Nagy szektorméretű merevlemez-meghajtók támogatása Windows Vista rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 923332 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

BEVEZETÉS

A merevlemezgyártók hamarosan olyan merevlemez-meghajtók gyártásába kezdenek, amelyeknek fizikai szektormérete meghaladja a hagyományos 512 bájtot szektoronként. A szektorok lehetnek például 1 kilobájt (kB), 2 kB vagy 4 kB méretűek. Ennek a változásnak köszönhetően a gyártók növelhetik merevlemez-meghajtóik kapacitását, teljesítményét és megbízhatóságát. Ez a cikk a Windows Vista rendszer által a nagy szektorméretű merevlemezekhez nyújtott támogatást tárgyalja.

Fontos: A dinamikus lemezeket csak a Windows Vista Ultimate, a Windows Vista Business és a Windows Vista Enterprise kiadás támogatja. Általánosságban elmondható, hogy a dinamikus lemezek használatát a Windows Vista Home Basic és a Windows Vista Home Premium kiadás nem támogatja. Ha azonban számítógépét Windows XP Media Center Edition rendszerről Windows Vista Home Premium rendszerre frissíti, néhány dinamikus lemez támogatása beépül a rendszerbe.

További információ

Háttér-információ

Amikor a merevlemez-gyártók átállnak a meghajtóik mögöttes szerkezetét érintő új technológiára, kétféle merevlemez fog megjelenni a piacon. Az egyszerűbb típus belül nagy fizikai szektorméretet fog használni, és ezt a méretet mutatja a rendszernek. Az ilyen típusú merevlemez-meghajtók először a vállalati osztályú (például a SCSI vagy a Fibre Channel) meghajtókban jelennek meg. Legnagyobb hátrányuk az előző verziókkal való kompatibilitás hiányosságaiban rejlik. Lehetséges, hogy a BIOS rendszereket, az állomásadaptereket, az operációs rendszereket és az üzleti alkalmazásokat frissíteni kell majd, hogy megfelelően együttműködjenek az ilyen típusú merevlemez-meghajtókkal.

Az előző verziókkal való kompatibilitás problémáinak csökkentése érdekében egyes gyártók olyan merevlemez-meghajtókat gyártanak majd, amelyek belül nagy fizikai szektorméretet használnak, de a rendszernek csak 512 bájtos logikai szektorméretet mutatnak. Az ilyen merevlemez-meghajtókra az általuk az adatok írásához alkalmazott módszer alapján emulációs eszközökként utalnak. Ez az úgynevezett „olvasás-módosítás-írás” módszer. A fizikai szektor méreténél kisebb mennyiségű adatok írásakor a meghajtó elolvassa a fizikai szektort, módosítja azt a kis részt, amely megváltozott, majd a teljes fizikai szektort átírja. Az ilyen meghajtóknak a legnagyobb hátránya az alacsonyabb teljesítmény. A fizikai szektor méreténél kisebb mennyiségű adatok írásakor bekövetkező fölös olvasási művelet rontja a teljesítményt.

Támogatás a Windows Vista rendszerben

A Windows Vista a merevlemez-meghajtók mindkét típusát támogatja, ha a rendszer alapját képező hardver szintén támogatja ezeket.
 • Rendszerindítás támogatása
  A Windows Vista lehetővé teszi a rendszer indítását az 512 bájtos logikai szektorméretű emulációs meghajtókról. Elképzelhető, hogy a BIOS rendszerek és a különböző hardverek gyártóinak frissíteniük kell belső vezérlőprogramjaikat, hogy eszközeik megfelelően induljanak el a nagy fizikai szektorméret mellett nagy logikai szektorméretet is mutató meghajtókkal. Amikor a szükséges hardvertámogatás elérhetővé válik, a Microsoft tesztelni fogja a Windows Vista rendszert abból a szempontból, hogy az ilyen típusú meghajtókkal hogyan működik a rendszerindítás támogatása.
 • API-támogatás a merevlemez-meghajtó tulajdonságainak lekérdezéséhez
  A nagy szektorméretű meghajtókkal való megfelelő együttműködés érdekében bizonyos alkalmazások vagy más összetevők lekérdezhetik a meghajtók fizikai és logikai szektorméretét, illetve szektorigazítását. Az alkalmazások szigorú követelményeket támaszthatnak a merevlemez-meghajtó szektorméretével szemben. Az IOCTL_STORAGE_QUERY_PROPERTY kérés frissült, hogy a STORAGE_ACCESS_ALIGNMENT_DESCRIPTOR kérésbe belefoglalja a szektoradatokat. További tájékoztatásért látogasson el a Microsoft alábbi webhelyére:
  http://msdn2.microsoft.com/hu-hu/library/ms803642(en-us).aspx
 • Tárolóverem, partíció és fájlrendszer-igazítás
  A fájlrendszer, a kötetkezelő és a Windows Vista rendszerben lévő tárolóverem más részei a nagy szektorméretű merevlemez-meghajtókkal való kompatibilitás biztosítása érdekében frissültek. A Windows korábbi verzióiban a merevlemez-meghajtó első partíciója alapértelmezés szerint a 0x3F szektornál kezdődött (kezdeti eltolás). Mivel a kezdeti eltolás mértéke páratlan szám volt, ez a nagy szektorméretű meghajtókon a partíció és a fizikai szektorok helytelen igazítása miatt teljesítményproblémákat okozna. A Windows Vista rendszerben az alapértelmezett kezdeti eltolás értéke a 0x800-as szektorra esik. A speciális szektorigazítású meghajtókon a kezdeti eltolás ettől eltérhet. A speciális szektorigazítású emulációs meghajtók esetében a Windows Vista első kiadása nem támogatja a dinamikus lemezműveleteket. A támogatást egy későbbi szervizcsomag tartalmazza majd.

  A fájlrendszer formázásakor a rendszer csak olyan szektorméreteket fog támogatni, amelyek nagyobbak, mint a mögöttes fizikai szektorméret, vagy egyenlőek azzal.
Az, hogy a Windows Vista támogatja az ilyen új típusú merevlemez-meghajtókat, nem jelenti azt, hogy az alkalmazások is automatikusan támogatják azokat. Azon alkalmazásokat, amelyek követelményeket támasztanak az adatok tárolására szolgáló mögöttes struktúrával szemben, feltétlenül frissíteni kell az új típusú merevlemez-meghajtókkal való együttműködéshez. A független szoftverszállítóknak frissíteniük kell alkalmazásaikat.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 923332 - Utolsó ellenőrzés: 2008. április 28. - Verziószám: 4.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Windows Vista Home Basic
 • Windows Vista Home Premium
 • Windows Vista Ultimate
 • Windows Vista Business
 • Windows Vista Enterprise
 • Windows Vista Starter
 • Windows Vista Home Basic 64-bit edition
 • Windows Vista Home Premium 64-bit edition
 • Windows Vista Ultimate 64-bit edition
 • Windows Vista Business 64-bit edition
 • Windows Vista Enterprise 64-bit edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbexpertiseinter KB923332
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com