A víruskereső szoftverek és a Rendszer-visszaállítás segédprogram együttműködése

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 831829 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A jelen cikk részletesen ismerteti, hogy miként működik együtt a Microsoft Windows XP rendszer-visszaállítási szolgáltatása a víruskereső szoftverekkel, valamint bemutatja, hogy hogyan távolíthatók el a nem vírusmentesíthető, fertőzött fájlok a rendszer-visszaállítási archívumból. Az eltávolítást követően a számítógép visszaállítható bármely vírusmentes rendszer-visszaállítási pontra. A cikk továbbá azt is ismerteti, hogy miként lehet visszatérni egy korábbi, fertőzött rendszer-visszaállítási pontra. Ez akkor lehet hasznos, ha egy fertőzött fájlt visszaállítására van szükség.

A víruskereső szoftverek és a Rendszer-visszaállítás segédprogram együttműködése

A Windows XP Rendszer-visszaállítás segédprogramjával a számítógép a személyes adatfájlok (például Word-dokumentumok, grafikus fájlok vagy e-mailek) elvesztése nélkül állítható vissza egy korábbi állapotba. A Rendszer-visszaállítás segédprogram aktívan figyeli a számítógépen található fájlok és egyes programfájlok változásait a korábbi, módosítások előtti változatok rögzítése és tárolása érdekében. Nem kell pillanatfelvételeket készítenie a számítógépről, mivel a Rendszer-visszaállítás segédprogram automatikusan olyan, könnyen azonosítható visszaállítási pontokat hoz létre, amelyekkel a rendszer visszaállítható egy korábbi állapotra. A visszaállítási pontok létrehozására jelentős rendszeresemények esetén (például alkalmazások vagy illesztőprogramok telepítésekor), illetve rendszeres időközönként (naponta) kerül sor.

A kritikus adat- és programfájlok védelme érdekében a Rendszer-visszaállítás segédprogram figyeli, naplózza ezeket a fájlokat, és bizonyos esetekben másolatot is készít azokról a módosításuk előtt. Ha például egy eljárás vagy egy program (például frissítés, véletlen felhasználói módosítás, illesztőprogram-telepítés vagy vírus) módosít egy kritikus adat- vagy programfájlt, a Rendszer-visszaállítás segédprogram naplózza a fájlt, és másolatot készít arról, mielőtt a módosítás megtörténik. Probléma esetén a fájlok egy visszaállítási művelettel lecserélhetők a korábban mentett verzióra. A vírusellenőrző szoftverek automatikus észlelési, illetve keresési mechanizmusokkal figyelik a számítógépen található kritikus és személyes fájlok fertőzöttségi állapotát, majd megtisztítják, eltávolítják vagy karanténba helyezik (elkülönítik) az ismert vírusok által megfertőzött fájlokat. A Rendszer-visszaállítás segédprogram a víruskereső programokat is nyomon követi a figyelt, a kritikus, az adat- vagy a programfájlok módosítása (megtisztítása), áthelyezése vagy törlése esetén.

A visszaállítás során egy aktív víruskereső program ellenőrzi, hogy nincsenek-e fertőzött fájlok a számítógépen. Ha a program fertőzött fájlokat talál, megkísérli módosítani, áthelyezni vagy törölni az adott fájlokat. Ha a víruskereső program sikeresen megtisztította a fertőzött fájlokat, a Rendszer-visszaállítás segédprogram a megtisztított fájlokat állítja vissza. Ha azonban a víruskereső programnak nem sikerül megtisztítania egy fájlt, akkor az törlődik vagy a karanténba kerül. Ilyenkor a visszaállítás nem működik, mert a fájllal végzett műveletek hatására inkonzisztens visszaállítási állapot jön létre. Ennek következtében a Rendszer-visszaállítási segédprogram a közvetlenül a visszaállítás előtt érvényes állapothoz tér vissza.

A víruskereső programok aláírásfájljai a vírusok ismertté válásával frissülnek. Emiatt előfordulhat, hogy egy néhány nappal korábbi sikertelen visszaállítás a víruskereső program frissítése után sikeresen végrehajtható. Egy korábban sikeresen végrehajtott visszaállítás visszavonása, majd újbóli végrehajtása esetén ugyanakkor előfordulhat, hogy a visszaállítás nem sikerül, ha egy új aláírásfájl vagy vírusdefiníció egy olyan vírust észlel, amelyet a víruskereső program biztonságimásolat-fájlból nem tud eltávolítani.

A nem vírusmentesíthető, fertőzött fájlok eltávolítása a rendszer-visszaállítási archívumból

Ha a korábbi visszaállítási pontok vélhetően tartalmaznak másolatokat olyan fertőzött, figyelt fájlokról, amelyeket a víruskereső program nem tudott megtisztítani, akkor a Rendszer-visszaállítás segédprogram archívumából eltávolíthatja e fájlokat és a vonatkozó visszaállítási pontokat. Ehhez kapcsolja ki, majd kapcsolja be újra a rendszer-visszaállítási szolgáltatást.

Megjegyzések
 • A rendszer-visszaállítási szolgáltatás kikapcsolásakor az összes visszaállítási pont törlődik. Amikor újra bekapcsolja a szolgáltatást, új visszaállítási pontok jönnek létre az ütemezésnek és az eseményeknek megfelelően.
 • Ellenőrizze, hogy az összes aláírásfájl vagy definíciós fájl naprakész-e. Győződjön meg arról, hogy a víruskereső program úgy van konfigurálva, hogy kihagyja a System Volume Information (SVI) mappát (egy rejtett mappa, amely a számítógép gyökérmappájában vagy a %SYSTEMDRIVE% mappában található) az ellenőrzésből.
A fertőzött fájlnak vagy fájloknak az adattárolóból való teljes és azonnali eltávolításához kapcsolja ki, majd kapcsolja be újra a rendszer-visszaállítási szolgáltatást. Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Vezérlőpult parancsára.
 2. Kattintson a Teljesítmény és karbantartás majd a Rendszer hivatkozásra.
 3. A rendszer visszaállítása lapon jelölje be A rendszer-visszaállítás kikapcsolása az összes meghajtón jelölőnégyzetet.
 4. Kattintson az OK gombra, majd a visszaállítási pontok törlésének megkezdéséhez kattintson az Igen gombra.
Ha a visszaállítási pont törlése után ismét be szeretné kapcsolni a rendszer-visszaállítást, ismételje meg a fenti lépéseket azzal a különbséggel, hogy törli A rendszer-visszaállítás kikapcsolása az összes meghajtón jelölőnégyzet jelölését.

Számítógép visszaállítása egy korábbi, fertőzött rendszer-visszaállítási pontra

Ha a számítógépet egy korábbi, fertőzött visszaállítási pontra kívánja visszaállítani, tiltsa le, majd a visszaállítás után engedélyezze újra a kapcsolódó víruskereső programot annak érdekében, hogy az el tudja távolítani a visszaállított rendszerállapotban észlelt fertőzött fájlokat.

Megjegyzések
 • A Microsoft azt javasolja, hogy ha csak nem feltétlenül szükséges, ne kapcsolja ki a vírusvédelmet, kizárólag ideiglenesen, a számítógép visszaállítása céljából tegyen így.
 • A víruskereső program letiltása előtt válassza le a számítógépet a hálózatról, hogy ezzel megelőzze más számítógépek megfertőzését.
A számítógép egy korábbi, fertőzött visszaállítási pontra történő visszaállításához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Válassza le a számítógépet a hálózatról, hogy ezzel megelőzze más számítógépek megfertőzését.
 2. Tiltsa le a víruskereső programot. Ehhez általában a jobb gombbal a víruskereső program értesítési területen lévő ikonjára, majd az Exit (Kilépés) vagy a Disable (Letiltás) parancsra kell kattintani. A víruskereső programok letiltásáról további információt az adott programhoz mellékelt dokumentációban talál.
 3. A Rendszer-visszaállítás segédprogrammal állítsa vissza a rendszert a megfelelő visszaállítási pontra.
 4. Miután a visszaállítás befejeződésekor megjelenik a művelet sikerességéről tájékoztató képernyő, engedélyezze újra a víruskereső programot.
 5. Gondoskodjon arról, hogy a víruskereső program a Rendszer-visszaállítás segédprogram által módosított összes fájlt ellenőrizze. Ehhez futtasson manuális vírusellenőrzést a Rendszer-visszaállítás segédprogram által figyelt összes meghajtón.


Hivatkozások

A Rendszer-visszaállítás segédprogramról további információt a Microsoft alábbi webhelyén talál:
http://www.microsoft.com/technet/community/en-us/management/sysrestore_faq.mspx
A saját visszaállítási pontok létrehozásáról és elnevezéséről bővebben a TechNet következő webhelyén található rendszer-visszaállítási dokumentumban olvashat:
http://technet.microsoft.com/hu-hu/library/bb490854(en-us).aspx
A víruskereső szoftverek és a Rendszer-visszaállítás segédprogram Microsoft Windows Millennium Edition rendszerbeli együttműködéséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
263455 A Vírusellenőrző nem tudja megtisztítani a _Restore mappa fertőzött fájljait

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 831829 - Utolsó ellenőrzés: 2008. március 27. - Verziószám: 2.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbinfo KB831829
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com