Artikel ID: 948481 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Op deze pagina

Probleembeschrijving

In dit artikel wordt een bŔtaversie van een Microsoft-product beschreven. De informatie in dit artikel wordt u in de huidige vorm aangeboden en kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

Voor dit bŔtaproduct is geen officiŰle Microsoft-productondersteuning beschikbaar. Als u meer informatie wilt over ondersteuning voor een bŔtaversie, raadpleegt u de meegeleverde documentatie bij de bŔtaproductbestanden. U kunt ook de website bezoeken waarvan u de versie hebt gedownload.

Nadat u een Windows Vista-servicepack hebt ge´nstalleerd, treden een of meer van de volgende geluidsproblemen op:
 • U hoort geen geluid wanneer u audiobestanden afspeelt of programma's met een audio-onderdeel uitvoert.
 • Het volgende bericht wordt weergegeven als u de aanwijzer op het luidsprekersymbool naast de klok in het systeemvak plaatst:
  Geen apparaat voor geluidsweergave ge´nstalleerd
 • De geluidskaart wordt in Apparaatbeheer weergegeven met een geel uitroepteken.
 • De geluidskwaliteit is gewijzigd. Wanneer u voorheen bijvoorbeeld surroundgeluid hoorde, hoort u nu mogelijk stereogeluid.


Als u het probleem door ons wilt laten oplossen, gaat u naar de sectie Het probleem voor mij oplossen. Als u er de voorkeur aangeeft om dit probleem zelf op te lossen, gaat u naar de sectie Dit probleem zelf oplossen.

Het probleem voor mij oplossen

Als u dit probleem automatisch wilt oplossen, klikt u op de knop of koppeling Dit probleem oplossen. Klik vervolgens op Uitvoeren op de pagina Automatische probleemoplossing en volg de stappen in de wizard.


Dit probleem oplossen
Microsoft Automatische probleemoplossing: Geen geluid in Windows


Ga vervolgens naar de sectie Is het probleem opgelost?

Dit probleem zelf oplossen

Gebruik de onderstaande methoden in de aangegeven volgorde om dit probleem op te lossen. Controleer na elke methode of het geluid nu wel goed werkt. Dit kunt u doen door een audiobestand af te spelen met een programma zoals Windows Media Player.

Wellicht kunt u de stappen beter volgen als u dit artikel afdrukt.

Opmerking Zorg ervoor dat de luidsprekers zijn aangesloten en dat deze zijn ingeschakeld. Controleer daarnaast of de luidsprekers mogelijk zijn gedempt en of het volume van de computerluidsprekers en de volumeregeling op de computer voldoende hoog zijn ingesteld om het geluid te kunnen waarnemen.

Methode 1: De computer opnieuw opstarten

Start de computer ten minste ÚÚn keer opnieuw op nadat u een Windows Vista-servicepack hebt ge´nstalleerd om te controleren of alle processen die verband houden met de installatie naar behoren zijn voltooid.

Controleer nadat de computer opnieuw is opgestart of het geluid nu wel goed werkt. Als u geluid kunt horen, is het probleem opgelost. Als u geen geluid hoort, kunt u methode 2 proberen.

Methode 2: Een andere geluidsapparaat proberen

Probeer wanneer dat mogelijk is om een andere geluidsapparaat op de computer aan te sluiten. Wanneer u luidsprekers gebruikt, kunt u bijvoorbeeld een ander paar luidsprekers of een hoofdtelefoon aansluiten, zodat u met zekerheid kunt vaststellen dat het probleem niet aan het geluidsapparaat te wijten is.

Controleer of u geluid kunt horen. Als u geluid kunt horen, is er sprake van een probleem met het oorspronkelijke geluidsapparaat en is het probleem opgelost. Als u geen geluid hoort, sluit u het oorspronkelijke geluidsapparaat opnieuw aan op de computer en vervolgens gaat u naar methode 3.

Methode 3: De computerluidsprekers loskoppelen

Koppel de computerluidsprekers of een ander apparaat dat u gebruikt, zoals een hoofdtelefoon, los van de computer en sluit dit apparaat vervolgens opnieuw aan op dezelfde poort. De meeste geluidskaarten die compatibel zijn met Windows Vista, zijn voorzien van een functie waarmee kan worden gedetecteerd dat er geluidsapparaten zijn aangesloten op de audioaansluiting voor de luidsprekers. Deze procedure stelt deze detectiefunctie mogelijk in werking, zodat het geluidsapparaat wordt gedetecteerd en geconfigureerd ten behoeve van een optimaal geluid.

Controleer of u geluid kunt horen. Als u geluid kunt horen, is het probleem opgelost. Als u geen geluid hoort, kunt u methode 4 proberen.

Methode 4: Controleren of het standaardgeluidsapparaat naar behoren is ingesteld

Nadat u een Windows Vista-servicepack hebt ge´nstalleerd, is het mogelijk dat het standaardgeluidsapparaat (het standaardapparaat voor afspelen) is gewijzigd. Het is bovendien mogelijk dat de geluidskwaliteit is gewijzigd. Controleer of het standaardgeluidsapparaat correct is ingesteld voor het geluidsapparaat dat u gebruikt. Als u het juiste standaardapparaat wilt instellen, gaat u als volgt te werk:
 1. Klik op Start
  Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
  knop Start
  en typ Geluid in het vak Zoekopdracht starten.
 2. Klik in de zoekresultaten die boven aan het menu Start worden weergegeven op Geluid.
 3. Open het tabblad Afspelen. Het standaardgeluidsapparaat wordt gemarkeerd met een selectievinkje. In de meeste gevallen is Speakers (Luidsprekers) het standaardapparaat. Controleer of uw geluidsinstellingen naar behoren zijn geconfigureerd. Volg hiertoe de volgende stappen:
  1. Selecteer het afspeelapparaat op het tabblad Afspelen, klik op Eigenschappen, klik op het tabblad Geavanceerd en controleer of Standaardindeling is ingesteld op de gewenste waarde. Wanneer u klaar bent, sluit u het venster en keert u terug naar het vorige venster.
  2. Selecteer het apparaat op het tabblad Afspelen, klik op Configureren en controleer vervolgens of de instellingen correct zijn.
  Als de geluidinstellingen correct zijn ingesteld, worden de luidsprekers gebruikt als het geluidsapparaat en zijn uw luidsprekers ingesteld als het standaardapparaat. Ga in dat geval naar methode 5.
 4. Selecteer het apparaat dat u als standaardapparaat wilt instellen en klik op Als standaard instellen.
 5. Klik op OK om de instellingen op te slaan en het dialoogvenster Geluid te sluiten.
Controleer of u geluid kunt horen. Als u geluid kunt horen, is het probleem opgelost. Als u geen geluid hoort, kunt u methode 5 proberen.

Methode 5: Controleren of het stuurprogramma voor geluid is ge´nstalleerd

Zonder een stuurprogramma voor geluid wordt er geen geluid weergegeven. Controleer of het stuurprogramma voor geluid is ge´nstalleerd. Volg hiertoe de volgende stappen:
 1. Klik op Start
  Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
  knop Start
  , typ Apparaatbeheer in het vak Zoekopdracht starten en druk op Enter.
 2. Vouw in het dialoogvenster Apparaatbeheer de lijst Besturing voor geluid, video en spelletjes uit.

  Als het luidsprekerpictogram wordt weergegeven naast het stuurprogramma voor geluid, is het stuurprogramma voor geluid ge´nstalleerd. Als er een geel uitroepteken naast het stuurprogramma voor geluid wordt weergegeven, is het stuurprogramma niet aanwezig of wordt het stuurprogramma niet geladen.
Ga naar methode 6 voor het opnieuw laden van het huidige stuurprogramma voor geluid en het testen van geluid.

Methode 6: Het huidige stuurprogramma voor geluid opnieuw laden

Als u tijdens het uitvoeren van methode 5 hebt ontdekt dat het stuurprogramma voor geluid niet is ge´nstalleerd of als u hebt ontdekt dat dit wel is ge´nstalleerd, maar dat het stuurprogramma voor geluid niet werkt, kunt u proberen om het stuurprogramma voor geluid opnieuw te laden. Volg hiertoe de volgende stappen:
 1. Klik op Start
  Deze afbeelding samenvouwenDeze afbeelding uitklappen
  knop Start
  , typ Apparaatbeheer in het vak Zoekopdracht starten en druk op Enter.
 2. Vouw in het dialoogvenster Apparaatbeheer de lijst Besturing voor geluid, video en spelletjes uit.
 3. Zoek het geluidsapparaat dat bij de computer is geleverd.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en klik op Eigenschappen.
 5. Klik op het tabblad Stuurprogramma en klik op Verwijderen.
 6. Zorg ervoor dat het selectievakje De stuurprogramma's voor dit apparaat verwijderen is uitgeschakeld en klik op OK.
 7. Klik in het menu Actie van Apparaatbeheer op Zoeken naar gewijzigde apparaten.

  Er wordt een bericht weergegeven waarin wordt vermeld dat er een hardwareapparaat wordt ge´nstalleerd en dat het verwijderde apparaat nu aanwezig is in Apparaatbeheer.
 8. Sluit het venster Apparaatbeheer.
Controleer of u geluid kunt horen. Als u geluid kunt horen, is het probleem opgelost. Als het huidige stuurprogramma voor geluid niet opnieuw is geladen of als dat wel het geval is, maar u geen geluid hoort, kunt u methode 7 proberen.

Methode 7: Het huidige stuurprogramma voor geluid bijwerken

Als het stuurprogramma voor geluid waarschijnlijk niet werkt, kunt u controleren of er een bijgewerkt stuurprogramma beschikbaar is dat u kunt installeren. Neem contact op met de fabrikant van het stuurprogramma voor geluid en vraag om een bijgewerkt stuurprogramma.

De volgende Microsoft-website biedt informatie over de wijze waarop u contact kunt opnemen met hardware- en softwareleveranciers:
http://support.microsoft.com/gp/vendors/en-us
Opmerking In sommige gevallen zal de fabrikant adviseren om het huidige stuurprogramma voor geluid en de stuurprogrammabestanden te verwijderen. Voer hiervoor de stappen van methode 5 uit, maar schakel in stap 6 het selectievakje De stuurprogramma's voor dit apparaat verwijderen in.

Is het probleem opgelost?

Controleer of het probleem is opgelost. Als het probleem is opgelost, kunt u dit artikel afsluiten. Als het probleem niet is verholpen, kunt u contact opnemen met de ondersteuning.

Meer informatie

Ga naar de volgende websites van Microsoft voor meer informatie over het oplossen van veelvoorkomende geluidsproblemen in Windows Vista:
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/nl-NL/Help/1e87a3e8-c0e8-49af-980f-9eb6686f42d21043.mspx#EVCAC
Klik voor meer informatie over het oplossen van problemen met stuurprogramma's die optreden nadat u een Windows Vista-servicepack hebt ge´nstalleerd op het volgende artikelnummer, zodat het desbetreffende Microsoft Knowledge Base-artikel wordt weergegeven:
971220 Informatie over stuurprogramma's voor geluidsapparaten waarvan bekend is dat deze problemen veroorzaken wanneer u Windows Vista-servicepacks installeert


Verwante informatie:

Probleemoplosser Geen audio in Windows

Help voor muziek en geluid voor Windows 7

Eigenschappen

Artikel ID: 948481 - Laatste beoordeling: zondag 25 september 2011 - Wijziging: 13.0
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Windows Vista Service Pack 1
 • Windows Vista Ultimate
 • Windows Vista Ultimate 64-bit edition
 • Windows Vista Enterprise
 • Windows Vista Enterprise 64-bit edition
 • Windows Vista Business
 • Windows Vista Business 64-bit edition
 • Windows Vista Home Premium
 • Windows Vista Home Premium 64-bit edition
 • Windows Vista Home Basic
 • Windows Vista Home Basic 64-bit edition
 • Windows Vista Service Pack 2
Trefwoorden:á
kbmatsfixme kbsurveynew kbfixme kbtshoot kbPubTypeKC kbexpertisebeginner kbprb KB948481

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com