Zaštitite računar od rensomvera

Primenjuje se na: SecurityWindows 7Windows 8.1

Rensomver je računarski malver koji ograničava pristup datotekama ili ih šifruje, a može čak i da onemogući korišćenje računara. On zatim pokušava da vas primora da platite određeni iznos (otkup, eng. ransom) kako biste im ponovo pristupili.

Evo nekih načina na koje se možete inficirati rensomverom:

  • Posećivanjem nebezbednih, sumnjivih ili lažnih veb lokacija.
  • Otvaranjem e-poruka i priloga iz e-poruka koje niste očekivali ili od osoba koje ne poznajete.
  • Otvaranjem zlonamernih ili loših veza iz e-poruka, na mrežama Facebook, Twitter, iz objava na društvenim mrežama ili iz ćaskanja u aplikacijama za trenutnu razmenu poruka, kao što je Skype.

Lažne adrese e-pošte ili veb stranice često su prepoznatljive na osnovu pravopisnih grešaka ili neobičnih formulacija. Pazite se neobično napisanih naziva kompanija (npr. PayePal umesto PayPal), neuobičajenih razmaka, simbola ili znakova interpunkcije (npr. iTuneskorisnička služba umesto iTunes korisnička služba).

Rensomver može da zarazi bilo koji računar, bez obzira na to da li je u pitanju kućni računar, poslovni računar ili serveri koje koristi neka institucija vlade.

Kako da održim bezbednost računara?


Bez obzira na to da li ste tek kupili novi računar ili koristite postojeći, evo nekoliko načina na koje možete da održite računar bezbednijim:

Ako sumnjate da je računar zaražen


Koristite antimalver programe, kao što je Windows bezbednost, svaki put kada posumnjate da je računar zaražen, na primer, ako ste čuli da se pojavio novi tip malvera ili ako primetite promene u funkcionisanju računara. Saznajte više o Windows bezbednosti.

Ako se računar zarazi rensomverom


Nažalost, infekcija rensomverom postaje očevidna tek kada dobijete neko obaveštenje u prozoru, aplikaciji ili u poruci prikazanoj preko celog ekrana u kojoj vam se traži novac da biste ponovo omogućili pristup računaru ili datotekama. Ove poruke se često prikazuju nakon šifrovanja datoteka.

Pokušajte da očistite ceo računar koristeći Windows bezbednost. Ovo bi trebalo da uradite pre nego što pokušate da oporavite datoteke. Takođe pročitajte članak Pravljenje rezervne kopije i vraćanje u prethodno stanje u OS Windows 10 da biste saznali kako da napravite rezervne kopije i oporavite datoteke za svoju verziju operativnog sistema Windows.

Nemojte da plaćate za oporavak datoteka. Čak i ako platite traženi otkup, nema garancija da ćete ponovo moći da pristupite računaru ili datotekama.

Šta da radite ako ste već platili otkup


Ako ste već platili otkup, smesta se obratite banci i lokalnim vlastima. Ako ste platili kreditnom karticom, banka će možda moći da blokira transakciju i vrati vam novac.

Takođe možete da obratite sledećim vladinim veb lokacijama za prijavu prevara:

Ako vaša zemlja ili region nisu navedeni ovde, Microsoft preporučuje da se obratite nacionalnoj ili regionalnoj policiji ili nadležnom telu za komunikacije.

U članku 5 „zašto“ i 1 „kako“ o zaštiti od rensomvera možete videti ilustrovani pregled rensomvera i saznati šta možete da preduzmete kako biste se zaštitili. 

Ako radite u preduzeću, posetite Microsoft centar za zaštitu od malvera da biste pronašli detaljnije informacije o rensomveru