Omogućavanje kompatibilnosti starijih programa sa ovom verzijom operativnog sistema Windows

Većina programa kreiranih za starije verzije operativnog sistema Windows radi i u ovoj verziji operativnog sistema Windows, ali pojedini stariji programi možda će slabo raditi ili neće raditi uopšte. Za većinu programa možete da pokrenete alatku za rešavanje problema sa kompatibilnošću programa kako biste otkrili i popravili uobičajene probleme sa kompatibilnošću.


Pokretanje alatke za rešavanje problema sa kompatibilnošću programa

 1. U polje za pretragu unesite termin pokretanje programa.
 2. Izaberite stavku Pokretanje programa napravljenih za prethodne verzije operativnog sistema Windows, a zatim izaberite Dalje.
 3. Odaberite program koji želite da popravite. Ako ne vidite program na listi, izaberite stavku Nije naveden.
 4. Izaberite Dalje, a zatim sledite uputstva u alatki za rešavanje problema.

Ako alatka za rešavanje problema ne može da reši problem, pokušajte da ručno promenite postavke kompatibilnosti.

Ručna promena postavki kompatibilnosti

Ovi koraci neće raditi sa programima koji su deo sistema Windows ili sa aplikacijama koje ste nabavili preko Windows prodavnice.

 1. U polje za pretragu unesite ime programa, kliknite desnim tasterom miša na rezultat pretrage, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Otvori lokaciju datoteke.
 2. Kliknite desnim tasterom miša na ikonu programa, izaberite Svojstva, a zatim izaberite stavku karticu Kompatibilnost.
 3. Izaberite bar jednu od postavki (više informacija pronaći ćete u dolenavedenoj tabeli).
 4. Ako postavke za taj program želite da primenite na sve naloge na računaru, izaberite stavku Promeni postavke za sve korisnike.
 5. Potrebna je administratorska dozvola
   Možda će vam biti zatraženo da unesete administratorsku lozinku ili da potvrdite izbor.
 6. Kada završite, izaberite dugme U redu.

PostavkaOpis
Režim kompatibilnosti Pokreće program koristeći postavke prethodne verzije operativnog sistema Windows. Isprobajte ovu postavku ako znate da je program dizajniran za određenu verziju operativnog sistema Windows (ili da je radio u njoj).
Režim smanjenog broja boja Koristi ograničeni skup boja u programu. Neki od starijih programa su dizajnirani da koriste manje boja.
Pokreni sa rezolucijom ekrana 640 x 480 Preporučena postavka ako je grafika programa iskrzana ili ako se neispravno prikazuje.
Onemogući podešavanje razmere ekrana pri visokim TPI postavkamaIsključuje automatsku promenu veličine programa ako se koriste veliki fontovi. Isprobajte ovu postavku ako veliki fontovi narušavaju izgled programa.
Omogući da ovaj program radi sa OneDrive datotekamaPreporučena postavka ako program ne može da vidi ili otvori datoteke u usluzi OneDrive. Napomena: kad se preuzimaju velike datoteke, može da dođe do velikog zastoja, pri čemu traka toka ne odražava preuzimanje.
Pokreni program kao administratorNeki programi zahtevaju privilegije administratora za ispravan rad. Ako niste prijavljeni na računar kao administrator, ova opcija nije dostupna.
Promeni postavke za sve korisnikeDozvoljava da odaberete postavke koje će se primeniti na sve korisnike na ovom računaru.


Svojstva

ID članka: 15078 - Poslednji pregled: 14.09.2016. - Verzija: 1

Povratne informacije