Podešavanje postavki roditeljskog nadzora za Windows 10 i Xbox One

Primenjuje se na: Microsoft nalog

Ograničenja za sadržaj pružaju bolju zaštitu dece na Windows 10 i Xbox One uređajima, i uključuju postavke:

  • Blokiraj neprikladne aplikacije, igre i medije (označena kao Pristup sadržaju na konzoli)
  • Blokiraj neprikladne veb lokacije (označena kao Veb filtriranje na konzoli)
  • Onemogućite deci da kupuju sadržaj na lokaciji Microsoft Store bez odobrenja roditelja (Roditeljska dozvola)

Ograničenja za sadržaj se mogu podesiti na lokaciji account.microsoft.com/family ili na Xbox One konzoli. Dok ograničenja za sadržaj određuju kakvoj vrsti sadržaja vaše dete može da pristupi, vreme pred ekranom određuje koliko dugo ono može da koristi uređaj, kao i kada može da ga koristi, a ograničenje za vreme ispred ekrana se može podesiti, odnosno njime se može upravljati, samo na lokaciji account.microsoft.com/family.

Podešavanje ograničenja za vreme pred ekranom


Blokiranje neprikladnih aplikacija, igara i medijskog sadržaja

U osnovi, postavite ograničenje za uzrast za sadržaj, i sve što ima ocenu uzrasta koja prelazi ovo ograničenje zahteva odobrenje odrasle osobe. Na Xbox One konzoli se ova postavka zove Pristup sadržaju, i automatski je uključena ako je vaše dete mlađe od 8 godina. (Prema podrazumevanim vrednostima, ograničenje je postavljeno na uzrast koji je povezan sa Microsoft nalogom deteta.) Ako je starije od 8 godina, podrazumevana postavka je Neograničeno, stoga se preporučuje da dvaput proverite ovu postavku ako imate mlađe igrače.

Blokiranje neprikladnih aplikacija, igara i medijskog sadržaja na mreži i na konzoli

Blokiranje neprikladnih veb lokacija

Pomaže detetu da izbegne sadržaj za odrasle tokom surfovanja na vebu, kada koristi pregledače Microsoft Edge i Internet Explorer. (Na konzoli se ova postavka naziva Veb filtriranje.) Automatski ćemo blokirati mnoge lokacije, ali možete da blokirate ili dozvolite određene lokacije, ili da dozvolite detetu da posećuje samo lokacije koje ste naveli kao prikladne.

Blokiranje neprikladnih veb lokacija na mreži i na konzoli

Onemogućavanje deci da kupuju sadržaj na lokaciji Microsoft Store bez odobrenja roditelja

Uključite postavku Roditeljska dozvola i zahtevajte odobrenje odrasle osobe za kupovine deteta na lokaciji Microsoft Store, osim ako se radi o kupovinama koje se obavljaju poklon-karticama ili novcem na Microsoft nalogu tog deteta. Naravno, detetu će i dalje biti potrebna dozvola ako se radi o sadržaju čija ocena uzrasta premašuje postavljeno ograničenje za uzrast, čak i kada je postavka Roditeljska dozvola isključena. Putem e-pošte ili na lokaciji account.microsoft.com/family s lakoćom odgovorite na zahteve deteta koji se tiču kupovine sadržaja.

Uključivanje postavke „Roditeljska dozvola“ na mreži i na konzoli

Odgovaranje na zahteve deteta

Ponekad je zabavno, ili neophodno, prekršiti pravila. Možda je detetu potrebno više vremena za domaći, ili možda želite da ga nagradite tako što ćete mu dozvoliti da kupi najnoviju igru o kojoj svi pričaju. Na mnoge njegove zahteve možete da odgovorite putem e-pošte ili, ako delite uređaj, preko porodične Xbox One konzole ili Windows 10 računara – možete da odobrite njegove zahteve tamo gde ih uputi. Naravno, uvek možete da odgovorite na sve zahteve na lokaciji account.microsoft.com/family.