Zaštita kućnog računara

Primenjuje se na: SecurityWindows 10Windows 8.1

Ako održite računar zaštićenim, sprečićete zaraze malverom i direktne pokušaje hakovanja čiji je cilj krađa vaših ličnih podataka. Evo nekih načina na koje možete da smanjite rizik boravka na mreži kada koristite kućni računar.

Saveti za zaštitu računara

 • Koristite zaštitni zid
  Imajte na umu da je zaštitni zid već ugrađen u operativne sisteme Windows 10, Windows 8 i Windows 7 i da je automatski uključen.

 • Redovno ažurirajte sav softver
  Obavezno uključite automatske ispravke u usluzi Windows Update da biste redovno ažurirali Windows, Microsoft Office i druge Microsoft aplikacije. Uključite automatske ispravke i za softver drugih proizvođača, naročito za pregledače, Adobe Acrobat Reader i druge aplikacije koje redovno koristite.

 • Koristite antivirusni softver i redovno ga ažurirajte
  Ako koristite Windows 10 ili Windows 8, već imate Windows bezbednost ili Centar za bezbednost Windows zaštitnika koji su već instalirani na uređaju. Ako koristite Windows 7, možete da preuzmete program Microsoft Security Essentials besplatno.

 • Uverite se da su vam lozinke zaštićene
  Da biste saznali kako to da uradite, pročitajte članak Zaštita lozinki.

 • Ne otvarajte sumnjive priloge ili neobične veze u porukama.
  One se mogu pojaviti u e-porukama, tvitovima, reklamama na mreži, porukama ili prilozima, a ponekad se mogu maskirati u poznate i pouzdane izvore.

 • Bezbedno pretražujte veb
  Izbegavajte posećivanje lokacija koje nude potencijalno nezakonit sadržaj. Veliki broj takvih lokacija odmah instalira malver na vašem uređaju ili nudi preuzimanja koja sadrže malver. Koristite moderni pregledač kao što je Microsoft Edge koji ima mogućnost blokiranja zlonamernih veb lokacija i sprečava pokretanje zlonamernih kodova na vašem računaru.

 • Klonite se piratskog materijala
  Izbegavajte da strimujete ili preuzimate filmove, muziku, knjige ili aplikacije koje ne potiču iz pouzdanih izvora.

 • Nemojte da koristite USB-ove ili druge spoljne uređaje osim ako ste njihov vlasnik
  Da biste izbegli infekciju malverom i virusima, uverite se da svi spoljni uređaji pripadaju vama ili da potiču iz pouzdanih izvora.

Zaštitite lične podatke na mreži

Vaša privatnost na internetu zavisi od mogućnosti da kontrolišete količinu ličnih podataka koje pružate i izbor osoba koje mogu da pristupe tim informacijama. Saznajte kako da zaštitite privatnost na internetu.

Zaštita od prevara

Kada čitate e-poštu, koristite društvene mreže ili pretražujete veb, trebalo bi da vodite računa o prevarantima koji nastoje da vam ukradu lične podatke (ove prevare su poznate kao krađa identiteta), novac ili obe stvari. Veliki broj ovih prevara spada u takozvane phishing prevare, jer prevarant pokušava da upeca (eng. fish) vaše podatke. Saznajte kako da se zaštitite od phishing prevara i izbegnete prevare sa lažnom tehničkom podrškom.

Sprečavanje infekcija malverom i uklanjanje malvera

Važan korak ka većoj bezbednosti na radnom mestu je zaštita računara od malvera.

Windows bezbednost

Windows bezbednost (ili Centar za bezbednost Windows zaštitnika u prethodnim verzijama operativnog sistema Windows 10) je ugrađen u operativni sistem Windows 10 i Windows 8 i omogućava detekciju, sprečavanje i uklanjanje malvera u realnom vremenu zahvaljujući zaštiti koja se pruža putem oblaka. Namenjen je za kućne korisnike, mala i velika preduzeća. Više informacija potražite u članku Zaštita računara pomoću programa Windows bezbednost.

Drugi načini za uklanjanje malvera

Da bismo pomogli svim korisnicima operativnog sistema Windows, kao i onima koji ne koriste Windows bezbednost, Microsoft nudi nekoliko rešenja za uklanjanje malvera.

Windows zaštitnik van mreže

Windows zaštitnik van mreže radi izvan operativnog sistema Windows i uklanja administratorske pakete i druge pretnje koje operativni sistem Windows ne može da detektuje. Ova alatka koristi malo i odvojeno radno okruženje, gde neuhvatljive pretnje ne mogu da se sakriju od antimalver skenera.

U operativnom sistemu Windows 10, Windows zaštitnik van mreže je ugrađen u operativni sistem i može da se pokrene putem Windows bezbednosti. Ponuđen je kao posebno preuzimanje za prethodne verzije operativnog sistema Windows.

Saznajte više o programu Windows zaštitnik van mreže

Windows alatka za uklanjanje zlonamernog softvera

Alatka za uklanjanje zlonamernog softvera (MSRT) je ponuđena u okviru usluge Windows Update i automatski uklanja najzastupljenije pretnje. MSRT pomaže da se Windows računari, bez obzira na antimalver rešenje koje koriste, redovno skeniraju u potrazi za najčešćim pretnjama.

MSRT se takođe nudi kao zasebna alatka koju možete da preuzmete. Korisnici koji žele da otklone najčešće pretnje na zahtev mogu da preuzmu i pokrenu samostalnu verziju ove alatke.

Preuzmite alatku za uklanjanje zlonamernog softvera

Microsoft bezbednosni skener

Microsoft bezbednosni skener pruža kompletno i sveobuhvatno antimalver skeniranje na zahtev. Nudi robusne mogućnosti skeniranja van mreže i čišćenja. Međutim, ne omogućava zaštitu u realnom vremenu i zaštitu zasnovanu na oblaku koju nudi Windows bezbednost.

Bezbednosni skener pokriva rasprostranjene i manje zastupljene pretnje. Preporučuje se kao robusnija alternativa za Alatku za uklanjanje zlonamernog softvera.

Preuzmite Bezbednosni skener