Cortana i privatnost

Primenjuje se na: PrivacyWindows 10

Cortana je vaš lični pomoćnik zasnovan na tehnologiji oblaka koji vam stoji na raspolaganju na svim vašim uređajima, kao i u drugim Microsoft uslugama. U zavisnosti od mogućnosti uređaja i verzije aplikacije Cortana koju koristite, Cortana može da vam pruži raznovrsne funkcije, od kojih su neke personalizovane. Cortana u operativnom sistemu Windows je dostupna u određenim regionima i na određenim jezicima. Ako Cortana nije dostupna za vaš Windows uređaj, i dalje možete da pretražujete datoteke na uređaju, koristeći polje za pretragu na traci zadataka. Na odabranim tržištima, Cortana je dostupna i na drugim platformama, kao što su Android i iOS.

Cortana najbolje funkcioniše kada se prijavite i dozvolite joj da koristi podatke sa vašeg uređaja, iz drugih usluga korporacije Microsoft i nezavisnih proizvođača i veštine sa kojima ste se povezali. Da vam pružila personalizovan utisak pri radu, Cortana se upoznaje sa određenim podacima o vama, kao što su pretrage, kalendar, kontakti i lokacija. Sami kontrolišete koliko ćete podataka podeliti sa njom. Ako odlučite da se ne prijavite u aplikaciju Cortana na Windows uređajima, ipak možete da ćaskate sa njom i da koristite Windows Search kako biste pretraživali veb, dokumente i e-poruke uskladištene u Microsoft uslugama kao što su OneDrive i Outlook i na Windows uređaju. Više informacija potražite u odeljku Windows Search u izjavi o privatnosti. Ako se ne prijavite, ili odlučite da se odjavite, vaš utisak pri radu će biti dodatno ograničen i neće biti personalizovan podacima koje obezbeđuje Cortana. Na iOS i Android uređajima, Cortana će raditi samo ako se prijavite.

Uvek kada prikupljamo podatke, želimo da se uverimo da je to pravi izbor za vas. Zbog toga vam pružamo informacije i izbore, poput kontrola opisanih na ovoj stranici. Da biste saznali više o aplikaciji Cortana i vašoj privatnosti, pogledajte informacije u odeljku koji se odnosi na ovu aplikaciju u okviru dokumenta Microsoft izjava o privatnosti.

Kako Cortana koristi podatke u vašu korist

U operativnom sistemu Windows, Cortana koristi Windows Search da bi vam pomogla da pretražite veb i svoj Windows uređaj; nudi brze odgovore, prevode i obračune; podešava alarme umesto vas; i izvršava druge zadatke koji ne zahtevaju personalizaciju, čak i onda kada niste prijavljeni i kada niste dali dozvolu aplikaciji Cortana da koristi vaše lične podatke iz aplikacije Cortana. Cortana vam može pružiti predloge pretrage čim počnete da kucate ili govorite. To ne bi bilo moguće da ono što otkucate ili izgovorite ne šalje usluzi Bing koja to tumači u realnom vremenu kako bi obezbedila automatske predloge.

I kada dozvolite aplikaciji Cortana da koristi neke od vaših podataka, ona će od vas zatražiti dozvolu kada budete zahtevali da uradi nešto za šta joj je potrebno više podataka, pa tada možete da odlučite koje ćete podatke podeliti sa njom. Kada aplikaciji Cortana date dozvolu da pristupi vašim informacijama sa uređaja ili iz usluge, te informacije se mogu upotrebiti za personalizovanje utiska pri radu pomoćnika Cortana na bilo kojem uređaju ili u bilo kojoj usluzi gde ste omogućili aplikaciju Cortana. Kada dozvolite aplikaciji Cortana da koristi određene podatke, bez obzira na to da li ste to uradili prilikom početnog konfigurisanja uređaja, veštine ili aplikacije ili kasnije kada ste počeli da koristite aplikaciju Cortana, uvek možete da upravljate tim dozvolama ako želite da zaustavite prikupljanje podataka. Pogledajte sledeće informacije da biste saznali više o tome kako da kontrolišete prikupljanje i korišćenje vaših podataka od strane pomoćnika Cortana.

Cortana ne koristi podatke koje delite sa njom da bi ciljala oglase prema vama. Oglasi mogu se nađu pored rezultata pretrage koje obezbeđuje Cortana, baš kao i kada obavljate pretragu na lokaciji Bing.com, a vaši upiti za Bing pretragu – čak i ako je Cortana obavlja pretragu umesto vas – tretirani su kao i svi drugi upiti Bing pretrage i koriste se kao što je opisano u odeljku Bing u dokumentu Microsoft izjava o privatnosti.

Korišćenje aplikacije Cortana na zaključanom uređaju

Cortana može da vam pomogne oko nekih zadataka, čak i ako je uređaj zaključan, između ostalog, oko podešavanja tajmera, reprodukovanja muzike ili hvatanja brze beleške. Ova funkcija je podrazumevano uključena, ali uvek možete da je isključite ako izaberete Cortana > Settings. Osim toga, u postavkama možete da omogućite aplikaciji Cortana da pristupi vašem kalendaru, e-pošti, porukama i drugom sadržaju kada je uređaj zaključan.

Da biste koristili aplikaciju Cortana na zaključanom ekranu, dodirnite pločicu Cortana ili izgovorite „Hey Cortana“. (Funkciju „Hey Cortana“ možete da uključite u postavkama aplikacije Cortana. Ona vam omogućava da pomoću glasa pristupite aplikaciji Cortana.) Ako ne vidite ikonu Cortana na zaključanom ekranu u operativnom sistemu Windows, idite na postavke > Personalizacija > zaključani ekran, pozadinu podesite opciju sliku ili projekcije slajdova , a zatim uključite preuzimaj zanimljivosti, savete i još mnogo toga iz operativnog sistema Windows i Cortana na zaključanom ekranu.

Glasovni unos

Kada naglas zatražite od aplikacije Cortana da uradi nešto ili pozovete Skills, Microsoft će se potruditi da na osnovu vaših glasovnih podataka Cortana bolje razume vaš način govora da bi se njene mogućnosti prepoznavanja govora i pružanja odgovora i dalje povećavale, ali i da bi se poboljšali ostali Microsoft proizvodi i usluge koji koriste funkciju prepoznavanja govora i razumevanje namera korisnika. Ako koristite glasovni unos sa pomoćnikom Cortana dok ste prijavljeni preko Microsoft naloga, možete da upravljate glasovnim podacima koje skladišti Microsoft tako što ćete otvoriti account.microsoft.com/privacy. Imajte u vidu da kada je uključena funkcija „Hey Cortana“, Cortana se aktivira kada registruje reči „Hey Cortana“ i prikuplja vaše glasovne unose samo kada čuje te ključne reči.

Prijavljivanje

Kada se prijavite preko naloga, Cortana može da vodi računa o vašim interesovanjima, sačuva vaš nadimak ili omiljena mesta u beležnici, prenese vaša obaveštenja sa drugih uređaja, kao i da deli podatke koje ste sačuvali dok ste bili bez uređaja na kojima radi Cortana. U operativnom sistemu Windows, možete da dozvolite aplikaciji Cortana da koristi druge podatke, uključujući podatke o lokaciji i istoriju lokacija, kontakte, istoriju pregledanja, detalje kalendara, sadržaj i istoriju komunikacije iz poruka, aplikacija i obaveštenja. Kada date saglasnost aplikaciji Cortana u operativnim sistemima Android i iOS, možete da kontrolišete neke od ovih dozvola preko dozvola aplikacija u okviru postavki sistema. Da biste lakše pratili ono što vas zanima, kao što su vaši omiljeni sportski timovi, akcije koje pratite, zanimljive vesti i restorani, možete da dodate i uklonite stavke sa ekrana Notepad. Kada se prijavite, Cortana će prikazati i koristiti interesovanja iz drugih Microsoft aplikacija ili usluga, kao što su aplikacije Sport i Vesti. Koristeći Connected Services ili Skills, Cortana vam omogućava i da se povežete sa uslugama drugih kompanija, kao što je Uber, da biste dodatno personalizovali utisak pri radu uz pomoć podataka koje delite sa drugom kompanijom ili koje primate od nje. U operativnom sistemu Windows, administratora kod vašeg poslodavca ima mogućnost da dozvoli ili onemogući mogućnost da se prijavite u aplikaciju Cortana koristeći svoj poslovni ili školski nalog. Saznajte više o kontrolama u svojoj organizaciji ovde.

Podaci o lokaciji

Da bi vam pomogla da se snađete na mestima koja posećujete, da bi se upoznala sa vašom rutinom, tako što prikuplja podatke o promeni lokacije, i sa mestima koja su vam bitna, aplikaciji Cortana su neophodni podaci o lokaciji vašeg uređaja. Cortana može da sačuva mesta koja često posećujete kao omiljena, koja će se prikazati i u drugim Microsoft uslugama kao što je aplikacija Mape. Ova funkcija omogućava aplikaciji Cortana da vam pomogne na različite načine. Na primer, Cortana vam pruža upozorenja o stanju u saobraćaju pre nego što krenete na posao ili vam šalje podsetnike na osnovu lokacije, poput „You’re near the grocery store, where you wanted to buy milk“ (Blizu ste prodavnice u kojoj ste želeli da kupite mleko), kada se nađete u blizini nje. Cortana periodično prikuplja podatke o vašoj lokaciji čak i ako nemate s njom nikakvu interakciju. U cilju pružanja ovih pogodnosti, Cortana će povremeno preuzimati i koristiće GPS lokaciju sa vašeg uređaja. Takođe može da preuzima i koristi druge signale vezane za lokaciju, na primer, kada se povežete sa Wi-Fi mrežom (uključujući njeno ime) ili prekinete Bluetooth vezu. Ona će ih takođe automatski slati usluzi Bing kada Cortana predloži termine i rezultate veb pretrage koje će Bing koristiti kao što je opisano u dokumentu Izjava o privatnosti.

Istorija pregledanja

Ako odlučite da dozvolite aplikaciji Cortana da vam pomogne da nastavite tamo gde ste stali na veb lokacijama u pregledaču Microsoft Edge, kao i da vam pruži predloge koji su više prilagođeni vama, Cortana će to uraditi na osnovu istorije pregledanja u pregledaču Microsoft Edge.

Microsoft Health

Ako odlučite da povežete aplikacije Cortana i Microsoft Health, u okviru utiska pri radu ovih aplikacija, Cortana može da vam pruži uvide i preporuke koji vam mogu pomoći da ostvarite svoje ciljeve vezane za kondiciju i zdravlje. Da bi to mogla da uradi, Cortana može da pristupi podacima povezanim sa Microsoft Health nalogom, poput podataka iz profila, istorije aktivnosti, lokacije, koraka i kalorija, planova, ciljeva i uvida u to u kakvoj ste kondiciji u odnosi na osobe slične vama. Uvidi aplikacije Cortana vezani za zdravlje, kao što su zdravstveni trendovi, ispadanje iz rutine i druge informacije vezane za zdravlje, takođe će biti dostupne putem aplikacije Microsoft Health. U svakom trenutku možete da prekinete vezu između aplikacija Cortana i Microsoft Health tako što ćete otvoriti Cortana i izabrati stavku Beležnica aplikacije Cortana > Upravljanje veštinama > Povezane usluge.

Cortana i deca

Korisnici moraju biti određenog uzrasta da bi mogli da koriste aplikaciju Cortana. Kada korisnik pokuša da se prijavi u aplikaciju Cortana, ona proverava postavku uzrasta za taj Microsoft nalog, pa korisnici koje identifikuje kao suviše mlade ne mogu da se prijave ili im nije omogućen personalizovan utisak pri radu aplikacije Cortana. Cortana u operativnom sistemu Windows će i dalje pomagati mlađim korisnicima dok pretražuju veb ili izvršavaju druge zadatke koji ne zahtevaju nikakve lične podatke.

Kontakti, detalji kalendara, e-pošta i sadržaj, kao i istorija komunikacije iz poruka i aplikacija

Da bi personalizovala vaš utisak pri radu i da bi vam pružila najbolje moguće predloge, Cortana pristupa vašoj e-pošti i drugim vidovima komunikacija i prikuplja podatke o vašim kontaktima (iz aplikacije Osobe), kao što su njihove titule, imena, prezimena, srednja imena, nadimci i nazivi preduzeća. Ako vi nekog pozovete, pošaljete mu e-poruku ili tekstualnu poruku, ili obratno, Cortana prikuplja adresu e-pošte ili broj telefona te druge osobe. Na primer, pristupom vašoj e-pošti, Cortana može da vam pomogne da pratite svoje obaveze ili pakete, a pristupom vašem kalendaru, ona može da vam pruži obaveštenja o stanju u saobraćaju i da vas obavesti kada je najbolje da krenete na sledeći zakazan sastanak iz kalendara. Pristupom vašim kontaktima, Cortana može da vam pomogne da lako i brzo identifikujete kontakte sa kojima biste želeli da komunicirate i način na koji želite da komunicirate sa njima. Cortana pomaže da premostite jaz između tekstualnih poruka na telefonu i trenutnih poruka na računaru (moguća primena naknada za slanje poruka na mobilnom uređaju). Kada se prijavite na računar i telefon koristeći isti Microsoft nalog, možete da kreirate novu tekstualnu poruku na računaru, a Cortana će vam pomoći da je pošaljete sa telefona. Isto tako, Cortana može na računaru da vas obavesti o propuštenom pozivu na telefonu, kao i da vam pomogne da odgovorite pozivaocu tekstualnom porukom direktno sa računara.

Povezane usluge i veštine

Takođe možete omogućiti aplikaciji Cortana da pristupi podacima koje prikupljaju druge usluge korporacije Microsoft i nezavisnih proizvođača, ili da delite informacije aplikacije Cortana sa tim uslugama, tako što ćete omogućiti te usluge ili ih povezati sa aplikacijom Cortana. Kada omogućite povezivanje sa nekom uslugom ili veštinom, Cortana deli vaš zahtev sa njenim dobavljačem kako bi omogućila vaš zahtev; Cortana takođe može da deli dodatne informacije čije ste deljenje dozvolili kao što je vaša lokacija. Neke usluge ili veštine mogu da sačuvaju informacije koje ste naveli u prethodnim razgovorima sa njima da bi vam pružile bolje i brže usluge. Na primer, veština koja preporučuje restorane u vašoj blizini može da zapamti šta volite da jedete da bi mogla da vam ponudi relevantnije predloge restorana ubuduće.

Neke usluge i veštine će možda zahtevati od vas da povežete nalog kod nekog nezavisnog dobavljača usluga sa aplikacijom Cortana nakon aktivacije. Uz vašu dozvolu, Cortana može zajedno sa zahtevom nezavisnom proizvođaču da pošalje i informacije o vama, kao što su adresa e-pošte, broj telefona i druge lične informacije. Na primer, Cortana može da pošalje vašu aktuelnu lokaciju i destinaciju usluzi Uber kada zatražite da vam Cortana potraži vožnju. U beležnici aplikacije Cortana možete da upravljate povezanim uslugama i veštinama aplikacije Cortana. Imajte na umu da će, ako uređaj na kome je omogućena Cortana delite sa drugim osobama, oni možda moći da koriste vaše povezane usluge i veštine, što može da uključuje deljenje informacija sa nezavisnim proizvođačima.

Cortana može da skladišti i koristi istoriju razgovora sa povezanim uslugama i veštinama da bi poboljšala Microsoft prepoznavanja govora i usluge za razumevanje namera, od čega će koristi imati Cortana i druge Microsoft ponude koje se oslanjaju na govornu komandu i tehnologije prepoznavanja namere. Cortana takođe može da koristi ove informacije koristiti da vam pruži preporuke sa dodatnim slojem personalizacije.

Kako da kontrolišete prikupljanje i korišćenje vaših podataka od strane aplikacije Cortana

U suštini, da biste kontrolisali izbor podataka na ekranu Cortana’s Notebook, možete da dodate ili uklonite pojedinačne stavke u okviru beležnice, kao što su interesovanja ili mesta koje vam Cortana prikazuje. Možete da upravljate svojim interesovanjima i nekim drugim informacijama koje je Cortana sačuvala o vama u oblaku tako što ćete posetiti account.microsoft.com/privacy. Da bi to bilo jednostavnije, beležnica aplikacije Cortana će se sinhronizovati sa podacima na kontrolnoj tabli za privatnost, a podacima iz beležnice koji su sačuvani u oblaku možete da upravljate sa bilo kojeg uređaja na koji ste prijavljeni preko Microsoft naloga. Imajte u vidu da kada upravljate interesovanjima u okviru beležnice aplikacije Cortana neće doći do brisanja povezanih podataka koji su već sačuvani u oblaku. Da biste obrisali podatke koje Cortana koristi, pogledajte detalje u nastavku.

Bing.com, Microsoft aplikacije i veštine aplikacije Cortana mogu da prilagode svoje ponašanje na osnovu promena koje unesete u svoja interesovanja i favorite u beležnici aplikacije Cortana ili na account.microsoft.com/privacy. Na primer, ako uklonite određeni omiljeni sportski klub iz njene beležnice, Cortana i aplikacija Sport će vam prikazivati manje informacija i predloga o tom klubu.

U nastavku pogledajte neke informacije o tome kako možete da upravljate podacima koje ste dozvolili da Cortana koristi ili kako da prekinete korišćenje tih podataka:

Uvek možete da podesite dozvole i beležnicu aplikacije Cortana kako biste upravljali izborom podataka koje Cortana može da prikuplja i koristi. Imajte u vidu da neke od tih dozvola važe na određenom uređaju, pa ako isključite pojedinačne dozvole na jednom uređaju, Cortana možda i dalje može da pristupi tim podacima na nekom drugom uređaju, pod uslovom da na njemu ima odgovarajuće dozvole. Imajte u vidu da će se vaše pretrage iz polja za pretragu na traci zadataka biti tretirane kao sve druge Bing pretrage, čak i ako koristite pomoćnik Cortana bez prijavljivanja u Windows. U operativnim sistemima Android i iOS, potražite postavke za dozvole aplikacije u postavkama sistema.

Da biste prekinuli korišćenje podataka o lokaciji od strane aplikacije Cortana:

 1. Na uređaju sa OS Windows 10 otvorite početni ekran u aplikaciji Cortana koristeći polje za pretragu na traci zadataka.
 2. Idite na Postavke aplikacije Cortana i izaberite Dozvole i istorija.
 3. Izaberite Upravljaj informacijama kojima Cortana može da pristupa sa ovog uređaja.
 4. Isključite opciju Lokacija.

Ako ne želite više da Cortana vidi podatke u vašem kalendaru, e-pošti, kontaktima i tekstualnim porukama:

 1. Na uređaju sa OS Windows 10 otvorite početni ekran u aplikaciji Cortana koristeći polje za pretragu na traci zadataka.
 2. Idite na Postavke aplikacije Cortana, a zatim izaberite Dozvole i istorija.
 3. Izaberite Upravljaj informacijama kojima Cortana može da pristupa sa ovog uređaja.
 4. Isključite opciju Kontakti, e-pošta, kalendar i istorija komunikacije.
 5. Vratite se nazad.
 6. Izaberite opciju Upravljaj informacijama kojima Cortana može da pristupa preko drugih usluga.
 7. Izaberite ime bilo koje povezane usluge koju koristite za kalendar, e-poštu i kontakte (na primer, Outlook.com ili Office 365), a zatim izaberite dugme Prekini vezu.

Ako ne želite više da Cortana koristi istoriju pregledanja:

 1. Na uređaju sa OS Windows 10 otvorite početni ekran u aplikaciji Cortana koristeći polje za pretragu na traci zadataka.
 2. Idite na Postavke aplikacije Cortana, a zatim izaberite Dozvole i istorija.
 3. Izaberite Upravljaj informacijama kojima Cortana može da pristupa sa ovog uređaja.
 4. Isključite istoriju pregledanja.

Da bi Cortana prestala da pristupa vašim glasovnim podacima, možete da komunicirate sa pomoćnikom Cortana pomoću tastature. Takođe, možete da isključite funkciju prepoznavanja govora:

 1. Ako ne želite da Cortana da koristi vaše glasovne podatke, i dalje možete da komunicirate sa njom preko tastature. Da biste isključili prepoznavanja govora, pogledajte članak Govorna komanda, pisanje perom, kucanje i privatnost. Ako ste prijavljeni u aplikaciju Cortana sa Microsoft nalogom, možete da prikažete i izbrišete glasovne snimke u okviru account.microsoft.com/privacy.

Da biste isključili personalizaciju aplikacije Cortana, zaustavili prikupljanje podataka i obrisali sve podatke koje je Cortana povezala sa određenim uređajem:

 1. Idite na Cortana > Beležnica > O meni .
 2. Izaberite svoj Microsoft nalog.
 3. Izaberite Odjavi se.

Kada se odjavite iz aplikacije Cortana na uređaju, Cortana prestaje sa prikupljanjem i korišćenjem podataka na tom uređaju i briše interesovanja i podatke na tom uređaju. Međutim, odjavljivanje neće dovesti do brisanja podataka koji su već sačuvani u beležnici ili na adresi account.microsoft.com/privacy. Vaši podaci povezani sa drugim uređajima biće neizmenjeni sve dok se isto tako ne odjavite iz aplikacije Cortana na tim uređajima. U operativnom sistemu Windows, čak i kada se odjavite iz aplikacije Cortana, znakovi koje kucate u polje za pretragu na traci zadataka će se automatski slati usluzi Bing i biće vam ponuđeni predlozi za pretragu. Otkucani znakovi i pretrage će se i dalje prikupljati i koristiti kao što je opisano u izjavi o privatnosti. Ako radije ne biste slali nikakve podatke o unetim znakovima korporaciji Microsoft, ne bi trebalo da se odlučujete za korišćenje pomoćnika Cortana. Ako to želite, Cortana čak može i da se sakrije. Ako želite da pretražujete datoteke kao što su dokumenti ili fotografije na svom Windows uređaju, uvek možete da koristite funkciju pretrage u programu Istraživač datoteka.

Da biste sakrili aplikaciju Cortana:

 1. Pritisnite i držite bilo gde na traci zadataka (ili kliknite desnim tasterom miša na nju).
 2. Izaberite stavku Cortana.
 3. Izaberite stavku Sakriveno.

Cortana u operativnim sistemima Android i iOS

Aplikacija Cortana je dostupna za preuzimanje na uređaje sa operativnim sistemima Android i iOS. Prikupljanje podataka i kontrole u aplikaciji Cortana mogu da se razlikuju u zavisnosti od mogućnosti i verzije ovih platformi. To može da podrazumeva odzive na sistemskom nivou kojima se omogućava aplikaciji Cortana da pristupi određenim tipovima podataka i prve odzive kada Cortana zahteva određene podatke kako bi vam pružila relevantne funkcije. Postavke aplikacija takođe mogu biti uključene, u kojima možete kasnije da onemogućite ili omogućite aplikaciji Cortana da pristupi određenim podacima. Pogledajte postavke Android i iOS uređaja da biste utvrdili koje kontrole imate nad dozvolama aplikacije Cortana za pristup podacima.

Za aplikaciju Cortana u operativnom sistemu Android v.6 ili naprednijoj verziji:

 1. Idite u postavke uređaja, pronađite Dozvole aplikacija ili Menadžer dozvola.
 2. Uključite/isključite prikupljanje podataka o uređaju od strane aplikacije Cortana za sledeće aplikacije:
  • Kalendar
  • Kontakti
  • Lokacija
  • Mikrofon
  • Telefon
  • SMS
  • Skladište
 3. Izaberite „ISKLJUČENO“ ili pomerite preklopnik nalevo sve dok ne posivi za te podatke za koje ne želite da Cortana ima pristup sa vašeg uređaja. Imajte u vidu da Cortana može i dalje da pristupi nekim podacima (npr. kalendaru, kontaktima) sa drugih uređaja na kojima je omogućena Cortana ili iz Connected Services.

Za aplikaciju Cortana u operativnom sistemu iOS:

 1. Otvorite meni Start > Privatnost > Dozvole.
 2. Uključite/isključite prikupljanje podataka o uređaju od strane aplikacije Cortana za sledeće aplikacije:
  • Kalendar
  • Kontakti
  • Lokacija
  • Mikrofon
 3. Omogućite ili onemogućite aplikaciji Cortana da pristupi tim podacima za koje ne želite da Cortana ima pristup sa vašeg uređaja. Imajte u vidu da Cortana može i dalje da pristupi nekim podacima (npr. kalendaru, kontaktima) sa drugih uređaja na kojima je omogućena Cortana ili iz Connected Services.

Da biste isključili personalizaciju aplikacije Cortana i zaustavili prikupljanje podataka koji su povezani sa određenim uređajem:

Kada se odjavite iz aplikacije Cortana na uređaju, Cortana prestaje sa prikupljanjem i korišćenjem podataka na tom uređaju i briše interesovanja i podatke na tom uređaju. Međutim, odjavljivanje neće dovesti do brisanja podataka koji su već sačuvani u beležnici aplikacije Cortana ili na adresi account.microsoft.com/privacy. Vaši podaci povezani sa drugim uređajima biće neizmenjeni sve dok se isto tako ne odjavite iz aplikacije Cortana na tim uređajima.

 1. Idite na Cortana > Postavke > Odjavi se.
 2. Izaberite Odjavi se.

Beležnica aplikacije Cortana i kontrole zasnovane na tehnologiji oblaka:

Da biste obrisali podatke o određenom interesovanju iz beležnice aplikacije Cortana:

 1. Idite na Cortana > Beležnica > Upravljanje veštinama.
 2. Izaberite kategoriju, poput „Vesti“ ili „Finansije“, iz koje želite da obrišete podatke.
 3. Izaberite pojedinačnu stavku, interesovanje, favorit ili željenu postavku, koju želite da obrišete.
 4. Izaberite Izbriši da biste to obrisali.
 5. Izaberite Sačuvaj.

Da biste upravljali veštinama:

 1. Idite na Cortana > Beležnica > Upravljanje veštinama.
 2. Izaberite veštinu sa kojom želite da prekinete vezu.
 3. Izaberite Prekini vezu.

Da biste upravljali izborom podataka koje Microsoft čuva u oblaku ili da biste obrisali te podatke:

 1. Na uređaju sa OS Windows 10 otvorite početni ekran u aplikaciji Cortana koristeći polje za pretragu na traci zadataka.
 2. Idite na Postavke aplikacije Cortana, a zatim izaberite Dozvole i istorija.
 3. Izaberite opciju Upravljaj informacijama kojima Cortana može da pristupa preko drugih usluga.
 4. Izaberite povezanu uslugu i izaberite dugme Prekini vezu.

U operativnim sistemima Android i iOS:

 1. Idite na Cortana > Postavke > Odredbe i privatnost.
 2. Izaberite opciju Promeni ono što Cortana zna o meni u oblaku.
 3. Kada to uradite, pregledajte sve dostupne informacije, uključujući informacije na ekranu beležnice aplikacije Cortana.

Ostale kontrole

Da biste isključili pomoć aplikacije Cortana u pregledaču Microsoft Edge:

 1. Otvorite Microsoft Edge.
 2. Izaberite Postavke.
 3. Izaberite Napredne postavke, a zatim izaberite Prikaži napredne postavke.
 4. Isključite opciju Dozvoli aplikaciji Cortana da mi pomogne u pregledaču Microsoft Edge.

Da biste upravljali time koja ćete obaveštenja primati na uređaju:

 1. Na uređaju na kojem ne želite da vidite obaveštenja, izaberite stavke Cortana > Postavke > Cortana na svim mojim uređajima.
 2. U operativnom sistemu Windows, u okviru Slanje obaveštenja između uređaja, izaberite Uredi postavke sinhronizacije. U operativnom sistemu Android izaberite stavku Sinhronizovanje obaveštenja.
 3. Izaberite uređaj koji želite da uređujete.
 4. Isključite vrste obaveštenja koja više ne želite da primate.

Da biste isključili sva obaveštenja za određeni uređaj:

 1. Na telefonu otvorite Cortana > Meni > Postavke .
 2. Isključite opciju Slanje obaveštenja između uređaja.

Da biste prekinuli vezu između aplikacija Cortana i Microsoft Health, ili između aplikacije Cortana i neke druge povezane usluge:

 1. Izaberite Cortana > Beležnica > Upravljanje veštinama > Povezane usluge.
 2. Izaberite željeni nalog, a zatim i opciju Prekini vezu.