Pomozite u zaštiti svog Microsoft naloga

Preduzmite sledeće radnje da bi vaš Microsoft nalog bio bezbedniji i da biste ga lakše spasili ako se ponovo kompromituje.

Ako mislite da vaš nalog već hakovan, saznajte kako da se vratite u svoj Microsoft nalog ako je ugrožen, a zatim sledite ove savete da ojačate svoj nalog od budućih napada.

Kreirajte jaku lozinku za svoj nalog

Posebno je važno da imate jaku lozinku ako koristite neku Microsoft adresu e-pošte (kao što je Outlook.com ili Hotmail). Razlog je to što mnoge usluge sada koristi vašu adresu e-pošte da bi proverile vaš identitet. Ako neko dobije pristup vašem Microsoft nalogu, možda će moći da koristi vašu adresu e-pošte za poništavanje lozinki za druge naloge, na primer, za bankarstvo i kupovinu na mreži.

Šta ne treba da radite Šta treba da radite
Nemojte da koristite istu lozinku za različite naloge. Neka vaša nova lozinka bude veoma različita od prethodnih lozinki.
Nemojte da koristite jednu reč za lozinku, na primer „lozinka“, „majmunče“ ili „sunce“.Koristite celu rečenicu ili frazu i pretvorite je u nisku inicijala, brojeva i simbola.
Nemojte da koristite uobičajene lozinke kao što su „lozinka“, „volimte“, ili „12345678“. Napravite lozinku koju će teško pogoditi čak i neko ko zna mnogo o vama (izbegavajte imena i rođendane članova svoje porodicu ili naziv omiljene grupe).

Uverite se da operativni sistem ima najnovije ispravke

Većina operativnih sistema ima besplatne softverske ispravke kako bi se povećala bezbednost i performanse. Pošto ispravke doprinose povećanju bezbednosti računara, preporučujemo da podesite računar tako da automatski preuzima ove ispravke. Računar možete da podesite tako da automatski preuzima najnovije ispravke za Windows 10.

Nikada ne odgovarajte na e-poruku u kojoj se traži vaša lozinka

Microsoft nikada neće tražiti vašu lozinku u e-poruci, tako da nikada ne odgovarajte ni na jednu e-poruku u kojoj se traže lične informacije, čak i kada se tvrdi da je poslata iz usluge Outlook.com, ili iz korporacije Microsoft. Ako niste sigurni da je e-poruka stigla od korporacije Microsoft, pogledajte temu pomoći Kako da prepoznate e-poruke, veze ili telefonske poruke koje predstavljaju phishing prevaru. Tu ćete pronaći savete koji će vam pomoći da li e-poruka potiče od legitimnog izvora.

Pročitajte više o Outlook bezbednosti da biste dobili više informacija o bezbednosti e-pošte.

Pojednostavite eventualni oporavak naloga

Dodajte bezbednosne informacije u nalog da biste olakšali oporavak naloga ako ga neko hakuje. Važno je da ove informacije budu ažurirane jer vam one mogu pomoći da očuvate bezbednost naloga. Saznajte više o Bezbednosnim informacijama i bezbednosnim kodovima i preduzmite korake za zaštitu svog naloga još danas.

Proverite nedavnu aktivnost

Ako dobijete e-poruku sa obaveštenjem o neobičnoj aktivnosti, možete da pregledate mesto i vreme pristupa svom nalogu, kao i uspešna prijavljivanja i bezbednosne upite na stranici sa nedavnom aktivnošću koja se nalazi na stranici sa nedavnim aktivnostima. Microsoft upoznaje način na koji se obično prijavljujete u nalog i upozoriće vas na sumnjive događaje.

Uključite „verifikaciju u dva koraka“

Ako vam je potrebna dodatni sloj zaštite, verifikacija u dva koraka može da vam pomogne da zaštitite svoj nalog tako što će vam zahtevati dva oblika identifikacije kada se prijavljujete. Ovo hakerima otežava prijavljivanje u vaše ime, čak i ako imaju vašu lozinku. Prilikom svakog prijavljivanja sa nepouzdanog uređaja, od vas će biti zatraženo da unesete bezbednosni kôd. Za više informacija pročitajte članak Osnovno o verifikaciji u dva koraka.Svojstva

ID članka: 12410 - Poslednji pregled: 22.06.2016. - Verzija: 1

Povratne informacije