Zaštita od phishing prevara

Primenjuje se na: SecurityWindows 10Windows 8.1

Phishing je prevarantska šema čiji je cilj da vam ukrade novac tako što će vas navesti da otkrijete lične informacije na veb lokacijama koje prividno izgledaju kao legitimni portali. Ove veb lokacije su napravljene tako da vas namame da otkrijete lične informacije, kao što su brojevi kreditnih kartica, informacije o banci ili lozinke. Internet kriminalci se obično predstavljaju kao renomirane kompanije, prijatelji ili poznanici u lažnim e-porukama, koje sadrže veze do phishing veb lokacija.

Ovo su neki primeri takvih e-poruka:

 • E-poruke koje obećavaju nagradu. „Kliknite na ovu vezu da biste dobili refundaciju poreza!”
 • Dokument koji izgleda kao da ga je poslao prijatelj, banka ili neka druga renomirana organizacija. Poruka glasi nešto poput „Dobavljač skladišta na mreži hostuje vaš dokument i potrebno je da unesete adresu e-pošte i lozinku ako želite da ga otvorite“.
 • Faktura prodavca ili dobavljača na mreži za kupovinu ili porudžbinu koju niste izvršili. Prilog poruke izgleda kao zaštićeni ili zaključani dokument i potrebno je da unesite adresu e-pošte i lozinku da biste ga otvorili.

Saznajte kako da prepoznate phishing e-poruke

Phishing je popularne oblik internet kriminala zbog toga što je efikasan. Internet kriminalci uspešno se služe e-poštom kojom navode ljude da im pošalju lične informacije. Najbolja odbrana je svest o tome na šta treba obratiti pažnju.

Evo nekih načina na koje možete da prepoznate phishing e-poruke:

 • Pravopisne i gramatičke greške. Internet kriminalci nisu poznati po poznavanju pravopisa i gramatike. Profesionalne kompanije ili organizacije obično imaju uredništvo koje vodi računa o tome da klijenti dobiju visokokvalitetan sadržaj koji izgleda profesionalno. Ako e-poruka obiluje greškama, moguće je da je u pitanju prevara.
 • Sumnjive veze. Ako sumnjate da je e-poruka deo prevare, ne otvarajte veze koje vidite. Umesto toga, postavite pokazivač miša na vezu, ali nemojte kliknuti na nju, da biste proverili da li se adresa podudara sa vezom koja je navedena u poruci. U sledećem primeru postavljanje pokazivača miša na vezu otkriva pravu veb adresu u okviru sa žutom pozadinom. Imajte u vidu da niska brojeva IP adrese ne izgleda kao veb adrese kompanije.

Lažna IP adresa

 • Pretnje. Ove vrste e-poruka imaju za cilj da stvore osećaj panike kod vas kako biste brzo odgovorili na njih. Na primer, mogu da sadrže izjavu poput „Morate odgovoriti do kraja dana”. Kao i da ćete se možda suočiti sa finansijskim kaznama ako ne odgovorite.
 • Lažno predstavljanje. E-poruke sa lažnim predstavljanjem deluju kao da su povezane sa legitimnim veb lokacijama ili kompanijama, ali vas zapravo vode do lažnih prevarantskih lokacija, ili prikazuju naizgled legitimne iskačuće prozore.
 • Izmenjene veb adrese. Oblik lažnog predstavljanja kod kojeg se koriste veb adrese koje izuzetno liče na imena poznatih kompanija, ali su u manjoj meri izmenjene; na primer, www.micorsoft.com ili www.mircosoft.com.
 • Pogrešno ime u pozdravu.
 • Nepodudaranja. Tekst i URL adresa veze se međusobno razlikuju; ili se razlikuju ime pošiljaoca, potpis i URL adresa.
 • BCC. U polju BCC je naveden veći broj primalaca ili vaše ime.

Internet kriminalci vas takođe mogu navesti da posetite lažne veb lokacije koristeći druge metode, poput tekstualnih poruka ili telefonskih poziva. Sofisticirane metode uključuju podešavanje korisničkih centara i automatsko biranje brojeva ili slanje tekstualnih poruka potencijalnim žrtvama. Ove poruke često sadrže odzive koji vas navode da unesete PIN broj ili neki drugi tip lične informacije.

Prijava phishing prevara

Postoji nekoliko načina za prijavu phishing prevare.

Ako ste posetili sumnjivu veb lokaciju:

 • Microsoft Edge. Dok ste na sumnjivoj lokaciji, izaberite ikonu Još (...) > Pošalji povratne informacije > Prijavi nebezbednu lokaciju. Sledite uputstva na veb stranici koja se prikazuje da biste prijavili veb lokaciju.
 • Internet Explorer. Dok ste na sumnjivoj lokaciji, izaberite ikonu zupčanika, postavite pokazivač miša na Bezbednost, a zatim izaberite Prijavi nebezbednu veb lokaciju. Sledite uputstva na veb stranici koja se prikazuje da biste prijavili veb lokaciju.
 • Outlook.com. Ako primite sumnjivu e-poruku u kojoj se od vas zahteva da pošaljete lične informacije, potvrdite izbor u polju za potvrdu pored poruke u Outlook prijemnom sandučetu. Izaberite strelicu pored Neželjeno, a zatim postavite pokazivač na Phishing prevara.
 • Microsoft Office Outlook 2016 i Microsoft Office 365. Dok ste u sumnjivoj poruci, izaberite Prijavi poruku na kartici Zaštita na traci, a zatim izaberite Phishing.

Ako primite neželjeni telefonski poziv, zapišite informacije pozivaoca i prijavite ga lokalnim vlastima.