Sadržaj
×

Aplikacija Microsoft Authenticator vam pomaže da se prijavite na naloge ako koristite dvosmernu verifikaciju. Dvostruka verifikacija vam pomaže da bezbednije pristupate nalozima, naročito prilikom prikazivanja osetljivih informacija. Pošto lozinke mogu biti zaboravljene, ukradene ili ugrožene, verifikacija sa dva faktora je dodatni bezbednosni korak koji pomaže u zaštiti vašeg naloga tako što otežava drugim osobama da provaliju.

Možete da koristite aplikaciju Microsoft Authenticator na više načina, uključujući:

 • Pružanje odziva za drugi metod verifikacije kada se prijavite pomoću korisničkog imena i lozinke.

 • Obezbeđivanje prijavljivanja bez potrebe za lozinkom pomoću korisničkog imena i mobilnog uređaja sa otiskom prsta, licem ili PIN kodom.

Važno: Ovaj metod prijavljivanja na telefon funkcioniše samo sa poslovnim ili školskim i ličnim Microsoft nalozima. Vaši nalozi koji nisu Microsoft zahtevaju da koristite standardni proces verifikacije sa dva faktora.

Preduslovi

Da biste mogli da koristite Microsoft Authenticator aplikaciju, morate da:

 1. Preuzmite i instalirajte Microsoft Authenticator aplikaciju. Ako to još niste uradili, pogledajte članak Preuzimanje i instaliranje aplikacije.

 2. Dodajte poslovne/školske, lične i nezavisne naloge u aplikaciju Microsoft Authenticator. Detaljne korake potražite u člancima Dodavanje poslovnog ili školskog naloga, Dodavanje ličnih naloga i Dodavanje naloga koji nisu Microsoft.

Uključivanje telefonskog prijavljivanja za poslovne ili školske naloge

Telefon je tip verifikacije u dva koraka. I dalje morate da potvrdite identitet tako što ćete obezbediti nešto što znate i stvari koje imate, ali prijavljivanje na telefon vam omogućava da preskočite unos lozinke naloga i izvršite sve verifikacije identiteta na mobilnom uređaju.

Da biste mogli da uključite prijavljivanje preko telefona, morate da uključite verifikaciju sa dva faktora. Dodatne informacije o tome kako da uključite verifikaciju u dva faktora za nalog potražite u člancima Dodavanje poslovnog ili školskog naloga i Dodavanje ličnih naloga.

Telefon je dostupno samo na iOS i Android uređajima koji rade pod operativnim sistemom Android 6.0 ili novijim verzijama.

Uključivanje prijavljivanja preko telefona

 • Otvorite aplikaciju Microsoft Authenticator, idite na poslovni ili školski nalog i uključite prijavljivanje preko telefona.

 • Kada dodirnete pločicu naloga, videćete prikaz celog ekrana naloga. Ako vidite da Telefon prijavljivanje, to znači da ste u potpunosti podešeni da se prijavite bez lozinke. Ako vidite opciju Omogući telefonsko prijavljivanje, dodirnite je da biste uključili prijavljivanje preko telefona.

 • Ako ste aplikaciju već koristili za verifikaciju sa dva faktora, možete da dodirnete pločicu naloga da biste videli prikaz celog ekrana naloga. Zatim dodirnite Omogući telefonsko prijavljivanje da biste uključili prijavljivanje preko telefona.

 • Ako ne možete da pronađete poslovni ili školski nalog na ekranu Nalozi aplikacije, to znači da ga još niste dodali u aplikaciju. Dodajte poslovni ili školski nalog tako što ćete pratiti korake u pomoći Dodavanje poslovnog ili školskog naloga.

Napomena: Microsoft ne podržava kombinaciju registracije uređaja i potvrde identiteta zasnovane na certifikatima u Authenticator operativnom sistemu iOS. Umesto toga, korisnik mora ručno da registruje uređaj Authenticator postavke pre prijavljivanja.

Prvo prijavljivanje na telefon

Kada uključite telefonsko prijavljivanje, koristite sledeće korake da biste koristili aplikaciju Authenticator za telefonsko prijavljivanje bez lozinke:

 1. Unesite korisničko ime na stranici za prijavljivanje.

 2. Bira dugme Dalje.

 3. Ako je potrebno, izaberite stavku Drugi načini prijavljivanja.

 4. Bira Odobravanje zahteva u mojoj Microsoft Authenticator aplikaciji.

Tada vam se prikazuje broj. Aplikacija Authenticator od vas traži da potvrdite identitet tako što ćete otkucati odgovarajući broj umesto da unesete lozinku.

Kada jednom iskoristite telefonsko prijavljivanje bez lozinke, aplikacija vam zatim nudi ovaj metod kao podrazumevani. Uvek možete da odaberete drugi metod.

Uključivanje telefonskog prijavljivanja za lične Microsoft naloge

Možete da uključite telefonsko prijavljivanje za lični Microsoft nalog, kao što je nalog koji koristite za prijavljivanje na Outlook.com, Xbox ili Skype.

Napomena: Radi zaštite naloga, aplikacija Microsoft Authenticator zahteva PIN ili biometrijsku blokadu na uređaju. Ako telefon držite otključanim, aplikacija zahteva da podesite bezbednosnu blokadu pre uključivanja prijavljivanja preko telefona.

Uključivanje prijavljivanja preko telefona

Otvorite aplikaciju Microsoft Authenticator, idite na poslovni ili školski nalog i uključite prijavljivanje preko telefona.

 • Kada dodirnete pločicu naloga, videćete prikaz celog ekrana naloga. Ako vidite da Telefon prijavljivanje, to znači da ste u potpunosti podešeni da se prijavite bez lozinke. Ako vidite opciju Omogući telefonsko prijavljivanje, dodirnite je da biste uključili prijavljivanje preko telefona.

 • Ako već koristite aplikaciju za verifikaciju sa dva faktora, možete da dodirnete pločicu naloga da biste videli prikaz celog ekrana naloga. Zatim dodirnite Omogući telefonsko prijavljivanje da biste uključili prijavljivanje preko telefona.

 • Ako ne možete da pronađete nalog na ekranu Nalozi aplikacije, to znači da ga još niste dodali u aplikaciju. Dodajte lični Microsoft nalog tako što ćete pratiti korake u članku Dodavanje ličnih naloga.

Prijavite se na nalog pomoću prijavljivanja putem telefona

 1. Idite na stranicu za prijavljivanje na lični Microsoft nalog, a zatim, umesto da kucate lozinku, kliknite na vezu Koristi aplikaciju Microsoft Authenticator umesto toga.

 2. Microsoft šalje obaveštenje na vaš telefon.

 3. Odobrite obaveštenje.

Prijavite se pomoću dvostruke verifikacije za nalog

Standardni metod verifikacije sa dva faktora zahteva da unesete korisničko ime i lozinku na uređaj na kom se prijavljujete, a zatim da odaberete da li će Microsoft Authenticator aplikacija primiti obaveštenje ili želite da kopirate kôd za verifikaciju iz Authenticator aplikacije. Kodove za verifikaciju na Android uređaju možete da pronađete na ekranu Nalozi. Na iOS uređaju ove kodove za verifikaciju možete da pronađete na ekranu Nalozi ili u prikazu celog ekrana naloga u zavisnosti od tipa naloga. Dvostruku verifikaciju za nalog uključujete kada dodate nalog u aplikaciju Microsoft Authenticator.

Napomena: Ako ne vidite poslovni ili školski nalog ili lični nalog na ekranu Nalozi aplikacije Microsoft Authenticator, to znači da niste dodali nalog u aplikaciju Microsoft Authenticator. Da biste dodali nalog, pogledajte članak Dodavanje poslovnog ili školskog nalogaili Dodavanje ličnih naloga.

Korake neophodne za prijavljivanje na poslovni ili školski ili lični nalog pomoću različitih metoda verifikacije u dva faktora potražite u članku Prijavljivanje pomoću verifikacije u dva koraka ili bezbednosnih informacija.

Najčešća pitanja

Pitanje

Rešenje

Kako je prijavljivanje na telefon bezbednije od kucanja lozinke?

Vaši podaci se koriste samo da bi se ključ zaštitio lokalno. Nikada se ne šalje, niti skladišti u oblaku.

Kada podesite aplikaciju Microsoft Authenticator, ona kreira ključ na telefonu da bi otključavala nalog koji je zaštićen PIN kodom ili biometrijskim zaključavanjem na telefonu. Ova šifra se zatim koristi za dokazivanje identiteta prilikom prijavljivanja.

Da li prijavljivanje na telefon zamenjuje verifikaciju u dva koraka? Treba li da ga isključim?

Telefon je tip verifikacije u dva koraka gde se oba koraka izvršavaju na mobilnom uređaju. Verifikacija u dva koraka bi trebalo da ostane uključena da biste obezbedili dodatnu bezbednost za nalog.

Ako zadržim uključenu verifikaciju u dva koraka za svoj nalog, da li moram da odobrim dva obaveštenja?

Ne. Prijavljivanje na Microsoft nalog pomoću telefona računa se i kao verifikacija u dva koraka, tako da nije potrebno drugo odobrenje.

Šta ako izgubim telefon ili ga nemam sa mnom? Kako da pristupim nalogu?

Uvek možete da izaberete vezu Koristi lozinkuumesto na stranici za prijavljivanje da biste se vratili na korišćenje lozinke. Ako koristite verifikaciju u dva koraka, i dalje ćete morati da koristite drugi metod za verifikaciju identiteta. Microsoft preporučuje da imate više ažuriranih metoda verifikacije povezanih sa nalogom. Metodima verifikacije za lične naloge možete da upravljate sa stranice "Bezbednosne postavke".

Za poslovne ili školske naloge možete da odete na stranicu Dodatna bezbednosna verifikacija u organizaciji ili na stranicu Čuvanje bezbednosti naloga ako je administrator uključio bezbednosne informacije. Više informacija o bezbednosnim informacijama potražite učlanku Pregled bezbednosnih informacija (pregled). Ako ne možete da upravljate metodima verifikacije, morate da se obratite administratoru.

Kako da prestanem da koristim ovu funkciju i vratim se na korišćenje lozinke?

Za lične naloge izaberite vezu Koristi lozinku umesto tokom prijavljivanja. Vaš najnoviji izbor se pamti i podrazumevano se nudi sledeći put kada se prijavite. Ako ikada budete želeli da se vratite na korišćenje prijavljivanja putem telefona, izaberite vezu Koristi aplikaciju umesto tokom prijavljivanja.

Za poslovne ili školske naloge morate da poništite registraciju uređaja sa Postavke stranice aplikacije Microsoft Authenticator ili da onemogućite uređaj iz oblasti Uređaji & oblasti aktivnosti profila. Dodatne informacije o onemogućavanje uređaja iz profila potražite u članku Ažuriranje informacija o profilu i nalogu na Moje aplikacije portalu.

Zašto ne mogu da koristim više od jednog poslovnog ili školskog naloga za prijavljivanje na telefon?

Telefon mora biti registrovan na jedan poslovni ili školski nalog. Ako želite da uključite telefonsko prijavljivanje za drugi poslovni ili školski nalog, morate da poništite registraciju naloga sa ovog uređaja putem Postavke  stranice.

Mogu li da se prijavim na računar pomoću telefona?

Za računar preporučujemo da se prijavite pomoću Windows Hello na Windows 10. Windows Hello vam omogućava da koristite lice, otisak prsta ili PIN za prijavljivanje.

Sledeći koraci

Ako imate problema pri dobavljanju koda za verifikaciju za lični Microsoft nalog, pogledajte odeljak Rešavanje problema sa kodom za verifikaciju u članku Bezbednosne informacije o Microsoft nalogu & kodove za verifikaciju.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×