Zaštita poslovnog računara

Primenjuje se na: SecurityWindows 10Windows 8.1

Kada vodite računa o bezbednosti prilikom korišćenja računara na poslu, to nije dobro samo za vas, već i za kompaniju u kojoj radite. Evo kako možete da doprinesete poboljšanju bezbednosti na radnom mestu.

Saveti za zaštitu poslovnog računara

Redovno ažurirajte uređaj: Proverite da li primate automatske ispravke iz usluge Windows Update i obavezno instalirajte sve ispravke koje vaše preduzeće zahteva. Redovno ažuriranje operativnog sistema Windows, sistema Microsoft Office, veb pregledača, programa Adobe Acrobat Reader i drugog softvera štiti vaš računar i preduzeće.

Budite pažljivi pri instaliraju: Izbegavajte instaliranje softvera koji ne potiče sa vašeg radnog mesta i koji vaše preduzeće nije odobrilo niti primenilo. Neovlašćeni programi mogu da stvore bezbednosne ranjivosti.

Kreirajte jake lozinke: Jaka lozinka sadrži barem 8 znakova i kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i simbola. Redovno menjajte lozinke i nemojte da koristite stare lozinke ili lozinke koje trenutno koristite na drugim mestima. Više saveta o lozinkama potražite u članku Zaštita lozinki.

Pažljivo birajte sadržaj na koji ćete kliknuti: Vodite računa o sumnjivim vezama. One se mogu pojaviti u e-porukama, tvitovima, reklamama na mreži, porukama ili prilozima, a ponekad se mogu maskirati u poznate i pouzdane izvore.

Čuvajte se javnih Wi-Fi mreža: Ako se povežete na nezaštićenu Wi-Fi mrežu preko poslovnog uređaja kompanije, izlažete riziku sebe i svoju kompaniju. Saznajte da li vaša kompanija ima virtuelnu privatnu mreža (VPN) kojoj možete da pristupite kada treba da koristite Wi-Fi van kancelarije.

Kreirajte rezervne kopije: Ako vaša kompanija ne pravi automatske rezervne kopije, saznate kako da to uradite sami da biste zaštitili ono na čemu radite. Pravilo 3-2-1 vam može pomoći – kreirajte najmanje 3 kopije na 2 odvojene fizičke lokacije, od kojih je 1 lokacija van radnog mesta. Razmotrite čuvanje kopija radnog materijala u oblaku pomoću usluge OneDrive.

Oglasite uzbunu: Ako koristite računar i primetite nešto čudno, obavestite IT službu kompanije o tome. Zahvaljujući tome, mreža preduzeća će ostati bezbedna. Ako ste postali žrtva prevare ili ako su vaše datoteke u zarobljene u rensomveru, izbegavajte direktno obračunavanje sa prevarantima.

Bezbedno pregledajte veb: Izbegavajte posećivanje lokacija koje nude potencijalno nezakonit sadržaj. Veliki broj takvih lokacija odmah instalira malver na vašem uređaju ili nudi preuzimanja koja sadrže malver. Koristite moderni pregledač kao što je Microsoft Edge koji ima mogućnost blokiranja zlonamernih veb lokacija i sprečava pokretanje zlonamernih kodova na vašem računaru.

Vodite računa o prevarama: Neki prevaranti pretražuju informacije o zaposlenju na društvenim mrežama i šalju e-poruke koje su formulisane kao da imaju vezu sa poslom. Vodite računa kada odgovarate na neželjenu komunikaciju putem e-pošte, telefona ili SMS poruka. FBI redovno upozorava o prevarama putem poslovne e-pošte i nudi informacije o kontaktu radi slanja žalbi i prijava.

Izbegavajte deljenje poslovnih informacija na društvenim mrežama: Ako delite previše informacija o poslovnim zaduženjima i informacije o kontaktu na društvenim mrežama, to može da privuče prevarante. Oni mogu da iskoriste ove informacije i šalju vam ciljane poruke sa prevarama koje deluju verodostojno.

Zaštitite fizičke uređaje: Prenosive disk jedinice i mobilni uređaji, kao što su laptop računari i mobilni telefoni, mogu se lako ukrasti sa svim podacima koje sadrže. Zaštitite ove uređaje i odložite ih na bezbedno mesto, naročito kada ih koristite u kafićima ili kada ih ostavite u kolima.

Sprečite infekciju malverom i uklonite ga Windows bezbednost

Važan korak ka većoj bezbednosti na radnom mestu je zaštita računara od malvera. Windows bezbednost (ili Centar za bezbednost Windows zaštitnika u prethodnim verzijama operativnog sistema Windows) je ugrađen u operativni sustem Windows 10 i omogućava detekciju, sprečavanje i uklanjanje malvera u realnom vremenu zahvaljujući zaštiti koja se pruža putem oblaka. Namenjen je za kućne korisnike, mala i velika preduzeća. Više informacija potražite u članku Zaštita uređaja pomoću Windows bezbednosti.

Drugi načini za uklanjanje malvera

Ako naiđete na probleme prilikom uklanjanja malvera, obratite se IT odeljenju kompanije radi pomoći. Oni će možda morati odmah da saniraju curenje informacija i da se postaraju da je ostatak mreže preduzeća bezbedan.

Da bismo pomogli svim korisnicima operativnog sistema Windows, kao i onima koji ne koriste Windows bezbednost, Microsoft nudi nekoliko rešenja za uklanjanje malvera.

Windows zaštitnik van mreže

Windows zaštitnik van mreže radi izvan operativnog sistema Windows i uklanja administratorske pakete i druge pretnje koje operativni sistem Windows ne može da detektuje. Ova alatka koristi malo i odvojeno radno okruženje, gde neuhvatljive pretnje ne mogu da se sakriju od antimalver skenera.

U operativnom sistemu Windows 10, Windows zaštitnik van mreže je ugrađen u operativni sistem i može da se pokrene putem Windows bezbednosti. Ponuđen je kao posebno preuzimanje za prethodne verzije operativnog sistema Windows.

Saznajte više o programu Windows zaštitnik van mreže

Windows alatka za uklanjanje zlonamernog softvera

Alatka za uklanjanje zlonamernog softvera (MSRT) je ponuđena u okviru usluge Windows Update i automatski uklanja najzastupljenije pretnje. MSRT pomaže da se Windows računari, bez obzira na antimalver rešenje koje koriste, redovno skeniraju u potrazi za najčešćim pretnjama.

MSRT se takođe nudi kao zasebna alatka koju možete da preuzmete. Korisnici koji žele da otklone najčešće pretnje na zahtev mogu da preuzmu i pokrenu samostalnu verziju ove alatke.

Preuzmite alatku za uklanjanje zlonamernog softvera

Microsoft bezbednosni skener

Microsoft bezbednosni skener pruža kompletno i sveobuhvatno antimalver skeniranje na zahtev. Nudi robusne mogućnosti skeniranja van mreže i čišćenja. Međutim, ne omogućava zaštitu u realnom vremenu i zaštitu zasnovanu na oblaku koju nudi Windows bezbednost.

Bezbednosni skener pokriva rasprostranjene i manje zastupljene pretnje. Preporučuje se kao robusnija alternativa za Alatku za uklanjanje zlonamernog softvera.

Preuzmite Bezbednosni skener