Programma's worden onstabiel of starten niet nadat u een x64- versie van Windows hebt ge´nstalleerd op dezelfde partitie als een 32-bits versie van Windows

Vertaalde artikelen Vertaalde artikelen
Artikel ID: 896455 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Op deze pagina

Symptomen

Nadat u een x64-versie van Microsoft Windows hebt ge´nstalleerd op een computer waarop ook een 32-bits versie van Windows is ge´nstalleerd, kunnen de volgende problemen optreden:
 • Sommige programma's zijn niet meer stabiel.
 • U kunt de 32-bits versie van Windows niet meer starten.
 • De bestanden in de map Program Files zijn vervangen door de 64-bits versies van deze bestanden. De map Program Files bevat dus zowel 32-bits als 64-bits bestanden.

Oorzaak

Deze problemen treden op als u een x64-versie van Windows installeert op dezelfde partitie als de 32-bits versie van Windows. Dual-boot-omgevingen worden niet ondersteund als de 32-bits versie van Windows en de x64-versie van Windows op dezelfde partitie zijn ge´nstalleerd.

Oplossing

Om deze problemen op te lossen, installeert u de x64-versie van Windows en de 32-bits versie van Windows op verschillende partities. Zorg ervoor dat u een back-up van alle belangrijke gegevens maakt voordat u dit doet.

Meer informatie

Dual-boot-configuraties met zowel een x64-versie als een 32-bits versie van Windows worden volledig door Microsoft ondersteund. Deze besturingssystemen moeten zich echter wel op afzonderlijke stationspartities bevinden. In een dual-boot-omgeving kunt u 16-bits programma's op een 32-bits versie van Windows uitvoeren. De 32-bits versie van Windows biedt ook ondersteuning voor programma's die een 16-bits installatieprogramma gebruiken. Programma's die een 16-bits installatieprogramma gebruiken, worden echter niet ondersteund in x64-versies van Windows.

Wanneer u een x64-versie van Windows probeert te installeren op een partitie die al een 32-bits versie van Windows bevat, verschijnt de volgende waarschuwing in de tekstmodusfase van het installatieprogramma:
U wilt Windows installeren op een partitie waarop al een ander besturingssysteem is ge´nstalleerd. Als u Windows op deze partitie installeert, kan het andere besturingssysteem mogelijk niet juist werken.

Let op: de installatie van meerdere besturingssystemen op een partitie is niet aanbevolen. Zie
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/setup/learnmore/multiboot.mspx
voor meer informatie over installatie van meerdere besturingssystemen op een computer.
 • Druk op C als u door wilt gaan met de installatie op deze partitie.
 • Druk op Esc als u een andere partitie wilt selecteren.
Als u een dual-boot-systeem wilt instellen, volgt u deze aanbevelingen:
 • Installeer de 32-bits versie van Windows altijd eerst om ervoor te zorgen dat de juiste opstartbestanden naar de hoofdmap van het station worden geschreven. Als u de x64-versie van NTLDR (NT Loader) overschrijft met de versie van NTLDR die bij de 32-bits versie van Windows wordt geleverd, kunt u de x64-versie van Windows niet meer opstarten. De versie van NTLDR die bij de x64-versies van Windows wordt geleverd, is achterwaarts compatibel met de versie van NTLDR die bij de 32-bits versies van Windows wordt geleverd. De versies van NTLDR die zijn ingesloten in de 32-bits versies van Microsoft Windows XP en Microsoft Windows Server 2003, kunnen de huidige releases van x64-versies van Windows niet starten.
 • Installeer een x64-versie van Windows niet op dezelfde partitie als een 32-bits Windows-installatie. De x64-versies van Windows gebruiken dezelfde map Program Files en dezelfde map Documents and Settings als 32-bits versies van Windows. Dat betekent dat de inhoud van deze mappen soms wordt vervangen door 64-bits versies van de DLL- en EXE-bestanden die de 32-bits versies van Windows nodig hebben. Als de 32-bits bestanden worden vervangen, worden 32-bits programma's en services soms niet meer gestart of werken ze onstabiel. Als u per ongeluk de x64-versie van Windows op dezelfde partitie installeert als een bestaande 32-bits versie van Windows, maakt u van zoveel mogelijk gegevens een back-up. Daarna formatteert u de schijf en installeert u de beide besturingssystemen opnieuw.

Technische ondersteuning voor Windows x64-edities

Uw hardwarefabrikant biedt technische ondersteuning en assistentie voor Microsoft Windows x64-edities. De fabrikant is hier verantwoordelijk voor omdat een editie van Windows x64 bij de hardware is geleverd. Mogelijk heeft de fabrikant van de hardware de ge´nstalleerde Windows x64-editie met unieke onderdelen aangepast. Unieke onderdelen zijn bijvoorbeeld specifieke apparaatstuurprogramma's of optionele instellingen om de prestaties van de hardware op te voeren. Microsoft biedt assistentie in alle redelijkheid als u technische hulp nodig hebt bij uw editie van Windows x64. Wellicht moet u de fabrikant echter rechtstreeks benaderen. De fabrikant kan de beste ondersteuning bieden voor de software die vooraf op de hardware is ge´nstalleerd.

Voor productinformatie over Microsoft Windows XP Professional x64-editie gaat u naar de volgende Microsoft-website:
http://www.microsoft.com/netherlands/windowsxp/64bit/default.aspx
Voor productinformatie over Microsoft Windows Server 2003 x64-edities gaat u naar de volgende Microsoft-website:
http://www.microsoft.com/windowsserver2003/64bit/x64/default.mspx

Eigenschappen

Artikel ID: 896455 - Laatste beoordeling: dinsdag 3 oktober 2006 - Wijziging: 3.4
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter x64 Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise x64 Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
Trefwoorden:á
kbtshoot kbperformance kbinterop kbsetup KB896455

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com