Cikk azonosítója: 946003 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.

Az egyetlen szervizcsomaggal sem frissített Windows Vista támogatása 2010. április 13-án véget ér. Ha továbbra is hozzá szeretne jutni a Windows biztonsági frissítéseihez, futtassa a Service Pack 2 (SP2) szervizcsomaggal bővített Windows Vista rendszert. További tudnivalókért keresse fel a Microsoft következő weblapját: Megszűnik egyes verziók támogatása – Windows

Az összes kibontása | Az összes összecsukása

BEVEZETÉS

A Windows Vista Service Pack 1 (SP1) szervizcsomag telepítését követően az alábbi feltételek teljesülése esetén előfordulhat, hogy a Windows Vista nagyobb méretű memóriát (RAM) jelez:
 • A BIOS rendszer fizikai memóriát foglal le a grafikus és más perifériák számára.
 • A számítógép 3 GB-nál több rendszermemóriával rendelkezik.
A változás oka az, hogy az SP1 szervizcsomaggal kiegészített Windows Vista azt jelzi, hogy mennyi fizikai memória található a számítógépben. Ezzel szemben a Windows Vista Service SP1 rendszernél korábbi Windows NT-alapú rendszerek azt jelzik, hogy mennyi memória áll az operációs rendszer rendelkezésére. A Windows Vista SP1 ezen változása csak a jelzett értéket érinti.

A megváltozott jelzés az alábbi helyeken figyelhető meg:
 • Az Üdvözlőközpont RAM értéke
 • A számítógép adatait tartalmazó ablak alján látható Memória érték
 • A rendszertulajdonságokat tartalmazó ablakban látható Memória (RAM) érték
 • A Vezérlőpult Teljesítményadatok és -eszközök segédprogramjában a Részletek megtekintése és nyomtatása hivatkozásra kattintva elérhető Összes rendszermemória érték
Ezenkívül a Rendszerinformáció eszköz (Msinfo32.exe) Rendszer összegzése lapján immár a következő bejegyzések is megjelennek:
 • Telepített fizikai memória (RAM)
 • Teljes fizikai memória
 • Szabad fizikai memória
A Windows Vista SP1 telepítése nincs hatással az alábbi diagnosztikai eszközökben megjelenített adatokra:
 • A Feladatkezelő Teljesítmény lapja
 • WinVer
 • DirectX diagnosztikai eszköz (DXDiag.exe)
Fontos: A jelentéssel kapcsolatos változás nem javítja az összes, memóriajelentésbeli különbséget. A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikke:
935268 A Windows Vista felhasználói felületének összetevői a számítógépen rendelkezésre álló teljes fizikai memória nagyságát egymástól némileg eltérően jelenítik meg (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

További információ

A Windows Vista SP1 telepítését megelőzően a Windows Vista azt jelezte, hogy mennyi rendszermemória állt az operációs rendszer rendelkezésére. A 3 GB vagy kevesebb fizikai memóriát tartalmazó számítógépek esetén a jelzett érték némileg kisebb lehet, mint a telepített fizikai memória. A különbség abból adódik, hogy a BIOS és esetenként az illesztőprogramok fizikai memóriát foglalhatnak le. Bizonyos BIOS-változatok például fizikai memóriát foglalnak le a videokártya számára. A grafikus célra lefoglalt memória általában 8–128 MB nagyságú, de a memória mérete ettől eltérő is lehet. A BIOS és bizonyos illesztőprogramok más perifériák számára vagy egyéb célból is lefoglalhatnak fizikai memóriát. Ezek a lefoglalások indokoltak, és a számítógép szokásos működéséhez járulnak hozzá. Ennek ellenére csökkentik az operációs rendszer és az alkalmazások által felhasználható fizikai memória nagyságát. A lefoglalások a 32 bites és a 64 bites rendszereket egyaránt érintik.

A 32 bites operációs rendszert, 3 GB-nál több rendszermemóriát és a Windows Vista SP1 rendszernél régebbi Windows rendszert használó számítógépek esetén nagyobb különbség mutatkozik az operációs rendszer rendelkezésére álló memória és a telepített fizikai memória nagysága között. Ennek oka az, hogy a fizikai címtartomány egy részét I/O-területként kell lefoglalni a memóriába ágyazott perifériák számára. Ezek a lefoglalt I/O-területek a 3 GB-os fizikai cím és a felső, 4 GB-os fizikai címkorlát között helyezkednek el.

Az I/O-területekhez tartozó fizikai memóriacímek nem használhatók a fizikai rendszermemória címzéséhez. Ezek a címek annak megakadályozására sem használhatók, hogy az operációs rendszer felhasználja az általában a 3 GB méretű fizikai cím és a 4 GB-os felső fizikai címkorlát között elérhető fizikai memória egy részét. Az I/O-területek nagysága rendszerenként különbözik, mivel ezek határozzák meg a rendszer perifériáinak típusát és konfigurációját.

Hivatkozások

A rendszermemória Windows Vista rendszerben történő jelzéséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
929605 4 GB RAM memória telepítése esetén a Windows Vista Rendszerinformáció párbeszédpanelén megjelenített rendszermemória-érték a vártnál kevesebb

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 946003 - Utolsó ellenőrzés: 2011. szeptember 25. - Verziószám: 4.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Service Pack 1 szervizcsomag a Windows Vista rendszerhez
 • Windows Vista Business
 • Windows Vista Enterprise
 • Windows Vista Home Premium
 • Windows Vista Home Basic
 • Windows Vista Ultimate
Kulcsszavak: 
kbhowto kbmemory kbexpertisebeginner kbinfo KB946003
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése