Kako onemogućiti programe koji se pokreću prilikom pokretanja sustava Windows XP Home Edition ili Windows Vista

Primenjuje se na: Windows Vista UltimateWindows Vista EnterpriseWindows Vista Business

Rezime


Ovaj članak opisuje kako da izmenite listu programa koji se pokreću kada pokrenete operativni sistem Windows XP Home Edition ili Windows Vista. možete da kreirate i izmenite listu programa koji se automatski pokreću kada pokrenete računar ili se prijavite na njega. Neki od ovih programa mogu se podesiti tako da se automatski konfigurišu da se pokrenu kada se prijavite na računar.

Više informacija


Da biste izmenili listu programa koji se pokreću prilikom pokretanja operativnog sistema Windows, odaberite neki od sledećih metoda.

1. metod: korišćenje programa Windows Defender za izmenu liste programa koji se pokreću kada se pokrene računar sa operativnim sistemom Windows XP Home Edition ili Windows Vista

Koristite Windows Defender da biste saznali koji programi su pokrenuti kada pokrenete Windows XP Home Edition ili Windows Vista..
Windows XP Home Edition
Da biste koristili Windows Defender za onemogućavanje programa u operativnom sistemu Windows XP Home Edition, sledite ove korake:
  1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Svi programi, a zatim izaberite stavku Windows Defender.
  2. Izaberite stavku Alatke, a zatim stavku Istraživač softvera.
  3. U koloni " ime " izaberite ime aplikacije koju želite da onemogućite, a zatim kliknite na dugme Onemogući.
Windows Vista
Windows Defender je podrazumevano instaliran kao deo instalacije operativnog sistema Windows Vista.Kako koristiti zaštitnik za onemogućavanje programa u operativnom sistemu Windows VistaZa više informacija o korišćenju programa "Istraživač softvera" u programu Windows Defender posetite sledeću Microsoft Web lokaciju:Za više informacija o tome kako da sprečite automatsko pokretanje programa prilikom pokretanja operativnog sistema Windows Vista posetite sledeću Microsoft Web lokaciju:Windows Defender možete da koristite i za skeniranje u cilju špijunskog softvera ili drugog potencijalno neželjenog softvera. Za više informacija o tome kako da koristite Windows Defender za skeniranje u cilju špijunskog softvera i drugog potencijalno neželjenog softvera, posetite sledeću Microsoft Web lokaciju:

2. metod: korišćenje ključa registratora za izmenu liste programa koji se pokreću kada se pokrene računar sa operativnim sistemom Windows XP Home Edition

Važno Ovaj odeljak, metod ili zadatak sadrže korake koji objašnjavaju kako se menja registrator. Međutim, može doći do ozbiljnih problema ako neispravno izmenite registrator. Zbog toga obavezno pažljivo sledite ove korake. Radi dodatne zaštite, napravite rezervnu kopiju registratora pre nego što ga izmenite. Zatim možete da vratite registrator u prethodno stanje ako dođe do problema. Za više informacija o pravljenju rezervne kopije i vraćanju registratora u prethodno stanje kliknite na sledeći broj članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
322756 Pravljenje rezervne kopije registratora i njegovo vraćanje u prethodno stanje u operativnom sistemu Windows
Ako želite da izmenite samo listu nasleđenih programa koji se pokreću pri pokretanju sistema, koristite alatku "Uređivač registratora". Da biste to uradili, sledite ove korake: 
  1. Pokrenite Registry Editor, a zatim pronađite jedan od sljedećih registarskih ključeva:
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
  2. Ako ne želite da se program pokreće prilikom podizanja sistema, pronađite taj program, a zatim izbrišite njegov unos iz jednog od ovih registarskih ključeva. Ovde možete dodati i stavke. Međutim, preporučujemo da koristite postavke smernica za pokretanje operativnog sistema Windows prilikom pokretanja da biste dodali programe koje želite da pokrenete prilikom podizanja sistema.

Reference


Za više informacija o menjanju programa za pokretanje operativnog sistema Windows XP Professional, kliknite na sledeći broj članka da biste videli članak u Microsoft bazi znanja:
314488 Kako da izmenite smernice grupe za programe koji se pokreću prilikom prijavljivanja korisnika na računaru koji radi pod operativnim sistemom Windows XP
Za više informacija o drugim problemima pri pokretanju sa operativnim sistemom Windows XP kliknite na sledeće brojeve članaka da biste videli članke u Microsoft bazi znanja:
147381 Kako se koriste sistemske smernice na nezavisnom računaru
179365 Pokretanje, RunOnce, RunServices, Runusluga i pokretanje