Az Outlook Web Access, az Exchange ActiveSync és az Outlook Mobile Access szolgáltatáshoz szükséges alapértelmezett virtuális könyvtárak visszaállítása Exchange Server 2003 rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 883380 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikk a Microsoft Exchange Server rendszerhez kapcsolódó virtuális könyvtárak Internet Information Services (IIS) szolgáltatásban való újbóli létrehozását ismerteti. A Microsoft Exchange Server 2003 támogatja a Microsoft Outlook Web Access, az Exchange ActiveSync és az Outlook Mobile Access szolgáltatást. E szolgáltatások használatához hat virtuális könyvtár szükséges, melyeket a rendszer az Exchange Server 2003 telepítésekor alapértelmezés szerint automatikusan létrehoz az IIS szolgáltatásban. Ha a virtuális könyvtárak megsérülnek, vagy bármely kapcsolódó szolgáltatás leáll, szükség lehet a virtuális könyvtárak eltávolítására. A virtuális könyvtárak újbóli létrehozásáról azonban a rendszer nem gondoskodik automatikusan.

Ilyen esetben az alábbi módszerekkel távolíthatja el, majd hozhatja újból létre a virtuális könyvtárakat az IIS szolgáltatásban:
 • 1. módszer: Az IIS 6.0 Resource Kit csomagjában található Metabase Explorer programmal
 • 2. módszer: Az Adsutil.vbs parancsfájllal
 • 3. módszer: A Metabase.xml fájl szerkesztésével

BEVEZETÉS

A Microsoft Internet Information Services (IIS) szolgáltatás virtuális könyvtárainak újbóli létrehozására lehet szükség olyan esetekben, amikor problémák lépnek fel a Microsoft Outlook Web Access szolgáltatással vagy a Microsoft Exchange Server 2003 rendszerű számítógép más hordozhatósági funkcióival. Az Exchange Server 2003 alapértelmezés szerint az alábbi hat virtuális IIS-könyvtárat hozza létre: Exadmin, Exchange, ExchWeb, Microsoft-Server-ActiveSync, OMA és Public.

Ha azonban törli az Outlook Web Access vagy más hordozhatósági funkciók által használt virtuális könyvtárakat, a rendszer az Exchange System Attendant szolgáltatás újraindításakor nem hozza létre ismét automatikusan a virtuális könyvtárakat. A cikk három módszert ismertet, melyekkel törölhetők, majd ismét létrehozhatók az Outlook Web Access által használt virtuális könyvtárak.

Megjegyzés: A Microsoft Exchange 2000 Server rendszerben az Outlook Web Access virtuális könyvtárainak törlése után a rendszer automatikusan újból létrehozza azokat az Exchange System Attendant szolgáltatás újraindításakor.

Az Outlook Web Access által az Exchange Server 2003 rendszerben használt virtuális könyvtárakról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
821898 Az Outlook Web Access által az Exchange Server 2003 rendszerben használt virtuális IIS-könyvtárak (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

További információ

Az Outlook Web Access virtuális könyvtárainak törlése és újbóli létrehozása az alábbi módszerekkel történhet:

1. módszer: Az IIS 6.0 Resource Kit csomagjában található Metabase Explorer programmal

 1. Telepítse az IIS 6.0 Resource Kit csomagjában szereplő eszközöket. Az IIS 6.0 Resource Kit csomag beszerezhető az alábbi Microsoft-webhelyen:
  http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=56FC92EE-A71A-4C73-B628-ADE629C89499&displaylang=en
  Megjegyzés: Ha nem szeretné telepíteni az IIS 6.0 Resource Kit csomagban található összes eszközt, akkor lehetősége van arra is, hogy csak a Metabase Explorer 1.6 összetevőt telepítse. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  1. Kattintson duplán az iis60rkt.exe elemre, majd kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat, amíg meg nem jelenik az IIS 6.0 Resource Kit telepítővarázslójának Setup Type (Telepítés típusa) oldala.
  2. Telepítési típusként válassza a Custom (Egyéni) lehetőséget, majd kattintson a Next (Tovább) gombra.
  3. Törölje a jelet az IIS Resource Kit összes összetevője melletti jelölőnégyzetből, kivéve a Metabase Explorer 1.6 összetevőt.
  4. Kattintson a Next (Tovább), majd a Finish (Befejezés) gombra.
 2. Készítsen biztonsági másolatot az IIS metabázisáról. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  1. Indítsa el az IIS-kezelő programot.
  2. Kattintson a jobb gombbal az Alapértelmezett webhely elemre, mutasson Az összes feladat elemre, majd kattintson a Konfiguráció fájlba mentése parancsra.
  3. A Konfiguráció mentése fájlba párbeszédpanelen írja be a konfiguráció nevét a Fájlnév mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 3. Törölje az Outlook Web Access virtuális könyvtárait. Ehhez bontsa ki az Alapértelmezett webhely csomópontot az IIS-kezelő bal oldali ablaktáblájában, kattintson a jobb gombbal az Exadmin elemre, majd kattintson a Törlés parancsra. Amikor a program az elem törlésének megerősítésére kéri, kattintson az Igen gombra.

  Ismételje meg ezt a lépést a következő virtuális könyvtárakra:
  • Exchange
  • ExchWeb
  • Microsoft-Server-ActiveSync
  • OMA
  • Public
 4. Lépjen ki az IIS-kezelő programból.
 5. Mutasson a Start menü Minden program, IIS Resources (IIS-erőforrások), majd Metabase Explorer pontjára, végül kattintson a Metabase Explorer parancsra.
 6. Bontsa ki az LM elemet, kattintson a jobb gombbal a DS2MB elemre, majd kattintson a Törlés parancsra. Amikor a program a kulcs és alkulcsai törlésének megerősítésére kéri, kattintson az Igen gombra.
 7. Lépjen ki az IIS Metabase Explorer programból.
 8. Mutasson a Start menü Minden program, majd Felügyeleti eszközök pontjára, és kattintson a Szolgáltatások parancsra.
 9. A Microsoft Exchange System Attendant szolgáltatás az alábbi módon indítható újra:
  1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a services.msc parancsot, és kattintson az OK gombra.
  2. Kattintson a jobb gombbal a Microsoft Exchange System Attendant elemre, majd kattintson az Újraindítás parancsra.
  3. Amikor megjelenik a függő Exchange Server-szolgáltatások újraindítását kérő üzenet, kattintson az Igen gombra.

   Megjegyzés: A Microsoft Exchange System Attendant szolgáltatás újraindításakor a Microsoft Exchange Information Store szolgáltatás is újraindul. Ilyen esetben az Exchange Server felhasználói elveszítik a kapcsolatot az Exchange Server-postaládákkal.
  A rendszer ismét létrehozza a virtuális könyvtárakat. A virtuális könyvtárak ismételt létrehozásának ellenőrzéséhez indítsa el az IIS-kezelő programot, és tekintse meg az Alapértelmezett webhely mappát.

  Fontos: Ha a virtuális könyvtárak 15 percen belül nem jelennek meg ismét, indítsa újra a számítógépet.
 10. Állítsa vissza a hozzáférési engedélyeket Névtelen értékre. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  1. Indítsa el az IIS-kezelő programot, kattintson a jobb gombbal az ExchWeb elemre, válassza a Tulajdonságok parancsot, majd kattintson a Könyvtárbiztonság fülre.
  2. A Hitelesítés és hozzáférés-vezérlés szakaszban kattintson a Szerkesztés gombra, majd ellenőrizze, hogy be van-e jelölve a Névtelen hozzáférés engedélyezése jelölőnégyzet.
  3. Jelölje be a Beépített Windows-hitelesítés jelölőnégyzetet, kattintson az OK, majd az Alkalmaz gombra.
  4. Ha megjelenik az Öröklés hatálytalanítása párbeszédpanel, kattintson Az összes kijelölése elemre, majd az OK gombra.
  5. A Hitelesítés és hozzáférés-vezérlés szakaszban kattintson a Szerkesztés gombra, és törölje a jelet a Beépített Windows-hitelesítés jelölőnégyzetből.
  6. Kattintson kétszer az OK gombra, majd lépjen ki az IIS-kezelő programból.
Webböngészővel ellenőrizze, hogy sikeresen csatlakozik-e az Outlook Web Access kiszolgálójához. Ha más hordozhatósági szolgáltatásokat is futtat, a megfelelő ügyféllel ellenőrizze, hogy sikeresen kapcsolódik-e ezekhez.

2. módszer: Az Adsutil.vbs parancsfájllal

 1. Készítsen biztonsági másolatot az IIS metabázisáról. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  1. Indítsa el az IIS-kezelő programot.
  2. Kattintson a jobb gombbal az Alapértelmezett webhely elemre, mutasson Az összes feladat elemre, majd kattintson a Konfiguráció fájlba mentése parancsra.
 2. Törölje az Outlook Web Access virtuális könyvtárait. Ehhez kattintson az Exadmin elemre az IIS-kezelő bal oldali ablaktáblájában, majd kattintson a Törlés parancsra. Amikor a program az elem törlésének megerősítésére kéri, kattintson az Igen gombra.

  Ismételje meg ezt a lépést a következő virtuális könyvtárakra:
  • Exchange
  • ExchWeb
  • Microsoft-Server-ActiveSync
  • OMA
  • Public
 3. Lépjen ki az IIS-kezelő programból.
 4. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a cmd parancsot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.
 5. Váltson a következő mappára. Ebben a példában meghajtó az a merevlemez-meghajtó, amelyen a Windows telepítve van:
  meghajtó:\inetpub\adminscripts
 6. Írja be a adsutil parancsot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.

  Fontos: Alapértelmezés szerint a Windows Server 2003 rendszerben nem a CScript az alapértelmezett parancsfájlt futtató állomás. Az adsutil parancs futtatásához a CScript állomást alapértelmezett parancsfájlt futtató állomásként kell konfigurálni. Ehhez kattintson az Igen gombra, amikor a program arra kéri, hogy a CScript-környezetet a VBscript alapértelmezett állomásaként regisztrálja, majd kattintson az OK gombra.

  Megjegyzés: Ha a képernyőn az adsutil parancs kapcsolói jelennek meg, akkor már a CScript a VBscript alapértelmezett parancsfájlt futtató állomása.
 7. Írja be a adsutil delete ds2mb parancsot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.

  Megjegyzés: A WScript alapértelmezett parancsfájlt futtató állomásként való beállításához írja be a WScript //H:WScript parancsot a parancssorba, nyomja meg az ENTER billentyűt, majd kattintson az OK gombra.
 8. Mutasson a Start menü Minden program, majd Felügyeleti eszközök pontjára, és kattintson a Szolgáltatások parancsra.
 9. A Microsoft Exchange System Attendant szolgáltatás az alábbi módon indítható újra:
  1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a services.msc parancsot, és kattintson az OK gombra.
  2. Kattintson a jobb gombbal a Microsoft Exchange System Attendant elemre, majd kattintson az Újraindítás parancsra.
  3. Amikor megjelenik a függő Exchange Server-szolgáltatások újraindítását kérő üzenet, kattintson az Igen gombra.

   Megjegyzés: A Microsoft Exchange System Attendant szolgáltatás újraindításakor a Microsoft Exchange Information Store szolgáltatás is újraindul. Ilyen esetben az Exchange Server felhasználói elveszítik a kapcsolatot az Exchange Server-postaládákkal.

   A rendszer ismét létrehozza a virtuális könyvtárakat. A virtuális könyvtárak ismételt létrehozásának ellenőrzéséhez indítsa el az IIS-kezelő programot, és tekintse meg az Alapértelmezett webhely mappát.

   Fontos: Ha a virtuális könyvtárak 15 percen belül nem jelennek meg ismét, indítsa újra a számítógépet.
 10. Állítsa vissza a hozzáférési engedélyeket Névtelen értékre. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  1. Indítsa el az IIS-kezelő programot, kattintson a jobb gombbal az ExchWeb elemre, válassza a Tulajdonságok parancsot, majd kattintson a Könyvtárbiztonság fülre.
  2. A Hitelesítés és hozzáférés-vezérlés szakaszban kattintson a Szerkesztés gombra, majd ellenőrizze, hogy be van-e jelölve a Névtelen hozzáférés engedélyezése jelölőnégyzet.
  3. Jelölje be a Beépített Windows-hitelesítés jelölőnégyzetet, kattintson az OK, majd az Alkalmaz gombra.
  4. Ha megjelenik az Öröklés hatálytalanítása párbeszédpanel, kattintson Az összes kijelölése elemre, majd az OK gombra.
  5. A Hitelesítés és hozzáférés-vezérlés szakaszban kattintson a Szerkesztés gombra, és törölje a jelet a Beépített Windows-hitelesítés jelölőnégyzetből.
  6. Kattintson kétszer az OK gombra, majd lépjen ki az IIS-kezelő programból.
Webböngészővel ellenőrizze, hogy sikeresen csatlakozik-e az Outlook Web Access kiszolgálójához. Ha más hordozhatósági szolgáltatásokat is futtat, a megfelelő ügyféllel ellenőrizze, hogy sikeresen kapcsolódik-e ezekhez.

3. módszer: A Metabase.xml fájl szerkesztésével

A probléma megoldásához módosítania kell a Metabase.xml fájlt. A módosított Metabase.xml fájl az Exchange Server rendszerhez kapcsolódó virtuális könyvtárak újbóli létrehozását eredményezi a Microsoft Exchange System Attendant szolgáltatás újraindításakor. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket.

Figyelem! A metabázis helytelen szerkesztése komoly problémákhoz vezethet, és esetleg újra kell telepíteni a metabázist használó alkalmazásokat. A Microsoft nem szavatolja, hogy a metabázis nem megfelelő módosításából fakadó problémák elháríthatóak, ezért a metabázis-szerkesztést csak saját felelősségére hajtsa végre.

Megjegyzés: A metabázis szerkesztése előtt minden esetben készítsen arról biztonsági másolatot.
 1. Konfigurálja az IIS szolgáltatást a metabázis valós idejű szerkesztésének engedélyezésére. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  1. Kattintson a Start menü Felügyeleti eszközök pontjára, majd az Internet Information Services (IIS) kezelője parancsra.
  2. Kattintson a jobb gombbal a Kiszolgálónév (helyi számítógép) elemre, majd a Tulajdonságok parancsra.

   Megjegyzés: A Kiszolgálónév az IIS szolgáltatást futtató számítógépet jelenti.
  3. Jelölje be A metabázis közvetlen szerkesztésének engedélyezése jelölőnégyzetet, majd kattintson az OK gombra.
 2. Módosítsa a Metabase.xml fájlt. A metabázis egy, az IIS szolgáltatást futtató számítógépen található adatbázis. A számítógép leállításakor a rendszer egy Metabase.bin nevű fájlba menti a metabázis beállításait. Ha módosítja a Metabase.xml fájlt, a rendszer a Microsoft Exchange System Attendant szolgáltatás újraindításakor újból létrehozza az Exchange Server rendszerhez kapcsolódó virtuális könyvtárakat. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  1. Nyissa meg a Metabase.xml fájlt egy szövegszerkesztő programban (például Jegyzettömb). Alapértelmezés szerint a Metabase.xml fájl a következő mappában található:
   %windir%\System32\Inetsrv
  2. A Szerkesztés menüben kattintson a Keresés parancsra.
  3. A Keresendő mezőbe írja be a következőt: 61472, majd a Következő keresése gombra kattintva keresse meg a fájl alábbi részletét:
   <IIsConfigObject Location="/LM/DS2MB/HighWaterMarks/{79F81D41-A652-4375-85F0-41A16037CC85}">
   <Custom
   Name="UnknownName_61472"
   ID="61472"
   Value="207778"
   Type="STRING"
   UserType="IIS_MD_UT_SERVER"
   Attributes="NO_ATTRIBUTES"
   />
  4. A Metabase.xml fájl ezen részében írja felül a Value bejegyzés értékét a következővel: 0. A módosítás után a Metabase.xml fájl ezen része a következőhöz lesz hasonló:
   <IIsConfigObject Location="/LM/DS2MB/HighWaterMarks/{79F81D41-A652-4375-85F0-41A16037CC85}"
   >
   <Custom
   Name="UnknownName_61472"
   ID="61472"
   Value="0"
   Type="STRING"
   UserType="IIS_MD_UT_SERVER"
   Attributes="NO_ATTRIBUTES"
   />
  5. Mentse a Metabase.xml fájl módosításait. Ezután lépjen ki a Jegyzettömb alkalmazásból.
  Megjegyzés: A metabázis módosításához a Metabase Editor eszközt (MetaEdit.exe) is használhatja. A MetaEdit beszerzéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében tájékozódhat:
  232068 Az IIS MetaEdit 2.2 segédprogram letöltése, telepítése és eltávolítása (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
 3. A Microsoft Exchange System Attendant szolgáltatás az alábbi módon indítható újra:
  1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a services.msc parancsot, és kattintson az OK gombra.
  2. Kattintson a jobb gombbal a Microsoft Exchange System Attendant elemre, majd kattintson az Újraindítás parancsra.
  3. Amikor megjelenik a függő Exchange Server-szolgáltatások újraindítását kérő üzenet, kattintson az Igen gombra.

   Megjegyzés: A Microsoft Exchange System Attendant szolgáltatás újraindításakor a Microsoft Exchange Information Store szolgáltatás is újraindul. Ilyen esetben az Exchange Server felhasználói elveszítik a kapcsolatot az Exchange Server-postaládákkal.
 4. Állítsa vissza az IIS alapértelmezett beállítását a metabázis valós idejű szerkesztésének letiltásához. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  1. Kattintson a Start menü Felügyeleti eszközök pontjára, majd az Internet Information Services (IIS) kezelője parancsra.
  2. Kattintson a jobb gombbal a Kiszolgálónév (helyi számítógép) elemre, majd a Tulajdonságok parancsra.
  3. Törölje a jelet A metabázis közvetlen szerkesztésének engedélyezése jelölőnégyzetből, majd kattintson az OK gombra.

   A rendszer ismét létrehozza a virtuális könyvtárakat. A virtuális könyvtárak ismételt létrehozásának ellenőrzéséhez indítsa el az IIS-kezelő programot, és tekintse meg az Alapértelmezett webhely mappát.

   Fontos: Ha a virtuális könyvtárak 15 percen belül nem jelennek meg ismét, indítsa újra a számítógépet.
  Webböngészővel ellenőrizze, hogy sikeresen csatlakozik-e az Outlook Web Access kiszolgálójához. Ha más hordozhatósági szolgáltatásokat is futtat, a megfelelő ügyféllel ellenőrizze, hogy sikeresen kapcsolódik-e ezekhez.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 883380 - Utolsó ellenőrzés: 2008. január 24. - Verziószám: 3.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Exchange Server 2003 Enterprise Edition
 • Microsoft Exchange Server 2003 Standard Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto KB883380
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com