Federal Tax Calculation Example for Different Pay Periods

TechKnowledge Content

Issue

Examples of how to handle Federal Tax Calculations with different pay period frequencies.


Resolution

Katherine Banks has a Federal Filing Status of Married and claims one Exemption.She has no tax-sheltered Deductions.The following pay transactions are included in the pay run:


A Biweekly Hourly Pay Code for $600

A Biweekly Bonus Pay Code for $201.94

A Monthly Commission Pay Code for $214.80


This example uses the Payroll Tax Update for March 2001.


1. All wages are annualized, based on the pay period frequency.


$600 * 26 = $15,600

$201.94 * 26 = $5,250.44

$214.80 * 12 = $2,577.60

Total annualized wages:$23,428.04


2. Subtract the Exemption amount.


$23,428.04 - $2,900 = $20,528.04

This is the amount applied to the Tax tables.


3. Subtract according to the Tax tables then multiply by the Tax Rate.


$20,528.04 - $6,450 = $14,078.04 * 15% = $2,111.71Total Taxes


4.Calculate the withholdingfor each pay frequency.


Biweekly - Divide the total annualized amount for the frequency by the total annualized wages.

($15,600 + $5,250.44) / $23,428.04 = .8899779

Multiply by the total Taxes then divide by the pay period frequency.

.8899779 * $2,111.71 = $1,879.37 / 26 = $72.28


Monthly - Divide the total annualized amount for the frequency by the total annualized wages.

$2,577.60 / $23,428.04 = .110022

Multiply by the total Taxes then divide by the pay period frequency.

.110022 * $2,111.71 = $232.33 / 12 = $19.36


5.Add together the federal withholding for each frequency.

$72.28 + $19.36 = $91.64

This article was TechKnowledge Document ID:22213

Need more help?

Expand your skills
Explore Training
Get new features first
Join Microsoft Insiders

Was this information helpful?

Thank you for your feedback!

Thank you for your feedback! It sounds like it might be helpful to connect you to one of our Office support agents.

×