Opis čarobnjaka za aktiviranje sistema Office

Podrška za Office 2003 je ukinuta

Microsoft je 8. aprila 2014. godine ukinuo podršku za Office 2003. Ova promena je uticala na ispravke softvera i bezbednosne opcije. Saznajte kako ovo utiče na vas i kako da ostanete zaštićeni.

REZIME
Ovaj članak obezbeđuje pregled čarobnjaka za aktiviranje sistema Microsoft Office.

Office sadrži čarobnjak za aktiviranje. Da biste u potpunosti koristili Office, morate da ga aktivirate. Ako ne aktivirate proizvod nakon njegove instalacije, Office programe moguće je pokrenuti samo u režimu smanjene funkcionalnosti.

U režimu smanjene funkcionalnosti Office programi funkcionišu više kao prikazivači. Drugim rečima, ne možete da sačuvate izmene dokumenata niti da kreirate nov dokument. Dodatna funkcionalnost takođe može da bude umanjena. Postojeće Office datoteke se ne oštećuju dok je proizvod u režimu smanjene funkcionalnosti.
DODATNE INFORMACIJE

Najčešća pitanja

 • Šta je to aktivacija proizvoda?

  Od vas tražimo da aktivirate proizvod kako bismo se uverili da je instalacija izvršena sa originalnim Microsoft proizvodom. Aktivacija proizvoda je tehnologija za borbu protiv piraterije dizajnirana da se potvrdi da je proizvod legitimno licenciran. Kada aktivirate proizvod, korporaciji Microsoft ne šalju se nikakve lične informacije.
 • Ko mora da aktivira svoju kopiju sistema Office?

  Aktivacija proizvoda neophodna je za sve licence koje su kupljene putem maloprodajne distribucije. Ako ste novi računar kupili od proizvođača ličnih računara, možda ćete morati da aktivirate Microsoft softver na tom računaru. Međutim, neki proizvođači računara mogu da aktiviraju Microsoft softver u fabrici.
 • Kako funkcioniše aktivacija proizvoda?

  Aktivacija proizvoda potvrđuje da šifra proizvoda nije korišćena na više ličnih računara nego što je dozvoljeno ugovorom o licenciranju sa krajnjim korisnikom.

  Proizvod možete da aktivirate putem Interneta ili telefonom. Ako za aktivaciju proizvoda koristite telefon, obezbeđujete ID kôd za instalaciju. Zauzvrat dobijate ID broj potvrde. Aktivacija putem telefona izvršava se preko predstavnika korisničke službe korporacije Microsoft i traje samo nekoliko minuta. Ako odaberete da proizvod aktivirate preko Interneta, proces se izvršava automatski. Jedine informacije koje morate da unesete jesu zemlja/region.

  Napomena Ako aktivirate probnu verziju proizvoda, proizvod možete da aktivirate samo preko Interneta.
 • Kako da aktiviram proizvod?

  Osim za Microsoft Office Access 2007, Microsoft Office Excel 2007, Microsoft Office PowerPoint 2007 i Microsoft Office Word 2007, postoje tri metoda pristupa čarobnjaku za aktiviranje sistema Office. Ti metodi su sledeći:
  • Pokrenite Office program koji nije aktiviran.
  • U bilo kom Office programu, u meniju Pomoć izaberite stavku Aktiviraj proizvod.
  • Pokrenite čarobnjak za aktiviranje sistema Office izvan Office programa.

   Da biste to uradili, kliknite na dugme Start, postavite pokazivač na stavku Programi, postavite pokazivač na stavku Alatke sistema Microsoft Office i izaberite stavku Aktiviraj proizvod.

   Napomena Ovaj metod nije dostupan u sistemima Microsoft Office 2003 i Microsoft Office 2007.
  Za Access 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007 i Word 2007 postoje dva metoda pristupa čarobnjaku za aktivaciju sistema Office. Ti metodi su sledeći:
  • Pokrenite Office program koji nije aktiviran.
  • Na kartici Resursi kliknite na dugme Aktiviraj. Da biste to uradili, sledite ove korake:
   1. Kliknite na dugme „Microsoft Office“ i izaberite stavku Opcije programa ime programa.
   2. Izaberite karticu Resursi i kliknite na dugme Aktiviraj.
 • Šta se dešava za vreme aktivacije?

  Tokom aktivacije čarobnjak za aktiviranje sistema Office kreira identifikaciju hardvera koja nije jedinstvena i koja predstavlja konfiguraciju računara u vreme aktivacije. Identifikacija hardvera ne uključuje nikakve lične informacije, informacije o softveru niti podatke koji se možda nalaze na vašem računaru, kao ni bilo kakve informacije o posebnoj izradi ili modelu računara. Identifikacija hardvera identifikuje samo računar, i to samo u svrhu aktivacije.

  Tokom aktivacije takođe možete da unesete svoje lične kontakt informacije (ime i adresu) ako želite da registrujete proizvod kod korporacije Microsoft.

  Čarobnjak za aktiviranje sistema Office može da otkrije i toleriše promene u konfiguraciji računara. Manje nadogradnje hardvera ne zahtevaju ponovnu aktivaciju. Međutim, ako u potpunosti promenite računar, možda ćete morati ponovo da aktivirate proizvod.
 • Na koji način aktivacija proizvoda štiti privatnost klijenata?

  Microsoft u velikoj meri ceni poštovanje i zaštitu ličnih informacija svojih klijenata. Ako ne registrujete proizvod, nijedan deo informacija koje se prikupe tokom aktivacije proizvoda neće biti upotrebljen da biste bili lično identifikovani.
 • Da li je aktivacija isto što i registracija?

  Nije. Aktivacija se razlikuje od registracije proizvoda. Ako želite, možete dobrovoljno da registrujete proizvod tako što ćete tokom aktivacije proizvoda uneti svoje ime i kontakt informacije. Ako želite da u budućnosti primate obaveštenja o ispravkama proizvoda, izdanjima usluga i posebnim ponudama, trebalo bi da registrujete proizvod.
 • Kako da znam da li je moj proizvod aktiviran?

  Čarobnjak za aktiviranje se ne pokreće ako ste aktivirali proizvod. Ako je proizvod aktiviran, dobijate sledeću poruku kada pokrenete čarobnjak za aktiviranje:
  Proizvod je već aktiviran.
 • Da li proizvod prestaje da funkcioniše ako ga ne aktiviram?

  Ne. Međutim, proizvod radi u režimu smanjene funkcionalnosti.
 • Šta je to režim smanjene funkcionalnosti?

  U režimu smanjene funkcionalnosti program funkcioniše slično prikazivaču. Pri pokretanju u režimu smanjene funkcionalnosti, mnoge stavke menija nisu dostupne (onemogućene su), tako da je pristup toj funkcionalnosti blokiran. Neka od ograničenja režima smanjene funkcionalnosti obuhvataju sledeća:
  • Ne možete da kreirate nove dokumente.
  • Možete da prikazujete postojeće dokumente, ali ne možete da ih uređujete.
  • Možete da štampate dokumente, ali ne možete da ih čuvate.
  Postojeće Office datoteke ili dokumenti se ne oštećuju, a Office lako možete da izvedete iz ovog režima tako što ćete slediti uputstva istaknuta na predstavljenim ekranima.
 • Kako se ažuriraju informacije koje se odnose na aktivaciju proizvoda?

  Da biste osigurali da su informacije koje obezbedite korporaciji Microsoft putem čarobnjaka za aktiviranje sistema Office tačne, te informacije možete da pregledate i ažurirate tako što ćete se u bilo kom trenutku obratiti korporaciji Microsoft. U nekim Office proizvodima možete da koristite čarobnjak za aktiviranje sistema Office da biste to uradili putem Interneta ili telefonom. Ako vam ove opcije nisu dostupne, bilo koje informacije koje ste uneli možete da ažurirate ili promenite tako što ćete poslati opis željenih promena i ID proizvoda (koji se nalazi u dijalogu koji se prikazuje kada u meniju Pomoć bilo kog Office programa kliknete na komandu Osnovni podaci o programu <ime programa>) na sledeću adresu. Microsoft će ažurirati vaše informacije tako da odražavaju sve ispravke ili promene koje želite. Važno je da unesete ID proizvoda kako bi Microsoft mogao precizno da identifikuje vaš zapis o aktivaciji.
  Microsoft
  Attn: Microsoft Product Activation
  One Microsoft Way
  Redmond, Washington 98052-6399
 • Zašto dobijam obaveštenja da je potrebno da aktiviram proizvod?

  Ako ne aktivirate Office proizvod, dobijate podsetnik da aktivirate proizvod svaki put kada pokrenete neki Office program.
 • Da li postoji više tipova licence proizvoda?

  Da. Postoje sledeći tipovi licence:
  • Stalna
  • Pretplata krajnjeg korisnika

   Napomena Od avgusta 2001. licenca za pretplatu na Office XP nije dostupna u SAD.
  • Probni program za proizvod
 • Šta je to stalna licenca?

  Stalna licenca vam pruža dozvolu da koristite Office programe dok god ste vlasnik proizvoda.

  Za više informacija kliknite na sledeći broj članka da biste prikazali članak u Microsoft bazi znanja:
  828958 Resursi za pomoć pri aktivaciji licence u Microsoft Office programima
 • Šta je to licenca putem pretplate krajnjeg korisnika?

  Licenca putem pretplate krajnjeg korisnika dozvoljava vam da Office koristite u određenom vremenskom periodu. Taj vremenski period traje 12 meseci i počinje od trenutka kada aktivirate svoju kopiju sistema Office. Na kraju perioda pretplate možete da obnovite licencu. Ako odaberete da ne obnovite licencu, Office programe možete da pokrenete samo još pet puta pre nego što na snagu stupi režim smanjene funkcionalnosti.

  Kopija sistema Office sa licencom putem pretplate krajnjeg korisnika povezana je sa računarom na kojem je instalirana. Nju nije moguće prodati ni premestiti na drugi računar. Licencu je moguće prodati samo zajedno sa računarom. Prenos vlasništva nad licencom zahteva poziv agentu korisničke službe.

  Za više informacija kliknite na sledeći broj članka da biste prikazali članak u Microsoft bazi znanja:
  293191 Aktiviranje licence putem pretplate krajnjeg korisnika u operativnom sistemu Office XP (Ova veza može da vodi do sadržaja koji je delimično ili u potpunosti nepreveden.)
 • Šta je to verzija probnog programa za proizvod?

  Verzija probnog programa za proizvod jeste licenca za upotrebu probne verzije Office proizvoda tokom jednog meseca.

  Za više informacija kliknite na sledeći broj članka da biste prikazali članak u Microsoft bazi znanja:
  828958 Resursi za pomoć pri aktivaciji licence u Microsoft Office programima
 • Koliko puta mogu da preskočim aktivaciju?

  Za proizvode sa stalnom licencom aktivaciju možete da preskočite 50 puta. Za licence putem pretplate krajnjeg korisnika aktivaciju možete da preskočite 20 puta. za verziju probnog programa za proizvod aktivaciju možete da preskočite pet puta. Ako ne aktivirate proizvod u okviru dodeljenog broja pokretanja Office programa, Office programi počinju da rade u režimu smanjene funkcionalnosti.
 • Koliko instalacija može da se izvrši sa jednim ugovorom o licenciranju sa krajnjim korisnikom? Mogu li da instaliram proizvod na laptop i stonom računaru? Koliko puta mogu da ponovo instaliram proizvod i da ga aktiviram?

  Odgovori na ova i druga pitanja u vezi sa smernicama za aktivaciju dostupni su na sledećoj Microsoft Veb lokaciji:
Više informacija o aktivaciji proizvoda i više najčešćih pitanja o aktivaciji Microsoft proizvoda potražite na sledećim Microsoft Veb lokacijama:
REFERENCE
Za više informacija o aktivaciji proizvoda kliknite na sledeći broj članka da biste prikazali članak u Microsoft bazi znanja:
300273 OEM izdanje nije moguće aktivirati više nego jednom u sistemu Office XP (Ova veza može da vodi do sadržaja koji je delimično ili u potpunosti nepreveden.)
Za više informacija o problemima do kojih dolazi kada Office pokrenete u režimu smanjene funkcionalnosti kliknite na sledeći broj članka da biste prikazali članak u Microsoft bazi znanja:
316032 Poruka o grešci „Ova komanda nije dostupna zato što je dokument zaključan za uređivanje“ kada pokušate da uredite stare ili nove dokumente u sistemima Office XP i Office 2003 (Ova veza može da vodi do sadržaja koji je delimično ili u potpunosti nepreveden.)
reviewdocid OFXP OF2003 inf esl ptp mandatory oaw expire expired expires run out end ends reduced functionality OFF2007
Svojstva

ID članka: 293151 - Poslednji pregled: 05/06/2010 14:58:35 - Verzija: 9.6

Microsoft Office XP (Setup), Microsoft Office Professional Edition 2003, Microsoft Office Standard Edition 2003, Microsoft Office Student and Teachers Edition 2003, Microsoft Office Small Business Edition 2003, Microsoft Office Basic Edition 2003, Microsoft Office Access 2003, Microsoft Office Excel 2003, Microsoft Office FrontPage 2003, Microsoft Office Outlook 2003, Microsoft Office PowerPoint 2003, Microsoft Office Publisher 2003, Microsoft Office Word 2003, Microsoft Office Basic 2007, Microsoft Office Enterprise 2007, Microsoft Office Home and Student 2007, Microsoft Office Professional 2007, Microsoft Office Professional Plus 2007, Microsoft Office Standard 2007, Microsoft Office Ultimate 2007, Microsoft Office Access 2007, Microsoft Office Excel 2007, Microsoft Office InfoPath 2007, Microsoft Office OneNote 2007, Microsoft Office Outlook 2007, Microsoft Office PowerPoint 2007, Microsoft Office Project Professional 2007, Microsoft Office Project Standard 2007, Microsoft Office Publisher 2007, Microsoft Office Visio Professional 2007, Microsoft Office Visio Standard 2007, Microsoft Office Word 2007, Microsoft Office SharePoint Designer 2007

 • kbactivation kbdta kbhowto KB293151
Povratne informacije