Trenutno ste van mreže; čekamo da se ponovo povežete na internet

Poruka o grešci koju dobijate kada pokušate da otvorite dokument u programu Word: „Datoteka sadrži prilagođene XML elemente koje Word više ne podržava.“

Simptomi
Razmotrite sledeći slučaj. Pokušavate da otvorite dokument u programu Microsoft Office Word 2007, Microsoft Word 2010 ili Microsoft Word 2013 koji koristi sledeće formate datoteke:
 • Word dokument (.DOCX)
 • Word dokument u kome su omogućeni makroi (.DOCM)
 • Word predložak (.DOTX)
 • Word predložak u kome su omogućeni makroi (.DOTM)
 • Word XML dokument (.XML)
 • Word 2003 XML dokument (.XML)
Tokom pokretanja programa Word 2007, Word 2010 ili Word 2013, dobijate sledeću poruku o grešci:
Datoteka sadrži prilagođene XML elemente koje Word više ne podržava. Ako sačuvate ovu datoteku, ovi prilagođeni XML elementi biće trajno izbrisani.

Kada kliknete na dugme U redu, prilagođeni XML elementi neće biti prikazani.

Napomena Microsoft Word 2013 prikazuje poruke o grešci za sledeće formate datoteka, pored već navedenih formata datoteka:
 • Word 97-2003 dokument (.DOC)
 • Word Veb stranice (.HTML)
 • Obogaćeni tekst (.RTF)
Dodatne informacije
Verzije programa Word, koje korporacija Microsoft distribuira od 10. januara 2010. godine, ne mogu da očitaju prilagođene XML naznake koje mogu da se nalaze u DOCX, .DOCM, .DOTX, .DOTM ili .XML datotekama. Nove verzije programa Word 2007, Word 2010 i Word 2013 i dalje mogu da otvore ove datoteke, ali su sve prilagođene XML naznake izbrisane.

Prilagođene XML naznake u Word dokumentu su vidljive kao ružičasta (podrazumevana boja) imena oznake oko teksta u dokumentu:Odluku o uklanjanju prilagođenih XML naznaka doneo je sud Sjedinjenih Američkih Država 22. decembra, 2009. godine. Korisnici koji kupe program ili licencu za Word 2007, Word 2010 ili Word 2013 od korporacije Microsoft posle 10. januara 2010. godine za korišćenje na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država moraju da koriste ažurirani softver koji ne obuhvata implementaciju određenih prilagođenih XML oznaka.

Nadogradnja ne utiče na sledeće funkcije programa Word.
 • Nema uticaja na kontrolu sadržaja. Kontrole sadržaja predstavljaju uobičajeni način struktuiranja sadržaja dokumenata i mapiranja sadržaja ka prilagođenim XML delovima.
 • Nema uticaja na otvorene XML standarde (sve ECMA i ISO verzije).
 • Nema uticaja na prilagođene XML naznake koje su uskladištene u Word 97-2003 datotekama (.DOC).
 • Nema uticaja na XML datoteke na traci i mogućnost proširenja trake.
 • Nema uticaja na prilagođene XML delove. Više informacija o prilagođenim XML delovima potražite na sledećoj MSDN Veb lokaciji: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb608618.aspx.
 • Nema uticaja na Word objektni model. Međutim, neke metode objektnih modela koje su u vezi sa prilagođenim XML naznakama mogu da daju različite rezultate.
  • Metod TransformDocument i dalje će moći da se primenjuje, ali će biti uklonjene sve prilagođene XML naznake u okviru rezultata promene.
  • Metod InsertXML i dalje će moći da se primenjuje, ali će sve prilagođene XML naznake, koje su prisutne, biti uklonjene pre umetanja sadržaja.


Napomena Ako ste programer rešenja koje koristi prilagođene XML naznake, imajte u vidu da podrška za prilagođene XML naznake više nije dostupna. Mnogi scenariji koji se implementiraju pomoću prilagođenih XML naznaka mogu se implementirati i pomoću alternativnih tehnologija, kao što su kontrola sadržaja, polja obrasca i obeleživači koje su dostupni u programima Word 2007, Word 2010 i Word 2013. Na primer, kao što je opisano u sledećim člancima, kontrole sadržaja (pored ostalih tehnologija, npr. obeleživača) omogućavaju programerima da kreiraju struktuirane dokumente i mogu da se koriste za dodeljivanje proizvoljnih vrednosti struktuiranom sadržaju. Proizvoljne vrednosti mogu da se koriste za dodeljivanje semantičkog značenja delovima sadržaja.

Više informacija o kontrolama sadržaja potražite na sledećim Microsoft Veb lokacijama:
Reference
978951 Opis nadogradnje za programe Word 2003 i Word 2007 iz januara 2010. (Ovaj sadržaj može da bude na engleskom)
2445060 Prilagođeno XML mapiranje će biti uklonjeno kada otvorite dokument u programu Word 2010 (Ovaj sadržaj može da bude na engleskom)
2761189Prilagođene XML naznake će biti uklonjene kada otvorite dokument u programu Word 2013
Napomena Ovo je „FAST PUBLISH“ članak koji je kreiran direktno unutar organizacije za podršku korporacije Microsoft. Ovde navedene informacije pružaju se u viđenom stanju, kao odgovor na hitne probleme. Kao rezultat brzine kojom se objavljuju, materijali mogu da sadrže tipografske greške i u bilo kojem trenutku mogu da budu revidirani. Pogledajte uslove korišćenja da biste saznali više.
Svojstva

ID članka: 2445062 - Poslednji pregled: 02/15/2013 16:59:00 - Verzija: 2.0

Microsoft Office Word 2007, Microsoft Word 2010, Microsoft Word 2013

 • KB2445062
Povratne informacije