Prijavljivanje nebezbednih veb lokacija u Windows bezbednosti

Primenjuje se na: SecurityWindows 10

Ako koristite Microsoft Edge, možete da prijavite veb lokaciju koja vam izgleda kao prevara. Microsoft će vam zatražiti da odgovorite na poruku o bezbednosti veb lokacije kako bismo mogli da zaštitimo druge korisnike i vas od sajber-kriminalaca koji žele da ukradu vaše lične informacije, identitet i novac. Samim tim, vaša porodica i vi možete da pretražujete veb na bezbedniji način.

Ako odgovorite Da na pitanje Da li je ova lokacija bezbedna, onda smatrate da je ta lokacija bezbedna za pretraživanje i Microsoft neće označiti lokaciju kao potencijalno opasnu.

Ako odgovorite Ne, Microsoft će označiti lokaciju kao potencijalno opasnu.

Identifikovanje potencijalno opasnih veb lokacija

Postoje različiti načini na koje sajber-kriminalci koriste veb lokacije kako bi vršili krađu. Ove opasne veb lokacije mogu da budu u obliku reklama ili ponuda za besplatne nagrade ili osvajanje dobitka na lutriji. Ove lokacije obično traže da podelite informacije u više etapa. Najpre vam se postavljaju pitanja koja deluju očekivano, na primer, o adresi e-pošte. Kada pribave vaše lične informacije, prevaranti mogu da vam šalju druge veze koje zahtevaju da unesete adresu e-pošte kako biste se prijavili ili pretplatili na te veb lokacije. Nakon toga, steći će pristup vašoj adresi e-pošte i moći će da je koriste za poništavanje lozinki za druge lokacije povezane sa vašim nalogom e-pošte.

U prevarama sa lažnom tehničkom podrškom često se koriste veb lokacije za krađu informacija. Prevara počinje reklamom koja vas preusmerava na veb lokaciju gde se prikazuje poruka da je računar zaključan zbog virusa. Takođe, može da vam se saopšti da ste izloženi riziku od gubitka svih ličnih podataka. Zatim vam se traži da smesta pozovete broj tehničke podrške. Ako pokušate da zatvorite ovu poruku, stizaće vam niz poruka koje nećete moći da zatvorite, što praktično zaključava vaš pregledač.