Prvi koraci uz program Windows Media Center

Neka izdanja Windows 7 sadrže program Windows Media Center.

Windows Media Center
 
Glavni meni u programu Windows Media Center

Kada se koriste svi kapaciteti programa Media Center, on može da pretvori računar u moćno čvorište za kućnu zabavu. Kompletnu moć programa Media Center možete iskoristiti tako što ćete računar povezati sa HDTV uređajem i koristiti daljinski upravljač za Media Center da biste sve radnje kontrolisali sa kauča.

Računar povezan sa televizorom i daljinskim upravljačem za Windows Media Center
 
Računar povezan sa televizorom i daljinskim upravljačem za Media Center

Druga opcija je da računar povežete sa standardnim monitorom računara, tastaturom i mišem. Protok medija čak može ići preko kućne mreže na Extender uređaj.

Bez obzira na način koji odaberete, Media Center vas zabavlja omogućavajući vam da:

 • Gledate, pauzirate ili snimate TV program uživo.
 • Gledate fotografije u okviru projekcije slajdova.
 • Reprodukujete bilo koje pesme iz biblioteke muzike ili reprodukujete CD-ove ili DVD-ove

Instalacija programa Windows Media Center

Kada prvi put pokrenete Media Center, videćete informativnu stranicu za instalaciju i dve opcije za instalaciju. Brži metod je, naravno, ekspresna instalacija. Ovu opciju možete odabrati ako želite odmah da počnete sa radom. Međutim, prođimo kroz opcije prilagođene instalacije da biste stekli bolji utisak o tome šta možete da uradite u aplikaciji Media Center.

 1. Na daljinskom upravljaču za Media Center pritisnite zeleno taster „Start“
  Zeleno dugme „Start“ na daljinskom upravljaču
  .
 2. Kada prvi put pokrenete Media Center, na stranici za instalaciju kliknite na dugme Nastavi, a zatim izaberite opciju Prilagođeno.
 3. Kada dođete na stranicu Iskoristite Windows Media Center na najbolji način, izaberite opciju Da da biste aplikaciji Media Center omogućili da preuzme omote albuma, omote DVD-ova, trenutne rasporede TV vodiča, informacije iz medijskih usluga na mreži i druge korisne informacije.

To je sve što je vezano za obavezne opcije instalacije. Preostali deo procesa instalacije je opcionalan, ali postoji nekoliko stavki na stranici „Opcionalna instalacija“ koje bi vas mogle interesovati.

Optimizujte izgled programa Windows Media Center na ekranu

Kalibracija ekrana je korisna za postizanje najboljeg mogućeg kvaliteta slike na TV ekranu ili monitoru računara.

Kalibracija ekrana vas vodi kroz glavni deo procesa pomoću niza pitanja. Ako niste sigurni u vezi sa detaljima podešavanja hardvera, kao što je ime kabla ili tip ekrana koji imate, pogledajte ilustracije u kalibraciji ekrana – one vam mogu pomoći da shvatite koji tip veze koristite. Kada završite sa odgovaranjem na pitanja i budete zadovoljni izgledom ekrana, zatvorite kalibraciju ekrana. Ako niste zadovoljni, možete koristiti dodatne opcije ekrana u okviru stavke „Prilagodi kontrole ekrana“.

Kalibracija ekrana u aplikaciji Windows Media Center
 
Kalibracija ekrana u programu Media Center nudi savete za kalibraciju vašeg televizora ili monitora
U bilo kom trenutku možete da se vratite u kalibraciju ekrana:

 1. Na daljinskom upravljaču za Media Center pritisnite zeleno taster „Start“
  Zeleno dugme „Start“ na daljinskom upravljaču
  .
 2. Na početnom ekranu programa Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke > Opšte postavke > Podešavanje programa Windows Media Center, a zatim izaberite stavku Konfigurisanje televizora ili monitora.

Podesite zvučnike
Ako je računar povezan sa sistemom za prostorni zvuk, možete da koristite podešavanje zvučnika. Odaberite konfiguraciju zvučnika, a zatim upotrebite test da biste reprodukovali zvuk zvona. Pažljivo oslušnite da li svi zvučnici emituju zvuk da biste se uverili da primaju signal.


U bilo kom trenutku možete da se vratite u podešavanje zvučnika:

 1. Na daljinskom upravljaču za Media Center pritisnite zeleno taster „Start“
  Zeleno dugme „Start“ na daljinskom upravljaču
  .
 2. Na početnom ekranu programa Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke > Opšte postavke > Podešavanje programa Windows Media Center, a zatim izaberite stavku Podešavanje zvučnika.

Podesite biblioteke medija

Svaki put kad pokrenete program Media Center, on automatski skenira biblioteke „Muzika, „Slike“ i „Video zapisi“ na računaru. Ali šta ako se muzičke datoteke nalaze na spoljnom čvrstom disku ili ako se slike nalaze na drugom računaru u matičnoj grupi? Ne brinite – Media Center ima rešenje.

 1. U okviru Biblioteka medija, izaberite tip medija koji želite da dodate (na primer, Muzika), a zatim kliknite na dugme Dalje.
 2. Izaberite opciju Dodaj fascikle u biblioteku i kliknite na dugme Dalje.
 3. Izaberite opciju Na ovom računaru (uključuje mapirane mrežne diskove), a zatim kliknite na dugme Dalje.
 4. Potražite fasciklu u kojoj su uskladištene datoteke, potvrdite izbor u polju za potvrdu pored te fascikle, a zatim kliknite na dugme Dalje.
Media Center će potražiti digitalne medije u toj fascikli. Takođe će sačuvati izbore fascikli za sledeće pokretanje programa.

Stranica „Biblioteka medija“ u aplikaciji Windows Media Center
 
Media Center automatski traži kompatibilne datoteke medija u izabranim fasciklama
Ako želite da uvezete datoteke iz deljene fascikle na drugom računaru, proces je sličan: izaberite stavku Na drugom računaru i Media Center će pretražiti deljene fascikle umesto lokalnih.

U bilo kom trenutku možete da se vratite u biblioteku medija:

 1. Na daljinskom upravljaču za Media Center pritisnite zeleno taster „Start“
  Zeleno dugme „Start“ na daljinskom upravljaču
  .
 2. Na početnom ekranu programa Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Biblioteke medija.


Podesite TV kartice, TV signal i vodič

Ova opcija se prikazuje u meniju „Opcionalna instalacija“ samo ako Media Center otkrije TV karticu. TV kartica je hardverski uređaj koji možete povezati sa računarom putem unutrašnjeg konektora za proširenje ili spoljnog porta za proširenje, kao što je USB port. Pomoću kompatibilne TV kartice možete povezati TV signal sa računarom da biste gledali i snimali TV sadržaj.

TV instalacija će vas provesti kroz proces podešavanja TV signala za gledanje i snimanje u programu Media Center. Kada dođete na stranicu Rezultat otkrivanja TV signala izaberite opciju Da, konfiguriši TV signal pomoću ovih rezultata, a zatim će Media Center izvršiti veći deo posla umesto vas.

U bilo kom trenutku možete da se vratite u podešavanje televizora:

 1. Na daljinskom upravljaču za Media Center pritisnite zeleno taster „Start“
  Zeleno dugme „Start“ na daljinskom upravljaču
  .
 2. Na početnom ekranu programa Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke > Opšte postavke > Podešavanje programa Windows Media Center, a zatim izaberite stavku TV signal.


Sedite, opustite se i uživajte

Kada završite sa instalacijom programa Media Center, izaberite opciju Završio sam, kliknite na dugme Dalje, a zatim na dugme Završi da biste otvorili Media Center i počeli da istražujete. Sva digitalna muzika, fotografije i kućni filmovi – kao i mnoštvo medija na mreži – biće dostupni pomoću samo nekoliko klikova.


Svojstva

ID članka: 14197 - Poslednji pregled: 14.09.2016. - Verzija: 2

Povratne informacije