Korišćenje senzora u operativnom sistemu Windows 7

Šta je senzor?

Senzori su hardverske komponente koje računaru mogu pružiti informacije o lokaciji računara, okruženju itd. Programi na računaru mogu pristupiti informacijama iz senzora, a zatim ih uskladištiti ili koristiti da bi vam pomogli pri obavljanju svakodnevnih zadataka ili poboljšali utisak pri radu sa računarom. Postoje dva tipa senzora:

 • Senzori koji su ugrađeni u računar
 • Senzori koji su povezani sa računarom putem ožičene ili bežične veze

Neki primeri senzora obuhvataju senzor lokacije, kao što je GPS prijemnik, koji može otkriti trenutnu lokaciju računara. Program nakon toga može koristiti tu lokaciju da bi vam pružio informacije o restoranima u blizini ili uputstva za vožnju do sledećeg odredišta. Svetlosni senzor instaliran na računaru može otkriti svetlo u okruženju, a zatim prilagoditi svetlinu ekrana tako da odgovara tom svetlu.

Korišćenje senzora lokacije i ostalih senzora

Korišćenjem senzora, programi na računaru mogu prilagoditi informacije i usluge za vas na osnovu trenutne lokacije računara, okruženja itd. Na primer, pomoću senzora lokacije i računara, možete pronaći restoran u blizini, dobiti uputstva za vožnju do restorana, poslati uputstva za vožnju prijatelju, a zatim pratiti uputstva na mapi dok putujete do odredišta.

Programi mogu pristupiti informacijama iz senzora nakon što se on instalira i omogući na računaru. Programi nakon toga mogu uskladištiti ili koristiti te informacije da bi vam pomogli pri obavljanju svakodnevnih zadataka ili poboljšali utisak pri radu sa računarom. Da biste sprečili da svi programi i korisnički nalozi pristupaju informacijama iz senzora, možete onemogućiti senzor.

Budući da neki programi mogu slati lične informacije putem mrežnih veza, možete omogućiti ili onemogućiti senzor samo kada ste prijavljeni na Windows pomoću administratorskog naloga.

Možda ćete želeti da ograničite pristup ličnim informacijama o određenim korisnicima na računaru.

Kako senzor utiče na privatnost?

Po podrazumevanoj vrednosti, kada se senzor omogući, svi programi i korisnici na računaru će moći da pristupe informacijama iz tog senzora. Windows vas obaveštava kada programi pristupe informacijama o lokaciji tako što na sistemskoj traci poslova privremeno prikazuje ikonu „Senzor lokacije i ostali senzori“. Windows prikazuje ikonu kada program ili usluga prvi put pristupe lokaciji računara iz senzora.

Neki programi bi potencijalno bez dozvole mogli koristiti lične informacije (kao što je vaša lokacija) iz senzora. Možete ograničiti pristup programa informacijama iz senzora po korisničkom nalogu.  

Promena programa i usluga koji mogu pristupati informacijama iz senzora

Možda ćete želeti da ograničite pristup informacijama iz senzora programima ili uslugama (koje rade u pozadini svih korisničkih naloga). Po podrazumevanoj vrednosti, kada prvi put omogućite senzor, svi programi i usluge imaju pristup informacijama iz senzora za sve korisničke naloge. Možete odabrati da ograničite pristup programa informacijama iz senzora po korisničkom nalogu. Takođe možete da odaberete da uslugama ograničite pristup informacijama iz senzora, ali to će se odnositi na sve korisničke naloge.

 1. Otvorite opciju „Senzor lokacije i ostali senzori“ tako što ćete kliknuti na dugme Start
  Slika dugmeta „Start“
  , a zatim kliknuti na stavku „Kontrolna tabla“. U polju za pretragu otkucajte senzori, a zatim kliknite na stavku Senzor lokacije i ostali senzori
 2. U levom oknu kliknite na stavku Promena korisničkih postavki.
 3. U odeljku Senzor, kliknite na senzor sa liste za koji želite da promenite korisničke postavke.
 4. U okviru Pristup, potvrdite izbor u polju za potvrdu pored svakog korisničkog imena da biste obezbedili pristup ili opozovite izbor u polju za potvrdu pored svakog korisničkog imena da biste uklonili pristup, a zatim kliknite na dugme U redu.
  Potrebna je administratorska dozvola
   Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Omogućavanje ili onemogućavanje senzora

Programi mogu koristiti informacije iz senzora nakon što se on omogući. Možete da omogućite ili onemogućite senzore koji su instalirani na vašem računaru u odeljku „Senzor lokacije i ostali senzori“ na kontrolnoj tabli. Onemogućavanjem senzora on se ne isključuje. Neki programi i dalje mogu da pristupe informacijama iz senzora kada je on onemogućen.

Kada se senzor omogući, svi korisnici i programi na računaru podrazumevano mogu pristupati informacijama iz senzora. Kada program ili usluga prvi put pristupi lokaciji računara iz senzora, Windows će privremeno prikazati ikonu „Senzor lokacije i ostali senzori“ na sistemskoj traci poslova. 

Omogućavanje ili onemogućavanje senzora

 1. Otvorite opciju „Senzor lokacije i ostali senzori“ tako što ćete kliknuti na dugme Start  
  Slika dugmeta „Start“
  , a zatim kliknuti na stavku „Kontrolna tabla“. U polje za pretragu otkucajte senzori, a zatim kliknite na stavku Senzor lokacije i ostali senzori..
 2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored senzora koji želite da omogućite ili opozovite izbor u polju za potvrdu da biste onemogućili senzor, a zatim kliknite na dugme Primeni.
  Potrebna je administratorska dozvola
   Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Instaliranje ili deinstaliranje senzora

Pogledajte informacije koje ste dobili uz senzor ili posetite Veb lokaciju proizvođača senzora. Nakon što ste instalirali senzor, morate da ga omogućite. Na ovaj način će programi moći da pristupe informacijama iz senzora.

Deinstaliranje senzora

 1. Otvorite opciju „Senzor lokacije i ostali senzori“ tako što ćete kliknuti na dugme Start
  Slika dugmeta „Start“
  , a zatim kliknuti na stavku „Kontrolna tabla“. U polju za pretragu otkucajte senzori, a zatim kliknite na stavku Senzor lokacije i ostali senzori.
 2. Kliknite na senzor koji želite da deinstalirate.
 3. U okviru Više opcija, kliknite na dugme Deinstaliraj ovaj senzor, a zatim kliknite na dugme U redu. 
  Potrebna je administratorska dozvola
   Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Svojstva

ID članka: 18522 - Poslednji pregled: 14.09.2016. - Verzija: 1

Povratne informacije