Ažuriranje operativnog sistema Windows 8 na verziju Windows 8.1

Primenjuje se na: Windows 8.1

Podrška za Windows 8 je došla do kraja, što znači da Windows 8 uređaji više ne primaju važne bezbednosne ispravke. Preporučujemo da besplatno nadogradite na Windows 8.1 kako biste i dalje primali bezbednosne ispravke i podršku.

Nadogradnja operativnog sistema Windows 8 ili Windows RT u operativni sistem Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 takođe će vam doneti poboljšanja u personalizaciji, pretrazi, aplikacijama, Windows prodavnici i povezivanju u oblaku, sve u funkcijama bezbednosti i pouzdanost koje očekujete od operativnog sistema Windows.

Počevši od jula 2019, Windows 8 prodavnica je zvanično zatvorena. Iako više ne možete da instalirate ili ažurirate aplikacije iz Windows 8 prodavnice, možete da nastavite da koristite one koje su već instalirane. Međutim, pošto je Windows 8 van podrške od januara 2016, preporučujemo da ažurirate na Windows 8.1 besplatno.

Pre nego što počnete

Sistemski zahtevi za Windows 8.1 i Windows RT 8.1 su skoro isti kao zahtevi za Windows 8 – ako vaš računar već radi na operativnom sistemu Windows 8 (ili Windows RT), u najvećem broju slučajeva, možete da obavite besplatno ažuriranje na Windows 8.1 (ili Windows RT 8.1).

Pre nego što počnete, imajte u vidu sledeće napomene.
 • Ostaće vam vaše datoteke, aplikacije na radnoj površini, korisnički nalozi i postavke. Windows 8.1 i Windows RT 8.1 dolaze sa nekim novim ugrađenim aplikacijama i ažuriraće ili zameniti neke od postojećih ugrađenih aplikacija. Postojeće aplikacije iz Windows prodavnice vam neće ostati, ali kada ažuriranje bude gotovo, možete ponovo da instalirate sve ove aplikacije odjednom – ili samo one koje želite.
 • Proverićemo aplikacije na radnoj površini i uređajima umesto vas. U sklopu ispravke, proveravamo trenutne aplikacije na radnoj površini i povezane uređaje. Obavestićemo vas o tome šta treba da uradite da biste ih pripremili za ažuriranje, odnosno da biste ih ponovo pokrenuli nakon ažuriranja. U najvećem broju slučajeva, ne morate ništa da preduzimate – većina aplikacija na radnoj površini, uređaja (kao što su štampači) i mrežnih veza radiće uobičajeno nakon ažuriranja.
 • Razmislite o korišćenju Microsoft naloga za prijavljivanje na računar. Ako već koristite Microsoft nalog za prijavljivanje na operativni sistem Windows 8 ili Windows RT, koristićete isti nalog za prijavljivanje na operativni sistem Windows 8.1 ili Windows RT 8.1. Ako ga ne koristite, preporučujemo da počnete da koristite Microsoft nalog u operativnom sistemu Windows 8.1 ili Windows RT 8.1. Ako već imate nalog koji koristite za Outlook.com, Xbox LIVE, Windows Phone ili Skype, znači da već imate Microsoft nalog.
 • Možete da nastavite sa radom dok se ispravka instalira. Trajanje preuzimanja i instalacije varira od 30 minuta do nekoliko sati, u zavisnosti od brzine Internet veze i brzine i konfiguracije računara, ali i dalje možete da koristite računar dok se ispravka instalira u pozadini. Za to vreme, obavezno sačuvajte svoj rad i zatvorite sve aplikacije koje su otvorene pre nego što ostavite računar bez nadzora u slučaju da računar mora da se automatski ponovo pokrene dok niste tu. Nakon što se računar ponovo pokrene, nećete moći da ga koristite neko vreme (oko 20 minuta do sat vremena) dok se ispravke primenjuju. Kada je ta faza gotova, provešćemo vas kroz izbor nekoliko osnovnih postavki, a zatim će Windows završiti sa primenom konačnih ispravki koje su potrebne.

Priprema računara

Postoji nekoliko stvari koje treba da uradite pre nego što počnete instalaciju:
 • Napravite rezervne kopije datoteka. Iako će vam vaše datoteke i aplikacije ostati kada obavite ažuriranje na Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, preporučljivo je da napravite rezervne kopije važnih datoteka na spoljnoj disk jedinici ili u oblaku.
 • Uverite se da imate dovoljno slobodnog prostora na disku. Ako trenutno koristite Windows 8, potrebno je 3.000 MB slobodnog prostora da biste instalirali 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1, odnosno 3.850 MB slobodnog prostora da biste instalirali 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1. Na uređaju koji radi pod operativnim sistemom Windows RT, potrebno je 2.250 MB slobodnog prostora na disku da bi se instalirao operativni sistem Windows RT 8.1.
 • Priključite laptop ili tablet. Važno je da računar bude priključen tokom celog procesa ažuriranja jer ako se prekine napajanje električnom energijom pre nego što je ovaj proces gotov, ispravka se možda neće pravilno instalirati.
 • Povežite se na internet. Najbolje je da ostanete povezani dok ažuriranje ne bude gotovo. Ako ne ostanete povezani, moraćete ponovo da se povežete da biste kasnije dovršili podešavanje i ono će trajati duže.
 • Preuzmite najnovije kritične i važne ispravke. Postoje neke ispravke koje će vam možda biti potrebne pre nego što možete da instalirate Windows 8.1. U najvećem broju slučajeva, najnovije ispravke će biti automatski instalirane pomoću usluge Windows Update. Ali ako vam automatsko ažuriranje nije uključeno i ako morate ručno da proverite da li postoje ispravke ili ako želite da proverite kada su instalirane najnovije ispravke, to možete da uradite sa lokacije Windows Update.
 • Privremeno isključite antivirusni program. Neki antivirusni softver može da ometa instalaciju. Nakon što instalirate Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, ne zaboravite da ponovo uključite antivirusni program.

Preuzimanje besplatne ispravke

Prodavnica više nije otvorena za Windows 8, pa ćete morati da preuzmete Windows 8,1 kao besplatnu ispravku.
 
 1. Idite na Windows 8,1 stranicu za preuzimanje i izaberite izdanje operativnog sistema Windows..
 2. Izaberite potvrdite i pratite preostale odzive da biste počeli preuzimanje.
 3. Ispravka će biti preuzeta i instalirana u pozadini dok koristite računar za nešto drugo. Instalacioni program će proveriti da li imate dovoljno prostora na disku, da li će aplikacije i uređaji raditi u operativnom sistemu Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 i da li imate sve potrebne ispravke.

  U pojedinim slučajevima, instalacioni program može da pronađe nešto za šta je potrebno da se pobrinete pre nego što možete da nastavite da instalirate ispravku. U tom slučaju, videćete poruku u kojoj će pisati šta je potrebno da uradite.
   

Ponovo pokreni

Kada preuzmete ispravku i kada je prva faza instalacije gotova (što može da traje između 15 minuta i nekoliko sati, u zavisnosti od sistema i brzine veze), videćete poruku koja vas obaveštava da vaš računar mora da bude ponovo pokrenut. Imaćete 15 minuta da završite ono što radite, sačuvate svoj rad i zatvorite aplikacije, a zatim će vaš računar biti automatski ponovo pokrenut. Ili ga možete sami ponovo pokrenuti.
 

Izbor postavki

Videćete listu preporučenih postavki koje se nazivajuekspresne postavke. Da biste prihvatili ove postavke i nastavili, izaberite opciju Koristiekspresne postavke. Bilo koju od ovih postavki možete promeniti kasnije, nakon što završite podešavanje. Ako želite da promenite neke od ovih postavki sada, izaberite opciju Prilagodi.

Da biste saznali više informacija, izaberite opciju Saznajte više o ekspresnim postavkama. Da biste saznali više informacija o tome kako ove postavke utiču na vašu privatnost, izaberite opciju Izjava o privatnosti .
 

Prijavljivanje

Nakon toga će se od vas zatražiti da se prijavite. Ako već koristite Microsoft nalog za prijavljivanje na operativni sistem Windows 8 ili Windows RT, ime naloga će biti automatski popunjeno. Ako ste ranije koristili lokalni nalog, i dalje ga možete koristiti za prijavljivanje

 

Ako imate Microsoft nalog

 1. Unesite adresu e-pošte Microsoft naloga, ako je potrebno, i lozinku.
 2. Mi ćemo poslati bezbednosni kôd na alternativnu adresu e-pošte ili broj telefona koji ste podesili za ovaj nalog i moraćete da unesete taj kôd da biste potvrdili da ste vlasnik naloga. To nam pomaže da zaštitimo vaš nalog i uređaje kada unosite osetljive podatke. Ako još uvek nemate podešene alternativne kontaktne podatke za nalog, od vas će biti zatraženo da ih sada navedete.
   


Ako imate lokalni nalog

Unesite lozinku da biste se prijavili koristeći lokalni nalog. Uvek možete da se povežete pomoću Microsoft naloga i kasnije, a mi vam preporučujemo da isprobate tu opciju. Jednostavno rečeno, Microsoft nalog je spona koja drži zajedno veliki broj korisnih funkcija novog operativnog sistema Windows. Ako imate nalog, imaćete i mogućnost da preuzimate aplikacije iz Windows prodavnice, automatski sinhronizujete postavke i dokumente na različitim računarima, pravite rezervne kopije fotografija u oblaku kako biste mogli da im pristupate sa bilo kog mesta i prikažete sve kontakte iz različitih naloga e-pošte i onih na društvenim mrežama na istom mestu u aplikacijama „Osobe“ i „Pošta“.

OneDrive skladište u oblaku

Ako prvi put podešavate računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, videćete nove opcije za OneDrive.

Ako već imate drugi računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 i odlučite da sinhronizujete postavke na tom računaru, vaše postavke za OneDrive će se takođe sinhronizovati sa postojećeg računara na ovaj i možda nećete videti taj ekran.

Ako izaberete opciju Dalje na ovom ekranu, vaš računar će koristiti ove podrazumevane postavke za OneDrive:

 • Fotografije koje napravite pomoću ovog računara čuvaju se u fascikli snimci kamere na ovom računaru, a rezervna manja kopija svake fotografije automatski se čuva u usluzi OneDrive.
 • Kada kreirate nov dokument, podrazumevana lokacija za čuvanje je OneDrive. Ali, uvek možete da odaberete da sačuvate pojedinačne dokumente lokalno ili na drugoj disk jedinici.
 • Windows će sačuvati rezervnu kopiju postavki računara u usluzi OneDrive. Ako se nekad nešto desi vašem računaru i morate da ga zamenite, vaše postavke su sačuvane u oblaku i možete odmah da ih prebacite na nov računar.

 

Sve te postavke možete kasnije promeniti u postavkama računara. Ako želite da sada isključite sve ove postavke, izaberite opciju Isključi ove postavke za OneDrive (ne preporučuje se).

 

Konačne ispravke

Budući da se Windows stalno ažurira, moguće je da su kritične ispravke postale dostupne od kada su operativni sistemi Windows 8.1 i Windows RT 8.1 završeni. Windows proverava da li postoje ove kritične ispravke kada završite konfigurisanje operativnog sistema Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 po prvi put i ako pronađe neku, ona će automatski biti preuzeta. Preuzimanje i instaliranje ovih ispravki može potrajati nekoliko minuta, u zavisnosti od ispravki koje su vam potrebne. Možda će takođe biti neophodno da se računar ponovo pokrene jednom ili više puta da bi ispravke bile gotove.

Ponovno instaliranje aplikacija

Aplikacije na radnoj površini vam ostaju i kada obavite ažuriranje na operativni sistem Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, ali moraćete ponovo da instalirate aplikacije iz Windows prodavnice. U odeljku Vaše aplikacije u prodavnici možete videti sve aplikacije iz Windows prodavnice koje posedujete. Odatle možete da odaberete one koje želite da instalirate na ažuriranom računaru i da ih sve instalirate odjednom.

 1. Na početnom ekranu, izaberite pločicu „Prodavnica“ da biste otvorili Windows prodavnicu.
 2. Izaberite stavku nalog, a zatim izaberite stavku moje aplikacije.
 3. Izaberite sve aplikacije koje želite da instalirate, a zatim izaberite stavkuInstaliraj.