Útmutató: Vezeték nélküli hálózati kapcsolatok hibáinak elhárítása Windows XP Service Pack 2 rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 870702
Fontos: A cikkben szereplő információval alacsonyabb szintű biztonsági beállításokat állíthat be, illetve kikapcsolhatja a biztonsági szolgáltatásokat. egy adott probléma megoldása érdekében. A módosítások végrehajtása előtt azonban ajánlott mérlegelni a probléma e megoldásával járó kockázatokat az adott környezetre nézve. Ha az alább ismertetett megoldás mellett dönt, a számítógép védelme érdekében tegyen meg minden szükséges egyéb lépést.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

BEVEZETÉS

A vezeték nélküli hálózat Windows XP rendszerben fellépő hibáinak elhárítása az információgyűjtésből, a hardverkompatibilitás és az illesztőprogramok ellenőrzéséből, illetve a vezeték nélküli hálózat beállításainak megadásából tevődik össze.

Szükséges információ

Mielőtt megkezdené a hiba elhárítását, győződjön meg arról, hogy birtokában vannak az alábbi adatok:
 • a probléma tünete (jegyezze le az esetleges kapcsolódó teljes hibaüzenetet)
 • a vezeték nélküli hálózati kártya típusa (jegyezze le a gyártó nevét és a típusszámot)
 • a hálózati kártya illesztőprogramjának verziószáma (keresse meg az Eszközkezelő segédprogramban, vagy kattintson a vezeték nélküli hálózati kapcsolat tulajdonságait összesítő párbeszédpanel Beállítás gombjára)
 • a hozzáférési pont típusa (jegyezze le a gyártó nevét és a típusszámot)
 • a vezeték nélküli hálózat beállításának módja (ha nem a Windows rendszerben, hanem külső cég által készített programban adta meg a beállításokat, jegyezze le a program nevét és verziószámát)
 • a konfigurációmentes vezeték nélküli hálózati szolgáltatás jelenlegi állapota – a szolgáltatás állapotának megállapításához hajtsa végre a következő műveleteket:
  1. Mutasson a Start menü Minden program pontjára, majd a Kellékek pontra, és kattintson a Parancssor parancsra.
  2. Írja be az sc query wzcsvc parancsot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.
  3. Ha a szolgáltatás fut, a megjelenő szöveg tartalmazni fogja a „STATE: # RUNNING” sort.
 • Ha a probléma látható a felhasználói felületen, készítsen pillanatfelvételt róla, ha lehetséges (ezt az ALT+PRINT SCRN billentyűkombinációval teheti meg).

További információ

Alapvető hibaelhárítás

A vezeték nélküli hálózati kapcsolat hibáinak elhárításához hajtsa végre az alábbi műveleteket.
 1. Ellenőrizze, hogy található-e a vezeték nélküli hálózati adapterhez Windows XP rendszerrel kompatibilis illesztőprogram a Windows rendszer http://www.windowsmarketplace.com címen elérhető katalógusában.
  • Ha talál kompatibilis illesztőprogramot, a hibaelhárítás további lépéseinek végrehajtása előtt telepítse azt.
  • Megfelelő illesztőprogram hiányában használható ugyan a hálózati adapter, ám a beállítások és a szolgáltatások tekintetében erősen korlátozott működésre lehet számítani.
 2. Állapítsa meg, hogy a használt illesztőprogram felismeri-e a Windows XP rendszer konfigurációmentes vezeték nélküli hálózati szolgáltatását. Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:
  1. Válassza a Start menü Vezérlőpult parancsát, majd kattintson a Hálózati és internetes kapcsolatok hivatkozásra.
  2. Kattintson a Hálózati kapcsolatok elemre, majd jobb gombbal a Vezeték nélküli hálózati kapcsolat elemre, és válassza a megjelenő helyi menü Tulajdonságok parancsát.
  3. A hiba típusától függően válassza az alábbi lehetőségek egyikét.

Illesztőprogrammal kapcsolatos hibák

Ha a Hálózati kapcsolatok ablakban nem található a Vezeték nélküli hálózati kapcsolat elem, vagy ha nem tudja megtekinteni annak tulajdonság-párbeszédpaneljét, a hibáért valószínűleg a hálózati adapter illesztőprogramja a felelős. Győződjön meg arról, hogy a legfrissebb illesztőprogramokkal rendelkezik, majd a probléma okának megállapításához hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Kattintson jobb gombbal a Start menü Sajátgép elemére, majd kattintson a helyi menü Kezelés parancsára.
 2. Jelölje ki az Eszközkezelő listaelemet, majd kattintson duplán az Egyéb eszközök mappára, és keresse meg a vezeték nélküli hálózati adaptert. Ha az adapter megtalálható az Egyéb eszközök mappában, az eszközhöz nincs illesztőprogram telepítve. A probléma megoldásához szerezzen be egy illesztőprogramot az eszköz gyártójától, majd telepítse.
 3. Ha az Egyéb eszközök mappában nem találta meg az adaptert, folytassa a keresést a Hálózati kártyák mappában.
 4. Ha megtalálta, jegyezze le az adapter típusszámát és gyártóját.
 5. Kattintson jobb gombbal az adapter nevére, majd válassza a Tulajdonságok parancsot. Ellenőrizze, hogy az Eszközállapot mezőben látható-e az „Ez az eszköz megfelelően működik.” üzenet.
 6. Ha a vezeték nélküli hálózati adapter nem szerepelt a Hálózati kapcsolatok ablakban, az eszköz hibás vagy nincs illesztőprogram telepítve hozzá. Ebben az esetben az Eszközállapot mezőben hibaüzenet látható.

  A hibakódot a Microsoft Tudásbázis cikkeiben való kereséshez használhatja; a kapott információ segítségére lehet a probléma megoldásában. A Tudásbázisban történő kereséshez látogasson el a Microsoft következő webhelyére:
  http://support.microsoft.com/gp/gsssearchhelp

A konfigurációmentes vezeték nélküli hálózati szolgáltatást nem támogató illesztőprogramok

Ha meg tudja nyitni a Vezeték nélküli hálózati kapcsolat elem tulajdonság-párbeszédpaneljét, de a párbeszédpanelen nem található a Vezeték nélküli hálózat lap, a hálózati adapter illesztőprogramja nem támogatja teljes mértékben a konfigurációmentes vezeték nélküli hálózati szolgáltatást, de az is lehetséges, hogy nem fut a szolgáltatás. Ebben az esetben elképzelhető, hogy a Windows XP rendszer megfelelő beállításával használni tudja majd a hálózati kapcsolatot, de a beállítási lehetőségek a hálózati kártyától és az illesztőprogramtól függhetnek. Próbáljon létrehozni egy működő hálózati kapcsolatot az alábbi lépések végrehajtásával.

Megjegyzés: Ha a hálózati kapcsolat létrehozása nem jár sikerrel, az eszköz Windows XP rendszerben történő beállításával kapcsolatos tanácsokért lépjen kapcsolatba az eszköz gyártójával.
 1. Ellenőrizze a konfigurációmentes vezeték nélküli hálózati szolgáltatás állapotát. Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:
  1. Mutasson a Start menü Minden program pontjára, majd a Kellékek pontra, és kattintson a Parancssor parancsra.
  2. Írja be az sc query wzcsvc parancsot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.
  3. Ha a szolgáltatás fut, a megjelenő szöveg tartalmazni fogja a „STATE: # RUNNING” sort.
 2. Válassza a Start menü Vezérlőpult parancsát, kattintson a Hálózati és internetes kapcsolatok elemre, majd a Hálózati kapcsolatok hivatkozásra.
 3. Kattintson jobb gombbal a Vezeték nélküli hálózati kapcsolat elemre, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.
 4. Kattintson a Beállítás gombra, majd a Speciális fülre.
 5. Állítsa be a vezeték nélküli hálózati kapcsolatot a rendelkezésre álló lehetőségekkel. A rendelkezésre álló beállítások és az egyes beállításnevek illesztőprogramonként különbözhetnek. A következő felsorolás a Tulajdonság listában található általános beállítási lehetőségek ismertetését tartalmazza:
  • Szolgáltatáskészlet-azonosító (SSID): Ennek a beállításnak meg kell egyeznie a vezeték nélküli hozzáférési pont vagy útválasztó hasonló beállításával. Ha nem rendelkezik hozzáférési ponttal, akkor ez az érték a vezeték nélküli hálózat összes számítógépén ugyanaz lesz.
  • WEP (Wireless Equivalent Protocol) vagy Titkosítás

   Figyelmeztetés: A következő lépés számítógépét vagy hálózatát sebezhetőbbé teheti a rossz szándékú felhasználók és szoftverek, például a vírusok támadásaival szemben. A lépés végrehajtása ugyan nem javasolt, de az információt rendelkezésére bocsátjuk, hogy belátása szerint dönthessen. Az alábbi lépést csak saját felelősségére hajtsa végre.

   Tesztelési célból kapcsolja ki a WEP beállítást, itt és a hozzáférési pontnál egyaránt.

   Megjegyzés: A WEP olyan biztonsági beállítás, amely a rossz szándékú felhasználók és szoftverek, például vírusok kéretlen bejövő hálózati adatforgalom formájában végrehajtott támadásaival szemben nyújt védelmet számítógépének. Ha e megoldás mellett dönt, a számítógép védelme érdekében tegyen meg minden további szükséges lépést. A hálózati kapcsolatok hibáinak javítása után a lehető leghamarabb engedélyezze újra a WEP beállítást.
  • Hálózati üzemmód vagy Hálózattípus: Ha rendelkezik hozzáférési ponttal, válassza a Szervezett hálózat beállítást. Ha nem használ hozzáférési pontot, és számítógépe közvetlenül egy másik számítógéphez kapcsolódik, válassza az Ad Hoc beállítást.
  • Adatsebesség: Válassza az Automatikus vagy a 11 Mbps beállítást.
  • Energiatakarékosság: Hibaelhárításhoz az Energiatakarékosság beállítást állítsa Kikapcsolva vagy Letiltva értékre. Ha a kapcsolat már megfelelően működik, akkor módosíthatja ezt a beállítást.
 6. A beállítások megadása után a módosítások mentéséhez kattintson az OK gombra.
 7. Ellenőrizze, hogy működik-e a kapcsolat. Ha a Hálózati kapcsolatok ablakban a kapcsolat ikonján egy piros X jel jelenik meg, vagy ha nem tud kapcsolódni, folytassa a hibaelhárítást.
 8. Kattintson jobb gombbal a Start menü Sajátgép elemére, majd kattintson a helyi menü Kezelés parancsára.
 9. A Számítógép-kezelés ablakban kattintson duplán a Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások listaelemre, majd kattintson a Szolgáltatások listaelemre.
 10. Kattintson jobb gombbal a Konfigurációmentes vezeték nélküli hálózat elemre, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 11. Az Indítás típusa legördülő listából válassza a Letiltva lehetőséget, majd kattintson az OK gombra.
 12. Zárja be a Számítógép-kezelés ablakot, és indítsa újra a számítógépet.
Ezek a beállítások lehetővé teszik a vezeték nélküli hálózathoz történő kapcsolódást, feltéve, hogy az egyéb hálózati beállítások is megfelelőek. Amennyiben a vezeték nélküli hálózati kapcsolat ikonja működő kapcsolatként jelenik meg az értesítési területen, a vezeték nélküli kapcsolat működni fog. A többi probléma megoldásához alkalmazza a TCP/IP-kapcsolatok szokásos hibaelhárítási eljárásait.

A TCP/IP-kapcsolatok hibaelhárításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
314067 TCP/IP-kapcsolatok hibaelhárítása Windows XP rendszerben

A konfigurációmentes vezeték nélküli hálózati szolgáltatást támogató illesztőprogramok

Ha a Vezeték nélküli hálózati kapcsolat – tulajdonságok párbeszédpanelen megtalálható a Vezeték nélküli hálózat lap, az illesztőprogram felismeri a Windows XP rendszer konfigurációmentes vezeték nélküli hálózati támogatását. A Windows XP rendszer megfelelő beállításához hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Válassza a Start menü Vezérlőpult parancsát, kattintson a Hálózati és internetes kapcsolatok elemre, majd a Hálózati kapcsolatok hivatkozásra.
 2. Kattintson jobb gombbal a Vezeték nélküli hálózati kapcsolat elemre, majd válassza Az elérhető vezeték nélküli hálózatok megjelenítése parancsot.
 3. Kattintson arra a hálózatra, amelyhez kapcsolódni szeretne, majd kattintson a Csatlakozás elemre. A hálózat beállításához kövesse a varázsló lépéseit. Ha a használni kívánt hálózat nem szerepel a listában, ellenőrizze a hozzáférési pont energiaellátását és beállításait, helyezze közelebb egymáshoz a hozzáférési pontot és a számítógépet, majd próbálkozzon újra.
 4. Amennyiben a hálózat még mindig nem található meg a listában, a vezeték nélküli hálózati kapcsolat tulajdonságainak megjelenítéséhez kattintson a Speciális elemre.
 5. A hálózat kézzel történő beállításához kattintson a Vezeték nélküli hálózat lap Hozzáadás gombjára. A beállítások mentése után a rendszer automatikusan használja azokat, ha a hálózat rendelkezésre áll. A rendelkezésre álló beállítások többek között a következők:
  • Hálózatnév (SSID): A hálózatnév (SSID) általában megegyezik a vezeték nélküli hozzáférési pont vagy útválasztó hasonló beállításával. Ha nem rendelkezik hozzáférési ponttal, akkor ennek az értéknek a vezeték nélküli hálózat összes számítógépén ugyanannak kell lennie.
  • Hálózati hitelesítés és Adattitkosítás: Választható beállítások: Nyílt, Megosztott, WPA és WPA-PSK. A WPA beállítás választása esetén további beállítás nem szükséges. Ha a WPA-PSK beállítást választja, egy 8–63 karakterből álló jelszó megadása szükséges.
   Ha a Nyílt vagy a Megosztott hitelesítést választja, megadhat egy kulcsot, vagy jelezheti, hogy a kulcs megadása automatikusan történik. Az otthoni, WEP beállítást használó hálózatoknál saját kezűleg megadott kulcsot szokás használni. Az Adattitkosítás beállítás Letiltva értékének kiválasztásával szükség szerint akár ki is kapcsolhatja a biztonsági beállításokat, ez azonban kizárólag hibaelhárítási lépésként, ideiglenesen javasolt.

   Figyelmeztetés: Ez a lépés számítógépét vagy hálózatát sebezhetőbbé teheti a rossz szándékú felhasználók és szoftverek, például a vírusok támadásaival szemben. A lépés végrehajtása ugyan nem javasolt, de az információt rendelkezésére bocsátjuk, hogy belátása szerint dönthessen. Ezt a lépést csak saját felelősségére hajtsa végre.

   Ha a hibaelhárítás részeként szükségessé válik a biztonsági beállítások letiltása, ezt a számítógép és a hozzáférési pont WEP beállításának kikapcsolásával teheti meg. Tesztelési célból kapcsolja ki a WEP beállítást, itt és a hozzáférési pontnál egyaránt.

   Megjegyzés: A WEP olyan biztonsági beállítás, amely a rossz szándékú felhasználók és szoftverek, például vírusok kéretlen bejövő hálózati adatforgalom formájában végrehajtott támadásaival szemben nyújt védelmet számítógépének. Ha e megoldás mellett dönt, a számítógép védelme érdekében tegyen meg minden további szükséges lépést. A hálózati kapcsolatok hibáinak javítása után a lehető leghamarabb engedélyezze újra a WEP beállítást.
  • Kulcsindex (speciális): Ez egy választható beállítás, amely meghatározza, hogy a kulcs a négy hely közül melyiken található. A választható értékek: 0, 1, 2 és 3.
  • A kulcsot automatikusan kapom: E jelölőnégyzet segítségével jelezheti, hogy a kulcsot a hálózat adja-e meg, vagy a hálózati adapteren található-e. Csak akkor szükséges engedélyeznie, ha a hálózati rendszergazda vagy a hálózati adapter dokumentációja kiköti ezt.
  • Ez egy számítógépek közötti (ad-hoc) hálózat; nem használ vezeték nélküli hozzáférési pontokat: Ez a jelölőnégyzet számítógépek közötti, hozzáférési pont használata nélküli hálózat megadására szolgál. Ha a négyzetet nem lehet bejelölni, kattintson a Vezeték nélküli hálózat lap Speciális gombjára. A számítógépek közötti hálózat engedélyezéséhez a Speciális párbeszédpanelen jelölje be a Csak hozzáférési ponttal (infrastruktúra) rendelkező hálózatok választógombot.
 6. Miután mentette a beállításokat, a hálózathoz tartozó összes számítógépen végezze el ezeket a módosításokat.
 7. A többi számítógép beállításainak megadása után a hálózatnév meg fog jelenni az Előnyben részesített hálózatok listában. Ha egy kék színű, kör alakú jelet lát, a hálózat megtalálható; amennyiben egy piros X jelet, valószínűleg a hálózat állomásai közötti átvitelt biztosító rádiójelekkel van probléma, esetleg a beállítások nem megfelelőek. Győződjön meg arról, hogy a hálózati beállítások helyesek, és helyezze közelebb a számítógépet a hozzáférési ponthoz, az útválasztóhoz vagy a vezeték nélküli hálózat többi számítógépéhez.

  A fenti lépések végrehajtása után a vezeték nélküli hálózati kapcsolat beállításai megfelelőek lesznek.

  Ha a hálózathoz történő kapcsolódáskor problémát tapasztal, a kapcsolatállapotot jelző párbeszédpanel megjelenítéséhez kattintson duplán a Hálózati kapcsolatok ablakban található Vezeték nélküli hálózati kapcsolat elemre. A kapcsolat állapotát jelző panelen látható egy jelerősséget jelző ikon, amelyet a számítógépek közötti jelerősség ellenőrzésére használhat.

Megfelelő jelerősség

Ha a jelerősség megfelelő, de ennek ellenére kapcsolódáskor problémát tapasztal, valószínűleg egy másik hálózatbeállítási probléma gátolja az adatátvitelt. A problémát a TCP/IP-kapcsolatok szokásos hibaelhárítási módszereinek segítségével oldhatja meg.

Gyenge jel

Ha a jelerősség gyenge, vagy nem fogható jel, a probléma megoldásához próbálkozzon A konfigurációmentes vezeték nélküli hálózati szolgáltatást nem támogató illesztőprogramok című rész lépéseinek végrehajtásával. Ha az imént említett részben ismertetett módszer sem oldja meg a problémát, lépjen kapcsolatba a termékek gyártójával, hogy meggyőződhessen a vezeték nélküli hálózati adapterek és a hozzáférési pont megfelelő működőképességéről.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 870702 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 10. - Verziószám: 3.1
Kulcsszavak: 
kbscreenshot kbgraphxlink kbwizard kbwireless kbsettings kbperformance kbconfig kbconnectivity kbbroadband kbfirewall kberrmsg kbenv kbinfo kbnetwork kbtshoot KB870702
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com