Szempontok a Windows XP rendszergyorsítótárának engedélyezéséhez

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 895932 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

BEVEZETÉS

A Rendszergyorsítótár mód szabályozza a Microsoft Windows által egyfelől a fájlok gyorsítótárazására, másfelől az alkalmazások részére lefoglalt memóriaterületek felosztását. A rendszergyorsítótár erőforrásait a rendszer az indítás folyamán osztja fel, ezek később nem módosulnak. A Rendszergyorsítótár módnak az a rendeltetése, hogy a fájlgyorsítótár méretének növelésével fokozza a Windows-alapú kiszolgálók teljesítményét. A webkiszolgálók és más kiszolgálóalapú fájlmegosztó programok általában jobb teljesítményt mutatnak, ha az információkat a rendszergyorsítótárból olvassák be, nem újra és újra a merevlemezről. Ha a rendszergyorsítótár megfelelő módon van használva, a fájlkiszolgálók nagyobb teljesítményre képesek.

Ha a teljesítmény a Rendszergyorsítótár módról a Programok módra váltva nő, az operációs rendszer kevés memória-erőforrással gazdálkodhat. Ez az állapot a rendszer egészére kihat. Ha ilyenkor egy illesztőprogram további erőforrásokat kér, nem biztos, hogy megkapja azokat. Az illesztőprogramok és az alkalmazások ezt az erőforráshiányt más és más módon kezelhetik. Emiatt a probléma forrása nehezen azonosítható.

Megjegyzés: A Rendszergyorsítótár mód a Microsoft Windows Server 2003 rendszerben alapértelmezés szerint engedélyezett. Ugyanez a mód a Microsoft Windows XP rendszerben alapértelmezés szerint le van tiltva.

További információ

A Rendszergyorsítótár mód kiszolgálóként működő Windows kiszolgálótermékekhez készült. Korlátozott mértékben a Windows XP rendszerben is használható, ha azt fájlkiszolgálóként üzemeltetik. Asztali operációs rendszereken mindennapos használatra ez a mód nem alkalmas. Ha egy kiszolgálóterméket asztali rendszerként működtet, érdemes az erőforrás-elosztást Programok módra változtatni, vagy a rendszert további fizikai RAM memóriával bővíteni.

Ha a Rendszergyorsítótár módot olyan számítógépen engedélyezi, amely UMA-alapú videohardvert vagy AGP portot használ, a teljesítmény jelentősen és véletlenszerűen csökkenhet. A teljesítménycsökkenés megmutatkozhat abban, hogy a rendszer rendkívül lelassul, olykor leáll, a számítógép nem indítható el, egyes eszközök vagy alkalmazások nem töltődnek be, illetve a rendszer instabillá válik.

Ezen összetevők illesztőprogramja a fennmaradó alkalmazásmemória nagy részét felemésztheti, amikor rendszerindításkor inicializálódik. Ugyanakkor ez esetben a rendszernek elégtelen mennyiségű RAM memória juthat, ha az alábbi feltételek előállnak:
 • Más illesztőprogramok és asztali felhasználói szolgáltatások további erőforrásokat kérnek.
 • Az asztali rendszerek felhasználói nagyméretű fájlokat mozgatnak.
A rendszergyorsítótár Windows XP rendszerbeli beállításához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a sysdm.cpl parancsot, majd kattintson az OK gombra.
 2. Kattintson a Speciális fülre.
 3. A Teljesítmény csoportban kattintson a Beállítások gombra.
 4. Kattintson a Speciális fülre.
 5. A Memória csoportban válassza az alábbi beállítások egyikét:
  • Jelölje be a Programokhoz választógombot, ha a számítógépet munkaállomásként, nem kiszolgálóként használja. Ekkor a programok gyorsabban futnak, és a rendszergyorsítótár mérete a Windows XP rendszerben alapértelmezett méretű marad.
  • Jelölje be a Rendszergyorsítótárhoz választógombot, ha a számítógépet kiszolgálóként működteti, vagy ha nagyméretű rendszergyorsítótárat igénylő alkalmazásokat futtat.
 6. Kattintson az Alkalmaz gombra, és indítsa újra a számítógépet.
A Rendszergyorsítótár mód engedélyezi a beállításjegyzék LargeSystemCache bejegyzését, amely a következő alkulcs alatt található:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management
Megjegyzés: Ha a számítógép nem indul el, induláskor válassza a Legutolsó helyes konfiguráció lehetőséget. Ez a művelet a beállításjegyzék LargeSystemCache bejegyzését az alapértelmezett értékre állítja vissza.

A beállításjegyzék LargeSystemCache bejegyzéséről a Microsoft következő webhelyén tájékozódhat:
http://technet2.microsoft.com/windowsserver/en/library/EFA621BD-A031-4461-9E72-59197A7507B61033.mspx
A kapcsolódó témakörökről részletesebben a Microsoft Tudásbázis következő cikkében tájékozódhat:
189327 Az adaptermemória hozzárendelése folyamat címterületéhez (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 895932 - Utolsó ellenőrzés: 2008. április 28. - Verziószám: 4.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Kulcsszavak: 
kbtshoot KB895932
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com