Adott program Windows 2000 rendszerbeli futtatásakor a „Config.nt A rendszerfájl nem megfelelő a futó MS-DOS és Microsoft Windows alkalmazásokhoz.” hibaüzenet jelenik meg

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 889506 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

Adott program Microsoft Windows 2000 rendszerű számítógépen történő futtatásakor a következő hibaüzenet jelenik meg:
Config.nt A rendszerfájl nem megfelelő a futó MS-DOS és Microsoft Windows alkalmazásokhoz. Az alkalmazás befejezéséhez kattintson a BEZÁRÁS gombra.

Oka

Ez a probléma akkor léphet fel, ha a következő feltételek mindegyike igaz:
 • 16 bites programot próbál meg elindítani.
 • Telepítette a Windows rendszerhez kiadott MS04-032 jelű biztonsági frissítést.
 • Letiltotta a 8.3 típusú fájlelnevezési módszert az NTFS fájlrendszerre vonatkozóan.
16 bites programok Windows 2000 rendszeren történő futtatásakor az adott program a Microsoft Windows NT virtuális DOS-gépen (NTVDM) fut. A virtuális DOS-gép olyan többszálú folyamat, amely 16 bites Windows rendszerkörnyezetet emulál, amelyben a 16 bites, Windows alapú alkalmazások külön szálként futtathatók. A virtuális DOS-gép a TMP rendszerváltozó segítségével keres helyet az adott program futtatásához. A rendszerváltozó általában a C:\WINNT\Temp mappára mutat, amely új fájlok létrehozásakor a 8.3 típusú elnevezési módszert követi a hosszú fájlnevek használata helyett.

A fent említett MS04-032 jelű biztonsági frissítés telepítése után a virtuális DOS-gép a felhasználói TMP változót használja a rendszerszintű TMP változó helyett. Amennyiben számítógépén le van tiltva a 8.3 típusú fájlelnevezés, a felhasználói TMP változó hosszú fájlneveket használ.

Kerülő megoldás

A probléma megoldásához hajtsa végre az alábbi műveleteket.
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, majd kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 2. Kattintson duplán a Rendszer ikonra, kattintson a Speciális fülre, majd a Környezeti változók gombra.
 3. Jelölje ki a felhasználónév felhasználói változói lista TMP elemét, majd kattintson a Szerkesztés gombra.
 4. Írja be a Változó értéke mezőbe a c:\winnt\temp elérési utat, majd kattintson sorban a megnyitott párbeszédpanelek OK gombjára.

  Megteheti azt is, hogy a Változó értéke mezőbe hosszú fájlneveket nem használó mappa elérési útját írja be.
 5. Zárja be a Vezérlőpult segédprogramot.
Megjegyzés: Ha több felhasználóra nézve is végre kell hajtani a műveletet, a felhasználói TMP változó frissítését a PathMan.exe segédprogrammal, bejelentkezési parancsfájllal is elvégezheti. A PathMan.exe eszközt a Microsoft Windows 2000 Server Resource Kit csomagban találja meg. Ha bővebb tájékoztatást szeretne kapni a PathMan.exe fájlról, kattintson a Windows 2000 Server Resource Kit csomag Tools Help (Eszközök – súgó) elemére, bontsa ki a Computer Management Tools (Számítógép-kezelési eszközök) csomópontot, és kattintson a PathMan.exe fájlra.

További információ

Amennyiben számítógépén nincs engedélyezve a 8.3 típusú fájlnevek létrehozása, az NtfsDisable8dot3NameCreation rendszerleíró bejegyzés értéke 1. Ez a bejegyzés az alábbi rendszerleíró alkulcsban található:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem
Mivel számos 16 bites program nem képes hosszú fájlnevek használatára, nem tanácsos letiltani a 8.3 típusú fájlnevek létrehozását a 16 bites programokat futtató számítógépeken.

Az MS04-032 jelű, a Microsoft Windows rendszerhez kiadott biztonsági frissítésről a Microsoft tudásbázis következő cikkében, a cikk számára kattintva talál bővebb információt:
840987 MS04-032: Biztonsági frissítés Microsoft Windows operációs rendszerekhez

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 889506 - Utolsó ellenőrzés: 2005. július 11. - Verziószám: 2.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Kulcsszavak: 
kbtshoot kbappcompatibility kbsecurity kbsetup kbprb KB889506
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com