Problem sa blokiranjem kolačića nezavisnih proizvođačaNedavno smo izdali ispravke za zahvaćene podržane verzije OS Windows 10 koje su rešile problem zbog kog postavka Blokiraj samo kolačiće nezavisnih proizvođača u pregledaču Microsoft Edge nije ispravno radila. 

Kolačiće nezavisnih proizvođača postavlja druga veblokacija koja je obezbedila sadržaj na lokaciji kojoj ste pristupili pomoću pregledača. Na primer, kada posetite lokaciju sa vestima i kliknete na dugme za društvene mreže, ta društvena mreža bi mogla da postavi neki svoj kolačić na pregledač koji može da očita kasnije. Određene kompanije, kao što su oglašivači, koriste takve kolačiće nezavisnih proizvođača kako bi pratile vaše posete lokacijama na kojima se oglašavaju.

Pošto smo sada otklonili problem, postavka Blokiraj samo kolačiće nezavisnih proizvođača neće dozvoliti lokacijama koje niste direktno posetili da postave, pregledaju ili koriste kolačiće na pregledaču, uključujući i one koji su ranije postavljeni. Kada ažurirate računar, možda ćete primetiti određene promene pri pregledanju jer su kolačići nezavisnih proizvođača blokirani. 

Šta treba da uradim?


U pojedinim slučajevima, lokacije koje posećujete će i dalje moći da koriste kolačiće nezavisnih proizvođača koje su ranije postavile na pregledač pre nego što smo ažurirali ovu postavku. Obrišite kolačiće u pregledaču Microsoft Edge da biste to sprečili.

Brisanje kolačića na uređajima koji koriste Ispravku za Windows 10 iz oktobra 2018. i noviju:

 1. Izaberite Postavke i dodatne opcije  > Postavke
 2. Izaberite Privatnost i bezbednost , pa u okviru Obriši podatke o pregledanju izaberite Odaberite stavke za brisanje
 3. Izaberite Kolačići i sačuvani podaci o veb lokacijama, a zatim izaberite stavku Obriši.

Da biste promenili postavke kolačića, izaberite stavke Postavke i još mnogo toga > PostavkePrivatnost i bezbednost > Kolačići i izaberite opciju. 

Sledite ove korake u prethodnim verzijama OS Windows 10: 

 1. Instaliranje najnovije Windows ispravke. Izaberite dugme Start Postavke > Ažuriranje i bezbednost  > Windows Update , a zatim izaberite stavke Proveri da li postoje ispravke.
 2. Izaberite Postavke i još mnogo toga  > Postavke
 3. U odeljku Obriši podatke pregledanja izaberite stavku Odaberite stavke za brisanje.
 4. Izaberite Kolačići i sačuvani podaci o veb lokacijama, a zatim izaberite stavku Obriši

Da biste promenili postavke kolačića, izaberite stavke Postavke i dodatne opcije > Postavke > Prikaži napredne postavke > Kolačići i izaberite opciju. 

Za Windows 10 Mobile:

 1. Instalirajte najnoviju Windows ispravku za mobilne uređaje. Na početnom ekranu brzo prevucite prstom do liste „Sve aplikacije“, a zatim izaberite Postavke  > Ažuriranje i bezbednost > Windows Update. Da biste proverili da li su dostupne ispravke, izaberite Proveri da li postoje ispravke.
 2. Izaberite stavke Prikaži više  > Postavke 
 3. U odeljku Obriši podatke pregledanja izaberite stavku Odaberite stavke za brisanje.
 4. Izaberite „Kolačići i sačuvani podaci o veb lokacijama“, a zatim izaberite stavku „Obriši“

Da biste promenili postavke kolačića, izaberite stavke Prikaži više  > Postavke > Prikaži napredne postavke > Kolačići i izaberite opciju.

Obratite se našem timu za podršku ako imate pitanja.