„Карта на мрежата“ в Windows Vista не показва компютри, работещи под Windows XP

Преводи на статии Преводи на статии
ID на статията: 922120 - Преглед на продукти, за които се отнася тази статия.
Разгъване на всички | Сгъване на всички

На тази страница

Симптоми

Когато стартирате „Карта на мрежата“ на работещ под Windows Vista компютър, работещите под Windows XP компютри не се появяват на мрежовата диаграма.

Забележка Тази статия описва актуализация, която ще накара работещи под 32-битов Windows XP компютри да се появяват в „Карта на мрежата“ на работещи под Windows Vista компютри. За допълнителна информация относно това как да настроите или отстраните неизправности при работата в мрежа между Windows Vista и Windows XP вижте раздела „Допълнителна информация“.

Причина

Този проблем възниква, ако компонентът „Link-Layer Topology Discovery (LLTD) Responder“ („Респондер за изобразяване на откритата топология на каналния слой“) не е инсталиран на работещия под Windows XP компютър.

„Карта на мрежата“ в Windows Vista създава мрежови диаграми на връзките между мрежовите устройства, като тези диаграми могат да бъдат използвани за отстраняване на проблеми със свързаността. „Карта на мрежата“ използва протокол за опростено откриване, наречен „Link-Layer Topology Discovery (LLTD)“ („Изобразяване на откритата топология на каналния слой“), който прави заявки към другите устройства в мрежата, за да определи как е организирана мрежата.

Windows Vista включва софтуерни компоненти, които прилагат LLTD протокола. За да бъдат другите устройства показани на картата, те трябва да разрешават протокол за опростено откриване, който може да отговаря на заявките за съпоставяне от работещия под Windows Vista компютър.

Разрешение

Информация за актуализацията

Следният файл е наличен за изтегляне от центъра за изтегляния на Microsoft:

Сгъване на изображениетоРазгъване на изображението
Download
Изтеглете пакета Link Layer Topology Discovery (LLTD) Responder сега.

За допълнителна информация относно изтеглянето на файлове за поддръжка на Microsoft щракнете върху следния номер на статия, за да я прегледате в базата знания на Microsoft:
119591 Как да получите файлове за поддръжка на Microsoft от онлайн услуги (Това може да е на английски)
Този файл е сканиран за вируси от Microsoft. Microsoft използва най-актуалния софтуер за откриване на вируси, който се предлага към датата на публикуване на файла. Файлът се съхранява на сървъри с повишена защита, които предотвратяват всички неупълномощени промени на файла.

Актуална корекция за Windows XP Service Pack 3 (SP3)

За да решите този проблем, инсталирайте актуалната корекция, описана в този раздел. Актуалната корекция инсталира компонента „LLTD Responder“ на работещи под Windows XP компютри.

Microsoft предоставя поддържана актуална корекция. Имайте предвид, че тази актуална корекция е предназначена само за отстраняване на описания в тази статия проблем. Прилагайте тази корекция само към системи, изпитващи този конкретен проблем.

Ако актуалната корекция е налична за изтегляне, в горната част на тази статия в базата знания има раздел „Налична актуална корекция за изтегляне“. Ако този раздел не се показва, подайте заявка до отдела за обслужване и поддръжка на клиенти на Microsoft, за да получите актуалната корекция.

Забележка Ако възникнат допълнителни проблеми или се наложи отстраняване на неизправности, може да се окаже наложително да създадете отделна заявка за обслужване. Обичайните такси за поддръжката ще важат за допълнителни въпроси, свързани с нея, както и за проблеми, които не спадат към конкретната актуална корекция. За да видите пълния списък с телефонни номера на отдела за обслужване и поддръжка на клиенти на Microsoft или да създадете отделна заявка за обслужване, отидете на следния уеб сайт на Microsoft:
http://support.microsoft.com/contactus/?ln=bg&ws=support#tab0
Забележка Формулярът „Налична актуална корекция за изтегляне“ показва езиците, на които можете да намерите актуалната корекция. Ако не виждате вашия език, това означава, че за този език няма актуална корекция.

Предварителни изисквания

За да приложите тази актуална корекция, на 32-битов компютър трябва да е инсталиран Windows XP SP3.

Изисквания за рестартиране

Необходимо е да рестартирате компютъра, след като приложите тази актуална корекция.

Информация за заместване на актуализацията

Тази актуална корекция не замества други актуални корекции.

Информация за файла

Англоезичната версия на тази актуална корекция притежава посочените в следната таблица файлови атрибути (или по-нови такива). Датите и часовете за тези файлове са посочени в координирано световно време (UTC). Вие виждате тази информация за файла, преобразувана в местно време. За да намерите разликата между UTC и местното време, използвайте раздела Часова зона на елемента Дата и час, намиращ се в контролния панел.
Сгъване на таблицатаРазгъване на таблицата
File nameFile versionFile sizeDateTimePlatformSP requirement
Rspndr.exe5.1.2600.561110,75229-May-200812:04x86SP3
Rspndr.sys5.1.2600.561162,84829-May-200812:04x86SP3

Статус

Microsoft потвърди, че това е проблем в продуктите на Microsoft, които са изброени в раздела „Отнася се за“.

Допълнителна информация

За допълнителна информация относно това как да настроите или отстраните неизправности при работата в мрежа между Windows Vista и Windows XP, посетете следните уеб сайтове на Microsoft.

Как да отстраните проблеми с мрежовата връзка

http://windows.microsoft.com/bg-BG/windows-vista/Troubleshoot-network-connection-problems

Работа в мрежа в Windows Vista

http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows-vista/help

Споделяне на файлове и принтери в Windows Vista

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb727037.aspx

Как да споделяте и да задавате разрешения за папки и файлове, като използвате Windows XP

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb456988.aspx
За повече информация относно терминологията за софтуерна актуализация щракнете върху следния номер на статия, за да я прегледате в базата знания на Microsoft:
824684 Описание на стандартната терминология, използвана за описание на софтуерните актуализации на Microsoft
Ако изброените в този раздел ресурси не помогнат за разрешаването на проблема или ако наблюдавате симптоми, които се различават от описаните в тази статия, потърсете допълнителна информация в базата знания на Microsoft. За търсене в базата знания на Microsoft посетете следния уеб сайт на Microsoft:
http://support.microsoft.com/?ln=bg
След това въведете текста на появилото се съобщение за грешка или описание на проблема в полето „Търсене в статиите за поддръжка (KB)“.

ЗабележкаАко проблемът остава неразрешен, за съжаление настоящето съдържание не може да ви помогне с нищо повече. Затова можете да помолите някого за съдействие или можете да посетите следния уеб сайт на Microsoft:
http://support.microsoft.com/contactus?ln=bg#tab0
Забележка Това е статия "БЪРЗА ПУБЛИКАЦИЯ", създадена директно в рамките на организацията за поддръжка на Microsoft. Информацията, съдържаща се тук, се ограничава до съдържащото се в нея и е дадена в отговор на появили се проблеми. В резултат на краткия срок до тяхното предлагане, материалите може да съдържат печатни грешки и могат да бъдат преработвани във всеки момент без предизвестие. Вижте Условия на ползване за други съображения.

Свойства

ID на статията: 922120 - Последна рецензия: 10 юни 2013 г. - Редакция: 1.1
Важи за:
  • Microsoft Windows XP Professional
  • Microsoft Windows XP Home Edition
Ключови думи: 
kbautohotfix kbresolve kbwinxppresp3fix kbbug kbfix kbqfe KB922120

Изпратете обратна информация

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com