a Microsoft mindig a legfrissebb és az azt megelőző szervizcsomaghoz nyújt támogatást, a biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok ugyanazon fájlnak akár hat verzióját is tartalmazhatják.

A telepítés során a csomagtelepítő (Update.exe) ellenőrzi, hogy a számítógépen telepített fájlok az eredeti kiadásból (RTM), valamelyik szervizcsomagból (SPx), GDR-környezetből vagy gyorsjavítási környezetből származnak-e. Ha valamennyi frissítendő fájl az eredeti kiadásból, valamelyik szervizcsomagból (SPx) vagy GDR-környezetből származik – azaz az előző mérföldkőre való frissítés óta még nem telepített olyan gyorsjavítást, amely érinti valamelyik frissítendő fájlt –, a telepítő a megfelelő GDR-mappában található fájlokat telepíti. Ha valamelyik frissítendő fájl utoljára gyorsjavítási környezetből lett frissítve – azaz az előző mérföldkőre való frissítés óta telepített már olyan gyorsjavítást, mely érinti valamelyik frissítendő fájlt –, a telepítő a mérföldkőnek megfelelő QFE-mappában található fájlokat telepíti.

Az alábbi eljárással megállapítható, hogy egy fájl GDR- vagy gyorsjavítási környezetből származik-e:
 1. Kattintson a Start menü Keresés pontjának Fájlok és mappák parancsára. Ezzel egyenértékű, ha a Start menü Keresés parancsára kattint.
 2. Írja be a keresett fájl nevét A fájlnév egésze vagy része mezőbe, és kattintson a Keresés gombra.
 3. A fájlok listájában kattintson a jobb gombbal a megfelelő fájlra, és válassza a Tulajdonságok parancsot.
 4. A Verzió lapon jelölje ki az Egyéb verzióinformáció lista Fájlverzió elemét.
Az alábbi táblázat a fájlverziók különböző formátumait tartalmazza:

Windows Server 2003
A táblázat összecsukásaA táblázat kibontása
srv03_rtm.mmmmmm-nnnnEz a formátum arra utal, hogy a fájl a termék eredeti kiadásából származik, vagyis sem GDR osztályú frissítéssel, sem gyorsjavítással nem frissítették. A biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a GDR-verzióra cserélik az ilyen fájlokat.
srv03_spx_gdr.mmmmmm-nnnnEz a formátum azt jelzi, hogy a fájlt egy biztonsági frissítés, fontos frissítés, frissítés, összegző frissítés, illesztőprogram-frissítés vagy szolgáltatáscsomag telepítése során frissítették, de gyorsjavítás nem frissítette. Ez a szervizcsomagon (SPx) alapuló build. A biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a GDR-verzióra cserélik az ilyen fájlokat.
srv03_spx_rtm.mmmmmm-nnnnEz a formátum arra utal, hogy a fájl szervizcsomagból (SPx) származik, vagyis sem GDR osztályú frissítéssel, sem gyorsjavítással nem frissítették. A biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a GDR-verzióra cserélik az ilyen fájlokat.
srv03_spx_qfe.mmmmmm-nnnnEz a formátum azonosítja a gyorsjavításokból származó fájlokat. Ez a szervizcsomagon (SPx) alapuló build. A biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a GDR-javításokat is tartalmazó gyorsjavítási verzióra cserélik az ilyen fájlokat.
Windows XP SP2
A táblázat összecsukásaA táblázat kibontása
xpclient.mmmmmm-nnnnEz a formátum arra utal, hogy a fájl a termék eredeti kiadásából származik, vagyis sem GDR osztályú frissítéssel, sem gyorsjavítással nem frissítették. A biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a GDR-verzióra cserélik az ilyen fájlokat.
xpsp_spx_gdr.mmmmmm-nnnnEz a formátum azt jelzi, hogy a fájlt egy biztonsági frissítés, fontos frissítés, frissítés, összegző frissítés, illesztőprogram-frissítés vagy szolgáltatáscsomag telepítése során frissítették, de gyorsjavítás nem frissítette. A biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a GDR-verzióra cserélik az ilyen fájlokat.
xpspx.mmmmmm-nnnnEz a formátum azonosítja a gyorsjavításokból származó fájlokat. A biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a GDR-javításokat is tartalmazó gyorsjavítási verzióra cserélik az ilyen fájlokat.
xpspxrtm.mmmmmm-nnnnEz a formátum arra utal, hogy a fájl szervizcsomagból (SPx) származik, vagyis sem GDR osztályú frissítéssel, sem gyorsjavítással nem frissítették. A biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a GDR-verzióra cserélik az ilyen fájlokat.
xpclnt_qfe.mmmmmm-nnnnEz a formátum azonosítja a gyorsjavításokból származó fájlokat. A biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a GDR-javításokat is tartalmazó gyorsjavítási verzióra cserélik az ilyen fájlokat.
xpsp.mmmmmm-nnnnEz a formátum azonosítja az SP3 szervizcsomagot megelőző gyorsjavításokból származó fájlokat. Ezek a fájlok csak SP2 szervizcsomaggal frissített rendszereken telepíthetők. A biztonsági frissítések, fontos frissítések, frissítések, összegző frissítések, illesztőprogram-frissítések és szolgáltatáscsomagok a GDR-javításokat is tartalmazó gyorsjavítási verzióra cserélik az ilyen fájlokat.

A gyorsjavítási fájlok telepítésének kérése az alapértelmezett fájlok helyett a telepítéskor

Az Update.exe a megfelelő verziók megállapítása során a telepítő /B kapcsolóját használja a kívánt művelet végrehajtására. A kapcsoló módosítja a több fájlverziót tartalmazó csomagokban az alapértelmezés szerint telepítendő verziót. Minden GDR-csomag úgy van kialakítva, hogy a GDR-verzió bináris fájljai lesznek az alapértelmezés szerint a számítógépre telepítendő bináris fájlok. A telepítő a /B kapcsolóval vált át a gyorsjavítási ágra.

A /B kapcsolóval a telepítő nem állítható be egy adott ág telepítésére – a kapcsoló csak a telepítendő ág kiértékelésének kezdőpontját (a kiinduló ágat) változtatja meg. A telepítő a rendszeren telepített bináris fájlok verziójához legjobban illeszkedő verziók telepítését választja. Ha például a számítógépen néhány gyorsjavítás van telepítve, és valamelyik átfedésben van a telepítendő GDR-csomaggal, akkor a /b:RTMGDR kapcsolóval indított telepítő végül a bináris fájlok gyorsjavítási verzióit fogja telepíteni. Rendszerint a gyorsjavítási ág a legmagasabb ág. Ennélfogva ha a /b:RTMQFE kapcsolóval indítja a telepítőt, az általában a gyorsjavítási ágra vált.

Megjegyzés: A /b kapcsoló argumentumaként a csomagban megjelenő ágak pontos nevét kell megadni (ahogy azok a csomagban megjelennek). Az argumentum formátuma:
 • Windows XP
  mérföldkő QFE WindowsXp-KB826939-x86-HUN.exe /b:SP2QFE
 • Windows Server 2003
  mérföldkő QFE WindowsServer2003-KB826939-x86-HUN.exe /b:RTMQFE
Az alábbi táblázat összefoglalja, hogy az egyes ágak alapértelmezetté tétele hogyan módosítja a telepítő viselkedését a különböző rendszerállapotokban.
A táblázat összecsukásaA táblázat kibontása
Telepítendő csomagGDR (n)GDR (n-1) QFE (n)QFE (n-1)
GDR (n)GDR (n) telepítéseGDR (n) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n) telepítése
GDR (n) /b:mérföldkő QFEQFE (n) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n) telepítése
GDR (n-1)GDR (n) telepítéseGDR (n-1) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n-1) telepítése
GDR (n-1) /b:mérföldkő QFEQFE (n) telepítéseQFE (n-1) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n-1) telepítése
QFE (n)QFE (n) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n) telepítése
QFE (n) /b:mérföldkő GDRQFE (n) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n) telepítése
QFE (n-1)QFE (n) telepítéseQFE (n-1) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n-1) telepítése
QFE (n-1) /b:mérföldkő GDRQFE (n) telepítéseQFE (n-1) telepítéseQFE (n) telepítéseQFE (n-1) telepítése
Figyelmeztetés: A /b kapcsoló nem alkalmas arra, hogy egy csomag GDR-ágát telepítse, ha van olyan telepített gyorsjavítás, mely átfedésben van az adott csomag bináris fájljaival.

Megjegyzések
 • A GDR osztályú javítások részét képezik a gyorsjavítási verzióknak, azok viszont nem részei a GDR-verziók fájljainak.
 • Egy biztonsági frissítésen, fontos frissítésen, frissítésen, összegző frissítésen, illesztőprogram-frissítésen és szolgáltatáscsomagon belül egy-egy fájl GDR- és gyorsjavítási változatának verziószáma rendszerint azonos. Eltérő verziószámok esetén a gyorsjavítási verzió fájlja az újabb verziószámú fájl. Ez azt jelzi, hogy a gyorsjavítás tartalmazza a GDR osztályú javítás után kiadott valamelyik gyorsjavítás fájljait.
 • A telepítő az alábbi feltételek valamelyikének fennállása esetén telepíti a GDR-verziót:
  • A számítógépen található fájlok az eredeti kiadásból származnak (srv03_rtm.mmmmmm-nnnn vagy xpclient.mmmmmm-nnnn).
  • A számítógépen található fájlok szervizcsomagból származnak (srv03_spx.mmmmmm-nnnn vagy xpspx.mmmmmm-nnnn).
  • A számítógépen található fájlok GDR osztályúak (srv03_gdr.mmmmmm-nnnn, xpsp_spx_gdr.mmmmmm-nnnn).
 • Ha egy biztonsági frissítés, fontos frissítés, frissítés, összegző frissítés, illesztőprogram-frissítés vagy szolgáltatáscsomag telepítője GDR osztályú fájlokat telepít, a fájlok gyorsjavítási verzióját a %windir%\$hf_mig$ mappába másolja. Ez biztosítja, hogy át lehessen térni a fájlok megfelelő verziójára, ha egy később telepítendő gyorsjavítás vagy szervizcsomag valamelyik fájl egy korábbi verzióját tartalmazza. Ilyen a következő eset:
  1. Telepít egy biztonsági frissítést, ami a Fájl.dll fájl 5.2.3790.1000 jelű GDR-verzióját telepíti, és a Fájl.dll 5.2.3790.1000 verziószámú gyorsjavítási verzióját a %windir%\$hf_mig$ mappába másolja.
  2. Telepít egy gyorsjavítást, ami a Fájl.dll 5.2.3790.0000 jelű gyorsjavítási verzióját tartalmazza.
  A 2. lépésben a telepítő a Fájl.dll 5.2.3790.1000 verziószámú gyorsjavítási példányát fogja telepíteni a %windir%\$hf_mig$ mappából a Fájl.dll gyorsjavításbeli 5.2.3790.0000 jelű verziója helyett.
 • A gyorsjavítási fájlok telepítésére csak akkor kerül sor, ha a számítógépen lévő fájlok gyorsjavítási verziók (srv03_qfe.mmmmmm-nnnn, xpsp.mmmmmm-nnnn vagy xpclnt_qfe.mmmmmm-nnnn), vagy más gyorsjavítási verziójú fájloktól függenek.
 • A Windows Server 2003 gyorsjavító csomagjai csak a fájlok QFE-verzióit tartalmazzák.
 • Ha az utolsó mérföldkőre való frissítés óta gyorsjavításokkal és frissítésekkel sem frissítette még egy biztonsági frissítés, fontos frissítés, frissítés, összegző frissítés, illesztőprogram-frissítés vagy szolgáltatáscsomag valamelyik fájlját, a telepítő a szóban forgó fájl GDR-verzióját telepíti.
 • A Windows szervizcsomagjainak telepítésekor a szervizcsomaggal frissített fájlok mindegyike a szervizcsomagnak megfelelő mérföldkőverzióra frissül. Ennélfogva a következő gyorsjavítás telepítéséig a biztonsági frissítések, a fontos frissítések, a frissítések, az összegző frissítések, az illesztőprogram-frissítések és a szolgáltatáscsomagok telepítői a fájlok GDR-verzióit fogják telepíteni.
 • A Windows Server 2003 rendszerhez, valamint az SP2 vagy újabb szervizcsomaggal frissített Windows XP rendszerhez készült szoftverfrissítések a gyorsjavítási és a GDR-fájlokat is tartalmazzák.

Hivatkozások

A Windows XP szoftverfrissítéseiről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
328848 A Windows XP kettős módú gyorsjavítási csomagjainak ismertetése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikke:
824684 A Microsoft szoftverfrissítéseinek leírásához használt szabványos terminológia bemutatása

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 824994 - Utolsó ellenőrzés: 2008. február 4. - Verziószám: 11.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Web Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition for Itanium-based Systems
 • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter Edition for Itanium-Based Systems
 • Microsoft Windows Small Business Server 2003 Standard Edition
 • Microsoft Windows Small Business Server 2003 Premium Edition
 • Microsoft Windows XP Professional 64-Bit Edition (Itanium) 2003
 • Microsoft Windows XP Home Edition Service Pack 2 (SP2)
 • Microsoft Windows XP Media Center Edition Service Pack 2 (SP2)
 • Microsoft Windows XP Professional Service Pack 2 (SP2)
 • Microsoft Windows XP Tablet PC Edition Service Pack 2 (SP2)
Kulcsszavak: 
KB824994
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com