Kreiranje USB disk jedinice za oporavak

Ako naiđete na probleme sa računarom koji radi sa operativnim sistemom Windows, USB disk jedinica za oporavak može vam pomoći da ih otkrijete i rešite, čak i ako računar neće da se pokrene.

Računar ste možda dobili uz sliku za oporavak koja se koristi za osvežavanje računara ili uspostavljanje početnih vrednosti. Slika za oporavak je uskladištena na namenskoj particiji za oporavak na računaru i obično je veličine 3-6 GB. Da biste uštedeli prostor na računaru, možete izbrisati sliku za oporavak sa računara i umesto nje koristiti disk jedinicu za oporavak. Windows 8.1 sadrži ugrađenu alatku za kreiranje USB disk jedinice za oporavak. Windows će vas obavestiti kolika je particija za oporavak i biće vam potreban USB fleš disk koji je najmanje te veličine.

Kreiranje USB disk jedinice za oporavak

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite ga nagore, a zatim kliknite na stavku Pretraga.)
 2. U polje za pretragu unesite disk jedinica za oporavak, a zatim izaberite stavku Kreiranje disk jedinice za oporavak.
 3. Kada se otvori alatka za disk jedinicu za oporavak, uverite se da je potvrđen izbor u polju za potvrdu Kopiraj particiju za oporavak sa računara na disk jedinicu za oporavak, a zatim izaberite dugme Dalje.
 4. U računar umetnite USB fleš disk minimalno one veličine koja je naznačena na ekranu.
 5. Izaberite USB disk jedinicu koju biste hteli da upotrebite za disk jedinicu za oporavak, a zatim izaberite dugme Dalje.
 6. Izaberite stavku Kreiraj. Slika za oporavak i neophodne alatke za oporavak kopiraće se na USB fleš disk, što će potrajati malo duže u zavisnosti od računara i veličine slike za oporavak.
 7. Kada se proces završi, uradite nešto od sledećeg:
   • Ako želite da zadržite particiju za oporavak na računaru, izaberite stavku Završi.
   • Ako želite da uklonite particiju za oporavak sa računara i oslobodite prostor na disku, izaberite stavku Izbriši particiju za oporavak. Zatim izaberite stavku Izbriši. Ovo će osloboditi prostor na disku korišćen za skladištenje slike za oporavak. Kada se uklanjanje završi, izaberite stavku Završi.
 8. Uklonite USB fleš disk. Ovo je sada vaša Windows 8.1 disk jedinica za oporavak, a biće vam potrebna ako ikada budete morali da osvežite računar ili da uspostavite početne vrednosti. Čuvajte je na bezbednom mestu i nemojte da je koristite za skladištenje drugih datoteka ili podataka.


Svojstva

ID članka: 17422 - Poslednji pregled: 14.09.2016. - Verzija: 1

Povratne informacije