Šta je to Microsoft porodica?

Primenjuje se na: Microsoft nalog

Microsoft porodica je samo jedna od mnogih prednosti Microsoft naloga. To je besplatna usluga koja pomaže porodicama da budu povezane i obezbeđuje bolju zaštitu dece na Windows 10 i Xbox One uređajima, kao i na Android uređajima sa aplikacijom Microsoft Launcher. Ove postavke, kao što su izveštavanje o aktivnostima, ograničenja za vreme ispred ekrana, deljenje lokacije i ograničenja za sadržaj, možete da pronađete na lokaciji account.microsoft.com/family, gde takođe možete da pratite koliko vaša deca troše novca i da dodate novac na njihove Microsoft naloge.

Kako da konfigurišite Microsoft porodicu

Najjednostavniji način za podešavanje porodice i upravljanje njom je lokacija account.microsoft.com/family gde možete da pozovete članove da joj se pridruže. Kada prihvate, možete da pokrenete podešavanje ograničenja, planiranje događaja u svom porodičnom kalendaru, i ako već koristite Skype, imaćete grupno ćaskanje u porodici koje je podešeno i čeka na vas.

Više informacija o upravljanju članovima Microsoft porodice potražite u nastavku:

Dodavanje članova u Microsoft porodicu
Uklanjanje članova iz Microsoft porodice

Izveštavanje o aktivnostima

Primajte sedmične izveštaje e-poštom o aktivnostima deteta na mreži na Windows 10 i Xbox One uređajima, kao i na Android uređajima na kojima je pokrenut Microsoft Launcher. Takođe možete da ih pregledate na lokaciji account.microsoft.com/family u bilo kom trenutku. Videćete veb lokacije koje posećuje, istoriju pregledanja, aplikacije i igre koje koristi i provedeno vreme ispred ekrana. Izveštavanje o aktivnostima pruža vam uvid u stvari, na osnovu čega možete da prilagodite postavke porodice.

Uključivanje funkcije izveštavanja o aktivnostima

Vreme pred ekranom

Želite da vaše dete provede neko vreme bez tehnologije? Isplanirajte vreme kada ne sme da bude ispred ekrana, i kada želite da radi nešto drugo. („Idi napolje, igraj se!“) Koristite jedan raspored za sve Windows 10 i Xbox One uređaje, ili podesite posebne rasporede za svaki od njih. Dete može da vam zatraži, recimo, da ga pustite da malo duže radi domaći, na šta možete lako da odgovorite putem e-pošte ili na lokaciji account.microsoft.com/family.

Postavljanje ograničenja vremena pred ekranom

Ograničenja za sadržaj

Postavljena ograničenja za sadržaj određuju kojoj vrsti sadržaja vaše dete može da pristupi, od veb lokacija koje posećuje, preko igara koje igra, pa sve do toga da li mu je potrebno odobrenje odrasle osobe za kupovinu sadržaja na lokaciji Microsoft Store. Ograničenja za sadržaj se sastoje od tri postavke: Roditeljska dozvola; Aplikacije, igre i medijski sadržaj; i Pregledanje veba. Sami postavljate pravila i sami odlučujete kada ćete ih prekršiti, kao za vreme ispred ekrana, dete može da pošalje zahteve za izuzeće vezano za neki sadržaj na koji možete da odgovorite putem e-pošte ili na lokaciji account.microsoft.com/family.

Roditeljska dozvola

Sprečite neplanirani trošak tako što ćete zahtevati odobrenje odrasle osobe za kupovine deteta na lokaciji Microsoft Store, osim ako se radi o kupovinama koje se obavljaju poklon-karticama ili novcem na Microsoft nalogu. Čak i kada je postavka Roditeljska dozvola isključena, i dalje morate da odobrite sadržaj čija ocena uzrasta prelazi ograničenje za uzrast koje ste postavili u odeljku Aplikacije, igre i medijski sadržaj o kojem ćemo nešto više reći u nastavku.

Uključivanje postavke „Roditeljska dozvola“

Aplikacije, igre i medijski sadržaj

Sve je to samo zabava i igra... sve dok dete ne počne da koristi aplikaciju koja nije prikladna za njegov uzrast. Možete da blokirate neprikladne aplikacije, igre i medijski sadržaj na Windows 10 i Xbox One uređajima tako što ćete postaviti ograničenje za uzrast za sadržaj; sve što ima ocenu uzrasta koja prelazi ovo ograničenje zahteva odobrenje odrasle osobe.

Blokiranje neprikladnih aplikacija, igara i medijskog sadržaja

Pregledanje veba

Pomognite detetu da izbegne sadržaj za odrasle tokom surfovanja na vebu, kada koristi pregledače Microsoft Edge i Internet Explorer na Windows 10 i Xbox One uređajima. Automatski ćemo blokirati mnoge lokacije, ali možete da blokirate ili dozvolite određene lokacije, ili da dozvolite detetu da posećuje samo lokacije koje ste naveli kao prikladne.

Blokiranje neprikladnih veb lokacija

Potrošnja

Vodite računa o tome šta vaše dete kupuje. Pregledajte nedavne kupovine koje je dete obavilo, pogledajte njegove opcije plaćanja i dodajte novac na njegov Microsoft nalog – sve to na jednom mestu. Prijavite se pomoću Microsoft naloga na lokaciji account.microsoft.com/family, pronađite ime deteta, a zatim izaberite Više opcija > Potrošnja.

Pronađi dete

Budite mirni i proverite lokaciju deteta kad god poželite. Uverite se da je bezbedno stiglo kući iz škole ili koristite ovo kada je napolju sa prijateljima. Sve što mu je potrebno je Windows 10 telefon ili Android uređaj sa aplikacijom Microsoft Launcher.

Prikažite lokaciju deteta na mapi