Rezolucija ekrana odnosi se na jasnoću teksta i slika koji se prikazuju na ekranu. Kada je rezolucija veća, na primer 1600×1200 piksela, stavke izgledaju oštrije. One takođe izgledaju manje, tako da na ekran može da stane više stavki. Kada je rezolucija manja, na primer 800×600 piksela, na ekran staje manje stavki, ali one izgledaju veće.

Rezolucija koju možete da koristite zavisi od rezolucija koje podržava monitor. CRT monitori obično prikazuju rezoluciju od 800×600 ili 1024×768 piksela i mogu dobro da deluju pri različitim rezolucijama. LCD monitori, koji se nazivaju i monitori sa ravnim ekranom, i ekrani laptop računara često podržavaju veće rezolucije i najbolje deluju pri određenoj rezoluciji.

Što je monitor veći, obično je i rezolucija koju podržava veća. Mogućnost povećanja rezolucije ekrana zavisi od veličine i mogućnosti monitora i tipa grafičke kartice koju imate.

Promena rezolucije ekrana

 1. Otvorite rezoluciju ekrana tako što ćete kliknuti na taster Start
  Slika dugmeta „Start“
  , izabrati stavke Kontrolna tabla, a zatim u odeljku Izgled i personalizacija kliknuti na vezu Podešavanje rezolucije ekrana.
 2. Izaberite padajuću listu pored stavke Rezolucija, pomerite klizač na željenu rezoluciju, a zatim kliknite na dugme Primeni.
 3. Kliknite na dugme Zadrži da biste koristili novu rezoluciju ili kliknite na dugme Vrati da biste se vratili na prethodnu rezoluciju.

Osnovna rezolucija

LCD monitori, uključujući ekrane laptop računara, obično najbolje funkcionišu sa osnovnom rezolucijom. Ne morate da podešavate ovu rezoluciju na monitoru, ali se to obično preporučuje da bi se osigurao najoštriji mogući prikaz teksta i slika. LCD monitori obično mogu da imaju dva oblika: sa standardnom proporcijom širine i visine od 4:3 ili sa odnosom širokog ekrana od 16:9 ili 16:10. Monitor širokog ekrana ima širi oblik i rezoluciju od monitora sa standardnim odnosom.

Ako niste sigurni u to koja je osnovna rezolucija vašeg monitora, pogledajte uputstvo za proizvod ili posetite veb lokaciju proizvođača. Evo tipičnih rezolucija za neke od popularnih veličina ekrana:

 • 19-inčni ekran (standardni odnos): 1280×1024 piksela
 • 20-inčni ekran (standardni odnos): 1600×1200 piksela
 • 22-inčni ekran (široki ekran): 1680×1050 piksela
 • 24-inčni ekran (široki ekran): 1900×1200 piksela
Svojstva

ID članka: 14108 - Poslednji pregled: 14.09.2016. - Verzija: 1

Povratne informacije