Otklanjanje grešaka plavog ekrana u operativnom sistemu Windows

Greške plavog ekrana (koje se ponekad nazivaju i greškama crnog ekrana ili greškama ZAUSTAVLJANJA koda) mogu da se jave ako usled ozbiljnog problema dođe do neočekivanog isključenja ili ponovnog pokretanja operativnog sistema Windows. Možda ćete videti poruku „Windows je isključen da bi se sprečilo oštećenje računara“.

Ove greške mogu da izazovu i hardverski i softverski problemi. Ako ste računaru dodali novi hardver pre nego što je došlo do greške plavog ekrana, isključite računar, uklonite hardver i pokušajte da ga ponovo pokrenete. Ako imate problema sa ponovnim pokretanjem, možete da pokrenete računar u bezbednom režimu. Više informacija potražite u članku Postavke pokretanja operativnog sistema Windows (uključujući bezbedni režim).

Takođe možete da probate da preuzmete najnovije ispravke pomoću usluge Windows Update, potražite pomoć iz drugih izvora ili vratite operativni sistem Windows na raniju tačku u vremenu.

Preuzimanje najnovijih ispravki

U operativnom sistemu Windows 7

Kliknite na taster „Start“
Slika dugmeta „Start“
, izaberite stavke Svi programi > Windows Update.

U operativnim sistemima Windows 8 i Windows 8.1

 1. Brzo prevucite prstom od desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim i stavku Promena postavki računara. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, izaberite stavku Postavke, a zatim stavku Promeni postavke računara.)
 2. Dodirnite ili izaberite stavku Ažuriranje i oporavak, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Windows Update.
 3. Dodirnite ili izaberite stavku Proveri odmah, a zatim sačekajte dok Windows traži najnovije ispravke za računar.
 4. Ako Windows pronađe ispravke, dodirnite ili izaberite stavku Instaliraj ispravke
  Potrebna je administratorska dozvola
   Možda će vam biti zatraženo da unesete administratorsku lozinku ili da potvrdite svoj izbor.

Pročitajte i prihvatite uslove licenciranja, a zatim dodirnite ili izaberite dugme „Završi“ ako ispravka to zahteva. Windows Update će vas obavestiti da li su ispravke instalirane.

Pomoć iz drugih izvora

Ako ovi predlozi ne reše problem koji imate, možete dobiti pomoć iz Microsoft podrške i Microsoft zajednice. Microsoft podrška nudi tehničku pomoć za različite verzije operativnog sistema Windows. Stranice Microsoft zajednice na Windows forumu pružaju rešenja drugih korisnika koji su imali slične probleme na računarima.

Ako ste računar dobili sa unapred instaliranim operativnim sistemom Windows, obratite se proizvođaču računara.

Vraćanje operativnog sistema Windows na prethodnu tačku u vremenu

Operativni sistem Windows možete da vratite na raniju tačku u vremenu, takođe poznatu kao tačku vraćanja. Oporavak sistema ne menja vaše lične datoteke, ali može da ukloni nedavno instalirane aplikacije i upravljačke programe.

Ako imate problema sa pokretanjem računara, možete da vratite Windows u prethodno stanje u Windows okruženju za oporavak sistema. Uputstva potražite u članku Postavke pokretanja operativnog sistema Windows (uključujući bezbedni režim).

U operativnom sistemu Windows 7

 1. Brzo prevucite prstom od desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite ga nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)
 2. U polje za pretragu unesite Kontrolna tabla, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Kontrolna tabla.
 3. U polje za pretragu kontrolne table unesite Oporavak, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Oporavak.
 4. Dodirnite ili izaberite stavku Otvori oporavak sistema i odatle sledite uputstva.
Svojstva

ID članka: 17075 - Poslednji pregled: 14.09.2016. - Verzija: 2

Povratne informacije