Podrška za Windows Vista je ukinuta

Primenjuje se na: Windows Vista

Šta je to prestanak podrške za operativni sistem Windows Vista?


Korisnici OS Windows Vista nakon 11. aprila 2017. više neće dobijati nove bezbednosne ispravke, nebezbednosne hitne ispravke, besplatne opcije za pomoć i podršku ili one koje se plaćaju, niti ispravke tehničkog sadržaja na mreži od korporacije Microsoft. Microsoft je obezbeđivao podršku za OS Windows Vista u proteklih 10 godina, as ada je došao trenutak da, zajedno sa svojim partnerima za hardver i softver, svoje resurse usmerimo na novije tehnologije kako bismo i dalje mogli da pružamo sjajne novine u korisničkom iskustvu.

Šta će se dogoditi ako nastavim da koristim OS Windows Vista? 

Ako nastavite da koristite OS Windows Vista nakon prestanka podrške, računar će i dalje raditi, ali može postati manje otporan na bezbednosne rizike i viruse. Internet Explorer 9 nije više podržan, pa ako vaš računar sa operativnim sistemom Windows Vista bude povezan sa internetom, a za surfovanje vebom koristite Internet Explorer 9, možda ćete izložiti računar dodatnim rizicima. Osim toga, pošto sve veći broj proizvođača nastavlja da optimizuje svoje proizvode za novije verzije operativnog sistema Windows, možete da očekujete da će sve manje aplikacija i uređaja raditi u operativnom sistemu Windows Vista. 

Microsoft više ne obezbeđuje ni preuzimanja programa iz paketa Microsoft Security Essentials za Windows Vista. Ako već imate instaliran Microsoft Security Essentials, i dalje ćete tokom ograničenog perioda dobijati ispravke antimalver definicija. Ipak, važno je da znate da će Microsoft Security Essentials (kao i bilo koji drugi antivirusni softver) imati ograničenu efikasnost na računaru koji ne dobija najnovije bezbednosne ispravke. To znači da računar sa operativnim sistemom Windows Vista neće biti bezbedan i dalje će postojati rizik da se zarazi virusom ili malverom. 


Kako da znam da li koristim originalni OS Windows Vista?

Da biste saznali da li koristite operativni sistem Windows Vista, sledite ove korake:

  1. Kliknite na dugme Start 
    Start button icon
    , a zatim u polju za pretragu otkucajte upit winver.
  2. Kliknite dvaput na winver u listi rezultata da biste otvorili dijalog Osnovni podaci o operativnom sistemu Windows u kom ćete videti pod kojom verzijom OS Windows radi vaš računar.

Da li moram da preuzmem Windows 10 ako želim da sačuvam zaštitu?


Najbolji način da ostanete zaštićeni jeste da nabavite Windows 10 koji je najnovija verzija operativnog sistema Windows. Imate dva načina za preuzimanje operativnog sistema Windows 10:
 

Nadogradnja trenutnog računara

Možete da kupite punu verziju operativnog sistema Windows 10, ali treba da najpre se uverite da vaš računar može da ga pokrene. Veoma mali broj starijih računara može da pokrene Windows 10. Preporučujemo da pogledajte stranicu sa specifikacijama operativnog sistema Windows 10 da biste saznali da li vaš računar ispunjava sistemske zahteve za Windows 10. Da biste dobili dodatne informacije, pročitajte odgovore na najčešća pitanja.
 
 

Kupovina novog računara

Ako vaš sadašnji računar ne može da pokrene Windows 10, možda je vreme da razmislite o kupovini novog računara. Obavezno pogledajte naš sjajan izbor novih računara. Oni su snažniji, lakši i moderniji nego ikada pre, a prosečna cena im je značajno niža od prosečne cene računara pre 10 godina.