Zaštitite se od prevara sa lažnom tehničkom podrškom

Primenjuje se na: SecurityWindows 10Windows 7

Prevare sa lažnom tehničkom podrškom su problem ove delatnosti gde prevaranti koristite taktiku zastrašivanja da bi vas namamili da platite nepotrebne usluge tehničke podrške koje navodno rešavanju izmišljene probleme u vezi sa uređajem, platformom ili softverom.

Kako prevare sa lažnom tehničkom podrškom funkcionišu


Prevaranti mogu direktno da vam se obrate putem telefona i da se pretvaraju da su predstavnici softverske kompanije. Oni mogu čak i da prevare ID pozivaoca tako da prikazuje legitimni broj telefona podrške iz pouzdanog preduzeća. Zatim mogu od vas da zatraže da instalirate aplikacije koje im daju daljinski pristup vašem uređaju. Korišćenjem daljinskog pristupa, ovi iskusni prevaranti mogu lažno da predstave normalan proizvod rada sistema kao znakove problema.

Prevaranti mogu i da iniciraju kontakt prikazivanjem lažnih poruka o greški na veb-lokacijama koje posećujete, prikazivanjem brojeva podrške i mameći vas da pozovete. Mogu i da postavite vaš pregledač preko celog ekrana i da prikazuju iskačuće poruke koje ne nestaju, u suštini da zaključaju pregledač. Ove lažne poruke o grešci imaju za cilj da vas namame da pozovete navedenu tehničku telefonsku podršku.

Kada ostvarite kontakt sa prevarantima, oni vam mogu pružati lažna rešenja za vaše „probleme“ i tražiti plaćanja u obliku jednokratne naknade pretplate na navodnu uslugu podrške.

Šta da radite ako prevarant za tehničku podršku već ima vaše informacije


 • Deinstalirajte aplikacije koje su prevaranti zatražili da instalirate. Više informacija o tome kako da deinstalirate aplikacije potražite u članku Popravka ili uklanjanje programa u operativnom sistemu Windows 10.
 • Ako ste prevarantima dali pristup, razmislite o ponovnom pokretanju uređaja. Da biste videli kako, pogledajte Opcije oporavka u operativnom sistemu Windows 10.
 • Pokrenite potpuno skeniranje sa Windows bezbednošću kako biste uklonili malver. Saznajte kako
 • Primenite sve bezbednosne ispravke čim postanu dostupne. Da biste videli dostupne ispravke, izaberite taster Start , a zatim izaberite Postavke > Ažuriranje i bezbednost > Windows Update. Više informacija potražite u članku Ažuriranje operativnog sistema Windows 10.
 • Promenite lozinke. Saznajte kako da promenite lozinku Microsoft naloga
 • Pozovite dobavljača kreditne kartice da biste dostavili prigovor na troškove ako ste već platili.
 • Nadgledajte aktivnosti prijavljivanja. Koristite zaštitni zid Windows zaštitnika da biste blokirali saobraćaj prema uslugama kojima inače ne biste pristupili. Više informacija potražite u temi Zaštitni zid i mrežna zaštita

Prijavljivanje prevara sa lažnom tehničkom podrškom


Pomozite korporaciji Microsoft da zaustavi prevarante, bez obzira na to da li tvrde da su iz korporacije Microsoft ili druge tehničke kompanije, tako što ćete lažnu tehničku podršku prijaviti:

www.microsoft.com/reportascam

Da biste prijavili nebezbednu veb lokaciju direktno korporaciji Microsoft, popunite obrazac Prijavite nebezbednu lokaciju. Možete i da prijavite nebezbedne veb lokacije u sistemu Microsoft Edge tako što ćete izabrati Postavke i Više > Pomoć i povratne informacije > Pošalji povratne informacije  kada naiđete na nešto sumnjivo.

U hitnim slučajevima, izaberite neku od ovih opcija:

Microsoft podrška
Globalna korisnička služba

Kako da se zaštitite od prevara sa lažnom tehničkom podrškom


Najpre, uverite se da sledite ove savete o tome kako da računar ostane bezbedan.

Važno je i da vodite računa o sledećem:

 • Korporacija Microsoft ne šalje neželjene e-poruke niti upućuje neželjene pozive kako bi vam zahtevala lične ili finansijske informacije ili obezbedila tehničku podršku za popravku računara.
 • Sva komunikacija sa korporacijom Microsoft mora biti započeta s vaše strane.
 • Ako se pojavi obaveštenje sa brojem telefona, ne pozivajte ga. Poruke o greškama i sa upozorenjima od korporacije Microsoft nikada ne uključuju broj telefona.
 • Preuzimajte softver samo sa zvaničnih veb-lokacija Microsoft partnera ili iz Microsoft Store prodavnice. Budite oprezni prilikom preuzimanja softvera sa veb-lokacija treće strane, jer neke od njih mogu biti modifikovane bez znanja autora kako bi kompletirali malver za prevare sa lažnom podrškom i druge pretnje.
 • Koristite Microsoft Edge pri pregledanju interneta. On blokira lokacije poznatih prevara sa lažnom podrškom koristeći SmartScreen filter Windows zaštitnika (kojeg koristi i Internet Explorer). Osim toga, Microsoft Edge može da zaustavi petlje iskačućih dijaloga koje koriste ove lokacije.
 • Uključivanje antivirusne zaštite u programu Windows bezbednost u operativnom sistemu Windows 10. On otkriva i uklanja poznati malver za prevaru sa lažnom podrškom.
 • Tehnička podrška korporacije Microsoft nikada neće tražiti da platite za podršku u obliku Bitkoina ili poklon-kartica.

Popularni tipovi prevara


Postoji nekoliko oblika prevara sa lažnom tehničkom podrškom, a svi za cilj imaju da vas prevare da poverujete da je potrebno popraviti vaš računar i da treba da platite usluge tehničke podrške.