Memoria de sistem care este raportată în caseta de informații Informații de sistem în Windows Vista este mai puțină decât vă așteptați dacă sunt instalați 4 GO de RAM

Traduceri articole Traduceri articole
ID articol: 929605 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

În această pagină

SIMPTOME

Dacă pe un computer s-au instalat 4 gigaocteți (GO) de memorie cu acces aleatoriu (RAM), memoria de sistem raportată în caseta de dialog Informații sistem în Windows Vista este mai puțină decât vă așteptați. De exemplu, caseta de dialog Informații sistem poate raporta 3.120 megaocteți (MO) de memorie de sistem pe un computer pe care s-au instalat 4 GO (4.096 MO) de memorie.

Notă Aveți posibilitatea să accesați caseta de dialog Informații de sistem în următoarele moduri:
 • Faceți clic pe Start, tastați Sistem în caseta Căutare, apoi faceți clic pe Sistem sub Programe.
 • Faceți dublu clic pe Sistem în Panoul de control.
 • Faceți clic pe Start, faceți clic cu butonul din dreapta pe Computer, apoi faceți clic pe Proprietăți.
 • Faceți clic pe Mai multe detalii în fereastra Centru de întâmpinare Windows Vista.

CAUZĂ

Acest comportament este rezultatul așteptat al unor anumiți factori hardware și software.

Diferite dispozitive dintr-un computer obișnuit necesită acces mapat la memorie. Aceasta este cunoscută ca intrare/ieșire mapată în memorie (MMIO - memory-mapped I/O). Pentru ca spațiul MMIO să fie disponibil sistemelor de operare pe 32 de biți, spațiul MMIO trebuie să se afle în primii 4 GO de spațiu de adrese.

De exemplu, dacă aveți o placă video care are 256 MO de memorie instalată pe ea, memoria trebuie să fie mapată în primii 4 GO de spațiu de adrese. Dacă sunt instalați deja 4 GO de memorie de sistem, o parte din acel spațiu de adrese trebuie să fie rezervat de maparea memoriei grafice. Maparea memoriei grafice suprascrie o parte a memoriei de sistem. Aceste condiții reduc cantitatea totală a memoriei de sistem disponibile sistemului de operare.

Reducerea memoriei de sistem disponibile depinde de dispozitivele instalate pe computer. Însă, pentru a evita problemele potențiale de compatibilitate de driver, versiunile pe 32 de biți de Windows Vista limitează memoria totală disponibilă la 3,12 GO. Consultați secțiunea „Mai multe informații” pentru informații despre problemele potențiale de compatibilitate de driver.

Dacă un computer are mai multe dispozitive instalate, memoria disponibilă se poate reduce la 3 GO sau mai puțin. Însă, memoria maximă disponibilă în versiunile pe 32 de biți de Windows Vista este, de obicei, de 3,12 GO.

REMEDIERE

Pentru ca Windows Vista să utilizeze toți cei 4 GO de memorie pe un computer pe care s-au instalat 4 GO de memorie, computerul trebuie să respecte următoarele cerințe:
 • Chipsetul trebuie să accepte cel puțin 8 GO de spațiu de adrese. Printre chipseturile cu această capacitate se numără următoarele:
  • Intel 975X
  • Intel P965
  • Intel 955X pe Socket 775
  • Chipseturile care acceptă procesoare AMD care utilizează socket F, socket 940, socket 939 sau socket AM2. Aceste chipseturi includ orice combinație de socket AMD și CPU în care controlerul de memorie se află în CPU.
 • Procesorul trebuie să accepte setul de instrucțiuni x64. Procesorul AMD64 și procesorul Intel EM64T acceptă acest set de instrucțiuni.
 • BIOS-ul trebuie să accepte caracteristica de remapare a memoriei. Caracteristica de remapare a memorie permite ca segmentul de memorie de sistem care a fost suprascris anterior de spațiul de configurare PCI (Peripheral Component Interconnect) să fie remapat peste linia de adresare de 4 GO. Această caracteristică trebuie să fie activată în utilitarul de configurare BIOS pe computer. Vizualizați documentația de produs a computerului pentru instrucțiuni care explică modul în care se activează această caracteristică. Este posibil ca multe computere destinate consumatorilor să nu accepte caracteristica de remapare a memoriei. Pentru această caracteristică nu se utilizează terminologie standard în documentație sau în utilitarele de configurare BIOS. De aceea, poate fi necesar să citiți descrierile diferitelor setări disponibile de configurare BIOS pentru a determina dacă există setări care permit activarea caracteristicii de remapare a memoriei.
 • Trebuie să se utilizeze o versiune x64 (pe 64 de biți) de Windows Vista.
Contactați distribuitorul computerului pentru a determina dacă aceste cerințe sunt respectate de computer.

Notă Când memoria RAM fizică instalată pe un computer este egală cu spațiul de adrese acceptat de chipset, memoria de sistem totală disponibilă pentru sistemul de operare este întotdeauna mai mică decât memoria RAM fizică instalată. De exemplu, să luăm în considerare un computer cu un chipset Intel 975X, care acceptă 8 GO de spațiu de adrese. Dacă instalați 8 GO de RAM, memoria de sistem disponibilă sistemului de operare va fi redusă de cerințele de configurare PCI. În acest scenariu, cerințele de configurare PCI reduc memoria disponibilă sistemului de operare cu o cantitate cuprinsă între aproximativ 200 MO și 1 GO. Reducerea depinde de configurație.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Probleme de compatibilitate a driverelor determinate de modul PAE

Problemele de compatibilitate a driverelor asociate cu DEP (Data Execution Prevention - Împiedicare executare date) sunt de obicei probleme de compatibilitate determinate de modul de extensie de adresă fizică PAE (physical address extension).

Notă PAE este necesar doar pe computerele care au procesoare care acceptă DEP impus de hardware.

DEP poate provoca probleme de compatibilitate cu orice driver care efectuează generare de cod sau care utilizează alte tehnici pentru a genera cod executabil în timp real. Multe dintre driverele care manifestă aceste probleme au fost remediate. Deoarece DEP este întotdeauna activat pentru drivere care funcționează pe versiuni pe 64 de biți de Windows, aceste drivere au manifestat de obicei probleme de compatibilitate. Însă, nu există garanții că toate driverele au fost actualizate pentru a remedia problemele de compatibilitate determinate de modul PAE. Cu toate acestea, există câteva drivere care utilizează aceste tehnici. DEP în sine nu provoacă de obicei probleme de compatibilitate pentru drivere.

Problemele principale de compatibilitate a driverelor care pot apărea se produc atunci când executați modul PAE pe computere pe 32 de biți. Modul PAE permite procesoarelor să utilizeze mai mult de 4 GO de memorie. Diferența principală dintre schemele de paginare de memorie PAE și cele non-PAE este nivelul suplimentar de paginare necesar în modul PAE. Modul PAE necesită trei nivele de paginare în loc de două nivele de paginare.

Este posibil ca unele drivere să nu se încarce dacă modul PAE este activat, deoarece este posibil ca dispozitivul să nu poată efectua adresarea pe 64 de biți. Sau, este posibil ca driverele să se scrie cu presupunerea că modul PAE necesită mai mult de 4 GO de memorie. Astfel de drivere se scriu cu așteptarea ca ele să primească întotdeauna adrese pe 64 de biți în modul PAE și ca driverul sau dispozitivul să nu poată interpreta adresa.

Alte drivere pot încărca modul PAE, dar pot provoca instabilitate de sistem prin modificarea directă a intrărilor din tabelul de paginare de sistem (PTE). Aceste drivere așteaptă intrări în tabelul de paginare pe 32 de biți, dar primesc în schimb tabele PTE pe 64 de biți în modul PAE.

Cea mai comună problemă de compatibilitate PAE pentru drivere implică transferurile de acces direct la memorie (DMA) și alocarea de regiștri de mapare. Multe dispozitive care acceptă DMA, de obicei adaptoare pe 32 de biți, nu pot efectua adresarea fizică pe 64 de biți. Când aceste dispozitive se execută în modul pe 32 de biți, dispozitivele pot adresa tot spațiul de adrese fizice. În modul PAE, pot fi prezente date la o adresă fizică mai mare de 4 GO. Pentru a permite dispozitivelor care au aceste limitări să funcționeze în acest scenariu, Microsoft Windows 2000 Server și versiunile ulterioare de Windows furnizează tampon dublu pentru tranzacția DMA. Windows 2000 Server și versiunile ulterioare de Windows efectuează aceasta furnizând o adresă pe 32 de biți care este indicată de un registru de mapare. Dispozitivul poate efectua tranzacția DMA la adresa pe 32 de biți. Kernelul copiază memoria în adresa pe 64 de biți furnizată driverului. Când computerul se execută cu modul PAE dezactivat, driverele pentru dispozitive pe 32 de biți nu necesită ca memoria de sistem să se aloce regiștrilor de mapare. Aceasta înseamnă că tamponul dublu nu este necesar, deoarece toate dispozitivele și toate driverele sunt conținute în spațiul de adresare pe 32 de biți. Testele driverelor pentru dispozitive pe 32 de biți pe computere cu procesoare pe 64 de biți au demonstrat că driverele care acceptă DMA care sunt testate de clienți așteaptă de obicei regiștri de mapare nelimitați.

Produsele producătorilor terți prezentate în acest articol sunt fabricate de companii independente de Microsoft. Microsoft nu garantează în niciun fel, implicit sau în alt mod, funcționarea sau fiabilitatea acestor produse.

Proprietă?i

ID articol: 929605 - Ultima examinare: 29 decembrie 2007 - Revizie: 1.1
SE APLICĂ LA
 • Windows Vista Business
 • Windows Vista Enterprise
 • Windows Vista Home Basic
 • Windows Vista Home Premium
 • Windows Vista Starter
 • Windows Vista Ultimate
 • Windows Vista Enterprise 64-bit edition
 • Windows Vista Home Basic 64-bit edition
 • Windows Vista Home Premium 64-bit edition
 • Windows Vista Ultimate 64-bit edition
 • Windows Vista Business 64-bit edition
Cuvinte cheie: 
kbtshoot kbprb KB929605

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com