Trenutno ste van mreže; čekamo da se ponovo povežete na internet

Vraćanje prethodne postavke poslednje ćelije u programu Excel

Podrška za Office 2003 je ukinuta

Microsoft je 8. aprila 2014. godine ukinuo podršku za Office 2003. Ova promena je uticala na ispravke softvera i bezbednosne opcije. Saznajte kako ovo utiče na vas i kako da ostanete zaštićeni.

Rezime
Microsoft Excel čuva samo deo svakog radnog lista koji se koristi, što znači odeljak koji sadrži podatke ili oblikovanje. Ponekad poslednja ćelija na radnom listu može biti izvan opsega podataka koji se koriste. Zbog ovog problema možete imati veću datoteku nego što je potrebno, možete odštampati dodatne stranice, možete dobijati poruke o grešci „Nema dovoljno memorije“ ili može doći do drugog neobičnog ponašanja. Brisanje suvišnih redova i kolona da bi se vratila prethodna postavka poslednje ćelije može pomoći da se reše ovi problemi.

Napomena Poslednju ćeliju aktivnog radnog lista možete pronaći tako što ćete pritisnuti tastere CTRL+SHIFT+END.
Dodatne informacije
Najčešći razlog iz kojeg se poslednja ćelija postavlja izvan opsega radnog lista koji se trenutno koristi jeste suvišno oblikovanje. Kada oblikujete cele redove i kolone, neki tipovi oblikovanja mogu da dovedu do toga da se poslednja ćelija postavi u ćeliju daleko ispod ili sa desne strane opsega koji se koristi.

Do ovog problema može doći i kada uvezete Lotus 1-2-3 datoteku u Excel. Kada sačuvate Lotus datoteku u formatu Excel radne sveske, Excel ne može da odredi poslednju ćeliju na Lotus 1-2-3 radnom listu. Zbog toga je ceo radni list aktivan. Da biste vratili prethodnu postavku adrese poslednje ćelije, možete da koristite neki od sledećih metoda da biste obrisali nepotrebne informacije (podatke i oblikovanje) iz kolona i redova koji se ne koriste na radnom listu. Kada uklonite suvišne informacije, sačuvajte list da bi Excel ponovo kreirao tabelu aktivnih ćelija.

Napomena Kada upotrebite neki od sledećih metoda, možete dobiti poruku o grešci „Nema dovoljno memorije“ ili sličnu poruku o grešci. Do toga dolazi zbog toga što Excel pokušava da izbriše izabrani opseg. Ako dobijete ovu poruku o grešci, koristite manje opsege redova ili kolona kada obrišete podatke.

1. metod: Ručno izbrišite suvišne redove i kolone

Da biste vratili prethodnu postavku poslednje ćelije tako što ćete ručno izbrisati suvišne redove i kolone, sledite ove korake:
 1. Izaberite sve kolone sa desne strane poslednje kolone koja sadrži podatke tako što ćete izabrati odgovarajuće naslove kolona.

  Savet Jedan od načina na koje možete ovo uraditi jeste da pritisnete taster F5 i otkucate odgovarajuću referencu. Na primer, otkucajte F:IV za kolone ili otkucajte 5:65536 za redove.
 2. U meniju Uređivanje izaberite stavku Izbriši sve.

  Napomena Ako ovaj korak ne izbriše svo suvišno formatiranje, možda ćete morati da kliknete desnim tasterom miša na kolone, a zatim da izaberete stavku Izbriši da biste u potpunosti uklonili ćelije. Ako izbrišete ćelije do kojih upućuju formule, referenca se menja na "#REF!." Zbog toga preporučujemo da napravite rezervnu kopiju originalne datoteke, a zatim da proverite da li se u formulama nalazi "#REF!.", nakon što obavite sledeće korake.
 3. Ponovite korake od 1. do 2. za redove koji se nalaze ispod poslednjeg reda koji sadrži podatke.
 4. Sačuvajte datoteku.
 5. Da biste nastavili da radite u datoteci, zatvorite je i zatim je ponovo otvorite.

2. metod: Korišćenje programskog dodatka za Excel

Primer programskog dodatka za Excel koji uklanja suvišno formatiranje i resetuje poslednju ćeliju sada je dostupan za preuzimanje. Da biste preuzeli ovaj programski dodatak, posetite sledeću Veb lokaciju: Koristite odeljak „Preuzimanja“ na Veb stranici da biste preuzeli XSFormatCleaner.xla i sačuvali na računar. Kada preuzmete xla, možete da koristite sledeća uputstva da biste pokrenuli kod u programskom dodatku i uklonili suvišno formatiranje u radnoj svesci.
 1. Pokrenite Excel, a zatim sledite ove korake u skladu sa verzijom programa Excel koju koristite.

  Microsoft Office Excel 2007, 2010 i 2013

  1. Kliknite na dugme „Microsoft Office“, a zatim kliknite na dugme Opcije programa Excel.
  2. Izaberite stavku Programski dodaci, u okviru Upravljanje izaberite stavku Programski dodaci za Excel, a zatim kliknite na dugme Idi.
  3. Ako niste sačuvali datoteku u fascikli „Biblioteka“, kliknite na dugme Potraži, pronađite datoteku, a zatim u prozoru Potraži izaberite datoteku.
  4. Izaberite stavku Excess Format Cleaner 1.1, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Microsoft Office Excel 2003 i starije verzije programa Excel

  1. U meniju Alatke izaberite stavku Programski dodaci.
  2. Ako niste sačuvali datoteku u fascikli „Biblioteka“, kliknite na dugme Potraži, pronađite datoteku, a zatim u prozoru Potraži izaberite datoteku.
  3. Izaberite stavku Excess Format Cleaner 1.1, a zatim kliknite na dugme U redu.
 2. U programu Excel 2007 izaberite karticu Programski dodaci, a zatim u grupi Komande menija izaberite stavku Obriši suvišno oblikovanje u alatki XSFormatCleaner.xla.

  U programu Excel 2003 i starijim verzijama programa Excel otvorite radnu svesku iz koje želite da obrišete stavke, a zatim u meniju Datoteka izaberite stavku Obriši suvišno oblikovanje u radnoj svesci. Makro će zatim obrisati suvišno oblikovanje iz svih radnih listova u datoteci.

  Kada se makro dovrši, bićete obavešteni da morate sačuvati radnu svesku da bi promene bile trajne.
 3. Sačuvajte, zatvorite, a zatim ponovo otvorite datoteku.
large size convert conversion kbtshoot xl97 XL2000 xl2002 xl2003 xl2007 xl2010 blank xsclean corrupt corruption excess formatting
Napomena Ovo je „FAST PUBLISH“ članak koji je kreiran direktno unutar organizacije za podršku korporacije Microsoft. Ovde navedene informacije pružaju se u viđenom stanju, kao odgovor na hitne probleme. Kao rezultat brzine kojom se objavljuju, materijali mogu da sadrže tipografske greške i u bilo kojem trenutku mogu da budu revidirani. Pogledajte uslove korišćenja da biste saznali više.
Svojstva

ID članka: 244435 - Poslednji pregled: 02/26/2014 15:47:00 - Verzija: 2.0

Microsoft Excel 2013, Microsoft Excel 2010, Microsoft Office Excel 2003, Microsoft Office Excel 2007, Microsoft Excel 2002 Standard Edition, Microsoft Excel 2000 Standard Edition, Microsoft Excel 97 Standard Edition

 • kbexpertisebeginner kbcode kbdtacode kbhowto kbinfo kbprogramming KB244435
Povratne informacije